Lorena Wiebes spurt naar ritwinst in Boels Ladies Tour

woensdag 4 september 2019 om 16:11
Lorena Wiebes spurt naar ritwinst in Boels Ladies Tour

foto: Cor Vos

Lorena Wiebes heeft de eerste etappe van de Boels Ladies Tour gewonnen. In Weert klopte ze Kirsten Wild en Letizia Paternoster in een massasprint. Annemiek van Vleuten was een van de rensters die ten val kwam in de hectische rit, maar behield desondanks de leiding.

Na de door Annemiek van Vleuten gewonnen proloog in Sittard-Geleen werd vandaag de eerste rit in lijn verreden in de Boels Ladies Tour. Gestart werd vanuit Stramproy, waarna via een grote omloop door de omgeving naar Weert werd gekoerst. In ‘de Poort van Limburg’ volgden dan nog drie lokale ronden van 8,4 kilometer. De etappe was bijna een blauwdruk van de vierde dag van vorig jaar, toen de Deense Amalie Dideriksen wist te winnen in de sprint.

De etappe naar Weert, waarin het koersverloop lange tijd gesloten bleef, werd meermaals door valpartijen opgeschrikt. Daardoor moesten Sarah Roy, in 2016 al eens ritwinnaar in deze koers, en Aude Biannic al vroeg de strijd staken. Ook Annemiek van Vleuten was betrokken bij een valpartij, maar de draagster van de leiderstrui kon de koers voortzetten. Pas bij het opdraaien van de lokale ronden slaagde een renster erin een voorsprong bij elkaar te sprokkelen.

foto: Cor Vos

De Zuid-Afrikaanse kampioene Ashleigh Moolman pakte maximaal driekwart minuut, maar werd in de laatste omloop weer ingerekend. Moniek Tenniglo probeerde in de slotfase de massasprint te ontlopen, maar ook de ploeggenote van Van Vleuten bleef niet weg. Uiteindelijk trok Floortje Mackaij de sprint aan, waarna Kirsten Wild en Lorena Wiebes de Nederlandse van Sunweb voorbij staken. Nederlands kampioene Wiebes won vervolgens met twee fietslengtes voorsprong.

Hectische koers
“Het doel was om de etappe te winnen. Ik ben blij dat het is gelukt”, reageerde Wiebes na afloop in het flashinterview, nadat ze de 123 kilometer lange koers naar haar hand had gezet. “Het was heel hectisch en dat is jammer, want het is een mooie koers. Maar het is altijd jammer als er zoveel wordt gevallen. In de finale nam Femke Markus me nog een keer mee naar voren en daarna ben ik mijn eigen weggegaan en ben ik zelf de sprint aangegaan.”

Heeft de Nederlandse hiermee een voorschot genomen op een mogelijke eindzege? “Wie weet. Er zijn nog een paar etappes te rijden. Als die goed gaan, moet ook het klassement goed gaan. Maar mijn ronde is hiermee al wel geslaagd.”

Dit artikel delen:

3 Reacties

Pol 4 september 2019 om 16:23

Zelden zo een ondeskundig commentaar bij een wielerwedstrijd gehoord als vandaag.
Kon geen renster, wist niet wat een kampioenstrui was enz enz. Ook weer een levensgevaarlijke laatste kilometer met twee auto s op het parcours. En auto’s tegen de rensters inrijden. Hebben ze in Limburg geen takelwagens om auto’s weg te slepen????

Romāns Vainšteins 4 september 2019 om 16:38

Alles draait om geld en tijd, is gewoon geen budget en capaciteit.

Hier wordt veel te vaak gedaan alsof de koers een parade van een staatshoofd is oid.

sooike 4 september 2019 om 22:12

@RV
Als er geen geld en capaciteit is om een parkoers fatsoenlijk af te zetten moet je die koers niet laten doorgaan. Of kom jij pas in protest als er een renster tegen een van die twee auto’s was geklapt met alle gevolgen vandien. Jouw gemakzucht sluit naadloos aan bij de opvattingen van de organisatie mbt de veiligheid van de koers. De discussies van de laatste weken zijn blijkbaar aan de koersdirectie voorbij gegaan. Nog een tip voor je: ga eens kijken als er een staatshoofd passeert. Niet bij een parade, want dan zitten of staan ze op de eretribune ! Maar gewoon langs de weg als je anderhalf uur moet wachten voordat je mag oversteken !

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair