Lorena Wiebes buit overtal Team DSM uit in Ronde van Drenthe

zaterdag 23 oktober 2021 om 16:15
Lorena Wiebes buit overtal Team DSM uit in Ronde van Drenthe

foto: Cor Vos

Lorena Wiebes heeft de Ronde van Drenthe op haar naam geschreven. In Hoogeveen was de 22-jarige renster de sterkste van een kopgroep met zeven rensters, met daarbij vier dames van Team DSM.

Anders dan andere jaren was de Ronde van Drenthe de laatste Women’s WorldTour-koers van het seizoen. De wedstrijd ging over 159,1 kilometer van Assen naar Hoogeveen, over onder meer tien kasseistroken en vier beklimmingen van de steile VAM-berg. Rond twaalf uur werd het peloton op gang gebracht. Lieke Nooijen van Parkhotel Valkenburg zorgde na tien kilometer voor de eerste serieuze aanval en de 20-jarige renster reed in haar eentje drie minuten voorsprong bij elkaar. Het was Janneke Ensing die vervolgens in de tegenaanval ging.

Janneke Ensing nam in stijl afscheid van de wielersport – foto: Cor Vos

Voor Ensing was het de laatste koers uit haar carrière en de 35-jarige renster van BikeExchange wilde in stijl afscheid nemen. Net na de eerste kasseistroken sloot ze aan. Nooijen viel vervolgens van voren weg door mechanische pech, waardoor Ensing alleen overbleef. Die reed dan nog een tijdje alleen vooruit, maar met nog 84 kilometer te rijden was het peloton weer compleet. Nieuwe aanvallen lieten niet lang op zich wachten. Kirstie van Haaften (Parkhotel Valkenburg) reed weg en zag Margaux Vigie (Valcar-Travel & Service) aansluiten.

Vigie en Van Haaften pakten een mooi gaatje, maar waren bij de eerste beklimming van de VAM-berg, op 59 kilometer van de streep, weer bijgehaald. Op de beklimming viel het peloton uiteen en niet lang daarna reed een sterke kopgroep weg met Demi Vollering, Lonneke Uneken (beiden SD Worx), Marta Jaskulska (Liv Racing), Ella Harris (Canyon-SRAM), Megan Jastrab (DSM), Anouska Koster (Jumbo-Visma), Femke Markus (Parkhotel Valkenburg) en Britt Knaven (NXTG). Ook Chiara Consonni (Valcar) kon nog ernaartoe springen, maar op 47 kilometer was alles weer samen.

Het vrouwenpeloton op de Drentse keien – foto: Cor Vos

Een gegroepeerd peloton kwam dan voor het eerst over de finish in Hoogeveen, waarna er nog 43 kilometer te koersen was. Het bleef echter aanvallen regenen en Alice Barnes (Canyon-SRAM) en Pfeiffer Georgi (DSM) waren de volgenden die het probeerden. Zowel op de tweede als de derde beklimming van de VAM-berg bleef het Britse koppel vooruit, maar voor de laatste passage waren ze toch een vogel voor de kat. Na de laatste keer VAM-berg leidden Elena Cecchini (SD Worx), Elise Chabbey (Canyon-SRAM) en Floortje Mackaij (DSM).

Achter hen reden Eleonora Gasparrini van Valcar en nog eens drie vrouwen van DSM, met Pfeiffer Georgi, Franziska Koch en de snelle Lorena Wiebes. Zij sloten van voren aan, waardoor DSM met vier vrouwen een groot overtal had. Uiteindelijk mondde de wedstrijd uit in een sprint van deze zeven rensters. Mackaij trok de sprint aan voor Wiebes, die het overtal van DSM in de kopgroep succesvol afrondde. Cecchini werd tweede, Gasparrini derde. Voor Wiebes was het de twaalfde overwinning van het seizoen.

Wiebes (midden) op het podium met Cecchini (links) en Gasparrini – foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

5 Reacties

Bimbo Visma 23 oktober 2021 om 16:20

Een ware masterclass. (1-5-6-7-8)

Pfeiffer is in goede vorm.

Cayolle 23 oktober 2021 om 17:00

Ze hebben het wel eens over de overmacht van SD Workx, maar wat DSM hier laat zien is ook indrukwekkend. Misschien niet het sterkste deelnemersveld hier in Drenthe, maar toch ..

Brabander 23 oktober 2021 om 17:36

En dan nog met Lorena Wiebes, die toch duidelijk de snelste vrouw van het peloton is. Daar valt in een sprint zo goed als niets tegen te beginnen zo onderhand

Franco Ballerini 23 oktober 2021 om 17:37

Gasparrini knap derde, en wint tevens de schoonheidsprijs.

Al Phila 23 oktober 2021 om 18:29

Nogal Wiebes.

Volg hier

Headlines

Populair

Materiaalzone