Lefevere schaamt zich voor wielersport en verwacht confrontatie in Tour
foto: Marcel Koch
dinsdag 3 juli 2018 om 10:31

Lefevere schaamt zich voor wielersport en verwacht confrontatie in Tour

Patrick Lefevere, manager van Quick-Step Floors, vindt het intriest hoe de dopingzaak van Chris Froome is behandeld door de wielersport. Dat vertelt de Belg tegen Het Laatste Nieuws. “We zijn de enige sport ter wereld die zichzelf constant in de voet schiet. Ik ben soms beschaamd om te zeggen dat ik deel uitmaak van de koers.”

Volgens Lefevere zijn er fouten gemaakt bij de behandeling van de zaak van Froome. “Shame on them wie de zaak georkestreerd heeft gelekt, wat de normale proceduregang in de weg stond. En twee: hoe ze er al die tijd mee zijn omgegaan. In plaats van de gemoederen een beetje te bedaren, jutten ze de boel nog extra op. Hoe halen ze het in godsnaam in hun hoofd?” De ploegleider verwijst onder meer naar uitspraken van Bernard Hinault en Romain Bardet, maar ook van de organisatie van de Tour de France.

“De ‘clou’ is dat zo’n puffertje een renner die géén last heeft van astma totaal niet vooruit helpt. Lees: niet prestatiebevorderend werkt. Simpel is het allemaal niet. Ook niet voor mij, geef ik toe. Maar als ik er al moeite mee heb, wat moet dat dan zijn voor de man in de straat? Geloof me: die begrijpt dit niet”, gaat Lefevere verder.

Onveiligheid in de Tour
Al verschillende jaren is Froome niet geliefd in Frankrijk. Toeschouwers bespugen de Brit of gooien met water en bier naar de renner. “In de Giro was alles nog rustig. Ook daar zijn de tifosi fanatiek, maar het respect voor de sportman, de atleet, is er groter. Hier kan het anders zijn”, vreest de baas van Quick-Step Floors. “Je hebt er maar een paar nodig die gedronken hebben.”

Froome zelf heeft ook het idee dat het erger gaat zijn dan normaal. De kopman van Sky tegen de BBC: “Er is altijd een soort confrontatie onderweg. Normaal is het een kleinigheidje, gewoon iets waar je mee te maken hebt.” In de Giro renden enkele toeschouwers verkleed als inhalator langs. Als dat weer gebeurt, roept de kopman van Sky ze keihard op om van de berg te springen: “Go jump.”

RIDE Magazine
62 Reacties
Sorteer op:
3 juli 2018 13:14
In Dutch corner gaat Poels zijn gewicht in diamanten waard zijn voor Froome als Nederlandse tolk en gelegenheidsfeestbeest, en aldus peacemaker. Hij heeft sinds de Vuelta speciale cursussen gevolgd en zal voor de gelegenheid een blauwe helm opzetten. Froome dankt na afloop het fantastische Nederlandse publiek en zijn wielerbroeder Wout (die hij uiteraard toch niet de KOM gunt).
3 juli 2018 13:31
Nee maak van froome aub geen slachtoffer want dat zou teveel in zijn voordeel spelen.
3 juli 2018 13:32
If it flys like a duck, poops like a duck and cycles like a duck...
3 juli 2018 13:36
Als deze zich schaamt, dan moet het toch
heeeeeeel erg zijn.
Want deze is toch ook nergens vies van.
Donderdagavond kunnen ze Froome met
rotte tomaten ontvangen in Frankrijk bij de teampresentatie.
3 juli 2018 13:55
Alles wat er aan onverkwikkelijke zaken op of langs de weg gaat passeren in de komende Tour, mag de UCI zich aanrekenen. Het "gewone volk" pikt niet alles. Veel mensen houden intens van "hun" wielersport en accepteren het niet dat de UCI vier dagen vóór de Tourstart ineens wel een mogelijkheid ziet om een besluit over Froome kenbaar te maken. Ik ben geen medicus, dus heb ook geen onderbouwde mening over Froome. Wel weet ik bijna zeker dat ook hij op een of andere manier het slacjhtoffer wordt van die schandalig opererende UCI. En het grootste slachtoffer is de wielersport zelf, aangevoerd door ongeschikte figuren binnen de UCI.
3 juli 2018 14:36
dat sommigen nu echt geloven dat Froome niets fout heeft gedaan... *broek zakt af

de uci kan de rechtzaak niet betalen. de zaak wordt geschrapt, dit is geen vrijspraak in de rechtbank of zo. sky lost alles op met geld en stilzwijgen. mensen vergeten blijkbaar de eerdere akkefietjes van sky met bloedpaspoorten, dopingdokters, bestellingen testosteron, jiffy bag, fietsen die zwaarder wegen dan in de fabriek, renners die van 17% vet naar 4% gaan in een zomer tijd,...

scheermes van occam, klaar.
3 juli 2018 14:46
Kan iemand misschien uitleggen wat nu juist het verschil is tussen de zaak Froome en de zaken Petacchi en Ulissi? Waarom de ene niet gestraft wordt en de anderen wel?
3 juli 2018 14:57
@dikkechaap: zeker en die heb ik hier ook al meermalen gepost
3 juli 2018 15:28
jullie nederlanders zouden na pim fortuyn wel wat minder mogen demoniseren, maar ja..
3 juli 2018 16:16
@MOA, ik weet niet waar je deze wijsheid vandaan hebt maar je hebt wel gelijk. Er is nogal een flinke claim neergelegd bij de ASO door de grote baas achter Sky. Bovendien is het een feit dat renners die zo extreem afvallen onmogelijk nog datzelfde wattage kunnen blijven duwen.
Behalve bij Sky natuurlijk.....
3 juli 2018 16:19
Het volk wordt belazerd.
Waarom zou het volk niet mogen staken tijdens de tour?
Het volk is uiteindelijk het meest bepalend. Als niemand naar het fietsen kijkt is er geen cent te verdienen
3 juli 2018 22:06
vive la revolution ! Op 14 juli staan de guillotines er weer !

Reacties zijn gesloten.