Laurens ten Dam: “Afscheid nemen met een mooie teamprestatie”

maandag 7 oktober 2019 om 10:19
Laurens ten Dam: “Afscheid nemen met een mooie teamprestatie”

foto: Cor Vos

Laurens ten Dam trekt in goede vorm naar de laatste wedstrijden uit zijn carrière. Na zeventien seizoenen hangt de Nederlander zijn fiets immers aan de wilgen. Milaan-Turijn en de Ronde van Lombardije vormen het slotakkoord van zijn professionele wielerloopbaan.

“Ik heb het altijd al leuk gevonden om te koersen in Italië, en ik ben dan ook erg blij dat ik mijn carrière kan afsluiten met Milaan-Turijn, de oudste van de Italiaanse klassiekers, en de Ronde van Lombardije”, laat Ten Dam weten in een persrelaas van zijn ploeg CCC, waar Víctor De la Parte de beschermde renner is in het vijfde en laatste wielermonument van het seizoen. “Het zal erg leuk worden en ik denk dat we voor beide wedstrijden een goede ploeg hebben.”

De 38-jarige Nederlander reist naar Italië door vanuit Kroatië, waar hij meedeed aan de CRO Race. “Daar hebben we goed gekoerst en ik denk dat de afgelopen zes dagen met volop koers de perfecte voorbereiding was voor de laatste wedstrijden van het seizoen. Lombardije heb ik slechts eenmaal eerder uitgereden, maar ik denk dat ik de juiste vorm heb om er nog eens te finishen en daarna mijn afscheid te vieren. Hopelijk kan ik afscheid nemen met een mooie teamprestatie.”

Selectie CCC voor de flag-it Ronde van Lombardije 2019
flag-pt Amaro Antunes
flag-es Víctor De la Parte
flag-de Simon Geschke
flag-be Serge Pauwels
flag-us Joey Rosskopf
flag-nl Laurens ten Dam
flag-at Riccardo Zoidl

Dit artikel delen:

20 Reacties

horsm 7 oktober 2019 om 10:27

Het peloton zal een beetje saaier zijn zonder LtD!

Arema Pro Cycling Team 7 oktober 2019 om 10:30

Niets meer dan pelotonvulling dit jaar, maar kan terug kijken op mooie carriere.

rahimns 7 oktober 2019 om 10:50

Krijg altijd de rillingen van dat woord… wielrennen is een teamsport. Dus op basis van zijn uitslagen van dit jaar mag je dat misschien denken maar dankzij het werk dat renners zoals Ten Dam en al die anderen die vaak als 80+ over de finish bollen hebben hun kopmannen finales kunnen rijden… het is zo’n respectloos woord.

limburgia 7 oktober 2019 om 16:18

Het waren 2 jaren teveel .

west 7 oktober 2019 om 10:56

Ik ben benieuwd wat ie onder “een mooie teamprestatie” verstaat voor deze selectie? Iemand in de vroege vlucht? Top-30? Meer dan de helft uitrijden?

aardappeljager 7 oktober 2019 om 12:09

Pauwels in vroeg vlucht. Veel meer zie ik niet gebeuren voor CCC

Wheely 7 oktober 2019 om 15:50

Ten Dam zelf in de vroege vlucht van Lombardije lijkt mij eigenlijk een prachtig afscheid.

skylimit 7 oktober 2019 om 11:26

@rahmins pelotonvulling is misschien wel respectloos, maar veel meer heeft hij er de laatste seizoenen na zijn vertrek bij Sunweb toch niet meer uit kunnen halen.

Die eerste zin van de Wielerflits-redactie is ook zo’n cliche; ” Laurens ten Dam trekt in goede vorm naar de laatste wedstrijden uit zijn carrière”
Die goede vorm is volgens mij niet terug te vinden in “goede” uitslagen…

horsm 7 oktober 2019 om 11:45

Ten Dam is toch gevallen en afgestapt in de Giro nog voor de karavaan de bergen in trok? Dan is het moeilijk voor hem om goede uitslagen te rijden.

Ik ben het met @rahimns eens dat het gebruik van het woord ‘pelotonvulling’ een tikje aanmatigend en respectloos is. En ook wat stoerdoenerig.

Derierre de la course 7 oktober 2019 om 21:19

Seizoenen na zijn vertrek bij Sunweb als meervoud? Hij rijdt pas 9 maanden bij CCC.

Daarvoor was hij wegkapitein, dus werd hij helemaal niet beoordeeld op uitslagen.

skylimit 7 oktober 2019 om 12:02

@horsm Na de Giro heeft hij nog genoeg koersjes gereden. Zijn beste resultaat is in etappe 4 in Oostenrijk met plaats 31.

Lapjestrui 7 oktober 2019 om 12:22

Eensch met pelotonvulling dit jaar en 'verkeert in goede vorm' is idd even leeg als 'we bekijken het dag per dag'. Zonder vulling geen peloton dus zo respectloos is het niet. Geen aansprekend resultaat, weinig (ogenschijnlijk) meerwaarde. Beter wordt het niet. Goed moment om te stoppen.

Hij heeft een geweldige carriere gehad en er het maximale uitgehaald. Op en naast de fiets! Hopelijk laat hij zich nog zien in Lombardije. Zij hem gegund.

Scott Sunderland 7 oktober 2019 om 12:23

De meeste goede knechten zie je zelf nooit vooraan in de uitslagen staan, doen hun taak zoals het hoort en komen niet prominent in beeld tijdens de finale van een wedstrijd. Maar ik zou ze zelf geen pelotonvulling noemen. Ze zijn onderdeel van het peloton en erg belangrijk.

DemarrErik 7 oktober 2019 om 12:27

@skylimit; je bekijkt zijn uitslagen duidelijk met een negatieve bril. Dat is je goed recht, maar doet geen recht aan zijn seizoen denk ik.

Volgens mijn positieve bril is het sowieso niet meer de oude LtD die top 10 reed in de grote rondes. Sinds zijn jaren bij Sunweb is hij een gewaardeerde knecht, en had hij dit voorjaar het doel om zijn laatste kunstje te flikken in de Giro. Zijn vorm was denk ik relatief goed, gezien hij in Parijs Nice er lang aan kon blijven hangen. Sinds de Giro is hij nergens beschermde renner geweest volgens mij. Heeft hij in Oostenrijk in dienst van Jonas Koch gereden en in Plouay nog voor Greg. Daarnaast nog 2 flinke valpartijen gehad dit seizoen.

Kortom; pelotonvulling is nogal flauw om zijn rijden zo te noemen.

Cyclinglife 7 oktober 2019 om 12:51

Dumoulin kruijswijk rogliz froome Valverde etc… zijn toch ook pelotonvulling. Zonder renners geen peloton :P
Krijgen we straks na zijn laatste koers, een prachtig filmpje met alle memorabele momenten op en naast de fiets van Laurens? Met een interview om u tegen te zeggen. Om zo deze bijzondere een mooi afscheid te geven?

castroviejo 7 oktober 2019 om 12:53

@skylimit misschien even aan zijn ploegmaten en ploegleiding navragen. Het is al vaak gezegd maar wij zien vanuit onze luie stoel niet wat een renner allemaal doet voordat er beelden komen en als knecht gaat het niet om de uitslagen die je zelf rijdt maar hoe je je kopmannen hebt kunnen bijstaan. Dat CCC niet tot de top van de WT behoord is logisch als je ziet hoe snel ze de ploeg op poten hebben moeten zetten.

maklukzat 7 oktober 2019 om 13:14

Ik kan de eerste zin van het artikel ook totaal niet plaatsen. De werkelijkheid lijkt me eerder dat Ten Dam nogal ongemotiveerd rondrijdt de laatste weken.
Is ook wel aan de uitslagen in Kroatië te zien. Een goede Ten Dam moet wel beter kunnen.

Japsie 7 oktober 2019 om 13:42

Nee hoor, ten Dam heeft aangegeven graag te willen knallen in Italië. Heeft in Slowakije en Kroatië vooral ritme opgedaan. Hij zal natuurlijk niet bij de eerste 50 finishen, maar hij heeft er wel lol in en zal werken voor de ploeg.
In de podcast LSRF heeft hij verder aangegeven zich soms wat schuldig te voelen over het behoorlijke salaris dat hij van CCC ontvangt. Gewoon een eerlijke gast die nog eenmaal tussen de vallende bladeren zal knallen, binnen zijn mogelijkheden en die van zijn ploeg.

Samlambeej 7 oktober 2019 om 17:10

Het hele jaar je team in de steek laten, slap trainen, niets presteren en dan nu een mooi PR verhaaltje. Niet verwacht van no nonsens Ten Dam.

Omhoog73 7 oktober 2019 om 20:27

edit wf: niet verbasteren een meer respect voor andere leden svp

Headlines

Materiaalzone

Populair