Lars van der Haar verrast met winst Hoogerheide, offday Van der Poel

zondag 22 januari 2017 om 16:03
Lars van der Haar verrast met winst Hoogerheide, offday Van der Poel

Foto: Marcel Koch

Lars van der Haar is de verrassende winnaar van de slotmanche van de Wereldbeker veldrijden in Hoogerheide. De jonge Nederlander, die er deze winter lang uit lag met een spierscheur, reed een halve cross alleen aan de leiding.

De verwachtingen voor Mathieu van der Poel lagen hoog in de GP van zijn vader Adrie. Zeker bij afwezigheid van wereldkampioen Wout van Aert waren er maar weinigen die eraan twijfelden dat hij hier zou toeslaan. Van der Poel schoot dan ook snel uit de startblokken en maakte er een heel snelle openingsronde van. Telenet-Fidea-renners Tom Meeusen en Corné van Kessel gingen goed mee in het wiel.

Aan het einde van die eerste ronde ging het tempo er volledig uit. Buitenlanders als Marcel Wildhaber, Michael Boros en Clément Venturini konden plots profiteren om naar de leiding te grijpen, maar ook na die intermezzo’s viel het telkens stil.

Van der Haar solo
Na twintig minuten koos Venturini een goed moment uit op het asfalt. Hij pakte uit met een pittige demarrage, meteen gevolgd door Van der Poel. Niet veel later maakten ook Lars van der Haar en Tom Meeusen de sprong. Van der Haar snelde in dat groepje vrijwel meteen naar de leiding. Niemand ging echt mee in zijn wiel, waardoor hij al bij al makkelijk een gaatje kreeg.

Ploegmaats Meeusen en Van Kessel en landgenoot Van der Poel maakten geen aanstalten om de kloof te dichten, dus moest het van Venturini komen. Die twijfelde wat, waardoor het achterin meer dan ooit stilviel. Van der Haar was vertrokken, halweg bedroeg zijn voorsprong al twintig seconden.

Offday Van der Poel
Ronde na ronde groeide die voorsprong, uiteindelijk zelfs richting minuut. Maar ronde na ronde ging het ook slechter met Mathieu van der Poel. Geen kracht en een gebrek aan wedstrijdritme speelden hem parten, waardoor hij uiteindelijk – nota bene in zijn thuiscross – zelfs niet in de top-20 zou eindigen. En dat een week voor het WK…

Telenet-Fidea-ploegmaats Tom Meeusen en Corné van Kessel mochten het achter de rug van een dolgelukkige Van der Haar samen met Venturini uitvechten voor de overige podiumplekken. De poulains van Sven Nys trokken ook daar aan het langste eind.

Foto: Marcel Koch

Wereldbeker veldrijden 2016-2017
Uitslag manche 8: Hoogerheide

1. flag-nl Lars van der Haar (Telenet-Fidea)
2. flag-be Tom Meeusen (Telenet-Fidea)
3. flag-nl Corne van Kessel (Telenet-Fidea)
4. flag-fr Clément Venturini (Cofidis)
5. flag-be Kevin Pauwels (Marlux-Napoleon Games)
6. flag-be Tim Merlier (Crelan-Charles)
7. flag-be Gianni Vermeersch (Steylaerts-Verona)
8. flag-de Marcel Meisen (Steylaerts-Verona)
9. flag-be Jim Aernouts (Steylaerts-Verona)
10. flag-de Philipp Walsleben (Beobank-Corendon)

24. flag-nl Mathieu van der Poel (Beobank-Corendon)

Dit artikel delen:

27 Reacties

Wheely 22 januari 2017 om 16:05

Echt top! Lars is terug!

wiebipedia 22 januari 2017 om 16:06

Heel knap zeg. Ontzettend gegund ook.

LutsenkoFan 22 januari 2017 om 16:07

Lekker lars!

Wel zuur voor Venturini dit… blijkt toch wel eens dat je veel aan ploegmaten hebt, ook in het veldrijden.

flashke 22 januari 2017 om 16:07

Zo zie je maar waar het veldrijden staat zonder Van der Poel en Van Aert.

Mooie_Mario 22 januari 2017 om 16:09

VDP wel snelste ronde. Hij zal zich daarna wel gespaard hebben.

Thijs E 22 januari 2017 om 16:11

Mooi dat VDH wint, dat zal hem goed doen richting WK en de klassementscrossen in februari.

Van Kessel goed op drie en Godrie 13e, betekent dat nog iets voor de selectie naar het WK?
Zelfs Walsleben nog een keer top tien, dat is ook even geleden.

luckyloek 22 januari 2017 om 16:12

Lekker hoor Lars! Mooi op tijd in vorm voor het WK.

Van der Poel staat er volgende week wel. Grootste vraagteken is Wout. Ik mag hopen dat die inmiddels wel weer mag trainen.

Koersmaniak 22 januari 2017 om 16:14

Na VDH een hele koers een peloton. Bepaalde mannen van de tweede lijn zijn blijkbaar meer bezig met een top-10 op wk ipv podium in een wereldbekercross.

martbiemans 22 januari 2017 om 16:15

Als je het interview van Lars zo hoort lijkt het net afgesproken werk tussen hem en MvdP. Volgende week gaat Lars keihard knechten voor Mathieu om hem aan zijn wereldtitel te helpen en waar iedereen vandaag verwachte dat hij wel in de achtervolging op Lars zou gaan maakte hij er een trainingsrondje van en konden ploeggenoten van Lars afstoppen.

tendam 22 januari 2017 om 16:18

@lutsenkofan
Dit parcours was bijna een wegrit, dus dan heb je wel veel aan ploegmaten inderdaad.

Mooi dat Larske nog een wereldbeker wint, maakt zichzelf toch ook podiumkandidaat voor het WK. VDP vind ik moeilijk te peilen, ik heb alleen de laatste paar ronden gezien en daar maakte hij een nogal verveelde indruk. Combi van iets mindere benen en verstoppertje spelen.

Wheely 22 januari 2017 om 16:19

Twee dagen op rij winnen, dat moet lekker zijn!

Darth333 22 januari 2017 om 16:24

Jammer dat ze in Nederland geen normale cross kunnen uittekenen. Er kan toch een veel zwaarder of technischer parcours uitgetekend worden dan dit, zou je denken.

F e r o x 22 januari 2017 om 16:26

Heel mooi voor Van der Haar. Was natuurlijk wel niets aan qua spankracht, maar je kan niet alles willen.

Van der Poel zal er wel staan komend weekend. Nu hopen dat Van Aert morgen tenminste weer op de fiets kan kruipen en dan opmaken voor een prachtig duel.

ditisdavid 22 januari 2017 om 16:29

Dan toch plotseling vraagtekens bij beide matadoren nu, kan nog wel eens een vreemd WK worden…

Vastaranta 22 januari 2017 om 16:29

@Thijs e met die 13e plek heeft godrie voldaan aan de kwalificatie eis van de KNWU. Daarmee zijn er zes die daar aan voldaan hebben. Godrie, van Amerongen, David van der Poel, van Kessel, van der Haar en Mathieu van der Poel. Dat zou in theorie de club zijn die de Knegt mee neemt. Alleen Boom zal de Knegt nog in overweging nemen. Dat zou in mijn ogen de plek van van Amerongen in gevaar kunnen brengen omdat die echt niets meer laat zien de afgelopen maanden.

Striga 22 januari 2017 om 16:30

Gaat goed met die kleine! Had niet verwacht dat hij dit seizoen nog zo sterk terug zou komen, helemaal als je ziet hoe hij een aantal weken terug nog rondreed.

Omhoog73 22 januari 2017 om 16:35

Lars van der Haar de jack russel, slechts 1.59 cm, maar groots in zijn comeback :)

HoofdIsVrij 22 januari 2017 om 16:54

@Omhoog73, van der Haar is 1.69

@Darth333, kijk je pas sinds vandaag cross? De afgelopen twee jaar Hoogerheide zeker gemist? Ga maar even terugkijken zou ik zeggen.

@Redactie, Jim Aernouts rijdt voor Telenet-Fidea.

Mooi van van der Haar! Had ik niet verwacht na de afgelopen maanden. Het is hem heel erg gegund. Vwb het WK moet je deze cross totaal niet als referentie nemen. Er kan een hoop veranderen in een week. Ik denk dat van der Haar ook geen podium gaat rijden, maar hopelijk top 5.

alsjewint 22 januari 2017 om 16:59

Mooi dat van der Haar 2 op2 scoort net voor het WK. Ik had niet het idee dat het een kadootje was, dus is hij voor mij met deze prestatie en dit vormpeil ook niet kansloos voor de 3e plek op het WK. Nijs zal fier zijn op zijn mannen.

Koel 22 januari 2017 om 17:01

Blij verrast dat Lars v.d. Haar terug is, van harte!

lorenzvdg 22 januari 2017 om 17:23

Ik moet mijn mening van gisteren met plezier herzien. Sterke Lars en hij zal dus toch een rol van betekenis gaan spelen op het WK.
@martbiemans: je gelooft nu toch zelf niet dat Mathieu vandaag rond reed als een zak zand om Lars aan de overwinning te helpen :p? Als dat het geval was dan had hij wel mee op het podium gestaan. Hij betaalt gewoon de tol van een zware trainingsweek. Zo zie je maar dat zelfs Mathieu ook maar gewoon een mens is.

girardengo 22 januari 2017 om 17:51

Alle bespiegelingen ten spijt, de twee matadoren zullen er volgende week gewoon staan. Zij hebben nu genoeg zand in de ogen gestrooid van degenen die er willen intrappen. Intussen wel een heel mooie overwinning voor Lars van der Haar.

Guushovd 22 januari 2017 om 19:33

@darth 333
Wat een onzin. Je weet het verschil tussen droge vorst en regen en dooi? Waarschijnlijk niet, maar toch zo’n commentaar.

Thijs E 22 januari 2017 om 20:44

@Vastaranta

Merci, Boom in plaats van Van Amerongen zal dan inderdaad de meest waarschijnlijke selectie worden.

Darth333 : ik heb er toch een tiental het decor in zien schuiven, dus zo simpel als het lijkt was dit parkoers ook weer niet. Hardrijden op een harde ondergrond is ook een kunst. En je generalisatie dat er in NL geen normale cross uitgetekend kan worden: hoe verliepen al die crossen in Vlaanderen in de droge periode in het najaar 2016?

kampioenvanhetkarakter 22 januari 2017 om 20:57

@Darth333 #janker

Headlines

Materiaalzone

Populair