Lotte Kopecky openhartig over suïcide broer: “Kwaad dat hij niet geholpen kon worden toen hij dat wou”
foto: Cor Vos
zondag 8 oktober 2023 om 11:08

Lotte Kopecky openhartig over suïcide broer: “Kwaad dat hij niet geholpen kon worden toen hij dat wou”

Lotte Kopecky kende een bijzonder succesvol seizoen als renster, maar op persoonlijk vlak was 2023 vooral ook een heel moeilijk jaar. In maart verloor ze haar broer Seppe, die op 29-jarige leeftijd uit het leven stapte. In gesprek met HLN doet een openhartige Kopecky haar verhaal.

“Mijn broer was iemand, écht waar, met het hart op de juiste plaats”, vertelt Kopecky, die door Seppe begonnen is met wielrennen. “Já, hij had problemen met drugs en alcohol, maar als hij mensen kon helpen, dééd hij dat.”

Kwaad
Seppe wilde graag afkicken en stond op een wachtlijst bij een instelling. Maar daar was geen plaats, vertelt Kopecky. “Dat hij uiteindelijk zelfmoord pleegde: ik heb daar veel over nagedacht, maar ik ben er niet kwaad om. Ik snap dat het in bepaalde situaties niet meer gáát en dat het niet meer lukt om te vechten. Maar ik ben wel kwaad om het feit dat mijn broer niet geholpen kon worden toen hij dat wou. Seppe wóu hulp. Hij kon het niet alleen en dat besefte hij. We hebben hem die kliniek niet moeten induwen of moeten inproppen, zo van ‘doe er nu iets aan’, nee, hij wou dat zélf.”

Kopecky stelt dat het probleem groter is. “Seppe was niet de enige, zoals mijn broer zijn er nóg. Ik bedoel dan: mensen die een drugs- of alcoholproblematiek hebben en niet geholpen worden. Wat als die straks óók geen uitweg meer zien? Mijn broer was niet de eerste die uit het leven stapte, hij zal ook de laatste niet zijn. Ik wil me dat niet eens voorstellen, dus já, ik ben kwaad. In de eerste plaats misschien nog op de mensen die die rommel verkopen en er een heel mooi leven op nahouden. Ik hoop dat ze zich schuldig voelen. Om hoe ze anderen in de miserie storten. En zelfs in de dood.”

“Ik weet niet hoe ik het heb gekund”
Ondanks het overlijden van haar broer, reed Kopecky nog een ontzettend goed seizoen, met onder meer winst in de Ronde van Vlaanderen, een tweede plaats in de Tour de France Femmes en een wereldtitel op de weg. “Ik weet niet hoe ik het heb gekund, ik weet niet waar ik de kracht vandaan heb gehaald, maar het had gewoon geen zin om te zeggen ‘Ik gooi de handdoek in de ring’. Mijn broer zag voor zichzelf dan misschien geen uitweg, ik ben zeker dat hij wou dat ik wél bleef verderdoen.”

“Komt er nog een weerslag? Het zou zomaar kunnen. Het seizoen is afgelopen, ik ben me ervan bewust dat de man met de hamer alsnog kan langskomen, maar als dat gebeurt, zal ik voorbereid en goed omringd zijn. Ik zou volgend jaar graag in dezelfde staat en dezelfde conditie aan de start staan, maar dan moet ik nu eventjes goed zorgen voor mezelf en dus zal ik deze winter tegen veel dingen ‘nee’ moeten zeggen.”

Denk jij aan zelfdoding? Neem 24/7 gratis en anoniem contact op met 113 Zelfmoordpreventie via 0800-113 of chat op 113.nl.

Meer info via https://www.113.nl/sites/default/files/113/2020 middelen/Handreiking mediaprofessionals.pdf

RIDE Magazine
WielerFlits Podcast
8 Reacties
Sorteer op:
8 oktober 2023 11:40
Een heel eerlijk vraaggesprek met de beste Belgische renster van dit moment.
Die openheid rondom dit beladen onderwerp wordt zo weer meer bespreekbaar gemaakt.
8 oktober 2023 11:55
Buitengewoon sterk seizoen en interview van Lotte met de tragedie die zich afspeelde in haar naaste omgeving. Had ze hier niet over kunnen of willen spreken was dat ook helemaal ok geweest, maar als dit wel kan en je benut je bekendheid om een maatschappelijk probleem aan te kaarten groeit enkel de bewondering voor de mens achter de sporter.

Omdat we ook misschien met Belgische wielerflitsers zitten die worstelen met het leven:
https://www.zelfmoord1813.be/
8 oktober 2023 11:53
Kop op meid en houd je sterk.
  8 oktober 2023 12:05
  Volgens mij is houd je sterk juist de verkeerde instelling met dit soort dingen. Je moet jezelf ook de ruimte geven om het te verwerken. Lijkt er met dit interview op dat ze dat ook wel heeft kunnen doen.
  8 oktober 2023 14:11
  We zitten wel op dezelfde golflengte denk ik. Ze moet ook helemaal niets van mij, zeker niet. Maar ik wens haar wel kracht toe, juist omdat het verwerken van het verlies zoveel met je lijf en geest doet. Ze is ook boos, boos op de dealers, boos op de geestelijke gezondheidszorg in België. En dat lijkt me pittig in de rouwverwerking. Die voor haar misschien nu wel een nieuwe lading krijgt.
8 oktober 2023 11:26
Geen fan van Lotte, maar diepe buiging voor wat ze heeft laten zien met deze bagage in haar rugzak. Jammer dat destijds de interviewers na haar overwinning in Nokere? nog extra in de wonde probeerden te prikken voor emo-TV.
  8 oktober 2023 11:41
  Alles voor de kijkcijfers!
  8 oktober 2023 12:22
  Dat was Ranzige Renaat in optima forma. Ik neem aan dat er daarna een gesprekje met zijn chef is geweest

Reacties zijn gesloten.