Laurens ten Dam: “2015 was een zwaar jaar” (video)

woensdag 21 oktober 2015 om 15:54
Laurens ten Dam: “2015 was een zwaar jaar” (video)

Foto: Marcel Koch

Zijn minste seizoen van de afgelopen acht jaar, zo kenmerkt Laurens ten Dam 2015 zelf. Door een gebroken rug stond hij lang aan de kant. Maar daardoor kon hij wel belangrijke keuzes maken, waarvan hij hoopt dat er iets moois uit komt. “Ik was bij wijze van spreken voor Jelly Belly gaan rijden.”

Met die zin illustreert Ten Dam zijn keuze om naar de Verenigde Staten te verhuizen. Uiteindelijk bleek hij dat ook bij Giant-Alpecin te kunnen. “Ze hebben mij met een duidelijk plan gehaald, ik ben blij dat ik in dat plan pas en dat is voor mij alleen maar mooi.” Gisteren vloog de 34-jarige Groninger naar de andere kant van de oceaan, vanwaar hij voor wedstrijden terug zal vliegen naar Europa. “Als Nederlander klinkt dat raar, maar de Amerikanen in het peloton doen niet anders.”

Dit artikel delen:

11 Reacties

kelderfan 21 oktober 2015 om 16:26

TLJ zonder Bau en Lau! Ik vind ’t een gemis voor de ploeg TLJ.

Romāns Vainšteins 21 oktober 2015 om 16:54

Waarom blijven ze ten Dam constant en hardnekkig 'Groninger' noemen? T'is net zo goed een Noord Hollander of Maastrichtenaar toch? Mocht hij als miniblaag al op de fiets hebben gezeten kon hij alvast leuk kasseien oefenen, 1 vd smerigste paadjes daar, niet te doen bijna.

achtpuntzes 21 oktober 2015 om 17:07

@ RV:
Laurens is nu Amerikaan, he ;)
@ Kelderfan:
gelukkig maar, zijn we meteen van die stomme afkortingen af.

ghostwriter 21 oktober 2015 om 19:48

@kelderfan
Van de vijf klassementsrenners die LottoNL in 2014 onder contract had staan (Ten Dam, Gesink, Mollema, Kruijswijk en Kelderman) lijken Ten Dam en Mollema mij wel degene met het minst potentieel. Zelfs met een groter budget had LottoNL die vijf niet allen kunnen behouden. Dan hadden ze namelijk een probleem gehad aangezien Gesink, Mollema en Kelderman normaliter alle drie kopman willen zijn in de Tour.

Coldeportes 21 oktober 2015 om 20:48

Zo heeeee, druk jonguh op die fenklupdag zeg ;)

DMenchov 21 oktober 2015 om 20:57

@ghostwriter, als je kijkt naar ploegen als Movistar… Die stellen in de Giro ook 4/5 van zulke renners op (Intxausti Visconti, Amador etc) en winnen dan een stuk of 5 etappes. Nu zijn die jongens van TLJ niet zulke goede afmakers als de renners van Movistar… Maar toch.

Jungle Man 21 oktober 2015 om 21:04

@ghostwriter
Kelderman moet zich eerst nog maar eens gaan bewijzen. Ltd was in 2014 de beste klassementsrenner. Maar ik kan je argumentatie volgen. Ltd wordt m.i. Een pure knecht,die ze bij tlj node gaan missen

kelderfan 21 oktober 2015 om 21:51

@ghostwriter
Dat TLJ door een lager budget nu al 2 van hun klassementsmannen hebben moeten lozen is begrijpelijk, maar door Bau & Lau ben ik het wielrenner intensiever gaan volgen. Maar hoe zit dat volgend jaar.
Waarom zou Laurens ten Dam zijn ex collega’s in de weg zitten; zijn beste jaren zijn geweest; dus zal hij zich wel schikken in zijn rol om bijv. Gesink bij te staan.

Hakkie2 21 oktober 2015 om 22:03

Het ‘verliezen’ van Bauke op dat moment was een zegen voor de ploeg. Ze zaten met teveel kopmannen, waar Mollema er ook nog eens om bekend staat dat hij redelijk eigengereid is en nooit heeft aangetoont om voor een ander te kunnen of willen werken. Dat staat met Gesink, Kelderman en Kruijswijk toch anders.
Ten Dam is net een iets ander verhaal, die kan ook als knecht rijden. Maar met de eisen die hij nu had (in Amerika wonen, beperkt aantal koersen) was hij gewoon niet de beste keus tegen het salaris wat hij verdiende (vlak na de Bau en Lau Tour getekend, dat zal niet voor een knechtensalaris zijn). En voor Ten Dam is denk ik Lotto-Jumbo ook niet de beste keus, omdat hij weet dat hij bij andere ploegen zoals Giant meer kans heeft dat hij voor zichzelf kan rijden in de Tour.

Voor beide prima redenen om ze te laten gaan.

LinusGerdemann 21 oktober 2015 om 23:20

@Hakkie2 Het verliezen van Bauke scheelt een bijzonder hoog aantal broodnodige punten. Mollema pakte een heel aantal punten en die had LottoNL er maar wat graag bij gehad. Ten Dam is nooit te beroerd geweest om te knechten dus dat probleem zie ik niet, maar je mening over Bauke is totaal ongegrond. Met Bauke hadden Robert en hij in de bergen enorm vee aan elkaar gehad en hadden ze de kleine rittenkoersen onderling kunnen verdelen. Ploegen als RadioShack en T-Mobile hadden ook vaak meerdere renners in de top 10 en dat zal geen enkele ploe een straf vinden.

Turtlehead 22 oktober 2015 om 07:54

Respect voor zijn eigengereide keuzes. Dat heen en weer reizen lijkt me niet ideaal (en wonen in een camper ook niet ;) ), maar hij zal t wel weten.

Headlines

Materiaalzone

Populair