Landis over Armstrong: “Ik ben niet vijandig meer tegenover hem”
Landis en Armstrong in de Tour 2005 - foto: Cor Vos (archief)
donderdag 21 mei 2020 om 09:46

Landis over Armstrong: “Ik ben niet vijandig meer tegenover hem”

Floyd Landis voelt geen vijandigheid meer als het over Lance Armstrong gaat. Dat heeft de inmiddels 44-jarige Amerikaan, die zijn Tourzege in 2006 kwijtraakte vanwege een positieve dopingtest, verteld tegen ESPN Radio. Landis gaat daarbij in op uitspraken van Amstrong in diens nieuwe documentaire.

“Mijn situatie had slechter kunnen zijn. Ik had zoals Floyd Landis kunnen zijn, dat ik elke dag opsta als een piece of shit“, vertelt Armstrong in de tweedelige documentaire ‘LANCE’ die komende week in première gaat. Volgens Landis zouden deze uitspraken van langer geleden zijn en mogelijk is Armstrong, oud-ploeggenoot van Landis, mogelijk van gedachten veranderd sindsdien.

Landis zegt dat hij zich kan inleven in Armstrong. “Ik ben echt openbaar vernederd en dat doet pijn”, blikt hij terug op zijn positieve dopingtest uit 2006. “Je wil iemand de schuld geven en soms is het makkelijker om de meest voor de hand liggende persoon daarvoor te kiezen. Lance mag mij de schuld geven.”

De voormalig Phonak-kopman koestert geen wrok jegens Armstrong, maar de klokkenluiderszaak uit 2010 tegen de Texaan speelt in zijn hoofd nog altijd een grote rol. “Er is veel tijd overheen gegaan en dat zou goed moeten zijn, maar ik weet het nog steeds niet. Het was een heel traumatische ervaring voor mij, want de publieke vernedering was erg moeilijk”, zegt Landis, die Armstrong nog wel ‘een buitengewoon goede atleet en de beste renner waarmee ik ooit samen gekoerst heb’ noemt.

foto: Cor Vos

RIDE Magazine
22 Reacties
Sorteer op:
21 mei 2020 10:33
Knap, want die is aardig in het openbaar aangepakt door de firma Armstrong. Maar goed, dat waren velen met Landis.
  21 mei 2020 14:25
  Wat hij zegt kan afwijken van wat hij zegt, hè
21 mei 2020 11:09
Landis heeft via het gerecht flink wat geld binnengeharkt door te getuigen in die class-act lawsuit. Dat voelt voor Landis misschien als een 1-1 score. Zodoende kan ik me wel voorstellen dat die frustratie er uit is. Verder lekker negeren, net zoals men Lance niet teveel aandacht moet geven: narcisten als Armstrong leven daarvan.
  21 mei 2020 12:04
  Ja, ik denk echt dat Armstrong de berichtgeving op wf met veel plezier volgt.
21 mei 2020 11:50
Ik ben altijd een fan van Armstrong geweest als atleet.
Zelfs met de beste voorbereiding, dope en ploegleiding en ploeggenoten om zich heen.
Heeft Armstrong toch een unieke prestatie geleverd.

De persoon Armstrong is een egoïstisch, narcistisch kerel, die veel mensen kapot gemaakt heeft voor zijn eigen gewin.

Wat Landis ook gedaan heeft en op welke manier, hij is er wel eerlijk over geweest.
In wielerland word je dan de kop van jut.
Krijg je een negatieve stempel.

Eigenlijk is de cultuur in het wielrennen verrot.
Eén Boonen, Museeuw, Kroon, LeMond, Eddy mogen altijd aansluiten voor een commentaar bij wedstrijd of mogen ploegleidertje spelen.
Eén Armstrong, Landis, Ricco en in mindere mate Boogerd worden met de nek aangekeken.

Daarnaast ere wij de wielergoden uit dezelfde periode als Landis en Armstrong die even goed aan de verboden middelen hebben gezeten.

Ik bekijk het zwart wit, de hele sport geschiedenis schoonvegen en nergens meer voor oproepen of geef ze allemaal de stempel oud sporter en betrek ze erbij.

Ik ga voor het laatste, ook in het andere takken van sport die ik altijd op de voet volgde kleeft doping aan de sporter vast.
De mooiste voorbeelden zijn in Nederland Pieter vd Hoogeband en zijn kameraad die Olympisch goud won en een elfsteden tocht zwom.
  21 mei 2020 12:33
  "De mooiste voorbeelden zijn in Nederland Pieter vd Hoogeband en zijn kameraad die Olympisch goud won en een elfsteden tocht zwom."

  Zeer goed mogelijk, maar zeker weten doe je het niet.
  De een was een sprinter, de ander kwam uit in een niche sport.
21 mei 2020 11:53
Floyd has mellowed.
21 mei 2020 12:41
Landis, de man met de meest duidelijke doping inname ooit op die dag dat hij ff een half uur terug pakte in zijn eentje of wat was het ook alweer. Neem niet zoveel serieus meer van deze mensen, Armstong, Landis of wie dan ook. Wel kwalijk dat Armstong een dictatortje was in die periode. Anders was hij gewoon de slimste van iedereen want ze namen allemaal doping. Alleen hij net iets beter dan de rest.
  21 mei 2020 17:32
  Armstrong was niet de slimste maar de rijkste.
  21 mei 2020 19:07
  En ze namen niet allemaal doping, dat is de grootste drogreden die er bestaat. Dat is alleen maar om het goed te praten.
21 mei 2020 13:17
Op de een of andere manier heb ik altijd wel een zwak gehad voor Landis, die zonderlinge eend in de bijt. De Tour 2006 was toch erg enerverend met al die coups de théatre. Ik zie nog Moerenhout aan kop hengsten de dag na Landis’ inzinking ter voorbereiding van diens wederopstanding. Veel zaken die niet konden, maar wel gebeurden. Wat een schouwspel en wat een verademing in vergelijking met de jaren ervoor.
Vond het opmerkelijk hoe hij de moed wist te vinden om de Texaan ten val te brengen, en zijn schuchtere, door vermaning gevormde inborst sterker bleek te zijn dan de schaamteloze hoogmoed van zijn landgenoot.
Ook nu toont hij zich karakterologisch zoveel verfijnder dan die aandachtszieke kwal uit Austin.
21 mei 2020 20:18
Landis is een begrip in de wielerhistorie en gewoon een geletruiwinnaar. Hij is lang niet zo rancuneus, gehaaid, ijdel en groots als Armstrong wat hem In een ruzie makkelijk kop van jut maakt doch heb ik, evenals bijvoorbeeld zijn directe soortgenoot Rasmussen, het gevoel dat dat hem niet nog in de weg zit gedurende zijn leven nu.

Ik vind dat knap.
22 mei 2020 09:32
Zijn de mensen die zo mild zijn over Landis het Floyd Fairness Fund vergeten?

"Landis won in 2006 de Tour de France, maar moest die zege al snel inleveren toen bleek dat hij bij een antidopingcontrole positief had getest op testosteron. Landis schreeuwde zijn onschuld uit en riep een ‘Floyd Fairness Fund’ in het leven. Hij vond 1.765 supporters bereid geld te storten, goed voor een totaal van 478.354 dollar (382.469 euro). Na bijna vier jaar van procederen gaf hij uiteindelijk toch toe doping gebruikt te hebben. "

https://www.hln.be/sport/wielrennen/doping-in-wielrennen/dopingzondaar-landis-betaalt-bedrogen-geldschieters-terug~a42a9a9e/
24 mei 2020 14:42
In Op1 gister heel helder wat Stef Clement en Thijs Zonneveld vonden van Armstrong.
Dat Landis die stunt in de Tour deed door "preparatie" maakte mij niet uit. Het was in ieder geval spectaculair. Ik voelde me ook geen moment bedrogen. Dat gevoel heb ik alleen als iemand bijvoorbeeld me een overgespoten tweedehands fiets voor een nieuwe zou hebben aangesmeerd. Aangezien ik zelf geen gedupeerde beroepsrenner ben in geval dat iemand door doping succes heeft maak ik me er niet druk om.
24 mei 2020 16:19
Ouwe koeien
Vieze sloot.

Reacties zijn gesloten.