Lars Forster wint voor Nino Schurter in cross-country Snowshoe

zondag 8 september 2019 om 23:15
Lars Forster wint voor Nino Schurter in cross-country Snowshoe

foto: Cor Vos (archiefbeeld)

De zevende en laatste cross-country van de Wereldbeker mountainbike 2019 is gewonnen door Lars Forster. In de laatste ronde reed de Zwitser weg bij land- en ploeggenoot Nino Schurter, die vrijdag op de shorttrack al zijn eindzege in het wereldbekerklassement had veiliggesteld.

Onder zonnige weersomstandigheden en aan een temperatuur van 19 ℃ ging de wedstrijd in het skioord Snowshoe van start. In de openingsronde legden Henrique Avancini en wereldkampioen Nino Schurter de tegenstand meteen een strak tempo op, waardoor meteen breuken ontstonden in het deelnemersveld. Toen de snelheid weer zakte, kwam vrijwel iedereen weer bij elkaar. De koers bleef een status quo tot aan de vierde van totaal negen ronden.

Op een technische keienstrook versnelde Avancini plots vanuit het zadel, waardoor Luca Braidot, die tweede lag, een gaatje moest laten. Schurter zag het gevaar, kwam uit het wiel van de Italiaan en stak over. Samen sloegen Avancini en Schurter een klein gaatje. Even konden de achtervolgers dichterbij komen dankzij de inspanningen van de Deen Sebastian Fini, maar daarna liep de marge steeds verder op tot bijna een halve minuut.

Leegloper slaat Nino Schurter terug
Bij het ingaan van de zesde ronde zwaaide Schurter plots met zijn arm naar de kant ten teken van een leegloper. Hij stuurde de materiaalzone in, verloor met de wielwissel bijna een halve minuut en hervatte de koers in de achtervolgende groep. Daar nam hij spoedig het initiatief om overgebleven koploper Avancini weer bij te halen. In die tegenaanval kreeg de Zwitser hulp van zijn ploeggenoot bij Scott-SRAM Lars Forster en een ronde later hadden ze de Braziliaan weer in het vizier.

Aan het einde van die ronde dichtte Schurter zelf het laatste gaatje en daarmee waren de eerdere verhoudingen van voor de lekke band hersteld. Ook Forster en de Duitser Manuel Fumic konden in eerste instantie weer aansluiten en later sloten nog eens vier renners aan. Op de klinkers door het vakantieplaatsje Snowshoe testte Fumic de tegenstand eens bij het ingaan van de slotronde, maar bij het opdraaien van het veld schakelde hij zichzelf uit door de dranghekken in te rijden.

Lars Forster pakt eerste wereldbekerzege
Schurter probeerde vervolgens de concurrentie pijn te doen, waarna alleen Forster kon aanhaken. Samen reden ze tien seconden weg bij de anderen, waarna Forster in de slotfase met een plotse move zijn ploeggenoot voorbijstak. Schurter drong niet meer aan, waardoor de 26-jarige coureur zijn eerste wereldbekerzege kon pakken. Daarmee was het feest bij Scott-SRAM compleet nadat Schurter vrijdag op de shorttrack al zijn zevende eindzege in de Wereldbeker had veiliggesteld.

Mathieu van der Poel liet de Wereldbeker in Snowshoe links liggen, omdat hij zijn wegprogramma weer heeft opgepakt in aanloop naar het wereldkampioenschap over drie weken in Yorkshire. Ook zonder te koersen behield de Nederlander de tweede plaats in het wereldbekerklassement.

Wereldbeker Mountainbike 2019
Cross-country mannen, flag-us Snowshoe
1. flag-ch Lars Forster in 1u26m09s
2. flag-ch Nino Schurter op 5s
3. flag-fr Maxime Marotte op 7s
4. flag-br Henrique Avancini op 8s
5. flag-fr Stephane Tempier op 10s

Eindstand wereldbekerklassement
1. flag-ch Nino Schurter – 1995 punten
2. flag-nl Mathieu van der Poel – 1649 punten
3. flag-br Henrique Avancini – 1565 punten
4. flag-ch Mathias Flückiger – 1348 punten
5. flag-fr Jordan Sarrou – 1097 punten

‘Nino kwam plots van achteren en viel aan’

“Ik kan het niet geloven”, reageerde Forster in het flashinterview. “Gisteren en vanochtend had ik al een goed gevoel. Ik dacht niet zozeer aan winnen, maar wel aan een podiumplek. Het was een erg slecht wereldbekerseizoen, maar om het zo af te ronden met een overwinning is geweldig. Ik had niet gezien dat Nino een lekke band had halfkoers. Hij kwam plots van achteren en viel aan, terwijl ik eigenlijk dat dat hij vooraan reed.”

“Dan volgden de zaken elkaar snel op. We konden elkaar aflossen in de achtervolging op Avancini en vervolgens bij hem terugkeren. In de laatste ronde viel Nino aan en ik kon met hem mee, echt geweldig. Ik kan het niet beschrijven, dit is een overweldigende beloning. Ik crashte in Albstadt en nadien had ik wat mentale problemen omdat ik niet vooraan reed. Uiteindelijk kon ik me opnieuw opwerken tot zelfs het winnen van een Wereldbeker!”

Dit artikel delen:

1 Reactie

mtber_1978 9 september 2019 om 07:28

Erg mooie wedstrijd. Wat nou kopman en knecht. Gewoon doorgaan tot de streep…

Headlines

Materiaalzone

Populair