Lefevere: “Vrees dat ik zal moeten kiezen tussen Boonen en Vanmarcke”
Foto: Sirotti
dinsdag 19 juli 2016 om 18:22

Lefevere: “Vrees dat ik zal moeten kiezen tussen Boonen en Vanmarcke”

Patrick Lefevere kende vandaag een drukke dag in de Tour de France. Een rustdag is traditioneel het moment waarop ploegbazen met rennersmanagers om de tafel zitten voor contractbesprekingen. Lefevere heeft vandaag ook gesproken met de managers van Sep Vanmarcke. Dat vertelde hij tegenover Sporza.

Vanmarcke of Boonen?
“In maart hebben zijn managers al eens bij mij gepolst en voor het BK ben ik bij Sep thuis geweest. Ik vind een persoonlijk gesprek belangrijk”, bekent Lefevere. “Zijn managers zijn vandaag teruggekomen en willen de deal afronden, maar ik heb nog een beetje tijd nodig.”

De komst van Vanmarcke hangt waarschijnlijk af van de toekomst van Tom Boonen, die een aflopend contract heeft. “We willen Tom graag houden, maar zijn populariteit vlakt in het buitenland af”, aldus Lefevere. “Bij Parijs-Roubaix was er nog eens een opstoot, maar alleen met dat gegeven kunnen we het niet doen. Ik hoop dat Tom dat ook beseft. Ik heb maandag met zijn managers gesproken, zij zullen nu met Tom overleggen. Ik hoop dat ik die zorg tijdens mijn vakantieperiode niet meer hoef mee te nemen.”

“Of ik denk dat ik op een bepaald moment zal moeten kiezen tussen Vanmarcke en Boonen? Ik vrees het wel. Dat ik dan misschien mijn hart zal laten spreken? Ik vrees dat mijn portefeuille dan boven mijn hart zal staan.”

Toekomst van de ploeg
Het contract van Tony Martin loopt eveneens af. Beide partijen willen bij elkaar blijven, “maar het gaat ook over geld”, benadrukt de ploegbaas. “Ik heb 22 renners voor volgend jaar en ik mag me niet verslikken in mijn budget. Voorlopig is 2017 ons laatste jaar en ik ben niet van plan om privégeld bij te leggen om een mogelijk gat toe te rijden.”

Het is dus nog niet zeker of Etixx-Quick-Step in 2018 doorgaat. “De renners begrijpen dat niet. Maar een bedrijf zoals Lidl heeft een optie om in juni volgend jaar te beslissen. Er is tijd, maar voor veel renners is het vervelend dat ze lang moeten wachten.”

Drie neoprofs
De Belgische formatie maakte vandaag ook de komst van drie neoprofs bekend. De Fransman Rémi Cavagna, de Spanjaard Enric Mas en de Duitser Maximilian Schachmann rijden vanaf volgend seizoen voor Etixx-Quick-Step.

RIDE Magazine
49 Reacties
Sorteer op:
19 juli 2016 20:33
Zou redelijk stom van Sep zijn om voor een jaar te tekenen.....
19 juli 2016 20:56
Ik kijk nog wel eens met veel plezier naar de finale van de Omloop 2015 die Ian Stannard won. Etix heeft voldoende kopmannen voor het voorjaar lijkt me.
Sep is bij TLJ de kopman in het voorjaar, Maar bij etix is hij één van de vele. Nu stijn vd berg weg is heeft 'onze 'Terpstra' wellicht meer kans ;-)
19 juli 2016 21:05
Hij zegt dus eigenlijk Vanmarcke komt en helaas moet ik Boonen laten gaan. Dat is duidelijk.
Wel weer een verschrikkelijke actie. Je hebt Boonen, Stybar, Trentin, Vandenbergh en Terpstra en dan nog wil je Vanmarcke erbij halen. Hoe gulzig kun je zijn. Hopen dat Petertje en Greg hen weer opblazen.
19 juli 2016 21:19
Mss op druk op het management van Boonen via deze weg op zijn prijs enorm te doen dalen? Voor het geld moet hij niet meer... Voor zijn plezier wel.
19 juli 2016 21:27
Niet zo sympathiek om zo inhoudelijk op de contractbesprekingen in te gaan. Wellicht dat het hem wat oplevert, maar chique is het zeker niet.
19 juli 2016 21:36
Wat een onbeschofte is het ook. Renners mogen niets zeggen (overigens terecht, nl. om hun huidige sponsor ten dienste te zijn, en niet Halfweg het jaar aan een andere ploeg gekoppeld te worden), en hij gooit het gewoon op straat.

On: prima toch.

Edit: het zou toch heel stom zijn van Seppie als hij een 1-jarig contract tekent, dus dat verhaal van 2017 kan niet kloppen. Al helemaal niet omdat neo's een 2-jarig contract krijgen.
19 juli 2016 21:38
@wakkie, dat zal het precies zijn. De prijs van Boonen moet omlaag. Ik denk dat ze gewoon beide volgend jaar bij Etixx rijden of anders Boonen in ieder geval.
19 juli 2016 21:40
De sluwe vos beweegt Boonen richting het accepteren van een flinke salarisdaling.
19 juli 2016 21:57
Voor Sep lijkt het mij de slechts mogelijke keuze. Geen absolute kopman meer, een veel hardere ploeg en publiekelijk aan de schandpaal als hij niks haalt. Misschien heb ik het mis, maar het klinkt niet alsof dat bij zijn karakter past.
19 juli 2016 22:02
Boonen zal met minder geld tevreden moeten zijn. Als Vanmarcke vertrekt maak ik me ernstig zorgen (echt waar!) over de toekomst van TLJ, afgaande op de prestaties dit seizoen. Vanmarcke was de enige die in de klassiekers een potje kon breken en Kruijswijk staat op eenzame hoogte in de etappewedstrijden. En als ik de ploeg in de huidige Tour zie rijden krijg ik bijna medelijden en is het mij een raadsel waarom Kruijswijk heeft bijgetekend.
19 juli 2016 22:20
Toch wel mooi van Lefèvre, dat hij bereid is zóveel voor beide heren te betalen dat hij van een van de twee zal moeten afzien. :)
19 juli 2016 23:19
@Koel, je zegt het goed, in het verleden wel ja, nu niet meer of althans minder. De dominatie van weleer is er niet meer, daarnaast rijd er ene Sagan rond die dit in zijn eentje klaart.
19 juli 2016 23:47
edit redactie: niet doen
19 juli 2016 23:49
Als Boonen gaat, is Vanmarcke met Terpstra kopman in de Vlaamse klassiekers, Vandenbergh vertrekt immers ook. En Stybar is toch net een tand minder. Vanmarcke was voor LTJ een gelukkig restant uit het Belkin-tijdperk. Die is helaas echt te goed voor deze ploeg en zijn vertrek helpt de ploeg bovendien bij het kiezen van duidelijke prioriteiten gegeven het team-budget. Vlaanderen en Roubaix links laten liggen, hoe zuur ik dat ook vind, kleinere klassiekers voor Teunissen Hofland Groenewegen, goede ploeg bouwen voor heuvel- en rondewerk. Dan wel graag met Kelderman...
20 juli 2016 00:00
@Sooike Waar maak je je precies zorgen om? Dat ze minder Worldtour punten halen in het voorjaar? Waarschijnlijk. Wbt het rondewerk hebben ze met Gesink en Kruijswijk twee renners die met een normale voorbereiding top 10 rijden in de grote rondes, dat is prima. Voor de rest toppers in de tijdrit met Van Emden, Roglic, Campenaerts en Kelderman. Kelderman is ook in staat om grote wedstrijden te winnen met zijn kwaliteiten. Voor de rest heben ze nog sprinter die net onder de wereldtop zit. Boom die ook heeft later zien dat hij echt wel wat kan op kasseien. Gezien het budget van het team staat er een behoorlijk representatief team, en de belofte staat nog om het team in de bergen te versterken. Bovendien zijn er veel jonge renners die hebben laten zien dat ze dit seizoen aan het groeien zijn.
20 juli 2016 00:03
ach, Sep heeft inmiddels geleerd om in een treintje te rijden voor Groenewegen, kan hij dat straks mooi 1 jaartje voor Kittel gaan doen en dan voor een sok en een oud hemd (ivm geen overwinningen noch goede ereplaatsen) bij een kleinere ploeg gaan rijden.

Sep kan echt beter bij LottoNL Jumbo blijven
20 juli 2016 00:13
Kiezen tussen Boonen en Vanmarcke? 100% Vanmarcke.
20 juli 2016 07:36
En Gilbert blijkbaar.
20 juli 2016 08:38
Als Lefevre maar contracten voor 1 jaar kan geven en Boonen toch gaat stoppen, pakt hij beter Boonen.
Boonen zal wel beseffen dat hij nergens meer het salaris zal krijgen van iemand die garant is voor winst in (semi-)klassiekers en sprints.
Ik zou niet direct zeggen dat Van Marcke bij Etixx meer kans heeft om een klassieker te winnen, hoe vaak heeft die ploeg dit voorjaar niet achter te feiten aangereden?

Mannen als een Vankeirsbulck zitten bij Etixx ook op een zijspoor, een paar jaar geleden had Giant interesse in hem, hopelijk gaat hij daar naartoe
20 juli 2016 09:15
Sorry hoor maar ik begrijp niet dat je als sportdirecteur geïnteresseerd zou zijn in Sep Vanmarcke. Zijn zege in de omloop buiten beschouwing gelaten lijkt Sep meer en meer een tweede Leif Hoste of Bjorn Leukemans te zullen worden. Rijdt altijd veelbelovend maar weinig prijs. Die liggen namelijk aan de meet en niet bovenop een Vlaamse heuvel of kasseistrook. Dan kocht ik me wel wat trefzekerders. Ps : trouwens Lefevre is met zijn uitspraken nu gewoon de prijs wat proberen te drukken. Dat Boonen bij Etixx blijft is volgens mij zonneklaar.
20 juli 2016 09:25
Ik weet niet wat t is met deze man, zegt niets verkeerd. Het is denk de luchtige toon waar ik de kriebels van krijg.

On; jammer voor lotto als Sep vertrekt, maar voor Sep zelf is het denk het beste. Hij zal daar ook kopman zijn, en heeft een veel betere ploeg om zich heen. Maakt daarmee meer kans om te winnen.
20 juli 2016 10:35
Deze uitspraak is gewoon om Boonen bang te maken en hopen dat hij zijn salaris nog verder wil verlagen.

Sep is (naar mijn mening) de beste klassieker coureur (dat er helaas nog niet uitgekomen is, tot overwinningen, maar die komen wel) en wil graag werken voor andere.
Lefevre wil altijd de beste klassieker coureurs, zoals Sky alle berggeiten wil. En lefevre zal zeker Sep volgend jaar in zijn team hebben.
20 juli 2016 10:52
@peervaneynthoven jouw frustratie ook of niet dan? jemig, als sooike commentaar geeft is het tenminste gefundeerd. Dat van jou was voldoende om te rapporteren als onzinnig commentaar.

Vanmarcke heeft wel degelijk een grote bijdrage op de WT punten van TLJ, met het aankomende degradatie systeem zal TLJ zich bij een vertrek van Sep ernstig achter de oren moeten krabben hoe ze ook in kleinere koersen de broodnodige punten gaan halen.

@thailand, hij zal daar wel een gedeeld kopmanschap hebben. Ik kan mij niet voorstellen dat mannen als Terpstra en stybar hun eigen kopmanschap maar ff opgeven.
20 juli 2016 11:28
Dat degradatie systeem maak ik me geen zorhen om. Voorlopig verdwijnt er gemiddeld 1.5 ploeg per jaar uit de WT en is er dus elk jaar een gat wat opgevuld dient te worden.

Daarnaast zijn er nog zat andere ploegen die minder punten halen dan TLJ buiten het voorjaar om

Reacties zijn gesloten.