Kwiatkowski: “Ik wil ooit voor een klassement gaan in een grote ronde”

maandag 13 november 2017 om 17:04

Foto: Marcel Koch

Michał Kwiatkowski staat bekend als een veelzijdige renner. De 27-jarige Pool leverde dit jaar in het shirt van Sky een belangrijke bijdrage aan de vierde Tourzege van Chris Froome. De voormalig wereldkampioen was daarnaast met winst in Strade Bianche, San Remo en San Sebastian zeer succesvol in eendagskoersen.


In de toekomst hoopt hij ook in grote rondes voor eigen kansen te mogen rijden. “Ik wil zeker ooit in mijn carrière eens voor een klassement in een grote ronde gaan”, vertelt hij in een interview met Cyclingnews.

“Ik werk vooral aan het verbeteren van mijn tijdrit en klimcapaciteiten. Daardoor komt er een kans dat ik het op een gegeven moment tijdens een grote ronde mag gaan proberen. Maar je moet jezelf eerst bewijzen in rondes van een week, zoals bijvoorbeeld Geraint Thomas dat gedaan heeft. Wanneer ik in wedstrijden als Parijs-Nice en de Dauphiné tekenen zie dat ik het ook in een grote ronde kan, dan wil ik het dolgraag proberen. Maar er is geen druk”, geeft hij aan.

In 2017 was Kwiatkowski ook succesvol in de voorjaarsklassiekers. Hij won Milaan-San Remo, werd tweede in de Amstel Gold Race en derde in Luik-Bastenaken-Luik. “De manier waarop ik train helpt mij ook voor eendagskoersen. Ik heb mij niet gefocust op de klassiekers en kon toch een rol van betekenis spelen in de meeste van deze wedstrijden.” Met name La Doyenne staat nog hoog op zijn verlanglijstje. “Ik probeer daar elk jaar de finale te rijden. Dit jaar werd ik derde en eerlijk gezegd zou ik die wedstrijd dolgraag winnen”, geeft hij aan.

Kwiatkowski koerste in 2017 van februari tot en met oktober. Na een rustperiode van vijf weken begint hij weer aan de voorbereiding op het nieuwe wielerjaar. Zijn seizoen zal er in 2018 nagenoeg hetzelfde uitzien als afgelopen jaar. “Ik was er dit jaar erg blij mee dat ik het hele seizoen kon presteren”, geeft hij aan. Hij is een voorstander van een rustige opbouw. “Wanneer je seizoen eind januari start en je goed wil zijn in de Ardennenklassiekers, dan zit daar nog een lange tijd tussen. Niemand herinnert zich de wedstrijden die je in februari wint. Daar moet je aan denken wanneer je aan je training begint.”

Dit artikel delen:

19 Reacties

Jean Dumas 13 november 2017 om 17:07

De nieuwe Landa.

Wheely 13 november 2017 om 17:16

De Poolse Valverde.

achtpuntzes 13 november 2017 om 17:24

@ Jean Dumas:
ehh. leg die even uit?

Puffin87 13 november 2017 om 17:31

Ik gok dat hij bedoelt dat het weer een knecht van Froome is die voor een grote ronde wil gaan. Maar dat het toch bijna altijd om Froome draait. Al heeft Landa natuurlijk wel 2x de Giro mogen rijden.

RobertMollema 13 november 2017 om 17:35

Ik snap hem wel. Hij heeft er de klasse voor.

pjam4 13 november 2017 om 17:53

Klasbak, zijn vergelijking met Thomas vind ik wel een goede, al is Kwiat veel beter in de sprint en nog meer getalenteerd. Grote ronde moet ik nog zien, maar wie weet, eerst maar eens PN e.d. proberen te winnen inderdaad.

Lennimator 13 november 2017 om 17:56

Mooi dat hij die ambitie heeft.

Achteraf had ik die constante strijd tussen hem en Sagan in de jeugd wel mee willen maken.
Wat een klasbakken..

Titaantje 13 november 2017 om 18:53

werd al een keer 11e in de tour dus er is een duidelijke minimumgrens. Met meer specifieke training zou een podium er zomaar in kunnen zitten, maar dan moet het wel wat meezitten. En wie weet hoe ver je het dan kan schoppen.

west 13 november 2017 om 19:42

Zou een ronde moeten kunnen rijden zoals Dumoulin dat doet; heeft een uitstekende tijdrit waar denk ik zelfs nog nooit echt op gefocust is door hem, is op de korte beklimminkjes de explosiefste en kan heel aardig bergop rijden zelfs nu de focus nog op LBL en de Strade ligt….

Kelder is de Man 13 november 2017 om 19:43

Eigenlijk geen idee hoe hij tegen de klok rijdt. Maar zie hem liever op een podium staan in een ronde dan die clowneske motorhanger.

Wigo 13 november 2017 om 19:57

Laatste tijdrit in de Tour 2017 niet gevolgd ?
https://www.touretappe.nl/tour-de-france-2017-uitslag/etappe-20-uitslag-tdf-2017/

Kelder is de Man 13 november 2017 om 21:09

Wigo..
Haha.. Nee.. toen was ik op vakantie in een land zonder wifi:) Maar bedankt!

Mwielerfan 13 november 2017 om 23:26

@kelder hij rijd bijna elk jaar wel ergens een goede tijdrit tegen serieuze tegenstanders. Maar hij is wel wisselvallig in de discipline, net als in zn vorm trouwens. Hij heeft behalve dir jaar altijd wel momenten gehad dat hij probeerde te pieken maar dat het er niet uitkomt. Afgewisseld met grote top pieken van vorm. Die wisselvalligheid is wel lastig voor klassement.
Maar goed op jonge leeftijd al bijna top 10 tour. De potentie is er. Zie hem wel top 5 in vuelta halen iig.

Romāns Vainšteins 13 november 2017 om 23:42

RvV, PR, Luik en GdL winnen lijkt me eerder iets wat hij zou moeten nastreven.

Samlambeej 14 november 2017 om 01:19

En wie durft zeggen dat Kwiat het niet kan?

Schollekop 14 november 2017 om 07:59

@Samlambeej: ikke. Een grote ronde winnen of ook maar podium halen zit er voor hem niet in. In het hooggebergte wordt hij er gewoon af gepierd door de vederlichte mannetjes.

De Brigadier 14 november 2017 om 09:44

Mocht vertrekken bij QS omdat Lefevere het er bij hem maar niet in kreeg dat hij voor dat soort misplaatste ambities helemaal niet was aangetrokken.

teunster 14 november 2017 om 10:32

@Schollekop, hij is lichter dan Dumoulin. en natuurlijk is hij geen Dumoulin, andersom is Dumoulin zeker geen Kwiat. Elk hun eigen specifieke kwaliteiten, maar ik denk dat Kwiat zeker wel te trainen is voor een topnotering of winst in grote ronde.
@Romans, tuurlijk, en gezien zijn klasse gaat hij dat doen ook. In het interview zegt hij dat hij mee kan doen in die wedstrijden zonder er al te specifiek op te trainen.

Wat mij betreft een alleskunner en een klasbak!!!

@MWielerfan, die wisselvalligheid herken ik inderdaad wel bij hem. Was dat niet na zijn gewonnen wk dat hij in lombardije HE-LE-MAAL geparkeerd stond? :) Die staat me nog goed bij.

west 14 november 2017 om 10:58

Was de wisselvalligheid van Kwiatkowski ook niet gewoon de leeftijd? Zijn seizoen 2017 was eigenlijk gewoon heel goed, het hele jaar lang…. Strade, San remo, San Sebastian gewonnen, was de beste knecht tijdens de tour met een afsluitende tijdrit waarin hij tweede wordt op 1 seconde… Op het Wk aanvallend gereden en omdat het een massasprint werd net geen top 10, Waalse klassiekers twee keer podium en een top 10 plaats…. Dan zijn je piekmomenten er toch aardig constant uitgekomen dit jaar.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Headlines

Materiaalzone

Populair

Poll

Simon Yates is in mijn ogen de terechte winnaar van de UCI WorldTour 2018.

Stand