Lisa Klein slaat dubbelslag in koninginnenrit Boels Ladies Tour

vrijdag 6 september 2019 om 16:19
Lisa Klein slaat dubbelslag in koninginnenrit Boels Ladies Tour

foto: Cor Vos

Lisa Klein heeft de koninginnenrit van de Boels Ladies Tour op haar naam geschreven. In de rit over de Sallandse Heuvelrug klopte ze haar medevluchters Amy Pieters, Lizzie Deignan en Amanda Spratt in de sprint. De Duitse pakt tevens de leiding.

In deze derde etappe koerste de Boels Ladies Tour over de Sallandse Heuvelrug. Rond Nijverdal was een ronde uitgetekend van dertig kilometer, die vijf keer moest worden afgewerkt. Grootste hindernis op de route was de Holterberg. Nederlands kampioene Lorena Wiebes wist de eerste twee ritten in lijn al te winnen, waardoor ze ook de leiderstrui om de schouders had. Kon ze naar een onvervalste hattrick sprinten in deze koninginnenrit?

Favorieten mengen zich om bonificatieseconden
Na zestien kilometer lag al een tussensprint om bonificatieseconden. Amy Pieters, tiende in het klassement op achttien seconden van Wiebes, pakte daar drie tellen, Lucinda Brand, tweede op acht seconden, twee en Wiebes zelf één. In de eerste ronden bleef alles samen, waarna opnieuw gesprint werd om seconden. Daar kwam Wiebes als eerste door, waarmee ze haar verloren tellen van de eerste sprint weer terugpakte. Brand en Amanda Spratt waren daar tweede en derde.

Lorena Wiebes voorafgaand aan de etappe – foto: Cor Vos

Bij het ingaan van de vierde ronde pakte Mareille Meijering even een kleine voorsprong, maar de renster van de nationale selectie werd weer ingerekend. Ook Gloria Rodríguez probeerde iets te forceren, maar ook zij kreeg geen ruimte. Na tweederde koers brak het peloton in vier stukken, terwijl Letizia Paternoster, Europees kampioene bij de beloften, tegen de vlakte ging. De Italiaanse kon echter snel weer opkrabbelen en de koers voortzetten.

Bij de breuk van het peloton had onder anderen Wiebes de slag gemist, maar in de kilometers die volgden kon ze opnieuw aansluiten vooraan. In de laatste ronde groeide de groep steeds verder aan. Dat was het sein voor Meijering om opnieuw eens aan te zetten, maar ze kreeg het peloton mee in haar zog. Op 27 kilometer van de finish probeerde ook Amalie Dideriksen het eens. De wereldkampioene van 2016 sloeg meteen een mooi gaatje.

Hannah Barnes steekt over naar voren
Het peloton moest de Deense, die bovendien ook een verdienstelijke baanrenster is, echter niet te ver laten uitlopen, want in een paar kilometer had ze al een halve minuut beet. Hannah Barnes zag het aanvankelijk aan, maar waagde dan de oversteek naar voren om op twintig kilometer van de streep aan te sluiten. Ook de Britse kan een aardig eindje hardrijden, omdat ze bekendstaat als tijdrijdster. Samen hielden ze de halve minuut voorsprong in stand.

Het vrouwenpeloton over de Sallandse Heuvelrug – foto: Cor Vos

Toch kwamen de achtervolgers uiteindelijk steeds dichterbij en op twaalf kilometer waren Barnes en Dideriksen weer ingelopen. Daarop trok Annemiek van Vleuten het tempo weer op, maar de groep bleef samen. Toen weer naar elkaar werd gekeken, slopen vier rensters ertussenuit namelijk Europees kampioene Amy Pieters, Lizzie Deignan, Lisa Klein en Amanda Spratt. Op de laatste klim leek het uitgedunde peloton weer terug te keren, maar de kopgroep bleef maar doorrijden.

Met een halve minuut voorsprong begonnen de vier vluchters aan de laatste drie kilometer en dus leek de etappewinnaar van voren te zitten. Belangrijker nog, ook de leiderstrui zou met dit verschil van eigenaresse wisselen. Klein zette op een kilometer van de finish al eens aan, maar haar drie medevluchters lieten zich niet verrassen. Deignan ging als eerste de sprint aan, maar het was de Duitse Klein die overpakte en de winst binnensleepte.

‘We bekijken het per dag’
“Ik hou ervan om in Nederland te koersen”, reageerde Klein in het flashinterview. “Ik kon steunen op de inspanningen van mijn ploeggenotes. Het deed zeer op de laatste klim, maar uiteindelijk probeerde ik nog aan te vallen in de finale.” Haar medevluchters lieten zich niet foppen, maar in de sprint kon ze alsnog de winst pakken. “Geweldig om op deze manier iets voor het team te betekenen. Eerst was ons doel etappewinst, dat is gelukt. Nu bekijken we het dag voor dag.”

Lisa Klein sprint naar de etappezege – foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

3 Reacties

Franco Ballerini 6 september 2019 om 16:37

Leuk dat er buiten de Nederlandsen ook het nodige buitenlandse talent op staat zoals deze Klein en Paternoster.

0
Brabander 6 september 2019 om 16:47

Dacht dat ze ouder was, maar inderdaad nog maar een jonge dame.

0
Hoebele 6 september 2019 om 20:43

Erg boeiende etappe, in tegenstelling tot de afgelopen twee dagen.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone