Lotte Kopecky over komst Lorena Wiebes: “Zal nu vrijer kunnen koersen”
Kopecky en Wiebes zijn in 2023 ploeggenotes - foto: Cor Vos
woensdag 23 november 2022 om 08:33

Lotte Kopecky over komst Lorena Wiebes: “Zal nu vrijer kunnen koersen”

Lotte Kopecky was dit jaar nog de voornaamste sprinttroef van SD Worx, maar dat zal in 2023 veranderen met ook sprintkanon Lorena Wiebes in de ploeg. “Ik bekijk dat op een positieve manier. Wanneer we samen aan de start staan, zal ik aanvallender en vrijer kunnen koersen”, vertelt Kopecky in gesprek met Sporza.

Kopecky blikt vanuit het Turkse Belek, waar ze in het gezelschap van andere Belgische Olympische topsporters het jaarlijkse BOIC-trainingskamp afwerkt, vooruit op het nieuwe wielerseizoen. De 27-jarige weg- en baanrenster is vooral blij met de komst van Wiebes, die dit jaar de absolute zegekoningin was met maar liefst 23 overwinningen. De Nederlandse veelwinnares is volgend jaar dan ook de belangrijkste sprinttroef van SD Worx.

“Ik heb daar geen problemen mee. Ik bekijk het op een positieve manier. Wanneer we samen aan de start staan, zal ik aanvallender en vrijer kunnen koersen. Want als het tot een massasprint komt, hebben we Lorena”, schetst Kopecky, die dit jaar met Strade Bianche en de Ronde van Vlaanderen twee topklassiekers wist te winnen en ook op de baan uiterst succesvol was met twee wereldtitels en één Europese titel.

Over het voorjaar en de Olympische Spelen
De sportieve lat ligt met andere woorden erg hoog, beseft Kopecky maar al te goed. “Het zal heel moeilijk worden om dat te evenaren of om beter te doen. Het motiveert me wel om deze winter opnieuw superhard te werken en er volgend jaar weer het hoogst haalbare uit te halen. Ik focus nu vooral op het voorjaar. Het EK op de piste is al half februari. Het is de eerste kwalificatiewedstrijd voor de Olympische Spelen, dat is dus wel belangrijk.”

“Ik probeer mijn grote piek te hebben tegen de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix, maar de Olympische Spelen (in Parijs, red.) zitten ook al in mijn achterhoofd. Hopelijk kunnen we dit jaar al veel punten pakken, zodat we ons daarover in 2024 geen zorgen meer hoeven te maken.”

 
4 Reacties
Sorteer op:
23 november 2022 09:50
Ik denk dat Kopecky best wel in een lastige situatie zit met de komst van Wiebes. In de massasprints wordt de kaart van Wiebes (terecht) getrokken. En als er kans is op een massasprint, dan zal dus de ploeg daar veel kans op aansturen. Inclusief het inzetten van Kopecky om de boel bij elkaar te houden/brengen. In de heuvelklassiekers is een goede Vollering normaal gesproken de evenknie van Kopecky. En hoe langer en steiler de heuvels, hoe meer de balans door lijkt te slaan naar Vollering. Dan blijft er uiteindelijk steeds minder over waar heel specifiek de kaart Kopecky getrokken gaat worden. Vlaamse werk zeg maar. Tenzij ze natuurlijk nog een stap weet te zetten in het heuvelwerk. Want haar sprint sla ik dan weer net iets hoger aan dan die van Demi...
  23 november 2022 11:54
  Het grote voordeel voor Kopecky lijkt mij, dat ze nu van de massasprints verlost is. Daar moest ze het toch afleggen tegen Wiebes, zodat het alleen maar frustrerend moet zijn geweest om steeds maar weer aan de bak te moeten. Nu kan ze zich richten op het Vlaamse werk en etappes die te zwaar zijn voor Wiebes (en dan de rest van het seizoen de trainingen wat meer in het teken van haar baanambities laten staan). Maar met het scenario dat Kopecky schetst zal Wiebes natuurlijk niet lang genoegen nemen. Kan me best voorstellen dat je als ploeg niet altijd maar de verantwoordelijkheid wil dragen voor de sprint. Maar dat jan en alleman in de wedstrijden die Wiebes bewezen heeft te kunnen winnen gaat aanvallen, in de hoop dat andere ploegen dan voor de massasprint gaan rijden, lijkt me een plan dat snel tot onvrede zal leiden bij je duurbetaalde toptransfer. Al is het maar omdat andere ploegen dat waarschijnlijk wel best vinden. Heb nu al het idee dat haar concurrenten Wiebes vanaf de zomer aan het ontlopen waren.
  23 november 2022 12:35
  Wat mij betreft is het drietal Wiebes - Kopecky - Vollering volledig complementair, gaande van vlak naar bergachtig. Voor Kopecky zijn de grootste 'concurenten' in het team eerder Reusser en Van den Broek-Blaak.
  23 november 2022 12:53
  @Limal, Eens. Ik denk dat Wiebes en Vollering binnen de ploeg in een "niche" zitten, waarbij in veel koersen heel specifiek de kaart van 1 van deze twee getrokken kan/mag/moet worden. Alles wat vlak is, dat is het terrein van Wiebes. En alles wat iets steviger bergop gaat (zeg AGR en hoger), dat is spek voor de bek van Vollering. Kopecky heeft deze niche niet. Die komt inderdaad tot haar recht in koersen waarbij ofwel Wiebes betere kansen heeft (bijv. Nokere Koerse), ofwel waar rensters als Blaak, Reusser of Vollering ook sterk genoeg zijn om de finale te rijden en te winnen (de Vlaamse klassiekers). Ik kan eigenlijk geen enkele wedstrijd bedenken waar ik vooraf alles op Kopecky zou durven zetten omdat de kans dat zij het dan ook af maakt heel groot is. Hooguit misschien Parijs Roubaix...

Reacties zijn gesloten.