Lappartient maant ASO tot uitbreiding tv-verslagen vrouwenwielrennen

vrijdag 23 november 2018 om 16:30
Lappartient maant ASO tot uitbreiding tv-verslagen vrouwenwielrennen

foto: SWPix.com

UCI-voorzitter David Lappartient heeft er bij de ASO op aangedrongen dat er meer werk wordt gemaakt van de tv-uitzendingen van vrouwenkoersen. Dat zei hij in een gesprek met de NOS, waarin hij tevens de ambitie onderstreepte om meer vrouwenwielrennen op televisie te krijgen. Zijn uitspraken volgen op de zorgen rond de hervormingen, die de UCI wil doorvoeren.

“Onze ambitie is om zoveel mogelijk vrouwenkoersen live op tv te krijgen”, zegt Lappartient. “Maar het moet natuurlijk ook geproduceerd worden en dat kost geld. Misschien kunnen we beter gaan onderhandelen over het uitzenden van het geheel aan vrouwenkoersen. Nu gebeurt dat her en der, maar er zijn ook koersen die niet live op tv komen. Die niet eens worden geproduceerd.”

Een voorbeeld daarvan is de Waalse Pijl, nochtans een koers die deel uitmaakt van de UCI Women’s WorldTour. “Ik heb de ASO daarop aangesproken, de organisator van de Waalse Pijl, en ze gezegd dat ze niet voldoen aan de eisen die aan WorldTour-koersen worden gesteld. Ik heb ze verzocht om een serieuze inspanning te plegen om hun koers op tv te krijgen.”

Hervormingen
De UCI kondigde voor het vrouwenwielrennen onlangs verbeterde arbeidsvoorwaarden aan en een minimumloon. De plannen worden toegejuicht, maar kunnen tevens rekenen op enkele kritische kanttekeningen. Zo zouden ze te snel worden doorgevoerd, kosten ze de ploegen veel meer geld en leveren ze weinig op – de sponsornamen zijn immers nauwelijks op tv te zien.

Lappartient: “Als je aan zo’n hervorming begint, weet je dat je tegen problemen aanloopt. Voor sommigen gaat het niet snel genoeg, maar we moeten niet overdrijven. Daarom beginnen we in 2020 eerst met vijf ploegen die aan de eisen moeten voldoen. Het is geen verplichting voor alle ploegen, alleen de ploegen die er deel van willen uitmaken, moeten voldoen aan de regels.”

Belangrijk thema
Voor hem zou het geen verrassing zijn als sponsors straks zeggen dat ze de WorldTour verlaten. “Maar vergeet niet dat dit een belangrijk politiek thema is, een belangrijk thema in de economie. Dan is het moeilijk te verdedigen dat bedrijven verschil maken in beloning tussen mannen en vrouwen. Dat is sociaal niet acceptabel. Kijk, voor de sponsors is het ook een kwestie van imago.”

“Als ik de vrouwen zie trainen, als ik zie dat ze dezelfde inspanningen moeten leveren als mannen en ik merk dat ze niet dezelfde waardering krijgen, vind ik dat wij als organisatie voorwaarden moeten scheppen om gelijke omstandigheden te krijgen. Dat zie je ook elders in de topsport gebeuren. Gender-gelijkheid is een belangrijk thema, ook voor de UCI”, aldus Lappartient.

Dit artikel delen:

14 Reacties

achtpuntzes 23 november 2018 om 17:00

Dat ze ook eens bij de mannen die exclusieve TV deals verbieden zoals die tussen Eurosport en de Giro organisatie die er voor zorgen dat het TV aanbod bij die wedstrijden ontzettend verkleind wordt alsmede veldritten die je alleen maar met een decoder van een bepaalde aanbieder kan/mag kijken.

0
Brabander 23 november 2018 om 19:54

Eens. Hoewel geen groot fan van Eurosport: ze doen natuurlijk wel veel voor de sport tegenwoordig door ongelooflijk veel uit te zenden

0
bidon colle 23 november 2018 om 20:12

@Brabander: De wielerliefhebbers willen toch zoveel mogelijk koersen zien op tv toch?

0
Brabander 23 november 2018 om 20:35

Jazeker. Daarom ook een pluim voor Eurosport daarvoor

0
KimJungPoels 23 november 2018 om 20:42

Tegen de NOS? Doen die überhaupt iets met wielrennen?

0
Brabander 23 november 2018 om 21:33

Het schijnt. In ieder geval niet aan mij besteed.

0
kleomantre 23 november 2018 om 21:51

NOS is toch de Nederlandse Omroep voor de Schaatssport

0
Polleke 23 november 2018 om 23:13

Vraag en aanbod is een veel sterkere economische wet , monsieur Lappartient…Je bent het dameswielrennen aan het doodknuffelen…

0
Brabander 23 november 2018 om 23:37

Vind het ook nogal geforceerd overkomen, die inhaalslag. Maar bij bijvoorbeeld de Waalse Pijl kunnen de vrouwen toch perfect voor de mannen geprogrammeerd worden? Ik zie dat probleem niet zo

0
Mwielerfan 23 november 2018 om 23:38

Als.je echt iets van economie weet dan zou je ook benoemen dat je vraag kunt creëren.

0
roelieman2 24 november 2018 om 02:31

Het is een utopie om te denken dat de tv zenders spontaan geld over hebben om vrouwenkoersen uit te zenden, terwijl dat nu niet het geval is. Wat gaat Lappartient doen om dit interessanter te maken voor de zenders/productiemaatschappijen? Een gesprek is leuk maar geen concrete oplossing. Kortom, hoe denk hij de markt te kunnen veranderen?

Om in te gaan op de maatregel van een minimum salaris voor vrouwelijke wielrenners, dan denkt ik dat dit niet haalbaar is. Kijkend naar de huidige stand van zaken, dan valt te zien dat meer dan de helft van de wielrensters onder de 5000 euro per jaar verdiend, waardoor zij feitelijk gezien semi-prof zijn. Een dergelijke verhoging zorgt voor een enorme extra druk op de sponsoren om nog meer budget beschikbaar te stellen. Dit in een markt waar al niet veel interesse is!

Verder is het argument van een gelijke inspanning in de trainingen en de wedstrijden een uiterst vreemd statement. Er valt te zien dat vrouwen een kortere afstand rijden dan de beloften. Verder is het mogelijk om als vrouw in alle disciplines van de wielersport uit te blinken, wat ook het beperkte niveau aangeeft. Kortom een vergelijking gaat volledig mank aangezien het vrouwenwielrennen in alle facetten de professionaliteit van het mannenwielrennen niet kan benaderen.

Als laatste wil ik toevoegen dat bovenstaande punten aangeven dat er dus ook geen vergelijking moet worden gemaakt mbt prijzengelden. Ik zie vrouwenwielrennen als een andere sport, maar dat neemt niet weg dat ik me wel kostelijk kan vermaken tijdens een vrouwenkoersen!

0
G-WoonM. 24 november 2018 om 07:37

Het mooiste zou zijn als je geen vrouwen/mannen disciplines meer hebt. Dan ben je ook af van dat gezeur over onevenredige verdeling. Ik zeg express onevenredig want als je bijvoorbeeld naar het voetbal kijkt. De betere amateurs trainen ook elke dag, voetballen ook 90 minuten.. Waarom krijgen zij niet evenveel betaald als de spelers in de eredivisie? Juist, hun niveau is anders. Minder interesse, minder geld. Zo simpel is het. Gooi alles gewoon bij elkaar. Dan kijken we wel wat voor uitslagen de toppers nog rijden. Als ze het dan goed doen, krijgen ze ook lekker betaald.

0
Brabander 24 november 2018 om 07:59

Dat is echt een belachelijk idee.
Wat niet wil zeggen dat dit alles nogal geforceerd overkomt. Dat ze eens naar de ploegleiders en dergelijke van de teams luisteren, want die vinden dit ook veel te snel gaan.

0
Polleke 24 november 2018 om 07:48

Er zal echt wel een reden zijn waarom juist dat zo stroef verloopt…

0

Headlines

Populair

Materiaalzone