LeMond: “Quintana zal nooit de Tour winnen”

maandag 1 juli 2019 om 15:52
LeMond: “Quintana zal nooit de Tour winnen”

foto: Cor Vos

Greg LeMond heeft grote twijfels bij de koerstactiek van Nairo Quintana. De voormalig wereldkampioen en Tourwinnaar denkt zelfs dat de Colombiaanse kopman van Movistar nooit op het hoogste podium zal staan in de Tour. “Hij is een geweldig talent, maar ik denk niet dat hij de Tour de France ooit zal winnen”, aldus LeMond tegen Cyclingnews.

Bij afwezigheid van toppers als Chris Froome, Tom Dumoulin en Primoz Roglic, heeft LeMond Quintana wel op een lijstje staan. “Ik blijf hopen dat hij een favoriet is, maar ik zou graag zijn trainer willen zijn en begrijpen wat hij doet. Hij is namelijk niet explosief. Je kan niet acht weken lang op 3.000 meter hoogte zitten… Het aantal rode bloedcellen gaat omhoog, maar je verliest power.”

“Hij mist het vermogen om aan te vallen en in de ontsnapping te zitten. Hij zoekt altijd naar evenwicht. Het is een verrassing dat hij zijn potentieel niet heeft kunnen waarmaken”, zegt LeMond over de tweede plaats die Quintana in 2013 behaalde als 23-jarig talent.

Strijden tegen Team Ineos
LeMond ziet daardoor de favorietenlijst voor de Tour korter worden. “Het opent deuren voor jongens als Bardet en Pinot, die al eens heel close waren, maar altijd Froome of iemand anders boven zich hadden staan. Het zal lastig worden om Team Ineos te verslaan. Zij hebben een goede strijdwijze.”

LeMond vindt Geraint Thomas de topfavoriet. “Hij is stilletjes in vorm aan het komen. Het gaat er niet om wat je doet in de voorbereidingskoersen, maar wat je doet in de Tour”, aldus LeMond, die ook Egan Bernal benoemt. “Ik zag zijn resultaten in de Ronde van Zwitserland, dat was best geweldig. Er zijn veel nieuwe toppers. Ik denk dat Fuglsang ook een favoriet is, maar ik denk niet dat hij in de derde week er nog bij zit.”


Dit artikel delen:

34 Reacties

Marik 1 juli 2019 om 15:54

Eens met Greg

vincenzo 1 juli 2019 om 16:01

"I think Fuglsang is a favorite but I don't think he'll be there in the end."

Hierboven vertaald met: "Ik denk dat Fuglsang ook een favoriet is, maar ik denk niet dat hij in de derde week er nog bij zit.”

Wat bedoelt Lemond precies? Dat hij op enig moment (uit)valt, dat hij in de laatste bergritten laat lopen, dat hij terugzakt naarmate de Tour vordert, dat hij niet op het podium komt, ….?

reusjen 1 juli 2019 om 19:30

Dat hij goed genoeg is voor een topklassering, maar niet over 3 weken. Tenminste zo lees ik het.

AWestie 2 juli 2019 om 22:42

In the end kan je hier in deze zin logischer vertalen als uiteindelijk, concluderend. En dus niet vrij vertalen naar een laatste week. Niet honderd procent van overtuigd, maar lijkt mij contextueel passender, redactie.

wiebipedia 1 juli 2019 om 16:04

Veel tegenstrijdigheden in zn verhaal.

Quintana gaat nooit winnen, maar hij schrijft hem op als potentiële winnaar
Fuglsang is ook favoriet, maar zit er in week 3 niet meer bij.

Redelijk onzinnig verhaal al met al. Mogelijk slecht vertaald

Kannibaal van Schepdaal 1 juli 2019 om 16:19

Wellicht heel slecht vertaald.

“Het is een verrassing dat hij zijn potentie niet heeft gevolgd” zal wel geweest zijn “I’m surprised he didn’t follow up on his potential”.

vincenzo 1 juli 2019 om 16:22

Kannibaal, het originele artikel zegt: ” It’s a surprise he hasn’t followed through on his potential. In 2013 he was second place. He’s a great talent, but I don’t think he will ever win the Tour.””

Marszzz 1 juli 2019 om 19:08

Eigenlijk bedoeld hij met zijn hele verhaal dat Thomas de Tour weer wint. Dus vanuit dat optiek zijn Quintana, Fuglsang c.s. allemaal kansloos

Jan Blokland 1 juli 2019 om 20:23

Waarom denkt iedereen toch dat voor Fuglsang de derde week teveel is van het goede.
Waar baseert men dat op? Omdat hij dat nog nooit waar gemaakt heeft?
Eens moet de eerste keer zijn. En waarom zou dat nu niet kunnen? Hij is in zeer goede doen dit jaar. Nog nooit zo goed geweest. Dus waarom zou dat in die derde week dan ook niet kunnen?
Voor mij is Tomas favoriet, laat dat duidelijk zijn, maar het zal mij niet verbazen als Fuglsang het Thomas heel erg lastig gaat maken.

