Lefevere niet blij met beschuldigingen La Gazzetta dello Sport: “Grens overschreden”
foto: Cor Vos
woensdag 17 mei 2023 om 08:32

Lefevere niet blij met beschuldigingen La Gazzetta dello Sport: “Grens overschreden”

Patrick Lefevere was dinsdag niet te spreken over een artikel in de Italiaanse sportkrant La Gazzetta dello Sport en besloot na de finish van de tiende etappe in de perszaal dan ook verhaal te halen bij de journalisten in kwestie. De krant stelde dat Evenepoel zijn coronabesmetting gebruikte als uitvlucht om de ronde te verlaten.

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Volgens de Italiaanse sportkrant gebruikt Evenepoel uitvluchten en is het coronavirus niet langer iets om je achter te verschuilen. De roze trui verdient meer respect, zo was de teneur. Lefevere heeft het bewuste artikel naar eigen zeggen niet gelezen, maar werd er dinsdag wel op gewezen. “Er is een grens overschreden. Spijtig dat ze het woordje smaad niet kennen. Eigenlijk zou ik hen een proces moeten aandoen wegens smaad”, laat hij weten aan Het Nieuwsblad.

“De vader van Remco was héél kwaad. Hoe kun je nu iemand die ziek is, corona heeft, beschuldigen dat hij naar huis is gevlucht? Wie zijn zij om een dokter in twijfel te trekken? Dat is allesbehalve correct. Bovendien is Remco niet gevlucht. Hij is maandag pas om 9u30 naar huis vertrokken. Ik heb hem ondertussen nog via Whatsapp gesproken. Hij is nog steeds positief en heeft nog symptomen. Er zijn blijkbaar nog besmette renners in de Giro die wel voortrijden, maar dat is hun eigen keuze.”

“Ik speel niet met het leven van een jongen van 23 jaar”
“Dat doen wij niet. Wij hebben vorig jaar verschillende coronagevallen in de ploeg gehad, waaronder Tim Declercq die in het ziekenhuis heeft gelegen met een ontsteking op zijn hartzakje. Dat is het mij niet waard”, stelt Lefevere. “We gaan toch niet onnozel doen? Ik speel niet met het leven van een jongen van 23 jaar. Dat wil ik niet op mijn geweten hebben.”

Soudal Quick-Step besloot na de positieve coronatest van Evenepoel een persbericht de wereld in te sturen, maar had de organisatie van de Giro nog niet verwittigd. “Dat is misschien de enige fout die we gemaakt hebben”, geeft Lefevere toe. “Maar dat neemt niet weg dat ze dat niet moeten gebruiken om Remco te beschuldigen. Men zou Remco in Italië dankbaar moeten zijn dat hij naar de Giro komt, en dan schieten ze hem af.”

RIDE Magazine
50 Reacties
Sorteer op:
17 mei 2023 08:53
Positief testen op Corona is niet doorslaggevend, dat zegt niks meer. Ziek zijn wel. En wat mij betreft is niet voldoende aangetoond dat Evenepoel te ziek was om te starten. Het komt over als een overhaaste beslissing die voortkomt uit angst. Je kunt ook afstappen als je daadwerkelijk koorts krijgt of moet overgeven of diarree krijgt of moeite krijgt met ademen.
    17 mei 2023 09:09
    Tot kotsen toe… doe maar, elke ploeg met een ambulance achter het peloton, die gedachte ?
    17 mei 2023 09:25
    Pollepel niet overdrijven. Een tt win je niet als je echt ziek bent he. Even wachten tot dinsdag ochtend zoals Thomas zei had ik ook logischer ( geloofwaardiger) gevonden. Het zegt toch ook wel wat dat vanuit meerdere hoeken deze twijfels uitgesproken worden. Niet enkel van de anti Remco brigade zoals de fanboys dan willen doen geloven.
    17 mei 2023 09:28
    Ik ben niet zo zeer een Remco fan (wel hoe de wedstrijd kleurt), maar toen ik zondag zijn hoofd zag na de wedstrijd vond ik het erg knap wat hij gepresteerd had.
    Vergeet niet dat je als wielrenner 100% fit moet zijn om de GIRO te winnen, zij die hiervoor gaan staan erg scherp en zijn daardoor ook kwetsbaar. Of je nou verkouden wordt, In de nacht een buikgriep krijgt of flinke schaafwonden oploopt, dit alles heeft direct gevolgen op je fitheid en herstel! Daarbovenop komt dat Corona, juist voor die renners die enorm scherp staan, risico's en onzekerheden met zich mee brengen waarbij je moet afvragen of dat het waard is.

    Afsluitend, Remco kan het niet goed doen. Als die een topprestatie levert (en arrogant overkomt) is het een kwal. Wint die niet, dan is hij overschat. Stapt die uit een wedstrijd omdat hij niet lekker is (en daardoor nooit meer kan winnen) is hij een aansteller. Ik zou willen zeggen, geniet van de kleur die dergelijke renners met zich mee brengen en laten we met ze allen weer een beetje normaal reageren (voorstanders en tegenstanders).
    Ja of als je dood neervalt ofzo.
    17 mei 2023 09:30
    En hoe had je graag gewild dat Evenepoel aan jou (voorzitter van een wielerbond?) had aangetoond dat hij te ziek was om te starten? Dan kunnen andere renners/ploegen daar in het vervolg alvast rekening mee houden.
    17 mei 2023 10:49
    Zodra je een virus binnen krijgt begint je lichaam er meteen tegen de vechten. Het ene virus is zo uitgeschakeld, het andere duurt langer (en sommige lukt gewoon helemaal niet). En dit verschilt nog eens van persoon tot persoon. Maar je immuun systeem begint te werken, en dit kost energie. Energie die je niet in kracht kunt stoppen.
    Dat je geen ziekteverschijnselen hebt, wil niet zeggen dat je lichaam niet hard aan het werk is, en dat je gewoon minder kracht hebt.

    En als je de beste tijdrijder bent, en je normal met gemak wint, wil niet zeggen dat je niet kan winnen als je iets onder de leden hebt. Het kost alleen veel meer energie, en mischien win je daardoor maar net met 1 seconde.

    Je kan het vergelijken met hooikoorts. Door pollen wordt je immuun systeem getriggerd. Dit uit zich in verschillende vormen, de 1 rode ogen, andere niezen en loopneus, of een combinatie van vele dingen.

    Ik zelf, geen rode ogen meer, niet niezen, geen loopneus. Maar vroeger kwam ik bed niet uit, het ging gewoon niet (intussen begonnen met immuuntherpay, dus ik kan meer). maar als ik nu fiets, dan ben ik niet vooruit te branden. mijn benen willen niet meewerken. Is het een vochtige regenachtige dag, en er is niks aan de hand, en ga ik weer als een speer.
    maar zie je me op een zonnige pollen dag fietsen, dan zal je gauw denken, wat gaat die gast langzaam, laat hem effe beetje doorfietsen. Maar het gaat niet.

    En zo is het dus ook met virussen. je hoeft geen ziekte verschijnselen te hebben, om toch niet te kunnen doen wat je van je lichaam vraagt omdat je immuun systeem keihard aan het werk is.
    En in de topsport komt dit nog meer tot uiting, omdat de verschillen aan de top zo klein zijn, dat elke energie die je niet in het wedstrijd element kan stoppn wordt afgestraft door de tegenstander.
    17 mei 2023 10:58
    Zullen we er ook circus Ganna bijhalen? De Italiaanse wereldkampioen die voelde dat hij het niet kon halen en daarom de eer aan zichzelf hield. (Als we jouw manier van denken volgen)
    17 mei 2023 11:29
    @jv88
    Toch even aanstippen dat Geraint Thomas de geloofwaardigheid van Evenepoel expliciet NIET in twijfel heeft getrokken. Hij was inderdaad verbaasd dat Evenepoel niet tot dinsdag wachtte, en verbond daaraan de conclusie dat hij echt wel stevig ziek moest zijn.
    Bovendien stel ik, onder meer onder dit artikel, vast dat een heel aantal reageerders die normalerwijze allerminst Lefevere-gezind zijn hem in deze gelijk geven. Dus zo normaal en breed gedragen zijn die twijfels niet, dit is helemaal geen "fanboy vs antibrigade" discussie.

Reacties zijn gesloten.