Lavreysen op medaillejacht tijdens WK Baanwielrennen in Apeldoorn

Lavreysen op medaillejacht tijdens WK Baanwielrennen in Apeldoorn
Door Tim van Hengel
dinsdag 27 februari 2018 om 18:30

Voor Harrie Lavreysen is het aftellen naar zijn tweede WK Baanwielrennen al een poosje geleden begonnen. In Apeldoorn wil de 20-jarige sprinter uit het Brabantse Luyksgestel zijn succesvolle optreden van 2017 een mooi vervolg geven. In een interview met WielerFlits zegt hij: “Op de teamsprint gaan we, na twee keer zilver op tijd, echt voor goud. En ik hoop zelf ook individueel een medaille te halen.”

Harrie Lavreysen was vorig jaar met twee zilveren medailles misschien wel dé sensatie van de WK Baanwielrennen in Hong Kong. Voor de eerste plak op de teamsprint kreeg hij nog de hulp van zijn ploeggenoten, maar de tweede behaalde hij helemaal op eigen kracht: de pas 20-jarige debutant slaagde er weliswaar niet in de finale van het sprinttoernooi te winnen, maar zijn optreden werd gezien als een regelrechte stunt.

“Vorig jaar was heel bizar. Het was een WK waar ik naartoe ging zonder verwachtingen”, aldus de voormalig BMX’er. “Ik was gewoon heel blij dat ik er überhaupt heen mocht, want Nederland had toen al een heel groot team. Om dan zo thuis te komen, dat was echt niet normaal.” Het zorgde ervoor dat hij zich niet meer anoniem over de piste kon begeven.

“Dat was ook wel te merken in de wedstrijden daarna. Dan weten ze toch wel beter wat ze moeten doen en dan kijken ze naar je”, zegt hij bijna een jaar later. “Op zich heeft het niet heel veel voor mij veranderd, maar ik ben in een jaar tijd wel een stuk meer baanwielrenner geworden en ik heb heel veel bijgeleerd. Eigenlijk had ik geen flauw idee wat ik aan het doen was.”

Geen uitschieters
Afgelopen winter bevestigde Lavreysen dat die medailles geen uitschieters waren. Zo won hij een Wereldbeker op de sprint in Manchester en de Keirin in Milton en is hij op de teamsprint als tweede man een belangrijke steunpilaar in de jacht op medailles. “Ik heb in de winter een aantal Wereldbekers gereden, waarvan ik er drie heb gewonnen. Maar ik heb vooral geprobeerd zoveel mogelijk ervaring op te doen.”

Tijdens de WK Baanwielrennen is de teamsprint woensdag het eerste onderdeel waar Lavreysen aan de start staat. Na twee jaar op rij zilver gaan de Nederlandse mannen in het thuisland voor de hoofdprijs. “De teamsprint vind ik heel mooi omdat we als team ernaartoe hebben getraind. Ik hoop met de brede ploeg die we nu hebben op een medaille, misschien wel goud.”

Donderdag rijdt Lavreysen de Keirin, waar landgenoot Matthijs Büchli wellicht dé favoriet is. “Daar gaat veel aankomen op tactiek”, verwacht hij. “Ik vind het zelf nog wel heel moeilijk, ik heb er eigenlijk nog iets te weinig ervaring voor. Maar misschien pakt het juist goed uit, want ik heb er ook een Wereldbeker in gewonnen. Dus ik hoop dat ik daar zo ver mogelijk kom.”

Kracht en tactiek
Tot slot staat hij ook in het sprinttoernooi aan het vertrek, de discipline waar hij vorig jaar pas in de finale het hoofd moest buigen. Ook daar maakt tactiek het verschil, verwacht hij. “Op deze baan is het redelijk makkelijk om in te halen. Als je heel hard op kop gaat rijden terwijl je supersterk bent, dan is het voor je tegenstander nog steeds best makkelijk om er overheen te komen. Kracht en tactiek zijn hier heel belangrijk.”

“Ik vind het altijd een heel lang onderdeel en daarom probeer ik veel afleiding te zoeken tijdens de wedstrijd”, vertelt hij. Het sprinttoernooi is namelijk verspreid over twee dagen, vrijdag en zaterdag. “Natuurlijk heb ik veel spanning en ben ik zenuwachtig en gefocust op de ritten. Daartussen probeer ik afleiding te zoeken, zodat ik zo soepel mogelijk die dagen doorkom.”

De tegenstand is groot in de sprintonderdelen maar de voornaamste concurrentie komt uit eigen land, verwacht hij. “Op ieder onderdeel starten we namelijk met z’n tweeën. Verder heb je de huidige wereldkampioenen en jonge gasten zoals ik uit andere landen. Er doen genoeg goede renners mee.” Wanneer hij tevreden is? “Als ik een medaille haal in Apeldoorn. Ik hoop goud. Maar in drie onderdelen moet een medaille wel lukken.”

Dit artikel delen:

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair