Fenomenale Lotte Kopecky klopt Annemiek van Vleuten in Strade Bianche

Fenomenale Lotte Kopecky klopt Annemiek van Vleuten in Strade Bianche

foto: ©gettysport

zaterdag 5 maart 2022 om 13:21

Lotte Kopecky heeft Strade Bianche 2022 op haar naam geschreven. De 26-jarige Belgisch kampioene van SD Worx was in de hellende straten op weg naar de streep op het Piazzo del Campo in Siena de evenknie van Annemiek van Vleuten. Op de Via Santa Caterina brak ze niet en in de laatste lijn besliste Kopecky de koers in haar voordeel. Ashleigh Moolman-Pasio werd derde. Kopecky is de opvolgster van Chantal van den Broek-Blaak.

Deze jonge klassieker was voor de vrouwen ook meteen de aftrap van de WorldTour 2022. Een van de nieuwkomers op dat niveau is dit jaar de vrouwenploeg van Uno-X. De Noorse ploeg vatte de koe meteen bij de hoorns en stuurde Rebecca Koerner na enkele kilometers op avontuur. Vlak daarna stak Emily Newsom (EF Education-Tibco-SVB) over en zo bestond de klassieke vroege vlucht uit twee dames.

Newsom stond er al snel alleen voor – foto: Cor Vos

Veel ruimte kreeg het duo overigens niet. De maximale voorsprong kwam nooit boven de drie minuten uit. Bovendien moest de Amerikaanse het al snel alleen doen. Op de Rada-strook (de derde sterrato van de dag) moest de Deense haar namelijk laten gaan. In haar eentje lukte het Newsom wel om haar voorsprong uit te breiden naar drie en een halve minuut. Jumbo-Visma en SD Worx controleerden de koers achter haar.

Waaiers luiden finale in
Op zo’n vijftig kilometer voor de aankomst was ook het liedje van Newsom afgelopen. Korte tijd later zorgde zijwind voor waaiers; het peloton was op dat moment in drie stukken uiteen gebroken, maar dat zou niet lang duren. Wel begon het daarna te regenen, met aanvallen wel te verstaan. Vooral Liv Racing toonde zich bedrijvig onder de Toscaanse voorjaarszon, maar het lukte niemand om in die fase echt weg te komen.

SD Worx en Jumbo-Visma controleerden op de sterrati – foto: Cor Vos

Met de zesde van acht onverharde stroken in aantocht, begonnen ook de grote kanonnen zich te roeren. Dat was voor Movistar het teken om de koers in handen te nemen in functie van Annemiek van Vleuten. Zij rammelde op de oplopende strook Monteaparti het peloton uiteen, waarna er een elitegroep overbleef. Boven op een van de klimmetjes was het vervolgens Lotte Kopecky die de aanval zocht. Niemand volgde.

Spannende finale
Op de zevende strook – de Colle Pinzuto met uitschieters tot 15% – reed Van Vleuten het gat op de Belgisch kampioene weer dicht en in haar kielzog kwam er een elitegroepje mee, met onder meer Katarzyna Niewiadoma, Cecilie Uttrup Ludwig en Marianne Vos. Even later sloten ook Demi Vollering en een opvallend sterke Shirin van Anrooij aan, net als titelverdedigster Chantal van den Broek-Blaak en Italiaans kampioene Elisa Longo Borghini.

Op Le Tolfe (de laatste sterrato) ontbond Van Vleuten vervolgens haar duivels en alleen Kopecky had daarop een antwoord. In het groepje daarachter had haar ploeg SD Worx een overtal, waardoor de twee om de zege leken te strijden. Op iets meer dan vijf kilometer van de streep kwamen de achtervolgers toch weer langszij. Het was vervolgens wachten op de Via San Caterina binnen de stadspoorten van Siena.

Kopecky boog, maar brak niet in het wiel van Van Vleuten – foto: Cor Vos

In de slotkilometer nam Van Vleuten vervolgens weer de kop en al vlot reed ze de rest uit het wiel. Op één renster na: andermaal Kopecky. De Belgisch kampioene staat niet meteen te boek als een topklimmer, maar ze week nauwelijks van Van Vleutens achterwiel. In de laatste paar, bochtige honderden meters, nam de Belgische vervolgens de kop. Ondanks een verrassingspoging van de Nederlandse op 150 meter van de streep, hield ze stand en zo won Kopecky verrassenderwijs Strade Bianche 2022.

Het podium op het Piazza del Campo – foto: La Presse

Dit artikel delen:

46 Reacties

Chippen 5 maart 2022 om 13:27

dat was weer een genant staaltje regie van onze italiaanse vrienden

blijft een raadsel waarom ze dat in italie en spanje na al die decennia nog steeds niet kunnen

0
Blackcanyon 6 maart 2022 om 06:04

Camerawerk was van de belgen. In elk geval tijdens de herenwedstrijd. Dat werd op Sporza verteld. Verbinding in de finale klim is altijd lastig door smal straatje met hoge bebouwing.

Ps: mijn voorspelling dat Annemiek uren voor de heren zou finishen is uitgekomen.

0
Brabander 5 maart 2022 om 13:27

Prachtige finale gezien. Beelden waren uitstekend (met uitzondering van de finish dan), ook wel eens anders geweest.
Van Vleuten en Kopecky maakten al de beste indruk en vechten het ook nog eens samen uit op het laatst. Verder een eervolle vermelding voor de 2 veldrijdsters Van Anrooij en Persico.
Genoten

0
williams 5 maart 2022 om 13:27

Zelfs niet bij de favorieten in de Wielerflits voorbeschouwing !! Die dominantie toch vd Nederlandse vrouwen…

0
Sjonge Jonge 5 maart 2022 om 13:32

Je internet was toevallig even kapot na de Omloop?

0
Poeksel 5 maart 2022 om 13:56

Uit de voorbeschouwing:
“De Belgische leek vorig jaar goed op weg naar een mooie klassering, maar een malheur aan de fiets op een slecht moment gooide roet in het eten. Benieuwd of het ditmaal een beetje meezit, dan zou de Belgisch kampioene met haar snedige punch echt een eind moeten kunnen komen.”

0
Zadelsnuffelaar 5 maart 2022 om 13:28

Van Vleuten duidelijk het sterkst. Tal van aanvallen werden door haar opgevangen. Jammer genoeg kan haar team geen steun bieden.
Slim gespeeld van SD Worx. Kopecky heeft geen trap teveel gegeven vandaag.

0
Michelangelo 5 maart 2022 om 13:40

Precies dat Snuffelaar.

Vooraan niet koersen en achteraan ook niet. Gewoon omdat je zoveel overwicht hebt als ploeg. En dan is het “eenvoudig” om de koers te winnen…

0
NiM 5 maart 2022 om 13:42

Van Vleuten waarschijnlijk net dat procentje beter ook mede door haar lichaamsgewicht dat een pak lager ligt. Maar zeggen dat Kopecky geen trap teveel gaf op zo een parcours is een beetje triest

0
Franco Ballerini 5 maart 2022 om 13:45

Hebben jullie wel gekeken? Kopecky heeft zelfs nog een kilometer of vijf solo op kop gereden…

0
Michelangelo 5 maart 2022 om 13:47

Dat was een aanval zonder veel energie te verspillen. Die verloor een halve minuut in 20 seconden op dat gravelklimmetje. Heeft daar perfect haar benen mee kunnen sparen.

En ook daar moesten de anderen rijden. O.a. Van Vleuten.

0
Franco Ballerini 5 maart 2022 om 13:52

Natuurlijk kost zo’n aanval energie. Ik zie ook liever een Nederlandse winnen, maar vind de zege van Kopecky dik verdiend.

0
Romāns Vainšteins 5 maart 2022 om 13:52

Slakbezouterij op basis van afkeur. Niks triests aan, gewoon hylarisch.

0
Zadelsnuffelaar 5 maart 2022 om 14:03

Ik keur de zege niet af. Kopecky en team hebben intelligent gekoerst en verdiend gewonnen. Dat neemt niet weg dat Van Vleuten ijzersterk was vandaag. Als je met amper steun uit eigen ploeg de competitie aangaat met SD Worx en keer op keer aanvallen beantwoord om daarna nipt tweede te eindigen dan vind ik dat bijzonder knap. Genoten van de vrouwen. Op naar de mannen!

0
NiM 5 maart 2022 om 14:32

Die positie dwong Kopecky zelf af door bij de besten te zijn. Vos gaf ook geen trap te veel, die kwam niet in de buurt van winnen

0
Jacco van Stierop 5 maart 2022 om 13:28

Spannende ontknoping. Kopecky zeer sterk en uitgekookt gereden, Van Vleuten de sterkste maar heeft wellicht onderweg net iets teveel energie moeten steken in het onder controle houden van de wedstrijd. Vos nog te weinig jus in de benen.

0
Franco Ballerini 5 maart 2022 om 13:29

Genoten van van Anrooij. Ook Yara Kastelijn ging lang mee.

0
Brabander 5 maart 2022 om 13:30

Persico ook. Die kan ook wel wat. Maar leuk om die dames in beeld te zien ja

0
S'mon 5 maart 2022 om 13:29

Van Vleuten wederom beresterk, ze reageerde op zeer veel (een Campenaertsje ;)). Alleen had ze vandaag de pech dat er iemand even sterk was als haar, Kopecky!
Gewoon zeer sterk van Kopecky, en ook slim hoe ze zeker als eerste door de laatste bocht ging. Die laatste bocht was cruciaal, want je langs boven zag je goed hoeveel voordeel je daarbij haalt.

0
Xevar 5 maart 2022 om 13:29

Mooie overwinning van Kopecky zeg, alleen wel jammer dat die een nare bijsmaak krijgt door het wanstaltige commentaar op de Belg. Dat je hoopt dat een landgenoot wint is één ding, maar in België slaan ze er om de een of andere reden altijd volledig in door.

0
Lalsacien 5 maart 2022 om 15:02

Het glas is halfleeg bij jou …

0
Jeroom 5 maart 2022 om 23:00

Nee Lalsacien, dit was simpelweg tenenkrommend. ‘Oh my god’

0
Anton van Valouwe 6 maart 2022 om 00:00

Kijk je toch naar de NOS.. oh wacht…

0
Lalsacien 6 maart 2022 om 07:57

@Jeroom je hebt de diepere laag niet begrepen. Als Xevar iets plaatst is het vaak negatief. Nu is hij ergens positief over, moet hij toch weer iets negatiefs toevoegen.

0
Jeroom 6 maart 2022 om 17:46

@Lalsacien: Oké, excuses voor mijn reactie. Ik was gisteravond nog een beetje nijdig wat betreft het niveau van het commentaar op Sporza.

0
Limal 5 maart 2022 om 13:30

Erg knappe overwinning, wat is ze diep gegaan! Ze was samen met van Vleuten duidelijk de sterkste, maar geen haar op mijn hoofd dat geloofde dat ze die op de steile slotklim zou kunnen blijven volgen. De aansluiting met de absolute wereldtop is nu een vaststaand feit.

0
S'mon 5 maart 2022 om 13:34

Ik had ook niet verwacht dat Kopecky op die steile klim ging kunnen blijven volgen, ik denk inderdaad dat ze de aansluiting met de top heeft gemaakt (mede door het team).

0
Limal 5 maart 2022 om 13:41

Jep, van Vleuten had 1 of 2 goede ploeggenotes goed kunnen gebruiken…

0
Dikke Man 5 maart 2022 om 13:54

Ze kiest natuurlijk zelf altijd die rare ploegjes uit. En gelukkig, stel je voor dat van Vleuten ook bij SD Worx reed…

0
De Cabybara van de Conradkade 5 maart 2022 om 13:31

Mooie finale was dit.

0
Brabander 5 maart 2022 om 13:32

Klopt. Ik lag op de bank, maar was zeker ‘puntje-van-de-stoel’-werk

0
Dikke Man 5 maart 2022 om 13:38

Is fenomalie eigenlijk besmettelijk?

0
Michelangelo 5 maart 2022 om 13:39

Sterkste ploeg heeft gewonnen vandaag. Sterkste vrouw was m.i. Van Vleuten, maar die heeft veel energie moeten steken in het dichtrijden van gaten. Kopecky rondt het ploegenspel uitstekend af, dik verdiende zege voor haar en voor de ploeg.

Maar zowel vorig weekend als dit weekend zien we het grote manco in het vrouwenwielrennen. Er is 1 ploeg die zoveel sterker is dan de rest. Vorige week kon Van Vleuten dat nog bolwerken, maar vandaag was het te veel (en was Lotte te sterk). Het maakt voor mij de koers wat minder mooi, vooraan niet koersen en achteraan ook niet. Overigens is dat niet iets van dit jaar, ook vorig jaar was dat heel vaak het geval. Maar nu zijn ook Reuser, Kopecky en Vas onderdeel van dit team, terwijl die bij heel veel andere ploegen enige kopvrouw zouden zijn.

Ik zou het mooi vinden als de toppers net wat meer verspreid zouden zitten…

0
Limal 5 maart 2022 om 13:50

SD Worx is inderdaad het sterkste team, maar van Vleuten, Vos, Niewiadoma (geholpen door Chabbey), Uttrup Ludwig (geholpen door Brown) en Longo Borghini (binnenkort overvleugeld door Shirin?) zijn wel gewoon allemaal toppers in andere ploegen. Met koersen als deze op TV en de verderzetting van de snelle professionalisering van het vrouwenwielrennen zal het niet lang meer duren tot elk WT team een brede, uitgebalanceerde kern heeft.

0
Brabander 5 maart 2022 om 13:54

SD (Boels) is al jaren het sterkste team natuurlijk. Maar ze hebben niet de beste renster. Dat maakt het wel degelijk interessant. Vind ik dan

0
Romāns Vainšteins 5 maart 2022 om 13:41

Goed dat van Vleuten eens op waarde geklopt wordt, mooie klassieke zij-aan-zij aankomst waar tot het eind onzeker is wie er winnen gaat.

0
Michelangelo 5 maart 2022 om 13:49

Precies: de klimmer tegen de sprinter. De klimmer die weet dat het op de klim moet gebeuren, de sprinter die weet dat ze er aan MOET blijven hangen wil ze kans maken. Prachtige botsing van 2 stijlen. Met dit keer de sprintster als winnaar.

0
jonglins 5 maart 2022 om 13:44

Heel sterk geteden van Van Vleuten en Kopecki. Maatje te groot voor de rest. Kopecki was wel een beetje aan het slepen.

0
Franco Ballerini 5 maart 2022 om 13:48

Ja, maar niet zo erg als Vollering vorige week…

0
Mystery Rider 5 maart 2022 om 13:49

WOW – weeral een grote stap vooruit voor Kopecky! Het vrouwenwielrennen wordt toch elke dag interessanter om te volgen zowel op de weg als in de cyclocross!

0
Wheely 5 maart 2022 om 16:55

Dit gaat de aandacht voor het dameswielrennen in België waarschijnlijk een goede impuls geven. Niet verkeerd lijkt me.

0
Gebruikersnaam 5 maart 2022 om 17:36

Op naar een Blaak-achtig palmares. Die heeft een hele carrière die volledig te danken is aan afremmers in de achtergrond.

0
Jean Dumas 6 maart 2022 om 06:11

Gezien op Twitter: slotklim Via Santa Catarina: Kopecky/Van Vleuten 0,45km in 1min28sec; Pogacar 1:35.

0
Alfons Haavers 6 maart 2022 om 08:20

Het verschil tussen highfivend naar omhoog met zeeën voorsprong en met het mes tussen de tanden om de sprintser los te gooien?

0
Limal 6 maart 2022 om 08:25

Volledig andere wedstrijden natuurlijk, maar het maakt het zeker tastbaarder hoe hard Van Vleuten en Kopecky nog naar boven gereden zijn. Dat bijvoorbeeld Vos nog een halve minuut verloor was ook al veelzeggend.

0
Romāns Vainšteins 6 maart 2022 om 08:33

Zegt echt totaal geen moer. 0 zak, niente sikkepit.

Solo met een goede toegift tandje lager vs een Vandenbroucke-Bartoli on speed, tja, voila.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone