La Gazzetta noemt 38 renners uit Padova-dossier

woensdag 10 december 2014 om 08:46
Vino

foto: Sirotti

La Gazzetta dello Sport heeft de namen van 38 renners gepubliceerd die betrokken zijn bij de Padova-zaak. Twaalf daarvan zijn momenteel actief bij een WorldTour-ploeg. De Italiaanse krant citeert uit een 550 pagina’s tellend rapport dat is overgedragen aan het Italiaans Olympisch Comité CONI.

Namen
De lijst met namen bevat voornamelijk Italianen en Russen. Onder meer Marco Marcato, Borut Bozic – beiden hebben voor Vacansoleil-DCM gereden – en José Joaquín Rojas zouden de diensten van dopingarts Michele Ferrari hebben gebruikt. Zij werden nog niet eerder in verband gebracht met verboden middelen.

Ook Michele Scarponi, Filippo Pozzato, Roman Kreuziger, Giovanni Visconti, Aleksander Kolobnev, Sergei Ivanov, Evgeni Petrov, Yaroslav Popovych, Ivan Rovny, Egor Silin en Alexandre Vinokourov (foto) worden genoemd. De lijst bevat bovendien drie voormalig renners van Rabobank: Denis Menchov, Dmitry Kozontchuk en Mauricio Ardila. Menchov zou vijftigduizend euro per jaar hebben betaald voor de diensten van Ferrari.

Onderzoek
Het gerecht van Padova heeft vier jaar onderzoek gedaan naar de omstreden dokter. Danilo Di Luca was in 2009 een belangrijke informatiebron voor de justitie. Zijn verklaring zou ook indirect hebben meegeholpen aan de val van Lance Armstrong. De Padova-zaak gaat voornamelijk over de periode 2010-2011.

De 38 namen in het dossier worden allemaal gelinkt aan Ferrari. Vinokourov speelt hierbij een grote rol. Hij zou volgens de onderzoekers van justitie “erg nauwe” banden hebben met Ferrari. In 2010 – toen de Kazak net terug was van een schorsing – sloot hij met hem een “contract” voor minstens tien tot twaalf Astana-renners. Het contact met de dopingarts verliep via zijn zoon Stefano, die net als Vinokourov in Montecarlo woont.

Ferrari en zijn klanten communiceerden via buitenlandse telefoonkaarten, encrypties, telefooncellen, geheime codes en schuilnamen. De Gazzetta citeert gesprekken tussen de dopingarts en renners. Zo vroeg Michele Scarponi (tegenwoordig Astana) via de telefoon aan Ferrari: “Hoe kan ik de Giro winnen?” Bovendien zou Scarponi met hulp van de arts belasting hebben ontdoken.

Visconti: “Val dood”
Giovanni Visconti werd al eens voor drie maanden geschorst vanwege contacten met Ferrari. Nu hangt hem een zwaardere straf boven het hoofd. Dankzij afluisterapparatuur in de camper van Ferrari bezit de politie geluidsopnamen waarop Visconti met de arts spreekt over doping. Dit gebeurde op 4 mei en 30 augustus 2010.

De Italiaan van Movistar plaatste vanochtend een woedende tweet over het artikel in La Gazzetta. Vrij vertaald (door de NOS): “Aan allen die mij op dit moment bespugen met absurde leugens: val dood. Straks volgt een officiële reactie.” Visconti heeft zijn bericht inmiddels verwijderd.

Lees ook:
‘Negentig renners betrokken bij Padova-zaak’
Aanklager draagt resultaten onderzoek in zaak-Ferrari over aan CONI

Dit artikel delen:

Net binnen

Populair

Materiaalzone