Lefevere: “Ik ga niet halsoverkop op zoek naar een nieuwe sprinter”

zaterdag 15 mei 2021 om 08:44
Lefevere: “Ik ga niet halsoverkop op zoek naar een nieuwe sprinter”

Bennett vertrekt aan het eind van het seizoen - foto: Cor Vos

Patrick Lefevere zakt dinsdag, op de rustdag, opnieuw af naar de Giro d’Italia. Het traditionele rondje langs de makelaars laat hij aan zich voorbijgaan. “Ik heb hen niet nodig op dit moment”, schrijft de ploegmanager van Deceuninck-Quick-Step in zijn column in Het Nieuwsblad.

“Ik werk nog altijd aan mijn budget voor de komende jaren en dat zal hoger liggen dan nu. Maar voorlopig heb ik nog geen enkele renner van een ander team een voorstel gedaan”, laat Lefevere weten. Wel scheiden de wegen van Sam Bennett en de Belgische ploeg. Beide partijen komen er op financieel vlak niet uit en de Ierse sprinter keert terug naar BORA-hansgrohe.

“Bennett heeft me telefonisch laten weten dat hij de ploeg verlaat, maar ik ga niet halsoverkop op zoek naar een nieuwe sprinter. Deze week praat ik met Fabio Jakobsen, van wie ik verwacht dat hij weer zijn beste niveau zal vinden. En Mark Cavendish heeft net uit eigen zak een tiendaagse stage in Athene betaald. Ik hoor dat hij nog betere waarden haalt dan in Turkije”, gaat hij verder.

Lefevere hoeft de transfermarkt dus niet op, schrijft hij. “Voorlopig focus ik op de renners die ik al in de ploeg heb. Ik zie er weinig betere rondrijden.”

Dit artikel delen:

50 Reacties

zeMastear 15 mei 2021 om 09:17

En Ballerini is er ook nog.

Jean Dumas 15 mei 2021 om 09:58

Precies, die komt nu zonder Giro wat minder aan bod. En straks in de Tour is het weer voor Sam.

klootje kriekeljon 15 mei 2021 om 11:03

Meer het puncheur-type dan sprinter heb ik het idee.

Romāns Vainšteins 15 mei 2021 om 09:34

Gewoon een jaar zonder spurter doen. Met de klassiekers en Evenepoel heb je wel genoeg focus. Mocht Jakobsen relatief snel terugkomen en aan Morkov te koppelen zijn = bijvangst, geen hoofdzaak.

Krakowic 15 mei 2021 om 10:40

Zou toch wel jammer zijn als de beste lead-out ter wereld geen topsprinter meer heeft om voor te werken. Denk dat veel sprinters hopen op een plek in deze ploeg, overwinningen gegarandeerd.

O59 15 mei 2021 om 09:36

Nu gaat de Patte vriendjes maken in Nederland. Vertrouwen in Fabio !
Ook geen twitter van de Patte of REV na de aanrijding van Pieter.
Op wat gaat er nu kritiek komen, op mij :-)
Goed bezig Patte, goed bezig REV !

Derierre de la course 15 mei 2021 om 10:21

Ik denk dat REV een sociale media verbod heeft voor zijn focus. Maar dat Lefevre nog niks lelijkste getwittert over het incident is verbazend inderdaad.

platteprijs 15 mei 2021 om 12:24

Hij is druk bezig sponsors binnen te halen. Hij moet zich dus wel inhouden, want zijn manier van optreden lust geen enkel groot bedrijf.

reusjen 15 mei 2021 om 17:55

Misschien hebben ze er toch wel wat van geleerd, dat zou ook best kunnen natuurlijk.

Lefevere 15 mei 2021 om 09:37

Goed om te lezen dat hij vertrouwen heeft dat Fabio zijn oude niveau haalt. Ik ben voorzichtig toch geneigd hem te geloven. Want als iemand daar een oogje voor heeft is het Lefevere.

Limal 15 mei 2021 om 11:10

Het zou ook wel heel vreemd zijn als je jezelf niet vertrouwde :-)

lampje 15 mei 2021 om 09:45

Ach misschien liepen de gesprekken met Fiorelli al. Hoeft ie niet ronduit in de media te zeggen zeker.

Steven_E 15 mei 2021 om 09:46

Oei en in een parallel topic wordt beweerd dat Patrick moet doen alsof Jakobsen nooit meer op niveau zal komen tot de schadevergoeding rond is… Zo wordt nog maar eens duidelijk dat er nog steeds een verschil is tussen de echte Lefevere en de persoon die er hier soms van wordt gemaakt.

Gidon 15 mei 2021 om 09:53

Opgelet, straks zal notoir Lefevere-kenner Michelangelo nog wel een genuanceerde bijdrage leveren die alles opnieuw in perspectief zal plaatsen!

Wim Kruithof 15 mei 2021 om 09:55

Steven-E, dat is niet wat wordt beweerd. Maar hoe langer Jakobsen zijn niveau niet terughaalt, hoe groter de claim worden kan.

Dat is niet één op één gelijk aan wat jij stelt. Evenmin laat dit topic zien dat Lefevere zo anders is als hij wordt afgeschilderd.

Michelangelo 15 mei 2021 om 14:06

Op speciaal verzoek van Gidon… (al wilde ik als Lefevere kenner in eerste instantie niks toevoegen aan de hele discussie ;-))

Lefevere heeft veel kenmerken van een narcist. In zijn belevingswereld draait alles om hem, en alles wat toevallig even niet om hem draait of in zijn straatje past wordt aangepakt. Daarbij wordt geen enkel middel geschuwd: dreigende tweets, inzet van juristen, modder gooien in de media, spelen op de persoon, verdraaien van waarheden of verschillende versies van hetzelfde verhaal vertellen. Lefevere die ongelijk heeft? Dat bestaat niet in de wereld van Lefevere.

Het boeiende van narcisten is dat ze vaak in staat zijn om een hele fanatieke achterban te creeren, die volledig meegaat in de belevingswereld van de narcist zelf, zonder met gezonde afstand te kijken naar wat er nu eigenlijk gebeurt. De gemiddelde wereldburger heeft dat fenomeen kunnen zien aan de andere kant van de oceaan. Maar ook als je kijkt naar Lefevere is hij in staat geweest om heel veel jaknikkers en trouwe volgers om zich heen te verzamelen. Natuurlijk is daar die blauwe sekte zelf (die zich ook wel eens “wolfpack” noemt) maar daaromheen zit ook een hele schare aan adepten die kritiekloos opslokken wat de grote voorganger uitkraamt. Gewone wielerfans, maar zelfs ervaren journalisten gaan zover in het verhaal mee dat ze geen kritische vraag durven stellen, vaak uit angst voor de gevolgen.

Dat maakt dus dat ik weinig waarde hecht aan wat Lefevere uitkraamt. Omdat het niet waar hoeft te zijn, omdat het morgen zo weer kan veranderen. Net hoe het hem het beste uitkomt. Ook al zegt hij altijd dat hij recht door zee en heel betrouwbaar is, en geen zaken wil doen met mensen die dat niet zijn. Vaak zijn de mensen die dit het hardste roepen, degenen die dat in hun daden uiteindelijk het minst laten zien. Dat maakt ook dat ik er niet raar van opkijk als hij straks toch één of andere sprinter van een ploeg weet los te weken, waarbij hij zelf zijn handen in onschuld wast en zegt dat hij pas aan de slag is gegaan toen bleek dat iemand vrij kwam.

Gidon, ik hoop dat ik je dag goed heb gemaakt nu. Mocht dat niet zo zijn, vraag jezelf dan eens af met hoeveel afstand je zelf kijkt naar de verrichtingen van onze grijze eminentie…

Wens je een fijne zaterdag (en ook zondag)!

Wim Kruithof 15 mei 2021 om 14:21

toegegeven, Michelangelo is niet perse super enthousiast over Lefevere, maar ik volg hem volledig in deze.

Zijn kritiek op Evenepoel (die toch ook een logisch gevolg is van zijn adorerende ploegleider) vind ik er soms iets over, maar Lefevere scoort in de DSM5 wel bijzonder hoog, onder subkop narcisme.

Romāns Vainšteins 15 mei 2021 om 14:49

Groot kwaakverhaal. Lefevere is geen narcist maar een opportunist. Die kent de menselijke psyche en al zijn uitwassen als zijn broekzak, getuige ook de prima samenwerkingen met sterk uiteenlopende karakters gedurende vele jaren. Hij kan kan gewoon vrij eenvoudig alle wijzende vingertjes op internet en in de media weglachen en keihard voor zijn eigen doel gaan.

Michiel 15 mei 2021 om 14:54

Mooie analyse Michelangelo

Michelangelo 15 mei 2021 om 14:58

Opportunisme zie je ook vaak terug bij narcisten… het één sluit het ander niet uit.

Michiel 15 mei 2021 om 15:09

Het zou me niet verbazen als Lefevre ooit nog een zichzelf laat klonen om vervolgens de liefde met zichzelf te bedrijven.

Gidon 16 mei 2021 om 09:44

Schitterend Michelangelo. Mijn dagen staan of vallen nog niet door het lezen van een post van jou, maar ik geniet wel telkens van je bijdrages! Ook al ben ik het er vaak totaal niet mee eens, ze zijn beter onderbouwd dan deze van de meeste wolfpack haters of lovers.

Is Lefevere een aangename mens in de omgang? Ik ken hem niet persoonlijk, maar twijfel daar ten zeerste aan. Bepaalde van zijn uitspraken, waarbij de bekende moordaanslag-uitspraak, zijn tenenkrommend. Maar ik hoor hem wel graag bezig in zijn analyses en bij de inkijk die hij heeft in het leiden van een wielerploeg op het hoogste niveau. Lefevere is zo’n type dat heel rechtuit zegt wat hij denkt, en tot het irritante toe vaak gewoon gelijk heeft. Dat hij daarbij niet echt op de gevoelens van anderen let, moeten we er dan maar bij nemen zeker? Daarin is hij een typische West-Vlaamse zakenman. Vaak niet meteen de sympathiekste types, wel vrij harde werkers, streng maar correct en daarin vaak zeer succesvol. En liever zo’n teammanager dan een kleurloos type als bvb. Lelangue.

Is Lefevere een topteammanager? Als je ziet hoe hij er telkens in slaagt om renners op een beter niveau te krijgen, chapeau! Deceuninck blijft al jaren één van de smaakmakers van het peloton. Ze winnen niet alleen, ze doen dat vaak ook een hele mooie en aanvallende manier.

Is Lefevere een narcist? Akkoord dat hij zichzelf graag bezig hoort en geniet van de bühne. Aan zelfvertrouwen en -bewustzijn weinig gebrek. Maar ik heb in mijn persoonlijke omgeving de gevolgen van het samenleven met een narcist van iets van te nabij meegemaakt, waardoor ik zeer spaarzaam omga met het etiket narcisme. Ik zou eerder denken van niet, juist gezien de loyaliteit van veel van zijn (ex)-renners en personeelsleden naar hem toe. Dit wijst voor mij vooral naar een betrouwbare en correcte werkgever.

Lefevere is zeker iemand you love to hate. Maar het verbaast me soms wel dat mensen dit dan doortrekken naar zijn team en vaak tegen Deceuninck supporteren. Dat heb ik zelf zo niet. Ik heb uiteraard wel bepaalde renners die ik liever zie winnen dan anderen, maar daarvan zijn voor mij de ploegkleuren veel minder van belang. Elke ploeg zijn eigen karakter, en dat is net mooi.

Ook voor jou nog een prettige zondag, moge je hopelijk toch wat genieten van het blauw (en wit) op de (Italiaanse) straat!

FritsvanHoefelen 15 mei 2021 om 09:49

Hij hoeft niet te zoeken. Viviani heeft zijn cv zelf al opgestuurd

williams 15 mei 2021 om 10:10

Die CV zat waarschijnlijk samen met die van Gaviria in dezelfde enveloppe

IlPirata 15 mei 2021 om 10:01

Prima Patrick, dan maar niet. Meer kansen voor Fabio.

Turtlehead 15 mei 2021 om 10:17

Spoiler-alert: hier volgt de werkelijkheid:

Ome Pat is in verregaande staat van onderhandeling met Tim Merlier, om die weg te kopen. Maar dat ligt allemaal gevoelig uiteraard, dus hij moet even wachten tot Merlier zijn contract heeft laten ontbinden, om dan Grote Redder te kunnen spelen door ‘hem op te pikken’.

:)

FritsvanHoefelen 15 mei 2021 om 10:21

De van Aert-route bedoel je?

trigger 15 mei 2021 om 10:45

Hoe deed Jumbo Visma dat precies met Van Aert? Ik denk inderdaad niet dat die een nieuwe sprinter zoekt, zal komende jaren focussen op rondes en met een Asgreen in de ploeg kan je ook in de klassiekers ver geraken.

Turtlehead 15 mei 2021 om 11:13

Ja, Van Aert, Bennett, … noem maar op. Voorbeelden genoeg :)

Massimo Bataille 15 mei 2021 om 12:58

Lefevere staat nu wel bekend om zich mooi aan contracten en afspraken te houden.
Als er een renner onder contract zich wil aanbieden, moet hij zelf regelen om vrij te komen van zijn ploeg (kijk Boonen, Bennett en Van Aert).

Glorious 15 mei 2021 om 11:00

Lefevere is een standaard leugenaar die overal zichzelf verheerlijkt.

Turtlehead 15 mei 2021 om 11:14

Ik verzet me,mede namens Patje zelf, tegen het woord ‘standaard’. Verder akkoord :)

Baukema Tomoulin 15 mei 2021 om 11:15

End of an era. DQS die niet met 3 topsprinters + treintjes naar alle grote rondes toekomt. Worden ze dan net zo’n ‘saaie’ bergop trein ploeg als Ineos, Jumbo en UAE?

Nillus 15 mei 2021 om 11:17

Lefevre is veel slimmer dan de meeste mensen denken !
Runt de ploeg als een echte “patron”
Als je aan zijn mensen komt wordt hij heeel heet .
Daarom zijn zijn renners zo trouw..
Ging mijn baas maar zo voor mij door het vuur.
Hij is inderdaad nogal zelf zeker, een eigenschap die weinig belgen bezitten.
Ik vind hem een mooie persoon, geeft jus aan de world-tour !
Benieuwd wat hij uit de hoed gaat toveren .
GO PATRICK

Klaas Foppen 15 mei 2021 om 11:18

De meeste renners zijn niet zo trouw, dus dat klopt niet. Maar hij neemt het inderdaad altijd voor zijn renners op zelfs bij het onredelijke af.

harryjohan71 15 mei 2021 om 11:45

Ja hoor, Almeida en Bennett zijn Wolfstrouw!

Massimo Bataille 15 mei 2021 om 13:00

Los van de situatie van Bennett en Almeida:
Als er een ploeg komt met een grote zak geld voor zijn renners, is Lefevere de eerste om te zeggen dat ze het aanbod moeten aannemen ( zoals Viviani en Terpstra).

Klaas Foppen 15 mei 2021 om 11:17

Is toch logisch, ze gaan zich meer toeleggen op klassementen. Geld hebben ze genoeg maar dat zou ik ook niet op gaan maken aan sprinters, en saai bergop zoals Ineos Jumbo en UAE zoals iemand hierboven zegt, die gespecialiseerde sprinter ploegen die zorgen pas voor saai koersen.

antilek 15 mei 2021 om 12:43

Klaas doe niet zo dwaas. Rijmpje uit eigen werken. Ik fop maar een beetje.

jappe666 15 mei 2021 om 11:38

Er komen eigenlijk best nog wel wat snelle mannen op de markt:

Flandrien-sprinters: Sagan, Kristoff, Degenkolb, Van Poppel
Snelle mannen: Gaviria, Viviani, Nizzolo, Ackermann
Puncheurs: Cimolai, Colbrelli, Lutsenko, Swift, Felline, Pasqualon, Laporte, Hofstetter, Venturini, Bauhaus

Ben benieuwd wie Lefevere uit zijn hoge hoed tovert.
Zou me eigenlijk niets verbazen als hij er zelfs 2 of 3 van bovenstaande aantrekt en Hodeg laat gaan.

Nonkel Jef 15 mei 2021 om 13:29

Nizollo is de man voor DQS! Die zijn carrière gaat gestaag naar omhoog en mits de juiste ondersteuning kan die veel prijzen pakken.
Als dat niet lukt moet Pat gaan voor een revival van carrière van Viviani of Gaviria.”

Aart van Woud 15 mei 2021 om 13:39

Ackermann vind ik eigenlijk best passen bij DQS. Hodeg kunnen ze inderdaad beter afscheid van nemen, voegt weinig toe en wint ook niet.

lampje 15 mei 2021 om 15:40

Bauhaus puncheur huhu

Deel Koeper 15 mei 2021 om 19:16

Nizzolo en Laporte zijn het soort renners die bij DQS in net-wel renners kunnen veranderen.

Maar van die namen is Ackermann natuurlijk de enige met wie je echt vaak kan gaan winnen.

Romāns Vainšteins 15 mei 2021 om 19:36

Ackermann bulkt van talent maar zit er totaal niet in momenteel. Dat is degene die je moet hebben.

Kaj 15 mei 2021 om 11:40

Zou Groenewegen contracteren als ik PL was. Is dat probleem van elkaar in de hekken rijden gelijk opgelost.

Derrick 15 mei 2021 om 13:39

Beste comment die ik hier in lange tijd heb gelezen :) :)

LB108 15 mei 2021 om 14:18

Op zoek moet hij niet neen, de managers komen wel van zelf.

Gr.R. 15 mei 2021 om 15:07

In werkelijk ieder bericht over Lefevere heeft hij het direct of indirect over geld. Dat lijkt me ook niet gezond.

mugman 15 mei 2021 om 15:39

Volgens mij zijn er gesprekken met Viviani.

Headlines

Materiaalzone

Populair