Lotto Dstny-ploegleider neemt drastisch besluit na aanrijden van seingever
Ter Illustratie - foto: Cor Vos
dinsdag 19 september 2023 om 16:28

Lotto Dstny-ploegleider neemt drastisch besluit na aanrijden van seingever

Carl Roes zal niet meer terugkeren als ploegleider van het Lotto Dstny Development Team. De Belg was al op non-actief gezet door zijn werkgever nadat hij afgelopen zondag tijdens de koers een seingever aanreed. “Ik maakte een grote inschattingsfout”, trekt Roes het boetekleed aan.

Roes doelt op een voorval van afgelopen zondag in de GP Rik Van Looy. De ploegleider zat tijdens de wedstrijd achter het stuur van de volgwagen. Hij mocht het parcours niet oprijden, probeerde dat toch en raakte daarbij de seingever. De man kwam ten val, maar de sportief directeur zzette zijn weg voort in de koers. Het incident is te zien op beelden van RTV.

De grote baas van Lotto Dstny, ex-renner Stéphane Heulot, had het eerder vandaag over een “zeer spijtig en onaanvaardbaar incident. Zodra wij dit nieuws vernamen, hebben we de ploegleider op non-actief gezet. Voor zulk gedrag bestaat geen enkel excuus, dit mag gewoon niet gebeuren in een wedstrijd. Wij willen verder ook uitdrukkelijk onze excuses aan de seingever en de organisatie overbrengen.”

Inmiddels heeft ook Roes gereageerd, en gaat hij diep door het stof. “Ik maakte een grote inschattingsfout en gaf prioriteit aan sportieve belangen in plaats van aan de reglementering en de veiligheid. Dit is totaal verkeerd en onaanvaardbaar. Ik wil dan ook mijn oprechte excuses aanbieden aan de seingever, aan de organisatie en aan mijn ploeg.”

Roes doet vervolgens ook zijn kant van het verhaal. “Onze renner Jelle Harteel had een mechanisch defect in de voorlaatste ronde bij de passage over de kasseien in de Lommelstraat”, verduidelijkt hij. “Na een snelle fietswissel was Jelle vertrokken zonder bidons. Aangezien we daarna door enkele smalle straten moesten rijden en we bijna in de slotronde waren, besloot ik om een klein stuk van het parcours af te snijden.”

“Ik besef maar al te goed dat ik in de fout ging”
“Op die manier zou ik de andere ploegleiders niet hinderen. Bij het verlaten van die smalle zone wilde ik opnieuw aanpikken achter onze renner. Ik ben dan gestopt bij de seingever. Op het moment dat ik vertrek, wil de seingever me tegenhouden en raak ik hem met de spiegel van de wagen waardoor hij ten val komt. Ik besef maar al te goed dat ik in de fout ging, maar mensen die me persoonlijk kennen weten dat dit niet mijn ware aard is en zulk gedrag totaal niet bij me past.”

“Dit praat de feiten niet goed. In deze wedstrijd maakte ik een fout – in de hectiek van de koers – en ik ben er het hart van in. Ik heb enorm veel spijt. Al meteen na mijn actie en ook na de koers informeerde ik daarom meteen bij de organisatie naar de seingever. Ik kreeg zijn contactgegevens en heb hem diezelfde avond nog gecontacteerd en me geëxcuseerd voor mijn gedrag.”

Roes werd vervolgens op non-actief gezet, maar houdt de eer nu aan zichzelf. “Ik ben erg aangedaan door dit incident. Daarom heb ik beslist om mij na veertig jaar volledig terug te trekken uit de sport die ik met veel passie heb beleefd. Ik wil nogmaals mijn oprechte excuses aanbieden aan de seingever, de organisatie, mijn ploeg Lotto-Dstny en de wielerwereld”, besluit hij.

RIDE Magazine
10 Reacties
Sorteer op:
19 september 2023 17:05
Goede beslissing, hoe je het ook went of keert, hoeveel excuses hij ook maakt, hij is doorgereden na iemand te hebben aangereden. Niet het aanrijden zelf (al erg genoeg) maar het doorrijden is een zo grote inschattingsfout dat je niet door kunt gaat alsof er niets gebeurd is. Ik hoop maar dat dit bericht anderen ook aan het denken zet. In ons hectisch verkeer kan het gebeuren dat je een situatie verkeerd inschat, kun je een fout maken, maar weglopen bij je fout en doen alsof er niets gebeurd is…………
19 september 2023 18:06
Raak hem met mijn spiegel. Nou kijk maar eens goed. Hij rijd hem gewoon aan hoor.
Ik ken deze man. Heeft mij ook eens bijna een vluchtheuvel op geduwd. Weigerde plaats in de karavaan in te nemen. Nooit meer achter het stuur die man.
19 september 2023 16:52
Tja, obv het filmpje de enige correcte beslissing uiteraard. Zware fout gemaakt en mag nog blij zijn als hij er zonder rechtszaak vanaf komt.
  19 september 2023 22:03
  En zeg dan dat die man geraakte met de spiegel moet die het filmpje maar eens terug kijken
19 september 2023 17:28
Cowboy gedrag wat, helaas, nogal voorkomt bij de volgers. Het parkoers afsnijden om smalle passages te omzeilen? Je zal daar maar lopen met je kinderen want dit soort figuren maken geen afsnijding om zich netjes aan de snelheid te houden.......
19 september 2023 23:23
Hoe aangedaan hij ook is, het weerhoudt hem er niet van een gekleurde versie van de feiten weer te geven. Dat maakt het wel moeilijk om in de oprechtheid van zijn excuses te geloven.
19 september 2023 16:48
Aldus zo ik eerder schreef, samenloop van omstandigheden, ziet er niet mooi uit, een baas die voor het oog van het kerkvolk met de huidige cancelcultuur niet anders kan dan schorsen.
En de ploegleider die de angel eruit haalt begrijpende dat voor de algemene opinie dit een verloren zaak is en zodoende zsm de storm wil doen keren wat beter is voor zijn verdere carrière.
  19 september 2023 17:04
  Samenloop van omstandigheden? Die ga ik ook gebruiken als ik een volgende x door rood rij en een ongeluk veroorzaak.
  19 september 2023 17:32
  Dat is toch wel wat makkelijk, KopOverKop. Het is geen "samenloop van omstandigheden" maar standaard gedrag in de volgerskaravaan. Als die gasten met een logo van een sponsor en een sticker van de organisatie op de auto rond rijden, dan menen ze dat ze alles mogen. Of het nu gaat om het brengen van een bidonnetje, of het transporteren van een VIP naar de volgende plek of aan het eind van de dag naar het hotel.

  Ik heb inmiddels zoveel koersen gezien en gevolgd, dat ik je uit eigen ervaring kan vertellen dat die gasten ECHT schijt hebben aan alles en iedereen. Jammer dat deze gast nu wordt geslachtofferd, maar wat mij betreft mogen ze dat veel vaker doen.
  19 september 2023 22:01
  Wat een sukkel is die rijdt zo die man ondersteboven eigen schuld dikke bult

Reacties zijn gesloten.