Lefevere geeft inkijkje in puzzel Tourselectie

zaterdag 11 juni 2022 om 11:00
Lefevere geeft inkijkje in puzzel Tourselectie

foto: Cor Vos

De selectie van Quick-Step Alpha Vinyl voor de Tour de France is nog niet rond, maar in zijn column voor Het Nieuwsblad geeft Patrick Lefevere alvast wel een tipje van de sluier. Zo laat hij weten dat een gebrek aan koersritme geen reden zal zijn om Julian Alaphilippe thuis te laten. “Als Alaphilippe fit raakt, gaat hij mee”, schrijft de grote baas van de Belgische ploeg.

Castelli

“We werken altijd met een longlist: een elftal renners weet al van bij het eerste trainingskamp dat we naar hen kijken voor de Tour. Na Zwitserland gaan we van elf naar de definitieve acht namen”, vertelt Lefevere over het selectieproces bij Quick-Step Alpha Vinyl. “Meestal komen we tamelijk unaniem tot onze acht namen. Het is ook geen rocket science, natuurlijk. Als Julian Alaphilippe fit raakt, gaat hij mee. Daar gaan we niet geheimzinnig over doen. Hij maakt een goeie progressie op hoogtestage in de Sierra Nevada, maar met alle respect: er is een groot verschil tussen bergop trainen met Yves Lampaert of Tim Declercq en effectief meedoen in de koers.”

Sprinten met Jakobsen
Een andere sterkhouder van Quick-Step Alpha Vinyl is Fabio Jakobsen. “Dat we in de Tour gaan sprinten met Fabio Jakobsen is ook geen geheim. Al blijf ik tot vervelens toe met twee woorden spreken. Vorig jaar was Sam Bennett zogezegd ook een zekerheid, maar uiteindelijk ging Cavendish naar de Tour. Ik heb met hem gepraat in het laatste weekend van de Giro. Mark heeft daar gezegd: Ik ben prof, ik hou me klaar tot de laatste dag.”

Over de sprinttrein van Jakobsen heeft Lefevere ook al zijn ideeën. “Als je gaat met een sprinter, heb je natuurlijk ook een lead-out nodig. Tot nader order is Michael Morkov de beste ter wereld in die rol. Yves Lampaert en/of Florian Sénéchal hebben hun plaats in de trein. En omdat je als sprintersploeg de koers moet controleren, heb je ook een profiel zoals Tim Declercq of Josef Cerny nodig. Jammer genoeg is die laatste opnieuw ziek geworden in de Dauphiné.”

Tijdrit en kasseien
Hoewel Lefevere beseft dat het moeilijk gaat worden om de openingstijdrit in Kopenhagen te winnen, met bijvoorbeeld Filippo Ganna en Wout van Aert aan het vertrek, wil hij wel inzetten op de rit tegen de klok. “Als je de tijdrit opgeeft, geef je ook het klassement op en rijd je in de volgwagen op positie twintig achter het peloton. Dat wil je niet meemaken als op woensdag de kasseienrit naar Arenberg gepland staat. Voor de tijdrit rekenen we op Kasper Asgreen. Rémi Cavagna is ook een optie.”

“We gaan niet naar de Tour met een uitgesproken klassementsman – zelfs zonder zijn moeilijke voorbereiding zouden we Alaphilippe zo niet uitspelen. Maar omwille van de volgwagenpositie moeten we daar wel tussen de mensen blijven staan. Mattia Cattaneo is iemand die samen met Dries Devenyns overal inzetbaar is en tegelijk een klassement kan rijden. Vorig jaar is hij voor ons twaalfde geworden in de Tour.”

Dit artikel delen:

13 Reacties

Turtlehead 11 juni 2022 om 11:08

Duidelijk verhaal (waarin de mist door hemzelf vakkundig in stand wordt gehouden). Hij heeft toch altijd alles goed ind e hand. Oók als hij zich druk moet maken of de volgwagen misschien ergens achteraan terecht komt…
Fabio moet hem redden, net als REV dat deed in LBL.

Beer 11 juni 2022 om 11:15

Redden is veel gezegd vind ik; het zijn samen met Alaphillipe ook gewoon zijn kopmannen. Maar je blijft ook na de klassiekers wel aanvoelen dat het in de breedte wat minder is met QS, dat klopt.

Rawolf 11 juni 2022 om 11:15

ik lees hier

Jakobsen
Morkov
Senechal
Lampaert
Asgreen
Cavagna
Cav
Alaphilippe
Declerq
Cerny
Cattaneo
Devenyns
Honore (niet genoemd maar wel kans)

Weet niet hoe Lefevere het ziet maar ik tel geen 11.

zal zoiets wel worden:

Jakobsen
Morkov
Senechal
Declerq
Asgreen
Honore
Cattaneo
Alaphilippe

jimmen 11 juni 2022 om 11:38

Ik verwacht lampaert ipv honore

Steven_E 11 juni 2022 om 11:55

Cerny en Honoré stonden volgens mij niet op de lijst bij aanvang van de eerste winterstage, en dan kom je aan 11. Vallen af: Cav, Senechal of Cavagna, Devenyns of Cattaneo

Krist The Vanma 11 juni 2022 om 12:58

Dit wordt ‘m:

Jakobsen
Morkov
Senechal
Declerq
Asgreen
Lampaert
Cattaneo
Alaphilippe

Herwig Dergent 11 juni 2022 om 16:10

Cav blijft thuis is enkel reserve in geval er iets gebeurd met Jacobsen !

Pietspeed 11 juni 2022 om 21:36

Column geschreven met de fles ontkurkt.

Derierre de la course 11 juni 2022 om 12:44

Goed verhaal en een mooi inkijkje.

Julien Van der Aert 11 juni 2022 om 13:17

Ook al heb je Jakobsen in de ploeg, de verleiding om Cavendish mee te nemen en nummer 35 binnen te harken lijkt me heel er groot. Eigenlijk zonde dat het niet gebeurd.

koos1 11 juni 2022 om 13:40

Lefevre geeft gewon al bijna de hele tourploeg, die eigenlijk op voorhand al was in te vullen.
Jacobsen krijg uiteraard de sterkste trein mee. Dan zijn Jacobsen met de sprinttrein Morkov, Senachal en Lampaert zekerheden, net als De Clecq om kilometers op kop te rijden. Cattaneo gaat dus mee voor een ‘klassement’ (via ontsnappingen voor plek 15), Asgreen als allrounder (tijdrit/ontsnapping/sprinttrein). Blijft alleen Alaphilippe een vraagteken, die evt vervangen gaat worden door Devenijns.

Steven_E 11 juni 2022 om 14:14

Lijkt het mij ook te worden. Cavagna enkel als Declercq of Asgren uitvalt. En anders gaat die naar de Vuelta als steun voor Evenepoel in de vlakke ritten.

quickstep_wolfpack 11 juni 2022 om 14:52

Je spelling van namen is wel geweldig haha. Maar je verhaal klopt zeker. Denk dat alaphilippe het ook wel haalt als ik ze zo hoor praten.

Headlines

Populair

Materiaalzone