LeMond: “Ullrich moet gele trui teruggeven”

maandag 20 juli 2015 om 12:09
LeMond: “Ullrich moet gele trui teruggeven”

foto: Sirotti

Greg LeMond  is van mening dat Jan Ullrich zijn gele trui moet teruggeven. De Amerikaan, die drie keer de Tour de France heeft gewonnen, deed zijn uitspraak in een interview met het Duitse blad Bild. “Ik vind dat hij hier serieus over moet nadenken”, zegt LeMond.

Jan Ullrich won de Tour de France in 1997 de Ronde van Frankrijk, maar bekende in juni 2013 dopinggebruik te hebben gebruik. LeMond: “Voor de rest van zijn leven wordt hij er op deze manier continu mee geconfronteerd wat er in zijn carrière is gebeurd. Ik heb dit ook al over Floyd Landis en Tyler Hamilton gezegd: je moet de rest van je leven met een leugen leven. Dat is verdomd hard.”

De Amerikaan maakt wel een verschil tussen Ullrich en Lance Armstrong. “Lance was de baas. De ploeg was echt van hem. Hij moedigde dopinggebruik echt aan. Hij is niet alleen aangepakt vanwege de doping, maar ook omdat hij illegale dopingactiviteiten organiseerde. Ullrich was 21 jaar toen hij in een al bestaand systeem kwam te fietsen. Hij had geen idee wat hem overkwam.”

Dit artikel delen:

41 Reacties

west 20 juli 2015 om 12:13

Geeft Lemond de zijne dan ook terug? #Grexit (werkt echt overal…)

evkruining 20 juli 2015 om 12:14

@redactie, in de derde alinea is iets mis gegaan: “De maakt maakt wel een verschil[..]”

AustrianOak 20 juli 2015 om 12:17

Meneer Lemond, kent u die uitdrukking “boter op z’n hoofd hebben”? Schuift eens een avondje aan bij Tour du Jour, daar begrijpen ze het wél.

evkruining 20 juli 2015 om 12:21

Laat Greg zich er nou niet mee bemoeien.
Het is natuurlijk een behoorlijk hellend vlak: wanneer moet je je trui inleveren? Als je toegegeven hebt dat je gebruikt hebt? Of dat al je voormalige ploegmaten hebben toegegeven maar jij niet? Dat je ooit bij een vage veearts op visite bent geweest? Of als je bij een schimmige ploeg hebt gereden? Waar leg je de grens? Lastig.

EdEnd 20 juli 2015 om 12:21

Waar moeten we toch al die gele truien opslaan mensen? Hoeveel krijgt een renner er wel niet per dag dat ze in het geel rijden? Als we iedereen die zich met doping heeft ingelaten de truien laten inleveren kun je alle slachtoffers bij een willekeurige naturramp van nieuwe shirtjes voorzien denk ik.

Niets meer aan doen, gewoon stoppen met al deze onzin en Armstrong ook gewoon zijn overwinningen teruggeven. Want een baas … acht dat gold gelukkig niet voor Merckx en Hinault…

TeamNL 20 juli 2015 om 12:22

“Ullrich was 21 jaar toen hij in een al bestaand systeem kwam te fietsen. Hij had geen idee wat hem overkwam.”

Zover wij weten was doping al tientallen jaren aanwezig in de wielersport. Pantani, Ullrich, Riis en Indurain zijn allemaal in verband gebracht en/of betrapt op doping. Voor Indurain was LeMond tourwinnaar en het zou wel heel toevallig zijn als hij nooit uit het verkeerde potje heeft gesnoept terwijl Merckx dit in 1961 al deed. Als je er zo over nadenkt dan is het onmogelijk dat er nu geen doping meer wordt gebruikt.

Voor mij maakt het niet zoveel uit. Ik zie Armstrong, Ullrich en natuurlijk Boogerd juist door hun bekentenissen als grote renners die fietste in een tijdperk waar doping bij de sport hoorde.

klootje kriekeljon 20 juli 2015 om 12:25

Ja die arme Jan. Die wist niet wat hem overkwam als Oost-Duitser.

albertooo 20 juli 2015 om 12:29

@TeamNL
Indurain en Lemond kun je totaal niet vergelijken. En als je weet dat Lemonds winnende prestaties van een lager niveau zijn dan de huidige, kun je zeggen dat het zogenoemde dopingtijdperk nog niet is afgelopen.

schipperaar 20 juli 2015 om 12:31

Heeft niet veel om het lijf waarschijnlijk, hoewel? Zielig als je Bild moet gaan benaderen, genoten hebben we allemaal van Jan, met of zonder. Misschien gaat Greg beter jagen met zn zwager.

Har77 20 juli 2015 om 12:31

@KK
Ik kan je uit de eerste hand verhalen doen toekomen die duidelijk maken dat veel Oost Duitse topsporters inderdaad niet wisten wat ze overkwam. Tot het moment dat die zogenaamde vitaminen allerlei fysieke problemen veroorzaakten, bij mensen die zonder enige voorlichting anders dan ‘ het zijn vitaminen’ vanaf hun puberjaren stelselmatig gedoped werden door coaches en trainers onder auspicien van de staat.

Kortom; los van dat Ullrich in peleton fietste na de val van de muur en dus idd echt wel wist hoe het zat, gaat dat niet per definitie op voor de generatie(s) voor hem.

Bertvd 20 juli 2015 om 12:34

TeamNL: kijk, met zo'n instelling van de fans gaat het wielrennen er wel komen…

Sarcasm off

klootje kriekeljon 20 juli 2015 om 12:35

Har77, maar Ulrich was op zijn 21e heus geen schone renner uit Oost-Duitsland.

snoep de hond 20 juli 2015 om 12:38

@albertooo,
Dat kun je zeggen, maar dat is dan wel weer heel kort door de bocht. We zijn 25 jaar verder en er is inmiddels heel wat veranderd in materiaal, begeleiding, training, etc.

Als je kijkt hij hoe veel geld Sky er tegen aan smijt en ze alles tot in de puntje proberen te perfectioneren vind ik het ook erg kort door de bocht om te stellen dat de dominantie van Froome alleen met doping bereikt zou kunnen worden.

filver 20 juli 2015 om 12:44

LeMond zou net als Jalabert beter zijn mond houden !!!

Thijs E 20 juli 2015 om 12:49

Ik neem aan dat Lemond nog een laatste keer de diensten van US Postal heeft gebruikt om zijn eigen doos met truien terug te sturen.

vinnievidefietsen 20 juli 2015 om 12:51

Beste Greg LeMond, ofwel een over het paard getilde, hypocriete, mediageile en opgeblazen Clown Bassie: wilt u uw mond houden aub? U vervuilt de ozonlaag (nog verder), dank u!

chasse patat 20 juli 2015 om 12:54

Klaar? Wat mij betreft stoppen we nu met dit “oude koeien” gedoe en richten ons op de actualiteit, tenzij er echt nieuws is natuurlijk. Zucht!

MooieMario 20 juli 2015 om 12:57

Oost Duitsland was vroeger het mekka qua doping. De Oost Duitse zwemsters uit de jaren 80 zijn later allemaal uitsmijter geworden bij clubs. Dat waren halve kerels. Lemond is wel een rancuneus mannetje om steeds over renners na zijn tijd zulke dingen te zeggen. Over renners van zijn eigen generatie hoor je hem niet.

MaukeBollema2 20 juli 2015 om 13:38

LeMond wordt hier als hypocriet neergezet, zouden jullie ook kunnen aangeven waarom? Mij is geen overtuigend bewijs bekend van dopinggebruik door LeMond.

Orakel 20 juli 2015 om 13:40

Wat LeMond eigenlijk zegt: de Europese wielersport zit al tientallen jaren vol met doping, het zit in de cultuur hier. Maar de brave Amerikaanse wielersport was schoon, tot Armstrong in 1998 het over een andere boeg gooide. Ook het USADA rapport had dit sfeertje (dat Armstrong de schone Amerikaanse sporters dwong om te gaan gebruiken). Ik heb steeds het gevoel dat dit geen eerlijke weergave van de werkelijkheid is…

vinnievidefietsen 20 juli 2015 om 13:57

Doping is altijd gemeengoed geweest in de USA, niet alleen in het Oostblok/Rusland. Voor een Amerikaanse topsporter is het doodgewoon op te doperen, altijd al zo geweest en dan zal Lemond als enige schoon zijn geweest? Houd toch op. Doping is van alle tijden en het hoort nu eenmaal bij wielrennen, het is de zwaarste sport ter wereld. Punt. Ohne geht’s nicht. Ik geloof niet dat er ooit een 100% schone Tourwinnaar (of nummer 2 t/m pak em beet 20) is geweest. In 1916 reed men al met cocaïne in de thee rond om de etappes van 300 km en meer door te komen. En Lemond is gewoon bijzonder rancuneus en aandachtsgeil en een vervelende, obese oude man geworden die mij simpelweg irriteert. Maar dat is mijn bescheiden mening.

Turtlehead 20 juli 2015 om 14:25

@Austrian: op dat hoofd past inderdaad erg veel boter :)

Koersmaniak 20 juli 2015 om 14:31

Doet Lemond geen uitspraken over Mr 60%?
De man die waarschijnlijk Ullrich de trukken heeft geleerd, jarenlang teammanager is geweest en zijn renners naar dubieuze dokters stuurde

Alto de angliru 20 juli 2015 om 14:32

Deze man is niet goed snik vind ik

Sjondania 20 juli 2015 om 14:53

edit redactie: let op je taalgebruik

Volg hier

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair