Lombardije verrassend een prooi voor Oliver Zaugg

zaterdag 15 oktober 2011 om 17:23

foto: Sirotti

Oliver Zaugg heeft heel verrassend de Ronde van Lombardije gewonnen. De 30-jarige Zwitser van Leopard-Trek reed weg op de Villa Vergano en reed onbedreigd naar zijn eerste zege als prof. Daniel Martin en Joaquin Rodriguez mochten mee op het podium. Steven Kruijswijk was de beste Nederlander.

Al vroeg reden er zes man weg, te weten: Vansummeren, Corioni, Arashiro, Bertazzo, Pasqualon en Astarloza. Hun maximale voorsprong bedroeg om en nabij de zeven minuten. Ze mochten lange tijd aan de leiding rijden, maar hun poging was gedoemd te mislukken.

Boven op de Colma di Sormani, op zo’n tachtig kilometer voor het einde, was de voorsprong van de koplopers nagenoeg verdwenen. Niet veel later kreeg de koers een aparte wending. Met ongeveer zeventig kilometer te gaan kwamen Philippe Gilbert en Jakub Fuglsang met z’n tweeën aan kop.

Met de Ghisallo di Madonna in het vooruitzicht smolten verschillende groepjes vooraan samen en ontstond er een kopgroep van een vijftiental renners. Op de flanken van de Ghisallo, waar steevast de finale begint, ontbond Vincenzo Nibali zijn duivels. De Italiaan van Liquigas reed in korte tijd naar een voorsprong van een minuut en zag niemand in zijn wiel. Hij stond voor een solo van vijftig kilometer.

Ook Nibali zag zijn poging mislukken, waardoor er met een groep van ongeveer 35 renners werd begonnen aan de Villa Vergano, de laatste beklimming van de dag, waarvan de top op negen kilometer van de streep ligt. Ivan Basso nestelde zich op kop van de kopgroep en zag nog maar een tiental renners volgen. Met nog een anderhalve kilometer klimmen voor de boeg, ontplofte Oliver Zaugg. Met een enorme versnelling reed hij weg bij zijn concurrenten, die hij pas na de finish weer terug zag.

Ronde van Lombardije 2011
Milaan – Lecco over 241 kilometer

1. Oliver Zaugg (Zwitserland/Leopard-Trek) in 6u20m02s
2. Daniel Martin (Ierland/Garmin-Cervélo) op 8s
3. Joaquin Rodriguez (Spanje/Katusha) z.t.
4. Ivan Basso (Italië/Liquigas-Cannondale) z.t.
5. Premyslaw Niemiec (Polen/Lampre-ISD) z.t.
6. Domenico Pozzovivo (Italië/Colnago-CSF) z.t.
7. Giovanni Visconti (Italië/Farnese Vini-Neri Sottoli) op 15s
8. Philippe Gilbert (België/Omega Pharma-Lotto) z.t.
9. Carlos Betancourt (Colombia/Acqua e Sapone) z.t.
10. Riccardo Chiarini (Italië/Androni-Giocattoli) z.t.

29. Steven Kruijswijk (Nederland/Rabobank) op 1m15s
52. Tom Jelte Slagter (Nederland/Rabobank) op 12m31s
57. Pieter Weening (Nederland/Rabobank) op 1m31s

Volledige uitslag

Dit artikel delen:

Headlines

Materiaalzone

Populair