Lappartient over zaak-Froome: “Weet niet of we voor de Tour uitsluitsel hebben”

donderdag 24 mei 2018 om 08:47
Lappartient over zaak-Froome: “Weet niet of we voor de Tour uitsluitsel hebben”

foto: Sirotti

Terwijl Chris Froome nog volop in de strijd is voor een podiumplek in de Giro, hangt de onzekerheid rond zijn salbutamol-zaak nog steeds als een sluier over zijn seizoen. UCI-voorzitter David Lappartient heeft zich al meerdere malen aangegeven dat hij hoopt op een snelle oplossing, maar laat nu weten dat een beslissing voor de Tour de France allerminst vanzelfsprekend is.

“Ik hoop dat er een beslissing komt voor de Tour de France. Voor iedereen, zijn ploeg, de renner, de UCI, de fans en de organisator”, vertelt de Fransman aan Cyclingnews. “We willen niet in een situatie komen waarbij er voor de start van de Tour nog geen beslissing is. Aanvankelijk verwachte ik een beslissing voor de Giro, maar dat was helaas niet het geval. Ik weet niet of we voor de Tour al uitsluitsel hebben”, aldus Lappartient.

Froome mag starten in de Tour wanneer er geen tijdige beslissing is. “Natuurlijk. Wanneer je kijkt naar de regels van de UCI , dan mag hij starten wanneer er geen beslissing is genomen of een straf is opgelegd. We zullen zijn rechten altijd accepteren.”

Met de organisatie van de Giro was er een misverstand. Lappartient ontkent dat hij de organisatie beloofd heeft dat zijn resultaten niet geschrapt worden. “Ik heb nooit gezegd dat er geen sanctie zal volgen”, aldus Lappartient. “Dit is aan de anti-dopingcommissie. Ik ben niet degene die deze beslissing kan nemen.”

Dit artikel delen:

26 Reacties

jvh93 24 mei 2018 om 08:51

Te bizar voor woorden dat het zo lang moet duren. Ook voor de renner en de ploeg die hierdoor dus in totale onzekerheid zitten. Snap niet waarom deze zaak zo lang moet duren……….

0
vlaamse ardennen 24 mei 2018 om 08:55

Liever uitsluitsel tijdens de Tour zeker?

0
SprintMaster 24 mei 2018 om 08:55

Tuurlijk niet. Froome en trawanten probeert gewoon dezelfde truc uit te halen als bij de Giro. Alleen is de ASO wel een eigenzinnige bond. Zou me niet verbazen als ze Froome gaan uitsluiten. Dat gaan ze vast 1 dag van te voren bekend maken zodat er geen beroep meer mogelijk is.

0
Spruch 24 mei 2018 om 08:55

Volgens mij zouden ze er verstandig aan doen om transparant te maken waarom het zo lang moet duren. Misschien zijn daar hele goede redenen toe, maar als je daar niet duidelijk over bent, krijg je onbegrip.

0
El Matador 24 mei 2018 om 09:04

De soap kent voorlopig nog geen einde. Vreemd, maar er worden veel spelletjes achter de schermen gespeeld waar wij niets van meekrijgen.

Ik ben overigens wel bang voor het Franse publiek, mocht Froome wel starten in de Tour. De Italiaanse wielerfan is doorgaans wat schappelijker. Froome was al niet onschendbaar in Frankrijk en zeker niet de populairste renner en er hoeft maar één gek tussen te staan die hem van zijn fiets trekt… Goed, het is speculatie, maar ze halen zich ontegenzeggelijk problemen op de hals.

0
Jungle Man 24 mei 2018 om 09:14

Deze hele gang van zaken komt meer en meer amateuristisch over. Salbutamol test was was in September 2017, we leven nu Mei 2018, in 8 maanden nog steeds geen oordeel weten te vellen….

Op een of andere manier verwacht ik dat Froome de Tour niet zal rijden (al dan niet in overleg met ASO besloten).

@sprintmaster: ASO is m.i. inderdaad een van de weinige partijen die in deze zaak wellicht een maatregel zal weten te forceren.

0
Tour 24 mei 2018 om 09:22

Wat een aanfluiting is dit toch weer.
Wat onderneemt de UCI nu dan om dit soort gevallen in de toekomst wél te kunnen handelen ?
Wanneer worden de rechten van de schone renners en het publiek geaccepteerd, en beschermt ?

0
Sporza 24 mei 2018 om 09:24

Zou Froome er niet goed aan doen om na afloop van de Giro bekend te maken vrijwillig af te zien van de Tour. Kans op uitsluiting is groot en wat El Matador zegt, ben bang voor het Franse publiek.

0
guyremgabdel 24 mei 2018 om 09:27

Momenteel wacht ASO af wat de UCI in deze zaak gaat beslissen. Wordt Froome intussen witgewassen, dan is er niks aan de hand. Loopt het onderzoek nog, dan zie ik Froome niet mogen starten. Volgens de UCI-reglementen zou hij intussen wel kunnen starten, doch ik zie ASO nog een specifiek reglementsregel toevoegen in hun wedstrijdreglement, nl. dat renners waartegen een dopingonderzoek loopt, niet mogen deelnemen.

0
Fort 24 mei 2018 om 09:51

Wanneer ik er nuchter over nadenk is het ook helemaal niet vreemd om in de wedstrijdreglementen op te laten nemen dat bij dergelijke lopende onderzoeken een renner niet mag deelnemen aan een wedstrijd. Wellicht wishful thinking, maar het zou kunnen zijn dat dit op de achtergrond meespeelt. Het is, in verband met breed draagvlak, altijd handig om eerst een goed voorbeeld te hebben met het doorvoeren hiervan. Een betere, en meer beladen gaan we de komende decennia niet meer krijgen?

Verder is het voor ons klootjesvolk tegenwoordig in veel sectoren steeds normaler aan het worden dat je mag pas beginnen met de afgesproken arbeid in het arbeidscontract wanneer de organisatie je VOG in handen heeft.

0
HuupHuup 24 mei 2018 om 10:00

@Fort
Daar zou ik het dan weer niet mee eens zijn, ook renners zijn onschuldig tot het tegendeel is bewezen. Gedurende het onderzoek ben je daarom dus ook gewoon nog onschuldig.

Wel vraag ik me af of deze zaak nu zo extreem lang loopt of dat er in het verleden bij vergelijkbare onderzoeken simpelweg veel minder media aandacht was waardoor het extra belicht wordt.

0
Lammert 24 mei 2018 om 10:01

Tegen de tijd dat er uitsluitsel is. Is de heer Froome al met pensioen. En de schorsing alleen symbolisch.

0
Scott Sunderland 24 mei 2018 om 10:04

Ah dus men maakt het mogelijk voor Froome om toch de Tour te rijden. Wat een sympathiek gebaar naar hem…

0
montventoux 24 mei 2018 om 10:09

Gaat ‘m dus niet worden voor de Tour. UCI zal wel niet anders kunnen want ’t is nogal schadelijk voor de wielrennerij. Voorspelt een tergend lang juridisch getouwtrek.

0
Romāns Vainšteins 24 mei 2018 om 10:15

Nou dan zullen we het maar moeten doen met Froome in de tour lijkt me

0
ah-ja 24 mei 2018 om 10:37

Het is niet alsof de Fransen hem gaan lynchen of zo he. Wordt wat overdreven

0
ikbenprocycling 24 mei 2018 om 10:59

Jammer dat Simon Flipje niet ook de Tour doet, zou mooie affiche opleveren weer met Dumoulin en Froome in de slag.

0
Col du Bramont 24 mei 2018 om 11:19

Oftewel geen uitspraak voor de Tour. Een slechte zaak voor het wielrennen en imago schadend.
Binnen de huidige regelgeving bestaat er ook geen mogelijkheid Froome te schorsen zolang het verweer nog loopt.
Mogelijkheid tot verweer prima, zo zijn de regels maar zet daar wel een tijdlijn op van bv maximaal een half jaar.

0
SprintMaster 24 mei 2018 om 11:21

Nog afgezien van de vraag of hij mag starten, denk ik dat hij in deze Giro zo diep is moeten gaan dat zijn kansen op een zege iig flink gezakt zijn. Frisse mannen als Quintana, Porte, Nibali en Bardet hebben alles op de Tour gezet.

0
john 24 mei 2018 om 11:27

IK kom al meer dan 30 jaar in Frankrijk , er leven/wonen net zo veel gekken als in Nederland ,Belgie ,Duitsland ,Italie Enz, Enz.Conclusie gekken heb je overal en als er iemand hem van de fiets trekt. dan is het geen gek maar een wielerliefhebber die van een eerlijke sport houd en niet van bedriegen

0
Romāns Vainšteins 24 mei 2018 om 11:31

Zie die hoofdkerel van de tour best in staat om hem aan de start te weigeren met de disclaimer ‘de tour staat boven alles’.

0
Djoop 24 mei 2018 om 11:37

Die zal hooguit de (financiële) belangen van de ASO vertegenwoordigen.

Het is vooral zaak dat de regelgeving zsm wordt aangepast. In de toekomst dienen positieve testen gelijk bekend gemaakt te worden, en moet daar een specifieke sanctie aan verbonden zijn die voor iedereen geldt. De huidige regelgeving maakt willekeur mogelijk, creëert rechtsongelijkheid en zal om die reden niet houdbaar zijn.

0
rahimns 24 mei 2018 om 11:37

@john dat laatste is natuurlijk pure onzin, je blijft met je handen altijd van een wielrenner af. Ik vindt ook dat dit soort zaken te lang duren, maar de spelregels zijn voor hem hetzelfde als voor elke andere renner die betrapt wordt. Er zijn meer dopingzaken waarbij het lang duurde eer er een uitspraak lag. De zaak Contador duurde ook enorm lang. Hij was betrapt tijdens de tour van 2010 en de uitspraak van zijn schorsing kwam pas op begin februari 2012.

0
zipp404 24 mei 2018 om 12:48

Ach, bij SKY hebben ze Bernal alvast laten warm lopen, dus alsnog kans op de eindzege.

0
Spinergy 24 mei 2018 om 14:49

Is Ulissi en Petacchi al eens gevraagd naar hun mening?

0
  • 1
  • 2

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone