Leo van Vliet ontdaan door afgelaste Amstel Gold Race: “Klap komt hard aan”
foto: Cor Vos
woensdag 30 september 2020 om 20:29

Leo van Vliet ontdaan door afgelaste Amstel Gold Race: “Klap komt hard aan”

Wedstrijdleider Leo van Vliet en de organisatie waren voor 95 procent klaar voor de Amstel Gold Race, die normaal gesproken op 10 oktober zou plaatsvinden. Dat de wedstrijd door de nieuwe coronamaatregelen niet kan doorgaan, kwam hard aan.

“We zijn maanden bezig geweest om alles zo goed mogelijk te gaan doen met de originele Amstel Gold Race, zonder publiek bij de start, de finish en de beklimmingen”, begon Van Vliet zijn relaas bij de NOS. “Alles heeft niet meegewerkt met de toename van corona in Nederland. Vorige week donderdag hadden we een gesprek met de burgemeesters van het Heuvelland. Toen hebben we plan-B getrokken, dat we op een afgesloten parcours zouden gaan rijden.”

Dat plan was namelijk om de Amstel Gold Race op het WK-parcours van zeventien kilometer rond de Cauberg te houden. “Dat zag er heel goed uit en werd ook goed ontvangen. We hebben hard gewerkt om dat in een paar dagen tijd allemaal op papier te krijgen met vierhonderd vrijwilligers… hele plannen gemaakt. Maandag waren we weer in Limburg, hebben we alles weer opgepakt, en toen begon het maandagmiddag een beetje te druppelen met nieuwe landelijk maatregelen.”

Vergunning
Dat de maatregelen ongunstig waren voor de Amstel Gold Race, constateerde Van Vliet. “Dinsdag zaten we weer met alle partijen bij elkaar. Toen bleek er toch een regel in te staan, die niet goed voor ons was. Namelijk dat de sportevenementen zonder publiek moeten worden gehouden. De burgemeesters en de veiligheidsregio hebben ons toen gezegd dat het onmogelijk was geworden en dat het aanvragen van een vergunning geen zin heeft.”

We leven in een rare tijd, gaat de wedstrijdleider verder. “We leven zelf als organisatie ook al zeven maanden in een heel vreemde tijd. We waren zo hoopvol. De commissie zei maandagochtend nog dat we voor 95 procent rond waren, in de loop van maandag moesten we nog stukken inleveren, hebben we nog dingen gedaan. Dan zit je op tien, elf dagen voor de start. Dus deze klap komt wel hard aan.”

foto: Cor Vos

“Kijk, je bent wielrenner geweest, hebt veel dingen gedaan in het leven. Het is een beetje een luguber verhaal dat je anderhalf jaar geleden de mooiste Amstel Gold Race ooit had met Mathieu van der Poel…” Even valt de voormalige wielerprof, die voor de 25e keer als koersdirecteur in de eerste volgwagen had moeten zitten, stil. “Dat je nu hier dan staat en ik in 25 jaar mijn slechtste heb…. Helaas. Maar het leven gaat door natuurlijk.”

Gevolgen
Hij erkent dat de financiële gevolgen ook groot zijn. “We hadden van onze sponsors veel steun, we hebben alles gezegd van ‘het gaat door’. Als de overheid zegt dat het niet verder kan, dan houdt het op.” Toch wil hij er volgend jaar weer de schouders onder zetten. “Een ding hebben we mee, het is over een half jaar weer. Laten we hopen dat we in februari niet weer die discussie hebben. Laat er gewoon een vaccin komen. Maar er zijn veel ergere dingen die gebeuren.”

 
11 Reacties
Sorteer op:
30 september 2020
Ja dat komt zeker hard aan. In het voorjaar afgelast, dus maanden werk voor niks. Nu alweer enkele maanden werk voor niks. Inmiddels ook een hoop vaste kosten die al gemaakt zijn bij wijze van spreken voor de koning. Op dus naar het voorjaar van 2021 waarvan we nu al moeten ernstig rekening houden dat het virus nog steeds zal rondgaan omdat de vaccinatie indien al begonnen, zeker nog niet zal rondgegaan zijn bij de bevolking. Dus weer maanden werk en kosten voor … niks ?
30 september 2020
Bovenop de normale organisatie het verplaatsen naar het najaar en de veiligheidsmaatregelen ivm Corona, allemaal voor niks geweest.. Ik kan me wel voorstellen dat dat hard aankomt.
1 oktober 2020
Nou Van Vliet ,ja het doet je zeker pijn in je beurs . maar als ik jou was reken je maar niet rijk dat het volgend jaar in April wel door gaat (Misschien wel de Profs ,maar niet de 15.000 zwaar betalende wielerteroristen)
1 oktober 2020
Belachelijke beslissing. Weer typisch Nederlands dit. Verder in Europa wordt niets afgelast. Voetbal competitie had ook gewoon afgemaakt kunnen worden. Maar nee....hier wordt weer anders beslist.
1 oktober 2020
Wel hier de media zich uitlaten en sommige politieker dat de president van de USA wat betreft corona het slecht gedaan heeft,en zelf hier het slechtste van de wereld zeg maar te voorschijn komt.
  1 oktober 2020
  De woordjes zijn goed, nu nog in de juiste volgorde...
  3 oktober 2020
  Ik probeer je reactie te begrijpen.....
  3 oktober 2020
  Ik denk dat hij bedoelt dat de media en politici kritiek hebben op hoe Trump is omgegaan met corona in de VS terwijl Nederland zelf uiteindelijk als slechtste uit de bus komt.

Reacties zijn gesloten.