Scott Sunderland 1 juli 2019 om 16:08

Ik twijfel ook aan Gerraint Thomas. Ik denk niet dat hij potten gaat breken dit jaar. Bernal lijkt me de man te worden in de ploeg die het gaat doen. Onbevangen gelijk winnen op zeer jonge leeftijd , zoals Laurent Fignon dat ooit deed in 1983, bij afwezigheid van Hinault.

Quintana gaat ook niet winnen nee. Fuglsang, hoe goed dan ook, lijkt het niet te kunnen als het drie weken lang duurt.

Er zou weleens een verrassende winnaar kunnen komen dit jaar.

Olly 1 juli 2019 om 16:10

NR moet mi vaker vroeg in de aanval, en dan niet omkijken of er iemand op komst is. Maar gewoon doorrijden tot de meet. Hij heeft er de ploeg voor om hem tot aan de voet te brengen, en dan eerdergenoemde te doen. Dan neemt hij een keer een risico om tegen een counter aan te lopen. Maar ik ben het met GL eens, op de manier hoe hij nu koerst wint hij nooit de tour.

Kannibaal van Schepdaal 1 juli 2019 om 16:27

Volgen in de ritten met niet zo steile of vlakke aankomsten onder de 2000 meter en alles of niks van aan de voet van de slotbeklimming in ritten met aankomst boven de 2000 meter.

Maar wellicht is top 5 in dat geval het hoogst haalbare met een Bernal, Fuglsang, Pinot, Yates die ik toch al goeie dingen heb zien doen en Bardet, Martin, Kruijswijk, Buchmann en Konrad en misschien zelfs Thomas (was toch degelijk in Romandië) die ik minstens even goed of misschien wel beter inschat.

Olly 1 juli 2019 om 17:15

@Kanibaal.
Precies wat ik bedoel. Gooi eens een keer alles op tafel als je specialiteit zich eigen aandient.

04398 1 juli 2019 om 16:30

Waar baseert hij het langzaam in vorm komen van Thomas op?

Viktrodriguez 1 juli 2019 om 16:37

Een beetje een open deur van LeMond. Quintana heeft geen tijdrit en niet meer dat flitsende op de berg van zijn beginjaren. Dan wordt het knap lastig om nog ergens de Tour te winnen, zelfs met een Contador’tje. De enige keer dat Quintana daarvan wist te profiteren, was van diezelfde Contador in de Vuelta.

west 1 juli 2019 om 17:32

Ze kunnen weer exact hetzelfde spelletje spelen als in de Giro. Thomas is net als Roglic/Nibali niet de allerbeste klimmer. Dus ze kunnen Quintana net als Carapaz relatief vroeg wegsturen en dan met Landa gaan zitten lonken.

Groningen 1 juli 2019 om 18:02

Daar is Ineos te sterk voor, vrees ik…
Zou het wel graag zien, al zou ik Landa vooruit schuiven

theking 1 juli 2019 om 17:36

We gaan het allemaal zien. Iedere favoriet kan ik wel wat over verzinnen waarom doe niet zou winnen.
Thomas: slecht seizoen en val in laatste voorbereiding…
Bernal: nog nooit laten zien in 3 weken, valt redelijk vaak..
Pinot: wisselt goede dagen in grote rondes af met slechte dagen, nooit echt mee gedaan voor de eerst plaats in een grote ronde….
Bardet: wanneer er veel renners in vorm zijn is hij vaak pas de 5de 6de man, ploeg lijkt nier zo sterk….
Kruijswijk: ziek in voor bereiding…..
Porte: de valziekte…
Trio movistar: zit iedereen op 1 lijn (zie vorig kaar)
Fuglsang: ooit 1 x 7de in de tour verder altijd door het ijs gezakt…

En ga zo maar door

Retro Lex 1 juli 2019 om 18:15

Aru en Uran

Jacco van Stierop 1 juli 2019 om 18:56

Uran en Aru. Ja, dat is een mooie palindroom.

TomVD 1 juli 2019 om 18:29

Ik zie Landa nog eerder de tour winnen dan Quintana.

Dumoulinke 1 juli 2019 om 18:47

Mag ik nog even in herinnering roepen dat Quintana nog altijd én de Giro én de Vuelta heeft gewonnen (die beide niet onder doen voor de Tour) en dat hij twee keer tweede is geworden in de Tour? En mag ik bovendien in herinnering roepen dat meerdere renners pas in hun dertiger jaren de Tour wonnen.

Dat de 29-jarige Quintana nooit de Tour meer zou kunnen winnen is kortom slap gelul. Hij schittert misschien wat minder dan in zijn beginjaren maar ook in de aflopen jaren heeft hij puike prestaties neergezet die ik niet ga opsommen. Hij doet trouwens niet onder voor Landa.

Quintana die de Tour nog eens wint? Zéker kan dat.

Marszzz 1 juli 2019 om 19:13

Het lijkt er aan andere kant op dat Quintana al jaren minder aan het worden is, met ingang van de Giro van 2017.

Romāns Vainšteins 1 juli 2019 om 19:22

Zou er iemand statistieken bijhouden welke prominent precies in welk jaartal oreert dat deze of gene helemaal wel of niet alles gaat winnen ?

Het is een open tour en die kan door heel veel renners gewonnen gaan worden waaronder zeker ook Quintana met dan dik 75% reageerders die het in allerlei ingewikkelde verhalen als vrij logisch zullen gaan duiden.

ti-raleigh 1 juli 2019 om 20:22

Ik denk dat Quintana wel gaat winnen. Hij heeft weinig concurrenten die tijd gaan pakken in tijdritten. Thomas had vorig jaar Froome als bliksemafleider. Hij valt vaak als hij er alleen voor staat. Die anderen die overblijven kan Quintana wel aan.

Velominatus 1 juli 2019 om 20:57

Valt me op dat Colombiaanse renners vaak jong al heel goed zijn en dan nauwelijks meer door lijken te groeien. Quintana, Uran, Betancur, Chaves, Henao. Ik denk inderdaad dat Quintana geen nieuwe grote ronde meer gaat winnen.

Fast Freddy 1 juli 2019 om 22:31

Precies dat gevoel heb ik ook bij Bernal. We gaan het zien.

Jan Blokland 1 juli 2019 om 22:34

Toch maar oppassen met deze uitspraak. Froome, Dumoulin, S, Yates, doen niet mee. Dat scheelt al een heel eind. Ploegen zullen minder controle hebben. Quintana zal weinig verliezen aan de tijdritten. Als hij de eerste weken 90% van zijn kunnen zit kan hij de laatste week weleens gevaarlijk uit de hoek komen.

Samlambeej 1 juli 2019 om 22:23

Argh die ouwe Lemond lult al net zo makkelijk als ons. Quintana won minder dan 12 maanden geleden nog de kortste ‘explosieve’ etappe van de Tour. En die andere (Froome) heeft al aangetoond dat je de Tour kan winnen zonder er 1 etappe te winnen dus why not?

Ligthning 1 juli 2019 om 23:00

Colombianen hebben natuurlijk hun lichaamsbouw mee en hebben twintig jaar op hoogte doorgebracht. In combinatie met hun jeugd, een gebrek aan tactisch inzicht (gelukkig maar), slagen ze er de eerste paar jaar in af en toe eens in te schitteren in het hooggebergte. Maar fysiek doorgroeien, lukt niet echt goed. Zo krijgen ze het na enkele jaren, als rijpe twintigers, moeilijk om te concurreren tegen leeftijdsgenoten die dan wel de grote molen (bergop) rondkrijgen. Voeg daar nog het gebrek aan (wetenschappelijke) trainbaarheid, eigenzinnigheid en heimwee aan toe, en je weet meteen waarom Colombianen het met ouder worden, steeds moeilijker krijgen.

FDJ 1 juli 2019 om 23:08

Denk dat je met die jeugd op hoogte precies de kern pakt alleen trek ik er een andere conclusie uit. In hun beginjaren hebben ze ten opzichte van leeftijdsgenoten fysiek veel voordeel. Zij hebben in feite hun hele jeugd al hoogtestages. Hun Europese leeftijdsgenoten pas als ze prof zijn. De marges worden kleiner onderling en de effecten bij de Europese renners groter naarmate ze vaker op hoogtestage gaan.

Het kan heel goed dat Bernal bv nog heel weinig groeien zal in de komende jaren.

Samlambeej 1 juli 2019 om 23:15

=>pseudo-wetenschap

Romāns Vainšteins 1 juli 2019 om 23:32

Het heeft wel wat grappigs dat alle serieuze ronderenners anno 2028 op een permanent verblijf in het hooggebergte zijn aangewezen.

EddyB1958 2 juli 2019 om 08:07

In 2028 bereiden de toppers zich in de winter voor tussen de friet-, hamburger en bierkramen in Vlaamse velden, weiden en bossen.

Headlines

Materiaalzone

Populair