Ronde van België voor vrouwen gaat niet door: “Onvoorziene uitdagingen”
foto: Cor Vos
dinsdag 6 juni 2023 om 11:05

Ronde van België voor vrouwen gaat niet door: “Onvoorziene uitdagingen”

De Lotto Belgium Tour, de Ronde van België voor vrouwen, zal dit jaar niet verreden worden. De wedstrijd zou woensdag 14 juni van start gaan en vijf dagen duren, maar om budgettaire- en veiligheidsredenen kan de koers op de valreep niet doorgaan. “Enkele onvoorziene uitdagingen kwamen op ons pad”, vertelt organisator Tom Thienpont in gesprek met Het Nieuwsblad.

“Vorige vrijdag kregen we van een gemeente te horen dat ze niet konden instaan voor de signalisatie van parkeerverboden, eenrichtingsverkeer en het plaatsen van de omleidingen”, legt Thienpont uit. “Notabene van een gemeente waar de burgemeester een liefhebber is van de koers. De uitbesteding aan een externe firma was voor ons budgettair niet haalbaar en viel op korte termijn ook niet te realiseren.”

Baloise Belgium Tour voor mannen
Ook waren er minder seingevers beschikbaar dan aanvankelijk verwacht. “De Baloise Belgium Tour voor mannen die op hetzelfde moment wordt georganiseerd, speelde ons daarbij parten. Veiligheid staat voorop en die kon ik in dit geval niet garanderen. Ik kaartte al enkele keren bij de federatie de problematiek van de seingevers aan maar er verandert niets. Het wordt hoogtijd dat hier een vast kader met een reglementering en correcte afspraken wordt gecreëerd. Het is een probleem van iedere organisator.”

“Langer wachten om de koers af te blazen had geen zin. We zagen geen uitkomst meer door de problemen die zich stelden. Bovendien is de koers al voor het vierde jaar op rij verlieslatend. De Lotto Belgium Tour is één van de organisaties binnen het bedrijf Toesj en we moeten bekijken hoe we het toekomstgericht inschatten. Begin augustus steken we de koppen bij elkaar en zullen dan bekijken hoe het verder moet.”

Kopecky
Lotte Kopecky was een van de toppers die zou deelnemen aan de Lotto Belgium Tour. Zij ziet een koers van haar programma geschrapt worden. De renster van SD Worx zal zaterdag 10 juni wel meedoen aan Elmos Dwars door het Hageland.

 
11 Reacties
Sorteer op:
6 juni 2023 11:19
Wat vervelend voor de rensters zo op het laatste moment. Ook tamelijk onfatsoenlijk van die gemeente. Maar de organisatie heeft volgens mij haar zaakjes ook niet op orde. 'Enkele onvoorziene uitdagingen' klinkt ook als een rookgordijn.
  6 juni 2023 11:44
  Klopt. Drogreden... Alsof die ene gemeente de hele vijfdaagse hypothekeert. Het financiële lijkt me hier de grotere factor.
  6 juni 2023 15:11
  Drogreden? Of organisatie is het helemaal beu dat meer en meer gemeentes rare eisen stellen of plots barrières opwerpen en gebruikt men deze keer de koers ommditnaan de orde te stellen. Ik weet het niet en jullie ook niet.
6 juni 2023 14:18
Vooruit dan maar, op gevaar van lijf en leden… is het echt een must dat van elke wielerwedstrijd er ook een damesversie moet zijn…? lijkt allemaal op zeer geforceerde groeipijn en dan krijg je dit, gemeentes, sponsoren, etc die het ineens even niet meer kunnen behappen…
  6 juni 2023 17:05
  Helemaal met je eens. De groei van het vrouwen wielrennen gaat veel te geforceerd. Als de belangstelling van de wielerfans en TV kijkers de 10% haalt van dat van de mannen zal het op zijn.
6 juni 2023 12:03
Erg zwak excuus dit zeg.... Wees dan gewoon eerlijk en zeg dat je er geen zin in hebt. En doe dat een beetje op tijd ook! 8 dagen voor de start is belachelijk, ik mag hopen dat alle kosten die teams al gemaakt hebben wel vergoed gaan worden.
6 juni 2023 11:51
En dat de burgemeester een koersliefhebber is lijkt me zelfs in bananenstaten als België of Nederland geen garantie dat dan alles rondom een wielerkoers geregeld is …
6 juni 2023 13:05
In andere woorden er is gewoon geen animo voor.
6 juni 2023 12:27
Ik ken ook niemand die ooit naar vrouwenwielrennen kijkt.
6 juni 2023 13:39
Is helemaal geen erg want er zijn voor een relatief klein rensters potentieel veel te veel koersen.

Reacties zijn gesloten.