Laurens ten Dam schikt zich in vrije rol

donderdag 2 juli 2015 om 10:50
Laurens ten Dam schikt zich in vrije rol

Foto: Sirotti

Laurens ten Dam was vorig jaar met een negende plaats de beste Nederlander in het eindklassement van de Tour de France. Toch is de karakteristieke renner dit jaar geen kopman: “Ik heb het hele jaar nog geen Top-10 gereden in het klassement van een etappekoers. Het zou een beetje raar zijn om dan voor de Tour ineens je hand op te steken en te roepen dat je dat nu wel ineens gaat doen”, aldus een nuchtere Ten Dam tegenover de NOS.

De klimmer van LottoNL-Jumbo arriveerde geheel volgens zijn stijl met de trein in Utrecht. Een Tourstart in Nederland is zelfs voor deze ervaren rot in het vak nieuw. In 2010 deed hij niet mee aan La Grande Boucle, die toen in Rotterdam van start ging: “Ik dacht toen dat het de laatste kans voor mij was om zoiets ooit in eigen land mee te maken.”

De inmiddels 34-jarige coureur krijgt dit jaar alsnog de kans om een Tourstart in Nederland mee te maken als renner. Weliswaar in een vrijbuitersrol, maar dat is voor hem geen probleem. “Er rijden vijf man in dienst van Robert (Gesink, red.) en Wilco (Kelderman, red.) en ik moet zorgen dat ik in de eerste week zo weinig mogelijk tijdverlies. Ik mag daarbij zelf mijn positie in het peloton bepalen en kijken wat voor mij de beste plek is om te koersen. Vorig jaar begon ik ook zo aan de ronde. Ik teken ervoor om weer negende te worden en dan het liefst met nog een ploegmaat voor mij in het klassement. Deze vrijbuitersrol past misschien wel het beste bij mij.”

Dit artikel delen:

28 Reacties

Burgravio 2 juli 2015 om 11:01

Gewoon een sympathieke doch eigenzinnige renner. Perfect voor de vrije rol in de bergen, maar zelfs met een uitschieter zit er maximaal top 15 in dit jaar.

SuperPippo 2 juli 2015 om 11:02

Ga nou toch gewoon lekker voor een ritje of voor de bollentrui..

Poeksel 2 juli 2015 om 11:03

Ik ben benieuwd of hij weer voor Dumoulin gaat knechten ;)

xistnc 2 juli 2015 om 11:06

We hebben het met Kruijswijk in de Giro gezien: het heeft alleen zin om voor de bollentrui te gaan als je af en toe je wiel net iets eerder over een streep kunt duwen dan een directe concurrent. Die relatieve explosiviteit heeft Ten Dam nu eenmaal niet.

iLLan 2 juli 2015 om 11:12

Ik vind een top 10 plaats hartstikke mooi, een etappezege vind ik niet per se mooier.

LaurentJalabert 2 juli 2015 om 11:22

@SuperPippo haha! Heb jij Ten Dam ooit wel eens een rit zien winnen? Hou toch op man. Het is gewoon een uitstekende knecht die in de slipstream wel eens een aardig klassement rijdt.

nickdt 2 juli 2015 om 11:27

Wat hij zegt van ik heb dit seizoen nog geen top 10 gereden slaat nergens op. Kelderman en Gesink wel dan (Bedoel WT). Als je daar naar kijkt, is Kruijswijk kopman nummer 1.

SuperPippo 2 juli 2015 om 11:27

Waarom zou hij geen rit kunnen pakken in het hooggebergte a la Riblon? Dus omdat hij dit vroeger nog niet gedaan heeft, betekent dat dat hij dat nu ook niet kan? Logisch…

LyndaLid 2 juli 2015 om 11:31

@ nickdt

Gesink heeft net nog top 10 gereden in Zwitserland.. Kelderman rijdt wellicht dit jaar (voorlopig) wat minder, maar heeft nogal wat meer bewezen dan Ten Dam. Is bovendien net Nederlands Kampioen geworden dus die heeft ook getoond dat het met zijn vorm inmiddels wel snor zit.

TeamNL 2 juli 2015 om 11:31

Off topic: Mollema denkt top 5 te kunnen rijden
Bauke Mollema denkt ondanks zijn rugproblemen in de aanloop kans te maken op de top vijf in het eindklassement van de Tour de France.
“Er zijn wat grote favorieten, maar daarachter is een grote groep renners die top vijf kan rijden en daar hoor ik bij”, aldus Mollema, die na een lastige Dauphiné weer helemaal fit is.

“Met hulp van de mensen bij Trek is mijn rug weer oké. Ik ben weer 100 procent. Het wordt een hard gevecht in het klassement, maar daar kijk ik naar uit.”

Mollema (28) verheugt zich ook op de start van zaterdag in Utrecht. “Het is erg speciaal natuurlijk. Ik heb de start van de Giro in Amsterdam meegemaakt en dat was al geweldig met veel vrienden langs de kant.”

Poeksel 2 juli 2015 om 11:33

De laatste keer dat hij uberhaupt een rit won was volgens mij in 2008: http://www.procyclingstats.com/race.php?id=102253

Alles kan, maar hij is er gewoon niet zo goed in.

TeamNL 2 juli 2015 om 11:37

On Topic:
Laurens moet zich gewoon onsterfelijk maken door de rit naar l'Alpe d'Huez te winnen. Stel je voor een ontsnapping in die etappe met Weening, Poels, Kruijswijk en ten Dam!

Wat een luxe dit jaar met al die klimmers maar ik zie liever 2 etappeoverwinningen dan een top 10 notering.

Wheely 2 juli 2015 om 11:41

Zoals de vrije rol omschreven wordt vind ik toch apart. Als ik het goed heb is de situatie dat als Kelderman lek rijdt op de kasseien dat Ten Dam geen wiel hoeft af te staan, Kelderman krijgt een wiel van bv Leezer dan. Echter als Ten Dam zelf lek rijdt krijgt hij geen wiel van Leezer. Zoiets?

LaurentJalabert 2 juli 2015 om 11:42

@SuperPippo – over het algemeen is dat wel de regel die geldt inderdaad. Als uit het verleden blijkt dat je geen ritten kan winnen en sprint alsof er beton aan je voeten zit dan ga je dat nu ook niet opeens doen. Renners die ritten winnen in de tour zijn over het algemeen renners die vaker ritten winnen.

ikbenprocycling 2 juli 2015 om 11:50

Okay, zolang die vrije rol maar niet doorslaat in zijn vermaarde bierdiensten

SuperPippo 2 juli 2015 om 12:00

@Jalabert
Een regel nog wel, het moet niet gekker worden. Ach ja, Kruijswijk was eerst ook een saaie renner, maar daar is ook verandering in gekomen dit jaar. Ik ben ervan overtuigd dat Ten Dam best een rit had kunnen winnen in de Vuelta van 2012 en de Tours van 2013 en 2014. Hij focuste zich toen echter op het klassement. In deze Tour start Lotto-Jumbo met vier goede klimmers, dus het lijkt me niet meer dan logisch om dan minstens één daarvan aan te wijzen om regelmatig ten aanval te trekken in de bergen. En ik zie liever een offensief ingestelde Ten Dam dan dat hij voor een top-15 klassering gaat, want veel hoger zie ik hem niet eindigen.

MaxvanHeeswijk 2 juli 2015 om 12:03

Bij Ten Dam moet ik altijd denken dat ‘ie net terug is van 24 uur DanceParade – met de nodige hulpmiddelen…

Poeksel 2 juli 2015 om 12:05

Wikipedia: “In 2012 startte Ten Dam de Ronde van Frankrijk aanvankelijk als luxeknecht voor kopmannen Bauke Mollema en Robert Gesink. Toen zij door valpartijen geen kans meer maakten op een goede eindklassering, mocht Ten Dam voor eigen kansen rijden. Hij ging verschillende malen mee met een ontsnapping en eindigde als 28e en beste Nederlander in het eindklassement.”

Zijn beste prestatie in een etappe was toen een tiende plek…

Miller 2 juli 2015 om 12:10

Op Twitter meldt Kelderman onderuit gegaan te zijn tijdens de training.

snoep de hond 2 juli 2015 om 12:47

@SuperPippo,
ten Dam heeft een aantal Tour’s (na het wegvallen van de kopman) echt zijn best gedaan om etappes te winnen. Hij kwam niet eens in de buurt.
Een regel is misschien overdreven, maar als je jaren niet in staat bent om ook maar ergens waar je rijd in de buurt te komen van een ritzege, dan is het heel erg onwaarschijnlijk dat je daar in de Tour (waar het complete peloton topfit aan de start staat) wel toe in staat bent.

LaurentJalabert 2 juli 2015 om 13:10

@SuperPippo
O en Kruiswijk is nooit een saaie renner geweest. Die werd gedwongen saai vanwege zijn blessure, daarvoor was hij juist een zeer attractieve renner.

Nickoz 2 juli 2015 om 13:24

Verwacht dat hij wel weer Top-20 zal rijden, kan altijd iets extra’s in de Tour heb ik het gevoel.

Guushovd 2 juli 2015 om 13:27

Een etappe is heel mooi, maar als er renners mee doen voor de top 10 in het klassement maakt dat iedere etappe spannend. Uiteindelijk geniet ik daar meer van.

Als het om Ten Dam gaat, is het echter lastig kiezen. Top 10 wordt moeilijk en een etappe is nu ook niet direct te verwachten. Het is nu niet bepaald een winnaarstype.

Guushovd 2 juli 2015 om 13:29

Hij geeft hiermee lijkt mij ook aan dat Kruijswijk een vrije rol heeft. Gesink, Kelderman, 5 knechten en dan dus 2 man met een vrije rol.

Poeksel 2 juli 2015 om 13:36

Kruijswijk wil overigens wel voor de bollentrui gaan.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair