Kwiatkowski pakt eindzege in Tirreno-Adriatico, Dennis snelt naar tijdritwinst
foto: Sirotti
dinsdag 13 maart 2018 om 16:03

Kwiatkowski pakt eindzege in Tirreno-Adriatico, Dennis snelt naar tijdritwinst

Michał Kwiatkowski heeft de 53e editie van Tirreno-Adriatico op zijn erelijst bijgeschreven. De Pool van Sky wist zijn voorsprong in de afsluitende tijdrit naar San Benedetto del Tronto uit te diepen. In de strijd om de dagzege was het Rohan Dennis die zijn favorietenstatus wist waar te maken, voor Jos van Emden en Jonathan Castroviejo.

Jonge Deen Mads Pedersen zet knaltijd neer, Dennis duikt er nog onder
In de beginuren werd de show verzorgd door enkele puike tijdrijders. Zo klokten Taylor Phinney, Jasha Sütterlin, Matthias Brändle en Maciej Bodnar meer dan verdienstelijke tijden, maar was het uiteindelijk Ryan Mullen die met 11.38 een eerste richttijd wist neer te zetten. De Ier van Trek-Segafredo mocht echter niet lang genieten van zijn plek in de hot seat; het was zijn jonge ploegmaat Mads Pedersen die met 11.22 naar een ware knaltijd wist te snellen.

Pedersen wist echter dat de topfavoriet nog aan zijn tijdrit moest beginnen. De Australiër Rohan Dennis – dit jaar al winnaar van de individuele tijdrit in de Abu Dhabi Tour – maakte zijn naam als tijdritkanon opnieuw waar door met 11.14 acht tikken onder de tijd van de Deen te duiken. Jos van Emden, op papier wellicht de grootste uitdager van Dennis, strandde ettelijke minuten later op vier seconden van de toptijd. Het Sky-tweetal Jonathan Castroviejo en Gianni Moscon beten met 11.22 en 11.26 ook hun tanden stuk op de tijd van Dennis.

Regengoden schieten wakker in slotfase, Kwiatkowski toont zich superieur 
Twee andere eminente tijdrijders – Tony Martin en Primož Roglič – wisten met 11.41 en 11.32 (bij lange na) niet aan de tijd van de BMC-coureur te komen. Dit bleken de laatste renners die op het scherpst van de snede konden koersen. In de slotfase schoten de regengoden namelijk wakker, waardoor de klassementsrenners op hun hoede moesten zijn.

Naast het gevecht om de eindzege waren Tiesj Benoot en Jaime Roson nog verwikkeld in een bitse strijd om de witte jongerentrui. De Belg wist met 12.01 een uitstekende tijd op de klokken te zetten. Hij wist hiermee zijn Spaanse tegenstrever – die met 12.02 eveneens een puike tijdrit wist af te werken – achter zich te houden. De Strade Bianche-laureaat steeg in de eindafrekening ten koste van Davide Formolo, Adam Yates, Rigoberto Uran en Mikel Landa zelfs nog naar plek vier.

In de strijd om de blauwe leiderstrui mocht Geraint Thomas na een knappe 11.37 nog even de hoop koesteren op een ultieme machtsgreep. Zijn ploegmaat Kwiatkowski demonstreerde aan het eerste meetpunt echter zijn hoogvorm door een uitstekende tussentijd neer te zetten. De 27-jarige Pool wist in regenachtige omstandigheden naar 11.34 te snellen, wat ruim voldoende was voor de eindzege. Damiano Caruso hield in de strijd om de tweede plaats Thomas acht tellen achter zich.

RIDE Magazine
40 Reacties
Sorteer op:
13 maart 2018 18:33
Kan je het zelf nog volgen Stablinsky?
13 maart 2018 19:07
@stablinsky
Dat lopez de vuelta ging wist ik niet, dankjewel voor de info.
Soler was in de tt na poels de beste, en reed in de laatste etappe het hele peleton achter zich. Dat is indrukwekkender dan wat benoot in de tirreno heeft laten zien.
13 maart 2018 19:20
Benoot en Bennett laten toch maar mooi mannen als Nibali, Aru, Uran, Bardet en Lopez achter zich.

#scorebordjournalistiek
13 maart 2018 19:23
Jammer dat Bennett in een van die vorige ritten 5 seconden heeft laten liggen door de laatste 20 meter niet meer voluit te gaan.
13 maart 2018 19:36
Jammer dat Benoot geen Milaan-Sanremo rijdt.. Was zeker een kanshebber.
13 maart 2018 20:34
@NCK17
Daar heb je ook een punt.
13 maart 2018 20:40
Team Sunweb toch wel weggeblazen in deze ronde.
13 maart 2018 21:10
Een TTT is een onding en bepaalt voor het grootste gedeelte een einduitslag van een ronde. TTT uitslagen worden grotendeels bepaald door geld/budget! Werkelijke tijden meetellen voor het klassement is daardoor te bepalend en heeft weinig te maken met hoe goed een winnaar is en hoe terecht. Gelukkig blijkt Kwiatkowski een terechte winnaar waar niets op af te dingen valt, ook na een "aangepaste" uitslag zonder TTT.
Zonder TTT was de uitslag
1 Kwiatkowski
2 Benoot
3 Landa
4 Thomas
5 Caruso
6 Roson
7 Bennet
8 Uran
9 Formolo
10 Yates

Kwiatkowski de terechte winnaar, maar de overige 9 renners binnen de eerste 10 staan allemaal anders op ander plaatsen met heel andere achterstanden. Zeer bepalend dus zo'n TTT en w.m.b.t (ik zeg het niet voor het eerst) afschaffen. Een speciaal WK voor TTT, that's it.
13 maart 2018 21:21
Dat klopt natuurlijk niet helemaal aangezien de renners hun koerswijze in het verloop van een ronde grotendeels laten afhangen aan welk resultaat men daar behaald heeft. Uitslagen 'zonder ...' bestaan nog minder dan Kelderman in zijn prille hypedagen.
13 maart 2018 21:34
Ik gun het kwiat wel, heel erg zelfs. Gun het sky niet. Dan maar hopen dat ie naar een andere ploeg gaat binnenkort
13 maart 2018 22:10
Heb ook maar weinig met ploegentijdritten in dit soort korte rondjes. Gelukkig heeft er wel de juiste klasbak gewonnen en de winnaar is uiteindelijk toch het enige wat telt.
13 maart 2018 23:35
@stablinski ja want als een 24 jarige 1x beter was dan is hij altijd beter
13 maart 2018 23:35
Van Tiesj nog het laatste niet geezien , geloof me vrij!
Enige probleem voor die jongen is hij een klassiek renner of moet hij zicht toespitsen op meer klimmen. Is een Flandrien dus het eerste denk ik.
13 maart 2018 23:38
@peer klassement wordt ook vooral door de sterke van de ploeg bepaald, dus door geld. Afschaffen maar?
14 maart 2018 00:03
@RV waarom liet Sky Kwiatkowski dan langdurig op kop rijden als ze de koerswijze laten afhangen het TTT resultaat? Ze zagen gewoon geen "stand in" winnaar in hem. Ik denk dat je weinig hebt begrepen van mijn insteek. Ik vind een TTT een onding en te bepalend voor het eindresultaat en te bevoordelend voor ploegen met geld, simpel. Of er nu wel of niet uitslagen "zonder" bestaan. Is de vergelijking met Kelderman overigens een metafoor, anders begrijp ik die opmerking totaal niet.

Reacties zijn gesloten.