Lefevere haalt uit naar UCI: “Het wielrennen is niks minder dan een dictatuur”

zaterdag 22 februari 2020 om 09:08
Lefevere haalt uit naar UCI: “Het wielrennen is niks minder dan een dictatuur”

Patrick Lefevere - Foto: Cor Vos

Patrick Lefevere heeft in zijn column in Het Nieuwsblad uitgehaald naar de UCI. De teammanager van Deceuninck-Quick-Step verwijt de internationale wielerunie dat men zich onvoldoende bezig houdt met zijn kerntaak: het reguleren van de wielersport. “Het wielrennen is niks minder dan een dictatuur”, klinkt het.

Lefevere constateert dat Velon door de UCI wordt tegengewerkt. Zo werd zijn ploeg twee weken geleden per mail ingelicht over een nieuwe regelwijziging. “Voortaan is het niet meer toegestaan om data als snelheid, hartslag of vermogen te delen via video. Je moet niet lang naar school geweest zijn om te begrijpen wat de bedoeling is: de UCI wil Velon afmaken”, aldus Lefevere.

Emergency Fund
Ook met de Hammer Series zit de UCI Velon dwars. “De bedoeling was om uit te breiden naar Colombia en Turkije, maar de UCI is actief bij die landen gaan bepleiten om zich terug te trekken.” Velon trok vervolgens naar de Europese Mededingingsautoriteit, waarna de UCI volgens Lefevere 1 miljoen euro uit het Emergency Fund nam om de verdediging te bekostigen. Het fonds is gefinancierd door ploegen en de organisatoren en heeft als doel teams of wedstrijden die financiële moeilijkheden hebben te helpen.

Dictatuur
De teambaas van Deceuninck-Quick-Step is van mening dat zijn de ploegen te weinig inspraak hebben. “We worden ver weggehouden van elke besluitvorming”, klinkt het. Zo hebben de teams slechts twee van de twaalf stemmen in het overlegorgaan Professional Cycling Council. “En dan ligt de echte besluitvorming nog bij het Management Committee, waar alle stoeltjes ingenomen worden door de UCI. Zo is het wielrennen niks minder dan een dictatuur”, aldus Lefevere.

“De UCI trekt ten strijde tegen van alles en nog wat, maar verwaarloost wat ze echt zou moeten doen: onze sport reguleren”, geeft hij aan. Lefevere constateert dat de concurrentie met andere sporten steeds lastiger wordt. “In de politiek is het ondertussen een cliché, maar bij de UCI snappen ze het nog altijd niet: een café waar gevochten wordt, dat trekt geen volk.”

Dit artikel delen:

24 Reacties

Panache 22 februari 2020 om 09:23

Wat moet je met zo’n artikel zonder de column te kunnen lezen? Je kan toch moeilijk op de materie in gaan op basis van wat losse zinnen?

Enkel het volgende deel is gratis te lezen op de site nieuwsblad.be
“Remco heeft gewonnen in de Algarve, maar ik wil het vandaag hebben over de UCI. Twee weken geleden is bij ons een mail binnengekomen, naar goede gewoonte op vrijdagavond na vijf uur. De UCI is altijd fan geweest van de strategie van de faxmachine. Versturen op een moment waarop er zeker niemand meer op kantoor is. En dan 24 uur de tijd geven om te reageren.
De mail kwam van Jean-Christophe Péraud, het nieuwe wonderkind van de UCI – manager van het materiaal en de strijd tegen de technologische fraude. Hij had UCI-regel 1.3.0024 uit zijn mouw geschud: voortaan …”

Jasper11 22 februari 2020 om 09:48

” Zo werd zijn ploeg twee weken geleden per mail ingelicht over een nieuwe regelwijziging. “Voortaan is het niet meer toegestaan om data als snelheid, hartslag of vermogen te delen via video.”

Niet helemaal gevolgd, maar komend seizoen dus in geen enkele wedstrijd of ronde nog realtime data beschikbaar? Zo zonde. Wat een gemiste kans weer om de sport groter te maken.

dikkechaap 22 februari 2020 om 11:25

Ik verwacht dat het te maken heeft met een deal die de UCI heeft met een commerciële partij: de gegevens worden wel bekend gemaakt, maar alleen via de officiële UCI kanalen.

Peetvader 22 februari 2020 om 09:53

Hij is misschien niet de sympathiekste, maar hij heeft hier wel een punt.

Fast Freddy 22 februari 2020 om 10:14

+1

Michelangelo 22 februari 2020 om 10:30

Ook ik ben niet echt fan van deze man; maar als het gaat om belang van de wielersport geef ik hem vaak groot gelijk. Geen blad voor de mond, kleurrijk figuur, gaat al lang mee. Van mij mag hij nog even in de wielersport blijven.

En vwb de UCI: ik vind het een typische sportbond. Veel politiek gekonkel, bezig met macht en geld, maar veel te weinig met waar ze eigenlijk mee bezig zouden moeten zijn. Namelijk het gezond maken en houden van de wielersport van hoog tot laag, en van jong tot oud.

Dit soort maatregelen zijn duidelijk een stap terug in de tijd en politiek gestuurd. Net als een WK in Qatar compleet geldgedreven was.

Maar ik heb niet de illusie dat dit op korte termijn gaat veranderen. Wat dat betreft is de UCI net als de FIFA of UEFA…

klootje kriekeljon 22 februari 2020 om 12:54

Dat is het nu net, zegt meestal verstandige zaken zolang het niet over zijn eigen ploeg en jongens gaat. Maar het is moeilijk enkel naar de boodschap te luisteren bij Il Feverino.

debbie1998 22 februari 2020 om 10:03

1 van de weinigen die zijn bek durft open te trekken. Chapeau Patrick!

Anatra del Gabinedto 22 februari 2020 om 10:06

Ik hoorde (volgens mij in een interview met een van de eigenaren van Velon bij the cycling podcast) vorig jaar al vergelijkbare berichten over de boevenpraktijken van de UCI. Ik kan Lefevere alleen maar gelijk geven hierin. De UCI doet niets om de sport leuker of beter te maken.

Emergo 22 februari 2020 om 10:55

Maat dat maakt je nog geen boef.

Joachim 22 februari 2020 om 10:11

Zou wel leuk zijn als ze in de wielerwereld aan hetzelfde zeel trekken.

@ redactie, wat Velon was moest ik even opzoeken, misschien even kort uitleggen in artikel zodat lezers beter weten waarover het gaat.

n92 22 februari 2020 om 10:17

Naar aanleiding van dit artikel eens gezocht op de hashtag UCI op deze site. Het is bizar om te lezen hoeveel problemen en conflicten de UCI lijkt te hebben. Ik krijg de indruk dat de UCI vooral bezig is met allerlei zaken waarmee ze alles en iedereen op de kast krijgen. Tegelijkertijd lijken veel basisvoorwaarden zoals veiligheid en aansprakelijkheid amper geregeld.

koos verrek 22 februari 2020 om 10:46

Ik hoorde dat deceuninck geen deur of raam extra verkoopt de koers kost hen alleen geld.. Lefevre is boos!

JayJay 22 februari 2020 om 13:26

Vermoeiend…

Spartacus 22 februari 2020 om 11:00

Lefevere heeft zeker gelijk, zoals zo vaak. Maar… wat gaat hij er nou eens aan doen? Ik hoor hem al jaren foeteren, maar zelf lijkt hij er ook niets aan te willen veranderen…

Samlambeej 22 februari 2020 om 11:21

@Spartacus
Hij heeft heel veel geprobeerd. Hier maar éénn voorbeeld:

Nav een weer een frats van de UCI was het idee om niet naar de ploegenvoorstelling van Tour de France te gaan. Iedereen zei: Ja! Wij doen mee!

Klaar om naar het front te gaan, geweer in de aanslag, Lefevere keek om en der stond niemand meer.

Allemaal geplooid voor de sponsors. Zo een paar keer en je geeft het op.

dikkechaap 22 februari 2020 om 11:22

De UCI communiceert ook gewoon zo slecht. Misschien dat ze een goede reden hebben voor dit soort beleid, maar zorg dan dat dat duidelijk is voor iedereen.

leegloper 22 februari 2020 om 13:33

Volgens mij kun je iemands hartslag niet zomaar verkopen? Wat een rare toestand.
En jammer dat UCI de Hammer series heeft tegengehouden in Colombia. Ik had graag Betancur bergsprintjes zien trekken in een uitzinnige menigte. Ronde van Colombia liet onlangs weer zien hoe het daar leeft.

boenk 22 februari 2020 om 14:59

Klopt. En zo’n Hammer serie, ook al is het een compleet ander concept, is best leuk om volgen. Zou eigenlijk een perfecte vervanging zijn voor die onnozele criteriums. Kort maar krachtig, en geen opgezet spel.

Pietspeed 22 februari 2020 om 13:37

Patjepeeër heeft een eigen column. Dan is het makkelijk vanaf de zijlijn cq publieke tribune lukraak in het kader van zijn eigen belang de UCI onder vuur te nemen, en het publiek zo mee te krijgen. Lefevre is gewoon een gehaaide, zakelijke rot die de ins and outs van haver tot gort kent. Heeft mss ook de machtige RvC in z’n nek hijgen. Blijft gewoon een commerciële kwestie, en Velon is blijkens de UCI site geen official partner van hen. Zou netter zijn een open brief aan de UCI te richten. Als er een geschil is dan heeft die vaak twee zijdes van de medaille.

Samlambeej 22 februari 2020 om 15:22

Patjepeeër heeft ook al vanuit officiële functies acties ondernomen @Pietspeed.
Vanalles ondernomen op alle mogelijke manieren, de man draait al even mee weet je wel. Maar jullie roepen maar wat uit totale onwetendheid.

Pietspeed 23 februari 2020 om 12:29

@samlambeej
Jullie? Ik roep niets, ik schrijf hier slechts wat ik denk. Er zijn bij de UCI als overkoepelende wielerbond ongelooflijk veel, nationale bonden, stake en shareholders / partners, etc betrokken dat er altijd wel sprake moet zijn van ‘conflicts of interests’. En het komt mij voor dat als Lefevre, namens Velon, z’n zin niet krijgt hij vaak handig van allerlei kanalen zich bedient. De kwestie
https://www.velon.cc/news/2019/9/27/velon-files-ec-complaint-uci
is onder de ‘rechter’ zo gezegd. Afwachten of de UCI zich idd als dictatuur opstelt dus.

Samlambeej 23 februari 2020 om 13:04

Je zegt: "makkelijk vanaf de zijlijn"

De man heeft in zijn 40 jaar al vanuit verschillende functies via rapport, open brief, noem maar op, actie ondernomen tegen de UCI.

opdekant1 22 februari 2020 om 15:30

“De UCI trekt ten strijde tegen van alles en nog wat”.
Lefevre moet dus ook niets hebben van dat zure linkse deugvolk dat elk sprankje levensvreugde uit het volk probeert te persen.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Headlines

Materiaalzone

Populair