Lorena Wiebes sprint in Binche-Chimay-Binche naar 23ste seizoenszege

dinsdag 4 oktober 2022 om 14:29
Lorena Wiebes sprint in Binche-Chimay-Binche naar 23ste seizoenszege

foto: Cor Vos

Lorena Wiebes heeft vandaag in de tweede editie van Binche-Chimay-Binche haar 23ste zege van het seizoen geboekt. De Europees kampioene won na een perfecte lead-out met ogenschijnlijk gemak de sprint in Binche. Marjolein van ’t Geloof werd tweede, de Finse Anniina Ahtosalo kwam als derde over de streep.

Niet alleen de mannen koersten vandaag tussen Chimay en Binche. Eerder op de dag stond ook de vrouwenversie van Binche-Chimay-Binche op het programma. Naar goede Waalse gewoonte ging het constant op en af, en had ook de wind op de open, brede wegen vrij spel. De rensters kregen een wedstrijd van goed 117 kilometer voor de wielen geschoven, met in de finale twee lokale rondes van zestien kilometer in en rond Binche. Op 900 meter van de finish volgde nog de oplopende kasseienstrook van Pépinière.

Verschillende rensters trekken ten aanval
Met zegekoningin en topfavoriete Lorena Wiebes, Charlotte Kool, Sanne Cant, Nicole Steigenga, Jesse Vandenbulcke en Jeanne Korevaar stonden er verschillende interessante namen aan het vertrek van de tweede editie van Binche-Chimay-Binche voor vrouwen. Drie andere rensters wisten na een razendsnelle start een eerste vlucht op poten te zetten. Pfeiffer Georgi (Team DSM) bleek de grote aanjager, maar de poging van Georgi en co. was geen lang leven beschoren.

Een nieuwe aanval liet echter niet lang op zich wachten. Dit keer wist een kopgroep van zeven sterke rensters zich af te scheiden. De namen: Nicole Steigenga (Team Coop-Hitec Products), Ilse Pluimers (AG Insurance NXTG), Francesco Barale (Team DSM), Hannah Ludwig (Uno-X), Silke Smulders (Liv Racing Xstra), Matilde Vitillo (Bepink) en Julie Van de Velde (Plantur-Pura). De voorsprong van de vluchters bedroeg – met nog veertig kilometer te gaan – een dikke minuut. Was hiermee de goede vlucht vertrokken?

Julie Van de Velde was onderweg zeer actief – foto: Cor Vos

Peloton versus vijf vluchters 
In het peloton wilde men niet meewerken aan een dergelijk scenario. Team DSM zette zich op kop van het peloton, in de hoop de boel zo weer bij elkaar te brengen voor een sprint met topfavoriete Wiebes of Kool. De voorsprong liep al snel weer terug en op twintig kilometer van de streep was het verschil nog maar een halve minuut. Een sprint met een grote groep leek kortom nog altijd een realistisch scenario, maar de koplopers lieten zich niet zomaar inrekenen.

Van de Velde rook het gevaar en trok met nog goed vijftien kilometer te gaan eens stevig door in de kopgroep. Ludwig, Steigenga, Barale en Smulders konden volgen, Pluimers en Vitillo moesten daarentegen passen. Met de vijf overgebleven koplopers begonnen we vervolgens aan de laatste tien kilometer. Door de versnelling vooraan was het verschil met het peloton weer verdubbeld tot een veertigtal seconden. Het werd echter nog flink nagelbijten in de laatste kilometers.

Wiebes blijft maar winnen 
In het peloton kwam er namelijk nog een ultieme versnelling, wat funest bleek voor de winstaspiraties van de vijf koploopsters. Met nog twee kilometer te gaan was het verschil tussen beide groepen te verwaarlozen en onder de rode vod van de laatste kilometer was de hergroepering een feit. Wiebes werd vervolgens perfect gepiloteerd door een beresterke Georgi op de kasseien van Pépinière en won vervolgens met ogenschijnlijk gemak de sprint, voor haar landgenote Marjolein van ’t Geloof en de Finse Anniina Ahtosalo.

foto: Cor Vos

Het is voor de nog altijd maar 23-jarige Wiebes alweer haar 23ste(!) zege van het seizoen. Ze was eerder dit jaar ook al de beste in onder meer Nokere Koerse, de Scheldeprijs, de Tour de France Femmes en de Simac Ladies Tour.

Dit artikel delen:

16 Reacties

Hans Hoogvliet 4 oktober 2022 om 14:41

Die “official” in dat gele hesje die na de finish maar niet van haar af kon blijven had zij een ellenboogstoot naar achteren moeten geven. Eng ventje.

7
Hans Hoogvliet 4 oktober 2022 om 14:42

…wederom prima prestatie van haar overigens.

0
platteprijs 4 oktober 2022 om 14:45

Ik kreeg zelf kriebels van die man …

0
Posterix 4 oktober 2022 om 15:50

Wiebes even in de leer bij Cadel Evens: “do not TOUCH me” en bij TOUCH een flinke mep uitdelen. Vieze vent blegh.

0
Spring Maar Achter Op Bij MIj 4 oktober 2022 om 15:17

Die gaat bij SD lang zoveel niet winnen. Veel meer ego’s daar.

6
Wheely 4 oktober 2022 om 14:38

Onze zegekoningin! Stond weer eens geen maat op.

4
Marcel de Gendt 4 oktober 2022 om 15:06

Fenomeen. Gaan ze bij SDworx nog veel plezier aan beleven als ze zo blijft fietsen.

Waarbij ik me wel afvraag of daar uiteindelijk niet teveel kopvrouwen zitten, waardoor je straks niet meer iedereen tevreden kunt houden, en je in 1 wedstrijd misschien op te veel paarden gaat wedden (van solo-aankomst met Reusser, via sprint in een klein groepje na een harde koers met Vollering of Kopecky tot een massasprint voor Wiebes).

Nu bij DSM is het gewoon glashelder in een koers als deze: alle ballen op Wiebes…

3
De Capybara van de Conradkade 4 oktober 2022 om 17:50

Zijn er eigenlijk renners of rensters die ooit in een jaar meer hebben gewonnen dan Wiebes? 23 is echt absurd veel.

1
Limal 4 oktober 2022 om 19:13

Even naar Vos gekeken (bijlange niet alle jaren) en die kwam in 2011 uit op 31 zeges. Dit is inclusief 4 eindoverwinningen maar zonder puntentruien – zo wordt de zegestand normaal gezien bepaald dacht ik.

Nog enkele andere 'veelwinnaars' uit het post-Maertens tijdperk:
– Boonen: 23 (2006)
– Petacchi: 25 (2005), 23 (2003)
– Zabel: 20 (2001)
– McEwen: 19 (1999)
– Jalabert: 23 (1995)
– Sean Kelly: 27 (1984), 23 (1986)

(ik zag bij het opzoeken van Vos dat je op PCS de jaarresultaten kan rangschikken op 'Result', dat maakt het tellen wat sneller ;-) )

In elk geval duidelijk dat Wiebes in heel select gezelschap terechtkomt!

3
Limal 4 oktober 2022 om 17:58

Vroeger gebeurde het ook bij de mannen regelmatig dat de beste sprinter meer dan 20 zeges per jaar pakte, maar zulke dominantie lijkt al even geleden.

Wie heeft tijd om het uit te zoeken op PCS? ;-)

0
Murcia 4 oktober 2022 om 18:05

Kleine zoektocht levert op dat Cav in 2009 maar liefst 25 keer won als je 2 puntenklassementen mag meerekenen anders dus 23 zeges. Vos zal ongetwijfeld bij de vrouwen dit soort jaren ook gehad hebben.

0
Maillot à Pois 4 oktober 2022 om 18:37

Ik ben even gaan kijken bij Freddy Maertens omdat ik wist dat hij in 1977 13 ritten won in de Vuelta. Hij zat dus boven de 40 in dat jaar…

0
Poeksel 4 oktober 2022 om 18:46

Wiebes heeft overigens vier puntenklassementen gewonnen dit jaar (dus 27 zeges als je die zou meetellen). Het aantal van Maertens (die overigens in vijf dagen na de gewonnen Vuelta verder ging met winnen in de Giro) lijkt me moeilijk te overtreffen.

0
Al Phila 4 oktober 2022 om 19:10

Freddy met zijn tongetje. Toen werd er duidelijk minder op doping gecontroleerd….

0
De Capybara van de Conradkade 4 oktober 2022 om 20:27

Dank voor het uitzoekwerk Limal!

0
De Onechte gaviaal uit Ochten 5 oktober 2022 om 08:01

@limal thanks voor info. Dat van die opzoekfunctie wist ik nog niet handig

0

Headlines

Populair

Materiaalzone