Lefevere kent tactiek om Van der Poel en Van Aert te bekampen: “Wolven isoleren hun prooi”

Lefevere kent tactiek om Van der Poel en Van Aert te bekampen: “Wolven isoleren hun prooi”

foto: Cor Vos

maandag 1 maart 2021 om 18:03

In de aanloop naar Le Samyn sprak Mark Cavendish online met de pers. Maar het was teambaas Patrick Lefevere die de mooiste quote in huis had. Eentje over Mathieu van der Poel en Wout van Aert, de belangrijkste concurrenten voor Deceuninck-Quick-Step de komende weken.

Een Zoom-interview met Mark Cavendish is geen cadeau voor de media. Al zeker niet als de Brit dat doet vanuit een rijdende wagen met bijhorende onstabiele verbinding. Bovendien toonde Cav zich maar matig enthousiast. Fietsen doet hij nog steeds ontzettend graag. Met de media praten iets minder. “Ach, ik wil het simpel houden”, zucht hij. “Ik wil genieten van het koersen, dat is belangrijk als je een lange carrière wil maken.”

Bij een aantal vragen maakt hij er zich makkelijk vanaf. “Mijn vorm? Ik heb pas één koers gereden. Daar heb ik nog geen zicht op. Onze tactiek in Le Samyn morgen? Dat laat ik over aan de ploegleiders. Wat ik vind van de nieuwe UCI-regels omtrent de supertuck? Florian (Sénéchal, red.) zit ook in deze meeting. Waarom vraag je dat niet aan hem?”

‘Koersen om te winnen’
Alleen als het over Deceuninck-Quick-Step of zijn ploegmaats gaat, klinkt Cav een stuk enthousiaster. Hij spreekt nogmaals zijn dank uit richting de ploegleiding en geeft aan dat hij volledig achter de filosofie van teambaas Lefevere staat. “Het mooie aan deze ploeg is dat ze gewoon altijd koersen. Ze proberen hier niet de sport opnieuw uit te vinden, maar gaan altijd voor winst.” En dat hij zeker is dat Fabio Jakobsen terugkomt op een heel hoog niveau, geeft hij nog mee. “Zijn toewijding is enorm.”

Mark Cavendish in de Clásica de Almería – foto: Cor Vos

Vooraleer Cavendish aan het woord kwam, blikte Lefevere zelf nog terug op het voorbije weekend. “In de Omloop Het Nieuwsblad koersten we agressief. Een gemotiveerde Julian Alaphilippe deed een zelfmoordaanval, maar dankzij de lead-out van Kasper Asgreen en Sénéchal winnen we toch met Davide Ballerini. Zondag zagen we een agressieve Van der Poel. Als Asgreen het gat niet dicht, wint Mathieu. Ik keek zondag trouwens op twee schermen. In de Drôme Classic won Andrea Bagioli na een fantastische koers.”

Wolfpack
Wanneer Lefevere wordt gevraagd met welke ploegtactiek hij in de klassiekers Van der Poel en Van Aert wil kloppen, komt hij uiteraard bij de kracht van zijn Wolfpack terecht. “Wij hebben Alaphilippe in onze ploeg. En in de Omloop wonnen we uiteindelijk dankzij onze collectieve sterkte. De spirit van de Wolfpack moeten we blijven behouden. Jullie weten toch hoe wolven te werk gaan met hun prooi? Ze isoleren die eerst. Wel, dat moeten wij de komende maanden ook proberen te doen met Van Aert en Van der Poel.”

Morgen neemt een sterk team van Deceuninck-Quick-Step het alvast opnieuw op tegen Van der Poel in Le Samyn. Florian Sénéchal is er een van de favorieten, maar hij moet dus wel voorbij MVDP. “Petje af voor zijn prestatie in Kuurne, maar morgen heb ik minder schrik van hem”, zegt Sénéchal. “Alpecin-Fenix heeft alleen Mathieu, wij hebben meerdere troeven. Zo kunnen we voor de aanval kiezen en met Cavendish en Hodeg hebben we nog snelle jongens achter de hand.”

Dit artikel delen:

77 Reacties

Yeez 1 maart 2021 om 18:11

Leuk verhaal van PatLef, maar als die 2 aangaan is Flip de enige die kan volgen. RVV is daar het perfecte voorbeeld van

S'mon 1 maart 2021 om 18:20

Alleen ging daar dan een indrukwekkende Flip en volgde een al even indrukwekkende Mathieu, en achteraf kwam dan nog eens een beresterke Wout aansluiten.
Dus daar ging Flip en “volgde” de rest.

$kedel 1 maart 2021 om 18:53

Meer hoeven ze niet te doen.. Wegrijden zal hij niet doen en in de sprint is Flipje kansloos.

S'mon 1 maart 2021 om 18:56

Kansloos is een groot woord. Dat het moeilijk zal zijn is logisch, maar zeker niet onmogelijk.

Verweggistan 1 maart 2021 om 18:12

Ik hoop nu op een nieuw Stannardje: ofwel dat de wolven een flinke bijensteek oplopen.

Sven.99 1 maart 2021 om 18:13

Dit begint een beetje zielig te worden als een man van in de 60 telkens een door zichzelf bedachte bijnaam aanhaalt.

Gilberto 1 maart 2021 om 19:33

Ik vind al die lui die meteen beginnen te steigeren om alles wat maar met Lefevere te maken heeft toch veel zieliger…

Panache 1 maart 2021 om 18:13

Wolven vreten geen leeuwen, omdat een wolf niet de kracht en topsnelheid van een leeuw heeft. Wolven zoeken een rustiger oord op waar ze met een schaap en hert prooien vinden die ze (vrij van de sterke roofdieren) gemakkelijk verschalken.

Limal 1 maart 2021 om 19:17

Wie had dat gedacht, PatLef brengt de biologen in ons boven.

Grappig genoeg jagen wolven en leeuwen op vrijwel identieke wijze: door samen te werken kunnen ze prooien aan die vele malen groter en krachtiger zijn dan zijzelf. (leeuwen spelen hierin meer op de verrassing, wolven gebruiken hun grotere duurvermogen om prooien tot bisons toe uit te putten en te overmeesteren) Een eenzame wolf houdt het nooit vol tegen een familie leeuwen, net zoals een eenzame leeuw niet op kan tegen een pak wolven. Confrontaties tussen beide zijn hypothetisch omdat hun leefgebieden niet overlappen, maar geheel ter zijde is hier wat er gebeurt wanneer een eenzame leeuw een groepje lachende hyena's treft: https://www.youtube.com/watch?v=8wl8ZxAaB2E

Om het terug over de woorden van Lefevere te hebben, hij zegt twee dingen: 1) ze moeten blijven *proberen* hun sterkte als ploeg uit te spelen tegen Wout en Mathieu, 2) lukt dat niet dan rust de hoop bij Alaphilippe. Geen speld tussen te krijgen deze keer.

Michelangelo 1 maart 2021 om 19:25

Wolven zoeken doorgaans de zwakkere dieren uit.

En in geval van Wout en Mathieu is de vraag wie de jager is en wie de prooi. Ook is bij Mathieu de vraag wie nu wie isoleert. Ik heb namelijk het idee dat VDP degene is die met zijn tactiek tot op heden altijd de situatie creeert dat hij tegen 1 wolfje moet knokken. Dat hij wolfjes ziet als prooi, en niet als bedreiging.

Dat verklaart misschien wel de actie van Asgreen. Even laten voelen dat “The wolfpack” ervoor kan zorgen dat Mathieu verliest. Met dit soort uitspraken denk ik eigenlijk vooral dat de wolfjes gewoon bang zijn voor Van Aert en VDP…

Kortom, misschien tijd voor wat biologieles voor Lefevere.

Panache 1 maart 2021 om 19:26

Daar is zeker geen speld tussen te krijgen Limal. De kracht van het team kan benut worden.
Echter kan ik mij niet aan de indruk onttrekken dat DQS nu pakt wat ze kunnen pakken. Zelfs Alaphilippe lijkt vroeg te pieken. Gaat DQS de strijd aan als roedel, of verlaten ze de Serengeti en jagen ze wat in minder spannende gebieden?
De tijd gaat het uitwijzen (mijn vermoeden is te vroege piek Julian).

Limal 1 maart 2021 om 19:47

De allerbeste Alaphilippe heb ik toch nog niet gezien dit voorjaar – zo ging hij snel kapot tijdens zijn aanvalspoging zaterdag. Ik ga er vooralsnog van uit dat hij op schema zit voor de monumenten. Dat hoop ik eigenlijk ook, want zijn aanwezigheid kan de strijd WvA – MvdP enkel interessanter maken.

Olly 1 maart 2021 om 20:05

@ Panache +1

toiletduck 1 maart 2021 om 21:37

@limal voor ik op die link klikte dacht ik echt dat je het had over een scène in de lion king

Turtlehead 2 maart 2021 om 09:07

@Limal: dat filmpje was erg grappig, dank! Boodschap is duidelijk: pas op voor motorrijders in de koers…

Ward 1 maart 2021 om 18:13

Ik ben wel een beetje klaar met dat wolvengedoe. En Van Aert en Van der Poel isoleren zich zelf wel ;)

Murcia 1 maart 2021 om 18:16

Cavendish nog steeds een eikel in zijn contact met de pers begrijp ik en de strategie van de ploeg is logisch maar gisteren bleek al dat de manier om DQS te breken het onverwachte is. Ze hadden nooit gerekend op een aanval zo vroeg en waren meteen in het defensief. Met Wout erbij kunnen Matthieu en hij tegenover de Wolfpack automatisch tijdelijke bondgenoten worden. Met andere woorden zij dunnen eerst de wolven uit voordat ze het samen gaan uitvechten.

Gilberto 1 maart 2021 om 18:41

Pers zijn zelf ook vaak eikels

Gitan 1 maart 2021 om 18:17

“Alpecin-Fenix heeft alleen Mathieu, wij hebben meerdere troeven. Zo kunnen we voor de aanval kiezen en met Cavendish en Hodeg hebben we nog snelle jongens achter de hand.”

Vreemd quote van Sénéchal. Philipsen en Merlier lijken mij niet bij voorbaat kansloos tegen Hodeg en Cav, en zelfs MvdP kan ze volgens mij nog verslaan in een sprint.

Limal 1 maart 2021 om 19:21

Inderdaad, ik krijg de indruk dat Sénéchal de startlijst nog niet goed bekeken had.

Westland95 1 maart 2021 om 20:01

Dat is niet misschien, dat VDP Cavendish en Senechal kan kloppen. Die rijdt ze op lengtes.

josi 1 maart 2021 om 18:27

Als Van der Poel en Van Aert er samen met Alaphilippe vandoor gaan, heb je niet zo heel veel aan een sterke Wolfpack die daar een eindje achter rijdt.

moa 2 maart 2021 om 08:49

Ala was gewoon de sterkste in de RVV 2020. Dus?

harryjohan71 2 maart 2021 om 09:21

@Moa Er is nergens een bewijs dat Allaphilippe in RVV in 2020 sterker was dan Van Aert en Van der Poel. Ze reden met zijn drieën voorop.

pirazzi 1 maart 2021 om 18:38

Cavendish hoopt natuurlijk op deelname aan de Tour de France maar voorlopig staat hij nog niet op de startlijst.

Gilberto 1 maart 2021 om 18:42

Lefevere heeft Asgreen gewoon Matje laten terugpakken als psychologische oorlogsvoering natuurlijk

Thijs E 1 maart 2021 om 18:44

Maar wat als nu een flink deel van de roedel einde contract is Patrick, hoe werkt het dan?

Vinyakke 1 maart 2021 om 18:58

Dat is nooit anders geweest hoor. Ofwel worden ze vervangen en blijkt die vervanging (of opvolging) sterker, ofwel tekenen ze gewoon bij. Mannen als lampaert gaan daar nooit meer weg hoor.

harryjohan71 1 maart 2021 om 18:52

Vorig jaar heeft DQS in de monumenten ook alles geïsoleerd. Wout, Roglic, Fuglsang en Van der Poel hadden het nakijken in de monumenten. Een overmacht van DQS renners. Goed dat Lefevere toen zo’n goed uitgestippelde tactiek had in de belangrijkste wedstrijden.

adelaarvanantwerpen 1 maart 2021 om 19:57

Er zit wel weinig context bij de wedstrijden van vorig jaar. In de RVL valt evenepoel letterlijk weg uit de favorieten groep en moet Fuglsang maar strijden tegen Bennett. In LBL juicht Alaphilippe veel te vroeg. In de RVV valt Alaphilippe ook letterlijk weg. En MSR rijdt Alaphilippe ook iedereen eruit en kan alleen en in topvorm verkerende WVA hem klopen.

harryjohan71 1 maart 2021 om 20:55

@Adelaarvanantwerpen Er is nooit sprake geweest van een oppermachtig DQS in die wedstrijden. ze hebben nergens hun overmacht uitgespeeld, omdat ze geen overmacht hadden in die wedstrijden. Het was Allaphilippe tegen de rest en Evenepoel zat ook helemaal alleen in Lombardije. LBL had Allaphilippe nooit gewonnen. Hij maakte bewust een zwieper omdat hij niet kon winnen. Hij verloor niet omdat hij te vroeg de handen omhoog deed in LBL. Ook als hij dat niet gedaan had, had hij verloren. Hij is namelijk terecht gediskwalificeerd.

Kaj 1 maart 2021 om 18:53

Zoals we in de TV kantine zouden zeggen Bla Bla Bla Chocolade Vla

Franco Ballerini 1 maart 2021 om 19:08

Wolven zijn na hyenas de meest laffe beesten. Geef mij maar de katachtigen.

Panache 1 maart 2021 om 19:15

Een hyena is een katachtige. Een kat in hondskleren (Hyaenidae).

Gitan 1 maart 2021 om 19:18

Een Jachtluipaard?

Michelangelo 1 maart 2021 om 19:19

Huh? Ik weet wel dat een cheetah een hond is in een kattenvel (geen intrekbare nagels). Maar hyena’s die een katachtige zijn in een hondenvelletje, die had ik nog nooit gehoord.

Panache 1 maart 2021 om 19:21

Soms zijn dingen anders dan je op het eerste gezicht denkt. De voorouder van de walvis (zoogdier) was een soort wolf (Pakicetus). Zie hier het bruggetje naar DQS: wolven en walvissen.

Romāns Vainšteins 1 maart 2021 om 20:51

Cheetah een hond, .. jeez.

Barry Batsbak 1 maart 2021 om 19:14

Hahaha, nou kom maar op. De Patatvreter van Kapellen vreet die roedel gestoofd bij zijn frieten.

Beer 1 maart 2021 om 21:01

Tot Asgreen de frietjes weer in de vuilbak kiepert.

Barry Batsbak 2 maart 2021 om 08:53

Dan maar alleen stoofvlees. Goed voor de eiwitten.

Romāns Vainšteins 1 maart 2021 om 19:16

Allemaal leuke snedigheden richting Lefevere maar hij heeft wel gewoon een punt hé, mocht dsq er in de grote kassei krakers op 150 vd meet er in formatie een dikke pets op geven hebben MvdP en WvA er nog 1/2 over that’s it.

harryjohan71 1 maart 2021 om 19:22

Alleen hebben we dit vorig jaar niet gezien in de klassiekers waar de echte toppers aan meededen. Ik kan me het in ieder geval niet voor de geest halen.

Merlinappa 1 maart 2021 om 19:24

Scheelt wel dat renners als Wout en Mathieu weinig baat hebben bij helpers, ze doen toch alles zelf. En DQS gaat echt niet op 150km al de knuppel in het hoenderhok gooien.

Jooop 2 maart 2021 om 08:54

Tel daarbij een Van Aert en Van Der Poel die niet voor elkaar de kastanjes uit het vuur willen halen en je hebt een mooie optelsom met als uitkomst dat het nog niet zo voorspelbaar is als sommigen denken.

nickdt 1 maart 2021 om 19:39

Nou, goed dat TJV en Alpecin het weten. Kunnen ze mannen vooruit sturen om Quickstep uit te dagen en Flippie te isoleren.

Beer 1 maart 2021 om 21:03

Welke mannen? Alpecin en Jumbo zijn niet sterk genoeg om met zo’n tactiek DCQS klein te krijgen. Zij moeten het van hun kopman hebben.

Westland95 1 maart 2021 om 19:58

Dat hele ‘Wolfpack’ gedoe heeft iets triests.

Gilberto 1 maart 2021 om 20:03

Iets voor 14 en 15 jarigen ja

Beer 1 maart 2021 om 21:04

Gewoon vet cool die Wolfpack. Behalve voor het anti-Lefevre front.

the-edge60 1 maart 2021 om 19:59

Ik hoop dat Matje en Woutje de wolfpack helemaal de burgemeester rijden.

Wim Kruithof 1 maart 2021 om 20:08

Voor mij is de grootste associatie tussen DQS (met name Lefevere) en wolven vooral… dat beiden met name communiceren door te huilen.

Neemt niet weg dat het een verbluffend sterke ploeg is in het klassieke werk.

Stablinsky 1 maart 2021 om 20:12

Lefevere heeft de term ´Wolfpack´ niet zelf uitgevonden, in tegenstelling tot wat hierboven staat. Neemt niet weg dat het inderdaad afgezaagd aan het worden is.
En als Mathieu in de aanval trekt, ook al is het op 80 km van de meet, dan moeten de wolven meespringen in plaats van aan elkaars ballen te likken. Foutje of niet goed genoeg?
Alpecin was gisteren als ploeg volledig afhankelijk van Mathieu. Zijn teamgenoten waren in geen velden of wegen te bespeuren. Het zou leuk zijn als Mathieu in pakweg de Ronde nog een mannetje heeft in de finale.

moa 2 maart 2021 om 08:53

Ik vind het te gek voor woorden hoe MVDP hier als de absolute winnaar van KBK wordt afgeschilderd. Het was een domme aanval waarvan je wist dat ze de laatste 5km nog een minuut gingen goedmaken. Waarom konden de vroege vluchters blijven aanhaken? Narvaez maakt dezelfde sprong als MVDP en niemand kraait daarover. Beetje subjectief allemaal.

Simon1 1 maart 2021 om 20:16

Ja waarom reed Asgreen dat gat dicht?

Yeez 1 maart 2021 om 20:33

Dan rijd je tenminste nog voor de overwinning. Andere ploegen kijken naar een ander, maar dcqs rijdt zelfs zonder sprinter nog het gat dicht, omdat het nog altijd meer kans geeft op winst dan wanneer die groep wegblijft

yo-eddy 1 maart 2021 om 20:22

Je moet toch wat zeggen als Patlev zijnde … mits in vorm vecht trio van Aert, Flaflip en Mathieu het uit los van ploegen tactiek. Gelukkig heeft Julian ook het lef om gewoon lekker te koersen zonder teveel tactisch geneuzel.

peervaneynthoven 1 maart 2021 om 20:42

Patrick Lefevere die meehuilt met zijn wolven in het bos. Aandachtsjunk.

Dr op en dr over 1 maart 2021 om 20:44

Gent – Wevelgem heeft vorig jaar wel laten zien dat het inderdaad niet onmogelijk is beide heren te verslaan als deze zonder teamgenootjes onderdeel uitmaken van een kopgroep.

Als renners om en om blijven aanvallen, zullen de heren VDP en WVA op een gegeven moment toch naar elkaar gaan kijken.

Maar zoiets is eigenlijk bijna alleen maar mogelijk in een soortgelijke situatie. De kans dat er in zo’n groepje ook meerdere renners van Lefevre aanwezig zullen zijn, is natuurlijk ook niet geheel ondenkbaar.

Dus niets is onmogelijk, maar in veel gevallen zal de sterkste/slimste toch gewoon winnen.

harryjohan71 1 maart 2021 om 21:09

Van Aert en Van der Poel hebben hier wel iets van geleerd, namelijk elkaar een overwinning gunnen. In RVV hebben ze ook niet gepokerd. Door tegen elkaar te rijden, hebben ze zich alleen zelf mee. Dat weten ze ook heus zelf wel.

Beer 1 maart 2021 om 21:13

Nogmaals, het was VDP die van Aert de overwinning niet gunde. Van Aert reed wél om te winnen.

Dr op en dr over 1 maart 2021 om 21:48

Dezelfde situatie kan zich natuurlijk ook gewoon voordoen zonder dat ze "beide" mee in de kopgroep zitten, en ze dus niet naar elkaar kijken.

Als Mathieu of Wout in een groepje van een man of acht meezit met daarin BIJVOORBEELD, twee mannetjes van AG2R, Trek, Deceuninck en nog een een of twee eenlingen. Is het voor een VDP of een WVA ook onmogelijk iedereen terug te halen.

Blijft over dat zelf dus zullen moeten aanvallen om een bovenstaand scenario te vermijden. En dan is het maar afwachten of ze die desbetreffende dag sterk genoeg zijn om het blok daarachter van zich af te houden.

Dus in die zin bedoelde ik daarnet dus ook, dat niets onmogelijk is. In veel gevallen zullen zowel Mathieu als Wout de koersen alsnog winnen door hun surplus aan kwaliteit, maar er zullen evenveel races zijn waar ze door gebrek aan teamgenoten niet zullen winnen.

En dit staat voor mij verder los van dat hele Wolfpack gebeuren, maar is gewoon een logisch koersgegeven.

Michelangelo 1 maart 2021 om 21:55

En zo kun je lekker speculeren. Wat als…

… Mathieu en of Wout besluiten er een lap op te geven, en er een groepje achterblijft met wat eenlingen en 2 quicksteppers. Dan wordt er naar de wolfjes gekeken. Zeker als je een type als Trentin of Van Avermaet in de achtervolging zit.

Er is uiteindelijk maar 1 wolfje dat genoeg tanden heeft. En dat is Alaphillipe. Alle andere wolven zijn uiteindelijk welpjes. Denk nog even terug aan Senechal in de Binckbank tour. Dat was nog bijna beschamender dan Naesen op de Tiegemberg.

Dr op en dr over 1 maart 2021 om 22:35

@Michelangelo …> Helemaal met je eens.

En voor ons als kijker enkel maar mooi dat het alle kanten op kan.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair