Lefevere roemt wereldkampioen Evenepoel: “Die jongen zet geen stappen, hij maakt sprongen”
foto: Cor Vos
zondag 25 september 2022 om 15:05

Lefevere roemt wereldkampioen Evenepoel: “Die jongen zet geen stappen, hij maakt sprongen”

Ook Patrick Lefevere, de ploegbaas van Quick-Step-Alpha Vinyl, zag vandaag Remco Evenepoel op grootse wijze naar de wereldtitel soleren. In zijn vaste column voor Het Nieuwsblad is Lefevere uiteraard lovend over zijn poulain. “Hij neemt twee hordes tegelijk.”

Op 22 september verschijnt de nieuwe najaars-editie van RIDE. In ons najaarsnummer kijken we vooruit naar de periode waarin ploeteren door regen & modder centraal staan. Met o.a. een uitgebreide reportage met gravelaar Niki Terpstra. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting! 

Remco Evenepoel mag zich het komende jaar wereldkampioen wielrennen noemen. In Wollongong stond er geen maat op de 22-jarige Belg, die meeschoof in een grote kopgroep en de laatste 25 kilometer in zijn eentje afwerkte. Met de wereldtitel wist Evenepoel de kers op een al bijzonder fraaie taart te zetten, want verder won hij in 2022 onder meer Luik-Bastenaken-Luik, de Clásica San Sebastián en de Vuelta a España.

“Toen ik begon met kijken, zat Remco al in de kopgroep. Als hij goed is, kan hij het niet wegsteken. Iedereen zag dat hij met de pedalen speelde. Ik hoopte dat hij niet te vroeg zou gaan want je zag dat het al begon te kriebelen op zestig kilometer van de meet. Hij zocht uit wie hij mee wilde en Alexey Lutsenko was een goeie compagnon. Ik dacht dat hij hem er pas op de laatste helling ging afrijden, maar daar heeft hij zelfs niet op gewacht”, schetst Lefevere.

Razendsnelle ontwikkeling 
De ploegbaas was al enkele dagen gespannen, zo geeft hij mee in zijn column. “En ik ben normaal nooit nerveus. Dat is echt niet mijn gewoonte. Ik had Remco nog een berichtje gestuurd een paar dagen geleden. Hij stuurde terug dat als zijn benen zo zouden blijven, hij er niet veraf zou zijn. Dan moet je het nog altijd doen en het kan ook zomaar tegenvallen natuurlijk.”

Lefevere ziet na een wonderjaar ook de ‘keerzijde’ van de medaille. De druk zal namelijk nog meer worden opgevoerd door de buitenwacht. “Dat was nu al zoveel gezever. Je kan anderzijds ook niet naast het feit dat hij alles rapper aan het doen is dan wij voorzien hadden. Hij wint zijn eerste grote ronde vroeger dan gedacht. Die jongen zet geen stappen, hij maakt sprongen. Het lijkt alsof hij twee horden tegelijk neemt. We laten het allemaal even bezinken en beginnen dan pas aan de plannen voor volgend jaar.”

 
23 Reacties
Sorteer op:
25 september 2022
Nog maar eens. De beste ploegleider en ploegmanager ooit. Geliefd door zijn renners (toch diegenen die professioneel met hun job bezig zijn). Het eerste deel van het seizoen was het voor het eerst wat minder bij Quick-Step. Deels door pech. Meteen het sein voor een aantal WF-haters om nog wat meer bagger te storten over Lefevere. Dat de ploeg ondanks het "aanvankelijk" inhoudelijk wat mindere seizoen, toch nog bovenaan stond qua zeges, werd wijselijk genegeerd. Ondertussen heeft Quick-Step al enkele maanden ook inhoudelijk weer gescoord. Met de eindzege in enkele kleine rittenwedstrijden (Evenepoel en Schmidt), een grote ronde, een monument, een gewone klassieker, de wereldtitel. Een derde wereldtitel op rij overigens. Verder nog steeds de meeste zeges dit seizoen. Il faut le faire.
  25 september 2022
  Evenepoel heeft een geweldig jaar, de rest van Quickstep bleef grotendeels matig. Evenepoel heeft bijna even veel punten als hun nummers 2 tot en met 7 (Jakobsen, Schmid, Alaphilippe, Cavendish, Vansevenant, Asgreen) uit de WT samen. Zonder Evenepoel staat Quickstep te sukkelen in de buurt van Movistar en BikeExchange. Nu kan je je afvragen waarom je die niet zou meetellen, hij rijdt nu eenmaal voor het team. Maar het illustreert wel dat ze véél te afhankelijk zijn van 1 renner en dat het echt kan uitdraaien op een rampzalig seizoen als die er eens voor langere tijd uit zou liggen. Het zou net bijzonder makkelijk zijn om de tekortkomingen van de rest van de ploeg nu snel-snel onder de mat te vegen in de schaduw van het gigantenseizoen van Evenepoel. Jakobsen was OK, Flipje had een excuus en Van Wilder lag er ook vaak uit. Maar Asgreen, Vansevenant, Sénéchal, Masnada, Cavagna, Stybar, Ballerini, Cattaneo, Bagioli en co brachten stuk voor stuk te weinig (of met veel te weinig regelmaat). Er zijn er altijd een paar met een matig seizoen, maar in 2022 was die lijst té lang.
25 september 2022
Ik sluit me volledig aan bij Marlin/beer. QS werd volledig neergesabeld in de eerste seizoenshelft maar telkens weer weet Lefevere de successen op te stapelen. Jaar na jaar. Diep respect. Soms is hij wat té eerlijk en dat kan niet iedereen waarderen, wat ik goed kan snappen.
  Sportief succesvol ja. Tot aan dit jaar. Verder komt hij erg onsympathiek over (of hij dat echt is weet ik niet).
25 september 2022
Ik vrees dat Lefevere gelijk heeft en dat Evenepoel de komende jaren fluitend alles gaat winnen waar hij deel aan neemt. Hij kan iets wat de anderen niet kunnen.
  Remco...? Ben jij dat...?
  25 september 2022
  Dat Remco de volgende jaren nog veel mooie koersen gaat winnen daar bestaat geen discussie meer over. Fluitend daarentegen denk ik wel niet. In ieder geval een top jaar en hopend voor hem op naar meer.
25 september 2022
Ik moet spontaan denken aan ex-sponsor Deceuninck, die afscheid nam van de ploeg Lefevere om bij Alpecin met iemand als Mvdp meer in de picture te kunnen komen, "iemand met meer smoel" dixit hun Marketing Manager Peeters. Dit moet toch bijzonder zuur zijn voor Deceuninck.
  26 september 2022
  Meer in de picture komen met MVDP , dat mag je wel zeggen hoor , hoe die tegenwoordig in de picture komt !
25 september 2022
Hoe gaat het met Dorpspastoor? Heeft die het wk al geanalyseerd?
25 september 2022
QSA werd dit jaar voor het eerst in een hoek geduwd. Deels door eigen pech en ziekten maar deels ook door ploegen die het klassieke licht zagen zoals Jumbo en Ineos. Waar anders QSA mag uitpakken met 10 tot 15 renners met één of meer (grote) winsten achter hun naam werd dit jaar een potentieel kwakkelseizoen recht getrokken door vooral Jacobsen en Rev waarbij Rev net dit jaar compleet doorbrak en door zijn gekende reeks QSA nog tegen de eigenlijke logica in een zeer goed jaar bezorgde! Laat volgend seizoen SQS een seizoen draaien met winsten van de kopmannen op niveau én een Rev op bv 90% van dit jaar, en ze mogen zich weer in de handjes wrijven!
25 september 2022
En nu beginnen de problemen. Remco zal waarschijnlijk naar de tour willen en er is geen ploeg. Er is op rennersvlak geen omkadering voor hem voor zulke koers op het allerhoogste niveau. Als hij naar de tour trekt, moet Jacobsen alvast uit de tourploeg gehaald worden. Teveel zorg en nazorg voor die jongen om in Parijs te raken, onverenigbaar met het hoogste doel. De vraag is dus hoe men dat zal oplossen. Twee toppers in de bergen elders weghalen in ruil voor Jacobsen ? In het voetbal een dagdagelijkse bezigheid, in het wielrennen ongezien tot nog toe. Fabio zal ook graag op het hoogste wereldtoneel blijven fungeren, maar kan niet verwachten dat hij drie mensen ter beschikking krijgt en dat Remco ook nog eens de laatste vijf km er alle dagen bijneemt ... Alaphilippe is een gelijkaardig probleem trouwens, die wil na een jaar onderbreking ook terug op het voorplan en in hoeverre hij past in een strak stramien nodig om Remco aan een eindzege in de tour te helpen, is verre van duidelijk. Lefevere is geen idioot, hij weet dit ook. Waarom spreekt hij over 2005 ? Dan kan hij zowel Julian en Fabio nog twee, mogelijk drie, aan zich binden. Dit zijn dure jongens, maar de twee toppers die Remco nodig heeft zijn dat ook ... Hij probeert het probleem voor zich uit te schuiven, maar mogelijk gaat het al in 2023 in zijn gezicht ontploffen ...
  25 september 2022
  Het lijkt me glashelder dat het nu Evenepoel als kopman wordt en zowel Flip als Jakobsen zullen donders goed beseffen wat dat voor hen betekent: In het geval Flip betekent het een rol als mede/schaduwkopman in klassiekers en rittenkaper/superknecht in de tour, ik denk dat hij dat perfect kan en zie hem er een monument mee winnen ook. Luik bijvoorbeeld. In het geval Jakobsen betekent het geen tour maar voor etappes in giro en vuelta gaan, plus weetikhoeveel andere koersen waar ze met een grommende meute aankomen. Verse aankoop Merlier idem dito, geen tour. Fabio zal dat wellicht een jaartje pikken met reeds een touretappe en aankomst te Parijs op zak en het hele jaar goed plannen welk team hij daarna voor gaat rijden. Heeft ie Merlier nog over voor giro enof vuelta + grommende meuteaankomsten. 2 gesprekken met eerlijke taal en klaar probleem.
  25 september 2022
  Dit was ook exact mijn gedachte. Evenepoel die naar de TdF wil (een heel logische vervolgstap) gaat in ieder geval zorgen voor 2 teleurgestelde sprinters. Waarvan er dan heel misschien wel 1 naar de TdF mag, maar dan met heel minieme ondersteuning. In de Giro en Vuelta is het net wat makkelijker om beide doelen (sprinttrein en klassement) te combineren. De keuze van Merlier heb ik sportief gezien nooit begrepen, en ik denk wel dat hij nu nog wel eens achter de oren krabt over zijn keuze (tenzij hij komend seizoen de meerdere blijkt van Jakobsen). En Alaphillipe: die is een stuk gezakt in de pikorde. Mogelijk dat hij dan gaat voor het blok Ardennenklassiekers icm Giro, terwijl ze Evenepoel een andere opbouw gaan meegeven, dus niet via de Ardennen.
  25 september 2022
  Altijd al een bizarre keuze geweest om met Jakobsen en Merlier voor 2 sprinters te gaan die meestal een trein nodig hebben. Totaal niet complementair. Ga dan voor een intuïtievere sprinter (type Philipsen) die handig kan profiteren van andere treinen. Die kan je wel meenemen zonder er een halve ploeg aan te moeten verspillen.
  25 september 2022
  Ik zou Flip sowieso ook laten rijden als medespeerpunt in E3 DdV, de ronde en dan wel degelijk met Evenepoel naar de tour. Die kan daar van goudwaarde van hem zijn gelijk van Aert voor zijn kopmannen. Zou ze het hele jaar aan elkaar koppelen als de wijze en de godenzoon, volgens mij zit die combi er in. Als hij niet wil even goede vrienden en dan naar FDJ of AG2R of zo, met respect en zonder gezeik.
  25 september 2022
  moeten idd niet vergeten dat Alaphilippe gewoon mee was in de RVV 2020 en misschien nog wel de beste was tot die tegen die motor aan reed.
25 september 2022
Is er al ergens weer een reactie van Jan Jansen geweest, want ik denk dat die toch echt gelijk heeft
25 september 2022
En laten wij op dit forum nou eens even eerlijk zijn over het volgende: Lefevere is een grote motor achter dit succes en zonder was REVKET (nog) niet de coureur geweest die het vandaag de dag is. Wat er ook gebeurde heeft hij als een pater familias de godenzoon en zijn potentie binnenboord weten te houden. Die hele giro 21 was gewoon een zorgvuldig geplande reality check om vandaar weer op te bouwen. Capo dei tutti capi
  Dat weet je niet RV.
  25 september 2022
  Jawel. Dat weet ik net zo goed wel als alle schrijvers van epistellen die meenden dat Evenepoel voor succes weg moest bij Lefevere.
  je kunt niet vaststellen dat rev zonder levefere een andere coureur was geweest. Ik denk je punt te begrijpen en dat is een goed punt en kan binnen de huisige realiteit prima worden verdedigd. Hypothetiseren is daarbij niet nodig.

Reacties zijn gesloten.