Lappartient over zaak-Froome: “Ik verwacht niet dat het voor de Giro afgerond is”

Lappartient over zaak-Froome: “Ik verwacht niet dat het voor de Giro afgerond is”

Lappartient was aanwezig bij Milaan-San Remo - foto: Sirotti

dinsdag 20 maart 2018 om 10:53

UCI-voorzitter David Lappartient verwacht niet dat de Salbutamolzaak van Chris Froome voor de Giro d’Italia afgehandeld is. Dat vertelt de Fransman aan La Gazzetta Dello Sport. “Ik hoop dat ik zo snel mogelijk kan zeggen, vóór de Giro, maar ik verwacht het niet en ik weet niet zeker of het mogelijk is”, geeft Lappartient aan.

De hoogste baas van de UCI zegt geen idee te hebben wanneer een punt gezet kan worden achter de zaak. “We zijn druk bezig, maar de zaak heeft ook betrekking op technische aspecten. Het is niet zo eenvoudig en kost tijd. Ik kan begrijpen dat de fans snel een resultaat willen hebben, maar we hebben exacte procedures bij de UCI en die moeten we volgen, voor de geloofwaardigheid van onze sport”, legt Lappartient uit.

De zaak is nu in handen van LADS, de juridische anti-doping-dienst van de UCI. “Daar zitten onze advocaten en die van de renner tegenover elkaar te discussiëren. Beide partijen hebben sterke advocaten. Deze zaak is veel ingewikkelder dan een normale”, aldus Lappartient, die aangeeft dat eerst alle vragen beantwoord moeten worden voordat de volgende stap gezet wordt. Daarbij gaat het vooral over de procedurele kwesties, waar ook het hof van de anti-dopingtribunaal van de UCI bij betrokken is.

In de tussentijd heeft Froome de Ruta del Sol (tiende) en Tirreno-Adriatico (34e) uitgereden. In mei wil hij in de Giro d’Italia, na de Tour van 2017 en de Vuelta van 2017, de derde grote ronde op rij winnen. Daarna wil de Sky-kopman ook een gooi doen naar een vijfde eindzege in de Tour de France.

Dit artikel delen:

47 Reacties

Plavka 20 maart 2018 om 10:57

Triest.

0
Casar 20 maart 2018 om 11:04

Een hele slechte zaak. Zorgt nu al voor een wrange smaak aan de Giro

0
haico 20 maart 2018 om 11:05

Ongelooflijk dat de UCI zo weinig in de melk te brokkelen heeft, terwijl andere soortgelijke zaken met een schorsing van de desbetreffende wielrenner werd opgelost.
Voor het aan de auto hangen kunnen ze wel meteen besissen.

0
Bonifazio 20 maart 2018 om 11:06

Hij geeft aan dat de kwestie 'veel ingewikkelder is dan een normale'. Is er nog een objectief verschil met de eerdere salbutamol kwesties waarom dit zo lang moet duren? Of is het puur vanwege de naam Froome, het Skybolwerk en goede advocaten?

Btw: wat zal Henao wel niet denken van zijn ploeg? Die mocht van Sky de belangrijkse koersen van het jaar niet rijden, terwijl die niet eens gepakt was…

0
RikkyG 20 maart 2018 om 11:07

Natuurlijk duurt dit veel te lang …

Maar ik verwacht niet zo heel veel van Froome dit jaar. Toch een beetje aangeschoten wild. Kan eigenlijk alleen maar verliezen, Tifosi die niet blij met hem zijn en kans op Broedermoord (Thomas, Poels, De la Cruz). Ik zie hem de Giro nog niet zo snel winnen. En een niet winnende Froome is maar een sneu ventje.

0
tdcbolide 20 maart 2018 om 11:12

Dan is het aan Sky zelf (om hem te schorsen)

0
TomDJ 20 maart 2018 om 11:27

Beter goed uitzoeken dan later moeten aanpassen.
Froome/SKY was toch ook bezig uit te zoeken? Ben benieuwd naar de uitkomst.
Of is dat waar UCI op wacht, om dat te kunnen meenemen?

0
LaurentJalabert 20 maart 2018 om 11:31

Ok . Het is dus met name de procedurele kwestie waardoor het zo lang duurt. De advocaten van Froome zijn dus bewust bezig te kwestie te traineren om de daadwerkelijke inhoudelijke discussie nog niet aan te hoeven gaan omdat ze daar vermoedelijk nog geen goed antwoord op hebben.
Dat is mijn uitleg als jurist naar aanleiding van dit verhaal.

0
jvh93 20 maart 2018 om 11:34

wat een drama zeg. gaat een leuke giro worden zo. Als Froome wint en later geschorst word heb je de hele ronde verpest

0
illu 20 maart 2018 om 11:46

Hopen dat die Tifosi ergens in het begin van de ronde Froome gewoon staande houden en zorgen dat die 30 min achterstand heeft…

Kan hij meerijden, maar niet meedoen om het klassement en de ronde ook niet verpesten!

En ja, dit is cynisch bedoeld uiteraard :)

0
konipen 20 maart 2018 om 11:47

Dit klopt niet. Als LaurentJalabert gelijk heeft dan is dit een zeer bedenkelijke zaak. Een wielerorganisatie die zich laat zo manipuleren dient op de korrel te worden genomen.

