Lefevere schaamt zich voor wielersport en verwacht confrontatie in Tour

Lefevere schaamt zich voor wielersport en verwacht confrontatie in Tour

foto: Marcel Koch

dinsdag 3 juli 2018 om 10:31

Patrick Lefevere, manager van Quick-Step Floors, vindt het intriest hoe de dopingzaak van Chris Froome is behandeld door de wielersport. Dat vertelt de Belg tegen Het Laatste Nieuws. “We zijn de enige sport ter wereld die zichzelf constant in de voet schiet. Ik ben soms beschaamd om te zeggen dat ik deel uitmaak van de koers.”

Binnenkort verschijnt de nieuwe voorjaarseditie van RIDE, waarin we uitgebreid vooruitblikken op het nieuwe wielerseizoen. Het wordt wederom een lekker dikke editie vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Pre-order hem nu online en ontvang leuke extra's. Wil je onze voorjaarsgids extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

Volgens Lefevere zijn er fouten gemaakt bij de behandeling van de zaak van Froome. “Shame on them wie de zaak georkestreerd heeft gelekt, wat de normale proceduregang in de weg stond. En twee: hoe ze er al die tijd mee zijn omgegaan. In plaats van de gemoederen een beetje te bedaren, jutten ze de boel nog extra op. Hoe halen ze het in godsnaam in hun hoofd?” De ploegleider verwijst onder meer naar uitspraken van Bernard Hinault en Romain Bardet, maar ook van de organisatie van de Tour de France.

“De ‘clou’ is dat zo’n puffertje een renner die géén last heeft van astma totaal niet vooruit helpt. Lees: niet prestatiebevorderend werkt. Simpel is het allemaal niet. Ook niet voor mij, geef ik toe. Maar als ik er al moeite mee heb, wat moet dat dan zijn voor de man in de straat? Geloof me: die begrijpt dit niet”, gaat Lefevere verder.

Onveiligheid in de Tour
Al verschillende jaren is Froome niet geliefd in Frankrijk. Toeschouwers bespugen de Brit of gooien met water en bier naar de renner. “In de Giro was alles nog rustig. Ook daar zijn de tifosi fanatiek, maar het respect voor de sportman, de atleet, is er groter. Hier kan het anders zijn”, vreest de baas van Quick-Step Floors. “Je hebt er maar een paar nodig die gedronken hebben.”

Froome zelf heeft ook het idee dat het erger gaat zijn dan normaal. De kopman van Sky tegen de BBC: “Er is altijd een soort confrontatie onderweg. Normaal is het een kleinigheidje, gewoon iets waar je mee te maken hebt.” In de Giro renden enkele toeschouwers verkleed als inhalator langs. Als dat weer gebeurt, roept de kopman van Sky ze keihard op om van de berg te springen: “Go jump.”

Dit artikel delen:

62 Reacties

Boomie1 3 juli 2018 om 10:33

Het blijven Fransen. Toch ander volk dan Italianen die houden van de koers en bijbehorende helden, pakkers of geen pakkers…

0
dikkechaap 3 juli 2018 om 10:34

Lefevre heeft heimwee naar die goede oude tijd, toen de Omerta nog werd gerespecteerd.

0
Onie 3 juli 2018 om 10:36

Eens, als Froome wat overkomt in de Tour (met toeschouwers) dan mogen de stokers zich dat persoonlijk aantrekken.

0
Geit in mijn Kelderman 3 juli 2018 om 10:37

Lefevre die discretie predikt, je verwacht het niet. Stel je voor dat de omerta wordt doorgeprikt.

0
nic92 3 juli 2018 om 10:38

Ach die actie in de giro vind ik juist een prima oplossing om op ludieke wijze jezelf te uiten. Daar kan niemand iets op tegen hebben.

Mensen mogen toch gewoon hun ongenoegen uitten zolang ze dat maar op een juiste wijze doen.

0
jwbriede 3 juli 2018 om 10:38

Lefevere zegt hier niets verkeerd. Ik mis alleen een beetje -hij is tenslotte een autoriteit in het wielrennen- een oproep aan iedereen om het hoofd de komende tijd koel te houden. Er is genoeg olie op het vuur gegooid in deze kwestie.

0
JdeWal 3 juli 2018 om 10:46

Froome is gewoon fout geweest. Hij had die pufjes nodig om de Vuelta te winnen. En wie zegt dat ie pufjes heeft genomen?Blijkt dat dit middel ook in pilvorm is! Als je die vlak voor de koers inneemt heb je er wel degelijk wat aan!

Leugens!!!Ik trap er niet meer in.

0
Timocycling 3 juli 2018 om 10:46

Als er een iemand hypocriet is, dan is het Lefevre wel. Onzinbericht dus. Hij zit nog met zijn gedachten in de omerta.

0
ikbenprocycling 3 juli 2018 om 10:49

Relax, Froome is een big boy in zijn grote bubbel. Hij legt de lat zeer hoog qua persoonlijkheidsstoornissen die je moet hebben voor een reeks Tourzeges (en andere records) ter meerdere eer en glorie van zijn enorme ego en dat van vrouwlief. De wereld is van hen deze maand.

0
Emergo 3 juli 2018 om 10:49

@Is goed JdeWal We buigen ons hoofd deemoedig voor uw wetenschappelijk onderbouwde mening.

0
Polleke 3 juli 2018 om 10:51

Ik zou eerder een flesje urine opsparen voor Lapartient en zijn bobo’s… zij hebben deze farce mogelijk gemaakt door ‘het lek’ te organiseren (!).. waarmee ze de wielersport een zoveelste blammage aangenaaid hebben…ze hadden natuurlijk hun slachtoffer zwaar onderschat, die heeft zich serieus verzet waardoor ze, zo mogelijk, een nog slechtere beslissing moesten nemen…

0
BlancoProCycling 3 juli 2018 om 10:53

“In de Giro renden enkele toeschouwers verkleed als inhalator langs.”

Dat vind ik wel echt een leuke grap haha, jammer dat ik het niet gezien heb.

0
Merlinappa 3 juli 2018 om 10:58

Als we luchtige grapjes zoals verkleden als inhalator zo veroordelen, mag zijn uitspraak daarover ook zo veroordeelt worden. Zeggen dat mensen van een berg af moeten springen is dan nogal ziekelijk.

0
ikbenprocycling 3 juli 2018 om 11:00

Hoe kon je dat missen, overal te zien. Google is je vriend.
Overigens bleken dat toch soigneurs te zijn van Froome, bewust zo opzichtig voor hem omdat ze bang waren voor zijn instorting zonder overdosis van zijn medicatie. Helaas is de toediening zelf niet op camera vastgelegd, nalatig van de Giro tv-regie.

0
SprintMaster 3 juli 2018 om 11:08

Als ik ondernemer was ging ik van die grote opblaasbare puffers verkopen tijdens de TdF.

https://www.youtube.com/watch?v=kt_1TCXuOXs

0
Scott Sunderland 3 juli 2018 om 11:08

Je hoeft geen fan te zijn van Froome. Je mag een hekel aan hem hebben. Je mag dat te kennen geven.

Je mag hem niet aanraken, dingen gooien etc. Een sportman uitschelden en uitjouwen gaat mij persoonlijk al veel te ver. Walgelijk.

Ik was geen fan van Contador bijvoorbeeld om verschillende redenen. Dat mag je te kennen geven. Maar ik zou in geen duizend jaar langs de kant van de weg gaan staan om hem uit te schelden of erger.

Ik verwacht echt problemen straks met toeschouwers en Froome in de bergen. Ook voor andere Sky renners trouwens. Als het echt misgaat wil ik dat niet zien denk ik. Walging.

0
JdeWal 3 juli 2018 om 11:08

Emergo, dankjewel. Graag gedaan

0
DerEffe 3 juli 2018 om 11:10

Lefevere, de man die een team leidt waarvan de medische staf, of tenminste een deel hiervan, samengewerkt heeft met de grootste dopingzondaars van de afgelopen 25 jaar. Laat me niet lachen met die mafketel.

0
achtpuntzes 3 juli 2018 om 11:15

Ik schaam me voor veel van mijn medeflitsers en zal tijdens de Tour traditioneel het reaguurders gedeelte mijden. :p

0
NDI22 3 juli 2018 om 11:24

Lefevre heeft echt geen recht van spreken met Ibargurn in de (medische) gelederen.

0
horsm 3 juli 2018 om 11:25

Ik heb niks met Lefevere, maar hier heeft hij wel een punt: Hinault, Bardet etc die de boel ophitsen, en uiteindelijk gaat het om een ‘klein’ vergrijp dat niet bewijsbaar is.

Ik denk dat we als fans leiden onder een Lance trauma. Te lang en te zwaar bedonderd en beschadigd.

0
girardengo 3 juli 2018 om 11:28

Het loopt allemaal veel te hoog op. Waarover gaat dit eigenlijk? Ik zou willen dat men zich matigt in de discussies, al mag die best plaatsvinden natuurlijk, en dat men confrontaties in de Tour vermijdt. Wat ik over de zaak in de pers lees vind ik overigens tamelijk onbegrijpelijk.

0
tendam 3 juli 2018 om 11:30

@horsm
Precies. Al doen Froome en Sky wel hun best om dit zo US Postal-achtig mogelijk af te handelen. Maar die massahysterie slaat nergens op.

0
Frankentime 3 juli 2018 om 11:32

Kijk, aan renners zitten is walgelijk. Dat is echt een verschrikking. Maar het gaat wél gebeuren deze tour. Mensen zijn de leugens en de macht van het grote geld zat en er zullen dwazen zijn die Sky zullen gaan tegenhouden. Dat denk ik helaas echt. Hoezeer ik het ook afkeur. Froom zou er goed aan doen niet te gaan…..

0
vlek 3 juli 2018 om 11:34

If it looks like a duck, walks like a duck, …

0

Headlines

Populair

Materiaalzone