López houdt stand in Ronde van Catalonië, Formolo zegeviert in slotrit

zondag 31 maart 2019 om 14:16
López houdt stand in Ronde van Catalonië, Formolo zegeviert in slotrit

foto: Cor Vos

Davide Formolo heeft de slotetappe van de Ronde van Catalonië gewonnen. De renner kwam na een felbetwiste slotrit met een achtvoudige beklimming van de Montjuïc als eerste over de finish. Miguel Ángel López verzekerde zich van de overwinning in het eindklassement.

Elf avonturiers kleuren de beginfase
Al vroeg in de etappe gingen elf renners op avontuur. Thomas De Gendt was uiteraard mee, aangezien de Belg zijn bergtrui wilde veiligstellen. De renner van Lotto Soudal kreeg het gezelschap van Nick van der Lijke, James Knox, Patrick Bevin, Carlos Verona, Davide Formolo, Alexis Gougeard, Danilo Wyss, Jesús Herrada, Alexandr Riabushenko en Fernando Barceló.

De elf koplopers reden een maximale voorsprong bijeen van slechts twee minuten. Team Sky en Mitchelton-Scott – de ploegen van Egan Bernal en Adam Yates – waren nog iets van plan in deze slotetappe. Wellicht broedde ook Romain Bardet nog op een plannetje, maar de Fransman mocht een kruis over zijn ambities maken na een zware valpartij.

Koers wordt opgeschikt door zware valpartij
De kopman van AG2R La Mondiale was een van de slachtoffers van een crash in de afdaling van de Montjuïc. Ook Marc Soler, Simon Geschke, Warren Barguil en Tony Gallopin lagen erbij. In het peloton werd er echter niet meer gewacht. Sterker nog: we konden een aanval noteren van onder meer Nairo Quintana en Michael Woods!

Egan Bernal moet genoegen nemen met de derde plaats – foto: Cor Vos

De alarmbellen gingen af binnen het Astana-kamp, de ploeg van leider Miguel Ángel López. Quintana en Woods begonnen de slotetappe namelijk als nummers vier en zeven in het klassement. De Kazachse formatie wist de scheve situatie echter recht te zetten, waardoor we met een uitgedunde groep aan de laatste twee rondes begonnen.

Adam Yates op weg naar de eindzege? 
Toch reed er met Formolo nog één renner vooraan. De Italiaan bleek over wonderbenen te beschikken: hij wist zijn medevluchters dan ook uit het wiel te kletsen. Het echte spektakel gebeurde echter in de ‘achtergrond’. De gebroeders Yates besloten namelijk om alles of niks te spelen.

De twee broers wisten al snel een mooie voorsprong uit te bouwen op het peloton, waar leider López geïsoleerd zat. Adam – de nummer twee in de stand – liet zijn broer Simon achter, wellicht op weg naar een ultieme machtsgreep. Mochten we de Brit al opschrijven als de winnaar van de Ronde van Catalonië?

López en Formolo verdelen de buit 
Het antwoord was nee, want Yates werd op enkele kilometers van de finish ingerekend door de favorieten, die elkaar flink bestookten. Zo vielen onder meer Bernal, Quintana, Alejandro Valverde en Steven Kruijswijk leider López aan, maar de Colombiaan gaf geen krimp.

De kopman van Astana wist dan ook de 99e editie van de Ronde van Catalonië te winnen.De ritzege ging echter niet naar López, maar naar vroeger vluchter Formolo. De Italiaan van BORA-hansgrohe deed dit na een wel zeer indrukwekkende solo.

Miguel Ángel López lacht na zijn eindzege – foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

14 Reacties

kelderfan 31 maart 2019 om 14:19

Sterke Formolo wint de etappe en MAL wint ’t rondje.
Kruijswijk toch nog mooi 5e.

ChefSpijker 31 maart 2019 om 14:32

Deze zege van Formolo mag wel in het lijstje sterkste nummers van 2019 tot dusver.

Lennimator 31 maart 2019 om 14:20

Hele mooie koers,

wordt wel moe van alweer een Spaanstalige combine.

Misschien moet Spanje maar uit de EU…

bilthoven 31 maart 2019 om 14:27

Inderdaad een zeer dubieuze rol van Valverde vandaag. Heeft in tegenstelling tot Bernal en Quintana geen enkel belang om de laatste kilometers op kop te gaan jagen. Zonder zijn steun zou het voor Lopez een stuk moeilijker zijn geworden om Yates nog terug te pakken.

kleomantre 31 maart 2019 om 21:58

Gelukkig kijken die Colombianen vaak naar elkaar. Als ze dat zo doorzetten gaan de vetste vissen toch aan hun neus voorbij.

Dolledriesoldebroek 31 maart 2019 om 14:24

Wat is pcs de laatste tijd traag met de uitslagen zeg…

xistnc 31 maart 2019 om 14:31

PCS kan ze niet zelf bedenken. Ze moeten eerst opgesteld en gedeeld worden door de jury. Het was vandaag serieus chaos in het finalerondje.

Random wielerliefhebber. 31 maart 2019 om 14:25

Daniel Martin niet in de eerste groep? dan komt Kruijswijk de top 5 binnen

Martin zelfs niet meer in de top 10, gevallen?

Dolledriesoldebroek 31 maart 2019 om 14:25

En wat is er met dan martin gebeurd? Zeer opmerkelijk dat die er niet bij zit!

xistnc 31 maart 2019 om 14:28

Er stonden wat UAE-mannen bij de valpartij met Bardet. Zou goed kunnen dat Dan Martin daar ook achterstand heeft opgelopen.

Grobbel 31 maart 2019 om 17:17

Op meer dan 12 minuten achterstand binnengekomen in elk geval.

wielrenner 31 maart 2019 om 15:09

Formolo met wonderbenen? Rijdt de wereldtop op een hoop na in de vlucht te hebben gereden. Te mooi om waar te zijn.

the student 31 maart 2019 om 23:46

Soms heeft een renner gewoon echt wonderbenen

Covadonga 31 maart 2019 om 18:58

Op zijn minst zo geloofwaardig als the Yates-brothers.

Volg hier

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair