Laurens Sweeck klopt Toon Aerts in Ethias Cross Leuven

zaterdag 14 november 2020 om 16:01
Laurens Sweeck klopt Toon Aerts in Ethias Cross Leuven

foto: Cor Vos

Laurens Sweeck heeft de Ethias Cross Leuven gewonnen. De Belgisch kampioen klopte de bedrijvige Toon Aerts in een sprint, bij wie hij bijna de gehele cross op de bagagedrager zat.

In de afgelopen twee jaar was het Aerts die in Leuven het zegegebaar mocht maken. Zaterdag zocht de veldrijder van Telenet Fidea Lions naarstig naar een hattrick.

Aerts begon agressief aan de Stellacross. Direct kreeg de Vlaming Belgisch kampioen Sweeck met zich mee. Achter het leidende duo volgden Michael Vanthourenhout en Eli Iserbyt, ploeggenoten van Sweeck, al snel op een tiental seconden.

Sweeck tijdens de Stellacross – foto: Cor Vos

Door het hoge tempo van voornamelijk Aerts lukte het de twee achtervolgers niet om dichterbij te komen, alhoewel de samenwerking tussen Vanthourenhout en Iserbyt uitstekend was. Na halverwege koers haakte de Europees kampioen zelfs af bij Vanthourenhout, die nog altijd op vijftien seconden van de koplopers reed.

Langzaam maar zeker mochten Sweeck en Aerts zich opmaken voor een duel om de zege, al bleef een aanval uit. Dat vond Sweeck prima. De Belgisch kampioen kon bijna de gehele cross sparen in het wiel van Aerts en gokte op een sprint.

In de sprint kon de renner van Pauwels Sauzen-Bingoal het vervolgens afmaken. Sweeck hield Aerts van een derde opeenvolgende zege in Leuven af. Een tiental seconden later kwam Vanthourenhout als nummer drie over de meet.

Het podium in de Stellacross – foto: Cor Vos

flag-be Ethias Cross Leuven
1. flag-be Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Bingoal)
2. flag-be Toon Aerts (Telenet Fidea Lions)
3. flag-be Michael Vanthourenhout (Pauwels Sauzen-Bingoal)
4. flag-be Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal)
5. flag-nl Lars van der Haar (Telenet Fidea Lions)
6. flag-be Daan Soete (Group Hens-Maes Containers)
7. flag-be Vincent Baestaens (Group Hens-Maes Containers)
8. flag-be Niels Vandeputte (Alpecin-Fenix)
9. flag-nl Ryan Kamp (Pauwels Sauzen-Bingoal)
10. flag-be Quinten Hermans (Tormans Cyclo Cross Team)

Dit artikel delen:

38 Reacties

FFD 14 november 2020 om 16:03

Wat zuur voor Aerts zeg. Staat constant tegen een blok. Echt de hele koers op kop en dan 5 meter voor de streep worden ingehaald..

Vanthourenhout was erg sterk overigens. Lijkt de laatste weken goed in vorm.

Pol 14 november 2020 om 16:18

Nog 3 weken dan is het afgelopen met dat blok, dan komt onze Wout en Matje er weer bij. Rijde ze weer voor de derde plaats.

Pol 14 november 2020 om 16:20

Nog 3 weken dan is het afgelopen met dat blok, dan komt onze Wout en Matje er weer bij. Rijden ze weer voor de derde plaats.

Arie den Blanken 14 november 2020 om 16:22

Wat zou het prachtig zijn als die twee voor de vierde en vijfde plek rijden en de tenoren van nu blijven heersen. Die kans is niet groot maar ik zou het geweldig vinden.

FFD 14 november 2020 om 16:24

@Pol, zou me niet verbazen als Aerts nog wel meekan met van Aert de eerste weken. Vd Poel is in de cross een klasse apart, moet nog maar zien of van Aert hem daarin het vuur aan de schenen kan leggen. Laten we hopen van wel natuurlijk.

Iig wel blij dat het ploegenspel wat minder gespeeld gaat worden, want voor mij is cross toch vooral 1 vs 1. Begin dit seizoen al meerdere zeges door het ploegenspel beslist.

ChefSpijker 14 november 2020 om 16:33

Als er genoeg regen valt komende weken kan Toon wellicht wel in de buurt blijven van die twee ja. En pakt ie blok Pauwels sowieso wel in. Vanaf komend weekend ook Pidcock erbij.

Emergo 14 november 2020 om 16:40

@ Arie

Waarom ??

Arie den Blanken 14 november 2020 om 17:16

Omdat ik vooral een liefhebber ben van het veldrijden boven het wegwielrennen.
Op die manier kan je overdreven gesteld Van Aert, van der Poel , Merlier, Vermeersch en Stybar als een soort van deserteurs beschouwen en hoop ik dat de echte veldrijders blijven domineren. Enige positieve van de successen van genoemde renners ook op de weg is dat ze bewijzen wat een hoog topsport niveau het veldrijden heeft.

Lalsacien 14 november 2020 om 19:24

@Arie “echte veldrijders” is een verkeerd gekozen uitdrukking.

Arie den Blanken 14 november 2020 om 19:48

Dat klopt. Een betere omschrijving voor wat ik “echte veldrijders” noemde zou zijn: Renners die alleen veldrijder zijn en hooguit af en toe eens als voorbereiding op het veldrit seizoen een wegwedstrijd(je) rijden

Marco Willems 14 november 2020 om 16:15

Zonde voor Aerts dit maar je zag het al lang aankomen natuurlijk. Sweeck mag Vanthourenhout wel een bedankje sturen. Laatsgenoemde zal nog wel even terugdenken aan zijn start. Van der Haar rukte nog sterk op en trok achtervolgende groepje wat uit elkaar. Zonde voor Kamp dat hij viel mid cross.

FFD 14 november 2020 om 16:22

Vond het parcours wel iets te ‘gemakkelijk’. Was lastig om verschillen te maken. Al moet ik er wel bij zeggen dat Aerts op de plekken waar het kon grotendeels op safe speelde en ging lopen.

Desalniettemin mooie race en idd Vanthourenhout die Sweeck de zege bezorgd.

Robbiebier 14 november 2020 om 16:32

Wat is dat toch met vd haar na elke start gaat ie toch aan een inhaal race beginnen en rijd zich gewoon weer bij de beste.
Dan moet je toch dik in orde zijn,alleen zo loont het niet als je steeds moet terugkomen.

Murcia 14 november 2020 om 16:26

Mooie koers waarbij het ploegenspel nu wel perfect werd gespeeld. Laurens goed afgemaakt en door de start van Lars kon de equipe Nys niet hetzelfde spel spelen. Vond het parcours in Niel iets uitdagender maar dat is klein bier.

Peter Lippens 14 november 2020 om 19:41

Ploegenspel kan mooi zijn maar niet als er één ploeg en bovenuit steekt, hoop dat ze dat snappen want veldrijden is zo al een bedreigde sport

klimmer99 14 november 2020 om 16:32

Ryan Kamp presteert ook meer dan behoorlijk.

Dolfy 14 november 2020 om 16:34

Zekers, samen met Vandeputte de beste belofte die zich goed staande weten de houden bij de profs.

C de Vries 14 november 2020 om 16:48

Types zoals Sweeck mag ik niet zo.

adelaarvanantwerpen 14 november 2020 om 16:53

Hoe bedoel jij types zoals Sweeck?

Murcia 14 november 2020 om 17:00

Laurens is een aardige gozer en een topper in de cross, het staat iedereen vrij om een hekel aan hem te hebben maar een type zoals hij is eerder een ambassadeur voor deze sport dan sommige anderen.

Lalsacien 14 november 2020 om 19:26

Dat is nou het leuke aan wielrennen. Er wint niet altijd de sterkste. Het zou maar saai worden….

Michelangelo 14 november 2020 om 17:46

Vervelend voor Sweeck dat hij wel het ploegenspel speelt, maar dat zijn “collega-ploeggenoot” dat iedere keer vertikt. Net zoals afgelopen week in Niel, waar hij lekker achter Sweeck aanfietst alsof hij een Telenet Fidea truitje aan heeft.

Nu heeft Sweeck kunnen winnen, maar ik zou als ik hem was alleen maar denken in “teambelang” als het niet voor die kleine praatjesmaker is.

adelaarvanantwerpen 14 november 2020 om 17:54

Iserbyt heeft natuurlijk wel superwerk geleverd tijdens het BK vorig jaar en Vanthourenhout was vorig jaar vaak de renner die het gat liet vallen voor Iserbyt en Sweeck terwijl hij zelf vaak podium kon rijden.

Vandaag moest Vanthourenhout ook druk blijven zetten zodat Aerts bleef rijden en Sweeck naar de streep bracht.

Arry1337 14 november 2020 om 17:57

Ja ik snap de mensen ook niet die iets tegen Sweeck hebben. Hij is de nederigste van de 3, en heeft meermaals zichzelf in dienst gesteld van Iserbyt. Daar waar die kleine een omhooggevallen indruk achter laat, alsof hij zonder meer het belangrijkst en populairst is en eigenijk nooit iets voor een ander doet. Van mij mag het tijdperk van Iserbyt zo snel mogelijk over zijn, en mag Sweeck het elke dag overnemen. Samen met Michael is de gunfactor vele malen hoger.

adelaarvanantwerpen 14 november 2020 om 18:14

Ja jij hebt zeker een punt. Maar ik denk dat Iserbyt gewoon vaak het gevoel heeft dat hij veel beter is dan zijn ploegmaten en dat hij als kopman voorrang heeft op alles. Vorig jaar had hij ook vaak ruzie met zijn ploegmaten. Met Sweeck in Diegem, Iowa en met Vanthourenhout in Kortrijk.

Massimo Bataille 14 november 2020 om 19:09

Iserbyt zei het in een interview vooraf ( en daarmee ga ik wel akkoord ) in de eerste 2rondes moet je niet het ploegenspel spelen. Als je nog allemaal quasi in elkaars wiel zit moet je niet beginnen afstoppen en gaten laten vallen.
Naarmate de finale begint en de verschillen al aanwezig zijn, kan je dit wel spelen.
Velen hebben kritiek op Eli van vorige week, maar hij heeft gewoon gelijk dat je in de eerste ronde gewoon moet rijden.
Hij speelt het spel echt wel mee wanneer het nodig is, maar hij is nu vaak ook de beste en je zal eerder aanvallen als je nog wat overhebt dan dat je op de limiet rijdt. Daarmee dat hij het vaakst als ‘gunstigste’ uit het ploegenspel uitkomt.

Pol 14 november 2020 om 18:06

Di Iserbyt heeft de zelfde streken als Mario De Clercq, daar heeft hij het van geleerd.

Peter Lippens 14 november 2020 om 19:43

Heb het altijd al een vies ventje gevonden en nu rijd hij nog voor een vies ploegske met een vieze manager, nu maar hopen dat het nog vies weer wordt, zodat al die viezerikken in het diepe vieze slijk blijven steken …

Lalsacien 14 november 2020 om 20:42

Nou nou, zo kan ie wel weer. Het gaat om winnen, vieze streken zijn een stok tussen de spaken steken of de ander van de weg afrijden!

Arie den Blanken 14 november 2020 om 21:49

Het in ploegverband rijden is in het veldrijden eerder uitzondering dan regel. Meestal heeft weinig zin. Bovendien worden de prijzen niet onderling verdeeld zoals op de weg. Iedere keer als een ploegmaat iets voor zijn collega kan en heeft betekend moet er worden afgerekend of een wederdienst worden verleend.
Ook op de weg rijden ploegmaats nogal eens tegen elkaar terwijl het daar een veel belangrijkere rol speelt en het teamverband beter gestructureerd is.

sooike 15 november 2020 om 00:11

Triest voor Aerts. Sweeck voelde zich niet geroepen om meer dan 25 meter kopwerk te doen. De kloof was groot genoeg om het tot een duel te laten komen. Dan had hij best wat meer steun aan Aerts mogen geven. Ook aan ploegenspel zijn grenzen en die grenzen heeft Sweeck vanmiddag overschreden. Hopelijk krijgt Aerts de gelegenheid om hem een keer revanche te geven en hem te tracteren op een even “geraffineerd” ploegenspel. Vanavond de koers bekeken op Eurosport. Commentaar viel weg na een minuutje of tien. Was geen gemis, want die twee stuntelaars bakten er weinig van !

Pol 15 november 2020 om 08:48

@sooike
Hoi sooike je moet je even registreren op VTM kan je alle Ethias crossen rechtsteeds zien. Werkt goed kijk al jaren naar VTM in Nederland.

Pelsluis 15 november 2020 om 01:21

Kan natuurlijk niet wat Sweeck doet. Regel 1 in het wielrennen. Maakt hiermee geen vrienden. Zal onder druk staan v ploegleider.
Iserbyt is een winnaar. Is lastig combineren met super sympa zijn. Heeft gelijk met z’n opmerking.
Waarom durft niemand een grotere grootste krans te monteren? Frans meisje was enige die alles reed!

boenk 15 november 2020 om 01:42

Wat een onzin.

boenk 15 november 2020 om 02:02

Twee jaar geleden was het een andere ploeg die het ploegenspel kon spelen bij afwezigheid van Wout en Mathieu. Toen was dat in het voordeel van Aerts, nu niet.
Als Aerts echt sterker was, had hij verder weg moeten rijden van Vantourenhout. Maar zo sterk was hij dus niet. Zolang Michael blijft rijden op 10 seconden is het de normaalste zaak dat Sweeck niet meerijdt. Zowel uit ploegbelang als uit eigenbelang. Als hij meerijdt, krachten verspeelt en in de laatste ronde eraf gereden wordt (één van Aerts zijn specialiteiten) dan is hij de dikste idioot omdat hij tegen zijn eigen ploegmaat reed en zelf niet kon winnen. Nogmaals, als Aerts wou dat Sweeck meewerkte, had die in eerste instantie Vantourenhout op grotere achterstand moeten zetten. Trouwens, niet vergeten dat niemand Aerts dwingt om te blijven rijden, dat was zijn eigen keuze. Hij had ook tegen Sweeck kunnen zeggen, dat hij dan toch gewoon op Vantourenhout zou wachten, en dan was het aan het duo om initiatief te nemen en op kop te werken, want anders kwamen er nog meer renners terug.

Ik begrijp de commotie niet. Het is ook niet alsof de mannen van Pauwels/Bingoal zo vaak het ploegenspel spelen dus geen reden om te doen alsof ze het veldrijden in een wurggreep houden.

Jose Maria 15 november 2020 om 02:27

Wie doet eigenlijk het commentaar bij VTM? Wat een ongelooflijk irritante commentator is dat zeg.

Edit: Merijn Casteleyn dus. Onwijs vermoeiend om naar te luisteren.

boenk 15 november 2020 om 04:23

Vreselijk. Wacht tot als je hem hoort mopjes maken tegen Rob Peeters of diens mopjes hoort bewieroken. Kan een prima journalist zijn hoor, maar een commentator is het niet. Ik vond vroeger Jeroen Vanbelleghem op Eurosport al zo vreselijk, maar dat is klein bier in vergelijking.

Gala 15 november 2020 om 07:39

Alles is beter dan MW. Zelfs beeld zonder geluid is beter dan MW.

Volg hier

Headlines

Populair

Materiaalzone