0
Col du Bramont 20 maart 2018 om 11:52

Bijzonder kwalijk en slecht voor het wielrennen. Uiteraard moeten de procedures juist worden gevolgd, maar men dient daar ook een redelijke time-frame te hanteren en rekening te houden met imago schade voor het wielrennen.
Het zou wenselijk zijn dat voor de Giro er een tussen reportage ligt op grond waarvan je kunt beoordelen of je redelijkerwijs aan mag nemen dat Froome schuldig of onschuldig is.
Ik acht de kans zeer klein dat het kamp Froome met een plausibele verklaring komt voor de hoge concentraties.

0
ikbenprocycling 20 maart 2018 om 11:53

Iceman Froome gaat niet succesvol zijn in de Giro, MITS zijn rivalen van andere teams niet zelfs nu verzaken hem af te troeven.

Als hij gaat meedoen, laten we het dan maar positief benaderen, d.w.z.: Interessant en ‘smeuïg’ te gaan beleven hoe de komende Giro zal gaan uitspelen.

Normaliter zou aannemelijk moeten zijn dat Froome/Sky in de Giro risicomijdend zal zijn qua medicatie/ped.
Erg benieuwd wat een (aannemelijk redelijk) ‘cleane’ Froome zal uitrichten. Hij lijkt zelf vol vertrouwen. Sterke performance en resultaten zoals voorheen zullen zijn zaak zeker helpen. Overigens zal hij in de Giro wel weer flinke last van astma moeten tonen, met gebruik van medicatie binnen de grens, om consequent te zijn.

0
Djoop 20 maart 2018 om 11:57

Idioot dat er na een positieve plas niet gewoon een straf uitgedeeld wordt. Daar had Lappatient nu mee kunnen beginnen, anders kan je mogelijk over een paar maanden weer hetzelfde verhaal vertellen.
Voor Froome en Sky maakt het inmiddels niet meer uit, die worden door een steeds groter deel van het publiek uitgekotst en dat valt niet op te lossen met dure advocaten.

0
Jungle Man 20 maart 2018 om 12:29

dit is bijna een doodsteek voor het wielrennen.
Het voorval dateert inmiddels al van meer dan 6 maanden geleden…

0
rahimns 20 maart 2018 om 12:40

@Jungle Man niet zo dramatisch, al vergeten hoe lang het duurde voordat bijvoorbeeld Contador uiteindelijk geschorst werd: ruim 16 maanden… dus Froome heeft nog even.

0
achtpuntzes 20 maart 2018 om 12:48

@ rahimns:
Dit is echt heel erg slecht voor de wielrennerij, zowel de feiten als de lopende termijn. Net zoals de zaak Contador uiterst slecht was voor de wielrennerij.

Dus man, niet zo luchtig doen alsjeblieft.

0
horsm 20 maart 2018 om 12:56

Tja. Het is belangrijk dat het accuraat is. Dat kost tijd.

0
rahimns 20 maart 2018 om 13:06

@achtpuntzes dit soort zaken nemen nu eenmaal tijd, niet alleen binnen het wielrennen maar bij elke dopingzaak. Heeft niets te maken met de sport maar met de instanties die hierover gaan en die zijn behalve de UCI overkoepelend. Dus je kan er een doodsteek voor de sport van maken of gewoon accepteren dat dit soort zaken (geldt voor bijna alle juridische zaken) tijd kosten. Dat wij met ze allen graag zouden zien dat dit soort zaken binnen 4 weken zijn opgelost is begrijpelijk maar waarschijnlijk gewoon onmogelijk.

0
Cavia 20 maart 2018 om 13:09

Technische aspecten…….. Froome puft altijd 6x en dat is precies de toegestane hoeveelheid. Helaas blijkt achteraf het pompje de dubbele hoeveelheid te hebben gegeven. Jammer genoeg gelooft niemand dit, daarom zijn wij nu opzoek naar een pompje welke het zelfde manco heeft. Dus nog veel geduld betrachten s.v.p. :)

0
Alto de angliru 20 maart 2018 om 13:16

10e en 34ste, Froomeyy is niet voorruit te puffen lijkt het. Verder verwacht ik wel dat hij er op een of andere manier onderuit komt.

0
Busted 20 maart 2018 om 13:18

Waarom draaien ze dit niet gewoon om? Positieve plas? 2 jaar (of langer) schorsing. Als je het niet eens bent kan je proberen je gelijk te halen. Hoe sneller je hier bewijs voor hebt, des te eerder de cliënt weer kan koersen. Zo niet, schorsing uitzitten. Het lijkt me dat zaken op deze manier veel sneller afgehandeld zijn. Wat voor motivatie heeft sky nu om snel te zijn?

0
Spinergy 20 maart 2018 om 13:32

Hoofd Indekken van de UCI spreekt.

Wat ik me afvraag, de regels zijn niet veranderd, als Sky nu weer een lijst TUE’s aanvraagt voor de Giro, krijgen ze die dan?!

0
EL BRAMMO 20 maart 2018 om 13:37

Ik heb een vraag voor de kenners. Waarom heeft Froome in november (nadat SKY waarschijnlijk op de hoogte waren gesteld van de positieve plas) aangekondigd dat hij mee wilde doen aan de Giro?
Als hij gewoon had gezegd dat hij hetzelfde programma als vorig jaar zou rijden, had alles toch minder gespannen geweest in deze maanden?
Waanden ze zich onaantastbaar? Of wisten ze eind november dat het bekend gemaakt zou gaan worden en hopen ze dat de ergste storm over zou zijn als de Tour gaat beginnen? Of gaan ze hem vlak voor de Giro alsnog zelf schorsen om iets beter voor de dag te komen?

0
wielrenner 20 maart 2018 om 13:42

@cavia, geloof je het zelf? Nog succes met zoeken….

0
  • 1
  • 2

Headlines

Populair

Materiaalzone