Laporte pakt eindwinst Tour Poitou-Charentes, slotrit voor Pasqualon

vrijdag 30 augustus 2019 om 16:32
Laporte pakt eindwinst Tour Poitou-Charentes, slotrit voor Pasqualon

foto: Cor Vos

Andrea Pasqualon heeft de slotetappe van de Tour Poitou-Charentes gewonnen. In Poitiers was hij na bijna 170 kilometer sneller dan Davide Cimolai en Anthony Roux in de massasprint. Op de laatste dag stelde Christophe Laporte zijn eindzege veilig.

Vier renners gingen er al vroeg vandoor. Julien Duval, Damien Gaudin, Kenny Molly en Morne van Niekerk sloegen de handen ineen en zij zagen even later Francesco Romano nog oversteken. In de strijd om het klassement had Gaudin vooraan de beste papieren op de tiende plek op 1:24 van leider Christophe Laporte. Na vijftig kilometer hadden de vluchters ruim twee minuten te pakken, toen Groupama-FDJ het tempo plots stevig opvoerde.

De tijdsverschillen liepen daardoor snel terug tot amper een minuut. Toen zich een grote valpartij voordeed in het peloton, namen de Cofidis-ploegmaats van Laporte de controle weer over en zo kon de kopgroep opnieuw uitlopen. Voor langere tijd schommelde de voorsprong dan tussen de anderhalf en twee minuten. Pas dertig kilometer voor de finish zakte het tijdverschil voor het eerst onder de anderhalve minuut.

Tegenaanval
Dat was voor Alexis Gougeard, Samuel Leroux en Alexis Renard het sein om de tegenaanval in te zetten. Renard viel letterlijk weg uit de achtervolging, terwijl Gougeard en Leroux wél slaagden in hun poging. Daardoor groeide de kopgroep tot zeven renners, maar het peloton zat ze op de huid. Duval was de eerste die zich moest laten terugzakken, terwijl de zes overgebleven vluchters nog een kleine halve minuut hadden op het pak.

Op tien kilometer van de aankomst werd de groep teruggepakt, wat mogelijkheden opende voor nieuwe aanvallen. Giovanni Carboni, Axel Domont, Julen Irizar en João Rodrigues reden weg en pakten een kleine voorgift op het peloton. Toch zouden ook zij weer worden ingerekend. De teams van de sprinters legden elke ontsnappingspoging lam, waarna de rappe mannen zich op de winst mochten richten. Uiteindelijk trok Andrea Pasqualon daarin aan het langste eind.

Christophe Laporte eindigde in het peloton en stelde zo zijn eindzege veilig. Op de erelijst volgt hij Arnaud Démare op.

Dit artikel delen:

1 Reactie

Titaantje 30 augustus 2019 om 17:47

Zonde dat Laporte 2x niet meesprint. Hij had Demare toch met nog meer glorie kunnen opvolgen.

Headlines

Materiaalzone

Populair