Lonneke Uneken sprint naar winst in Bloeizone Fryslân Tour

vrijdag 4 maart 2022 om 15:23
Lonneke Uneken sprint naar winst in Bloeizone Fryslân Tour

foto: Cor Vos

Lonneke Uneken heeft de tweede etappe van de EasyToys Bloeizone Fryslân Tour gewonnen. In Bakkeveen was de renster van SD Worx de snelste in de sprint. De Australische Chloe Hosking kwam als tweede over de streep, de Britse Alice Barnes was derde.

Na de veelbesproken individuele tijdrit in en rondom Surhuisterveen, ging de EasyToys Bloeizone Fryslân Tour verder met een 135 kilometer lange etappe van Eastermar naar Bakkeveen. Hoewel start en finish in Friesland waren, maakte de route een grote lus door de provincie Groningen. De rensters kwamen uiteindelijk aan op een lokale ronde, die twee keer moest worden afgelegd. Op papier was het een etappe voor sprinters, maar de wind kon weleens een rol gaan spelen.

Met Ellen van Dijk in de roze trui werd de wedstrijd rond kwart voor twaalf op gang gebracht. De openingsfase werd geanimeerd door Sanne Bouwmeester. De 26-jarige renster van GT Krush Tunap kon een minuut wegrijden, maar het gat werd al snel dichtgereden en na dertig kilometer was het peloton weer compleet. Vervolgens brak de grote groep verschillende keren in stukken uiteen, maar steeds kwam alles weer bij elkaar.

Daniek Hengeveld toont zich
Met nog 52 kilometer te gaan kwam de koers voor het eerst voorbij aan de finish en Shari Bossuyt won daar de sprint voor de puntentrui. Op de eerste lokale omloop probeerde Daniek Hengeveld (GT Krush Tunap) weg te rijden, maar de beloftevolle baan- en wegwielrenster kreeg geen ruimte. Het bleef onrustig en wederom ontstonden breuken, maar een gegroepeerd peloton trok voor de tweede keer voorbij aan de finish. Riejanne Markus won daar de tweede tussensprint.

Vanaf dat moment was het nog 26 kilometer naar de aankomst. Enkele kilometers verder viel de Belarussische Anastasiya Kolesava aan. De jonge renster (Stade Rochelais Charente Maritime), voormalig nationaal U23-kampioene in het tijdrijden, reed enige tijd voor de grote groep uit en pakte maximaal een halve minuut voorsprong. De ploegen van de sprinters hadden echter alles onder controle en met nog twaalf kilometer te gaan was de vlucht weer ongedaan gemaakt.

Uiteindelijk moest een sprint de beslissing brengen. In de technische laatste kilometer bracht SD Worx Lonneke Uneken in optimale positie naar de laatste rechte lijn, waarna de Nederlandse het beste eindschot had.

Dit artikel delen:

13 Reacties

De Cabybara van de Conradkade 4 maart 2022 om 15:28

Waar is de finishfoto of hebben ze gewoon een muntje opgegooid? Was niet te zien vanaf het camerabeeld wie er won.

Overigens wel knappe prestatie van Uneken. Samen met Vollering lijkt zij de toekomst van het Nederlandse vrouwenwielrennen te zijn.

0
Bankzitter 4 maart 2022 om 16:26

Wiebes wordt gewoon even vergeten :’)

0
nickdt 4 maart 2022 om 16:38

@Bankzitter

Wie????

0
zacht 4 maart 2022 om 18:32

bes!!!!!!!!!!

0
Bankzitter 4 maart 2022 om 15:33

Lonnie zal zich vanavond vast vermaken met zon kek-pakketje.

0
Koers 4 maart 2022 om 15:36

Wat zal die lekker slapen vannacht.

0
Turtlehead 4 maart 2022 om 15:41

Ik ben benieuwd wat ze morgen verzinnen om in het nieuws te komen. Een podiumceremonie waarbij truitjes uitgetrokken worden ipv aangedaan?

0
Bankzitter 4 maart 2022 om 16:06

Ik zal niet protesteren ;)

0
GekkeHenkie 4 maart 2022 om 16:05

Mocht Kolesava gewoon meedoen? Pas nog dit bericht gezien, of valt Friesland niet onder de KNWU?

0
reusjen 4 maart 2022 om 23:44

Deze koers staat wel gewoon op de wedstrijdkalender van de knwu dus apart dit.

0
Maillot à Pois 5 maart 2022 om 00:40

Het bericht is niet correct. Op de site van de KNWU staat te lezen:
“Bovenstaande uitsluiting is direct van toepassing op teams en ploegen uit Rusland en Belarus. Bij individueel deelnemende (wit-)-Russen en bij (wit-)-Russen in niet-(wit-)-Russische teams volgen wij voorlopig de lijn van de UCI. Zij mogen alleen meedoen mits ontdaan van elke vorm van (wit-)-Russische symboliek of zichtbare identiteit.”

0
Kaj 4 maart 2022 om 23:05

@GekkeHenkie zo jammer dit soort opmerkingen ;-)
Kan dit meisje er iets aan doen wat er in haar land gebeurd. Maar ja wij zijn in Nederland weer goed met ons FOEIvingertje. Oh ja eigenlijk vind ik het erg jammer dat er alleen maar vieze oude mannetjes taal word uitgekraamd

0
reusjen 4 maart 2022 om 23:41

@Kai
https://www.wielerflits.nl/nieuws/knwu-scherper-dan-uci-regels-geen-russische-en-belarussische-renners-in-nederlandse-koersen/

Is gewoon een legitieme vraag. En wat is vieze oude mannetjes taal?

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone