Lachlan Morton houdt woord en rijdt officieel record in Everest Challenge
foto: Cor Vos (archief)
zondag 21 juni 2020 om 08:51

Lachlan Morton houdt woord en rijdt officieel record in Everest Challenge

De aanhouder wint: Lachlan Morton is er zaterdag alsnog in geslaagd om de Everest Challenge te voltooien in een recordtijd. De Australiër bleek na het beklimmen van 8848 hoogtemeters meer dan tien minuten sneller dan (voormalig) recordhouder Keegan Swenson.

Een week geleden dacht Morton al dat hij de Everest Challenge had voltooid in een recordtijd. Maar de Australische renner van EF Pro Cycling had te vroeg gejuicht, want naderhand bleek dat het aantal hoogtemeters niet klopte. Om aan de vereiste 8848 hoogtemeters te komen had Morton vorige week in Colorado 42 keer Rist Canyon Road beklommen, volgens de populaire wielerapp Strava een klim van 1,93 lengte met een hoogteverschil van 213 meter.

Omgerekend zou de Australiër dus 8946 hoogtemeters hebben gemaakt. Uit zijn data op Strava bleek na afloop dat Morton tot ‘slechts’ 8509 hoogtemeters was gekomen, wat hij weet aan een ‘data-achterstand door de hoogte’. Tijdens het analyseren van zijn recordtijd werd duidelijk dat het segment van Rist Canyon Road is aangemaakt met foutieve hoogtegegevens. Het werkelijke hoogteverschil van de klim is 200 meter in plaats van 213.

En dus werd de Everest-poging van Morton ongeldig verklaard. “Het ziet ernaar uit dat ik het nog een keer moet doen”, zo liet een sportieve Morton weten op social media. De oud-winnaar van de Tour of Utah besloot afgelopen zaterdag het record van Swenson opnieuw aan te vallen op Rist Canyon Road. Dit keer wist hij genoeg hoogtemeters af te werken, zo laat Hells 500 – de organisatie achter de Everest-Challenge – weten op Facebook.

RIDE Magazine
6 Reacties
Sorteer op:
21 juni 2020 09:23
Bijzondere prestatie. :) :)
Gefeliciteerd
21 juni 2020 11:55
Man naar mijn hart... geen gezeik, paar dagen rust en opnieuw knallen...
21 juni 2020 12:05
Zo, die laat er geen gras over groeien. Mooi gedaan.
21 juni 2020 14:31
Als we al die prestaties en records op Zwift, Strava enz. noteren (en vooral mogen geloven), dan mogen de traditionele toppers in het rondewerk en in de klassiekers wel inpakken. Ze zullen in het najaar en volgend seizoen door renners van de tweede garnituur of zelfs door wielertoeristen (als ze nu een proflicentie nemen) naar huis gefietst worden.
Een kleine gok ? Dit zal niet gebeuren. De reden ? Al deze prestaties en records stellen weinig voor, of, wat ik vermoed, zijn het gevolg van manipulatie en fraude. Wat zal bewezen worden als al die onbekenden en tweederangsrenners ooit zelf met de beteren in de clinch zullen gaan. Quod non.
Sommigen vinden dat we dit allemaal niet te ernstig moeten nemen. Een mens mag toch lachen zeker. Maar dat blijkt niet uit de reacties en discussies op o.m. WF. Het is het een of het ander. Ofwel hecht men er geen geloof aan en is het enkel om te lachen. Dan hoort een en ander niet thuis op WF. Ofwel hecht men er wel geloof aan. Maar dan moeten we dat de komende maanden aan de resultaten van die 'renners' kunnen zien. En dat geldt niet alleen voor nobele onbekenden, maar ook voor renners als een Gilbert. Die acht à tien jaar geleden wel in staat mocht geacht worden de snelste tijd (ooit) op La Redoute neer te zetten, maar nu allang niet meer.
    21 juni 2020 16:59
    In deze komkommertijd moet je je met pietluttigheden bezighouden.
24 juni 2020 18:22
@Lightning, nee, @Ligthning: ik kan het niet méér oneens zijn.
Ten eerste vergeet je dat bij dit soort prestaties zaken als wedstrijdtactiek en ploegenbelangen niet meetellen. Degene die een normale wielerwedstrijd wint is echt niet altijd (vaker niet dan wel) de snelste/sterkste van alle deelnemers.
Daarnaast liggen juist dit soort prestaties onder een enorm vergrootglas. De resultaten zijn betrouwbaarder dan die in een wielerwedstrijd denk ik (de trackrecord aan die kant is niet zo fantastisch hè…).
Je moet het denk ik gewoon zien voor wat het is. Een aanvulling op wat er al was, met overlap, maar niet hetzelfde.

Reacties zijn gesloten.