‘Kwalijk dat niet iedereen meeprofiteert van Giro-start Israël’

dinsdag 15 augustus 2017 om 17:48

Marc de Maar vindt het kwalijk dat enkel de organisatie profiteert van de aanstaande Giro d’Italia-start in Israël. Dat vertelde de wielrenner in WielerFlits Live. “Het is jammer dat niet iedereen daarvan meeprofiteert. Dat is nooit anders geweest door gebrek aan eensgezindheid in het peloton. Dat vind ik kwalijk”, zegt hij.

“Wat betreft internationalisering van de mooiste sport ter wereld is het een goede zaak”, voegt De Maar daar aan toe. Ook het aspect veiligheid kwam ter sprake. “Israël staat vooral te boek als gevaarlijk land, oorlog en terrorisme”, zegt de wielrenner annex mountainbiker.

Volgens journalist Frits Barend ligt de kwestie rond veiligheid en angst voor aanslagen anders. “Israël is het land dat daar het meest op voorbereid en ingesteld is”, geeft hij aan. “Zij zullen ervoor zorgen dat het zo veilig mogelijk kan verlopen, maar net als bij de Tour de France in Parijs zal Israël ook veel veiligheidsmaatregelen moeten nemen. Het is nergens meer veilig.”

Vorig jaar werd het Israel Cycling Academy al opgericht, met onder anderen de Nederlander Dennis van Winden in dienst. Het tekent de fietscultuur in het land volgens Barend, die vanwege zijn joodse achtergrond vaak op familiebezoek is in Israël. “Het is een heel fietsvriendelijk land. Veel Israëliërs willen gaan fietsen omdat met de auto bijna niets meer te bereiken is in de grote steden. Voor het land is het een geweldig evenement”, aldus Barend.

Meer video’s zien uit het peloton?
Abonneer je dan nu op ons YouTube-kanaal!

Dit artikel delen:

57 Reacties

Mwielerfan 15 augustus 2017 om 18:19

Veel willen gaan fietsen, dus ze doen het nog niet.

achtpuntzes 15 augustus 2017 om 18:20

@ Frits Barend:
veilig is het pas echt als er geen noodzaak is om op elke straathoek militairen te zetten.

en als je met de auto nergens meer kan komen dan is dat eerder auto-onvriendelijk dan fietsvriendelijk.

@mwielerfan:
ze willen niet fietsen, volgens Barend moeten ze wel gaan fietsen omdat ze nergens meer met de auto kunnen komen, en dat is toch net ff anders.

ghostwriter 15 augustus 2017 om 18:23

Ik zal deze Giro d’Italia jammer genoeg overslaan als kijker. Dat is het enige wat ik als kijker kan doen om mijn ongenoegen te uiten dat de Giro in Israel begint. Ik heb ook de Olympische Spelen in Beijing niet bekeken en kijk ook nooit naar (samenvattingen van) wielerwedstrijden in landen als Qatar. De organisatoren van de Giro moeten beseffen dat ze Israel (wat nu al 50 jaar de Palestinian territory bezet) credibility geven door daar te beginnen.

Rondo 15 augustus 2017 om 18:24

Barend kiest voor de Israëlieten, die kunnen een fiets betalen.
Sneu voor de Arabieren die zich dat gekonoliseer maar moeten laten wel gevallen en bij elke controle post van de fiets moeten. En dan hebben we het nog niet eens over de lekke banden door het prikkeldraad.

achtpuntzes 15 augustus 2017 om 18:27

@ ghostwriter:
ja, ontneem jezelf je kijkplezier. dat zal ze leren! :p

RobertMollema 15 augustus 2017 om 18:40

Fantastisch initiatief om de Giro 2018 te laten beginnen in Israël. Ik ga meer Giro kijken dan ooit! Prima wegen, faciliteiten en publiek. Het is overigens maar goed dat Israël tegenwoordig de scepter zwaait in gebieden die in het verleden Palestijns waren. Vanwege de aanwezigheid van Israëlische soldaten en politie zijn deze gebieden veel veiliger dan de Gazastrook (Hamas), Zuid-Libanon (Hezbollah) en tal van andere Palestijnse gebieden.

josi 15 augustus 2017 om 18:44

@ghostwriter, Ik begrijp je sentiment wel maar als je consequent wilt zijn, moet je dan ook geen koersen meer kijken waar ploegen als Bahrain Merida, UAE Emirates en Astana aan meedoen. Dan blijft er alleen zo weinig over.

Kingstown 15 augustus 2017 om 18:44

@ 8.6

Sommige mensen hebben principes. Ik vind dat hooglijk te waarderen. Beter dan egoistische opportunisten die nergens voor staan behalve voor hun eigen hedonistische genot.

Dat het geen zier aan de situatie veranderd heeft niets te maken met het maken van persoonlijke keuzes die passen bij je eigen geweten. Niet erg hip in deze tijd, waarin het maken van persoonlijke offers te zwaar is voor velen.

FritsvanHoefelen 15 augustus 2017 om 18:48

Ik hoop wel dat dat model uit die Jeruzalem-Tel Aviv-Two cities, one break-reclame een grote rol krijgt.

Skedel 15 augustus 2017 om 18:49

@Kingstown
Alleen het leven is zoveel makkelijker als je a lá Frits met winden meewaait en je je mening naargelang je wens kan bijstellen.

achtpuntzes 15 augustus 2017 om 19:03

@ Kingstown:
en als Palestina niet bezet zou zijn dan zou je een wielerwedstrijd in datzelfde Palestina boycotten omdat het een zandbakkoers is en ze daar een beetje achter liggen op het westen?
tja, van mij mag je tegen zowel Zionisten, Arabieren als Chinezen en voor mijn part tegen Eskimo’s zijn, maar ik vind dat eerder tegen je spreken dan voor je spreken. en dan ook nog anderen (mij wellicht?) uitmaken voor niet hippe egoistische opportunisten, dan vraag ik me af of er überhaupt nog mensen zijn met wie je wel door een deur kan?

Wielrennertje 15 augustus 2017 om 19:07

@gw Misschien een idee om ook geen producten meer uit China consumeren als boycot? Zal best een uitdaging zijn denk ik.

Quote:
Beter dan egoistische opportunisten die nergens voor staan behalve voor hun eigen hedonistische genot.

Gelukkig is dat nog altijd de keuze van de mensen zelf. Als mensen er voor kiezen om hun wieler/kijkplezier niet te laten vergallen omdat het allemaal zo (politiek) onverantwoord is volgens sommigen, mogen ze dat zelf weten en hebben ze daar het volste recht in. Dan ben jij niemand om dat te veroordelen en hun af te doen als egoistisch en opportunistisch.

achtpuntzes 15 augustus 2017 om 19:15

@ Kingstown:
en doe die auto ook maar de deur uit dan, want meer dan 95% van de olieproducerende landen zijn immers 'fout'.

klootje kriekeljon 15 augustus 2017 om 19:32

Maar is het toeval dat Frits Barend nu net in de WFlive uitzending zit waar het over de Giro-start in Israël gaat, Wielerflits?

Die vraag houdt me nog het meest bezig na de aflevering van gisteren.

ONCE 15 augustus 2017 om 19:34

Als Van Agt ook nog even uitgenodigd was had je mooie tv gehad, of niet het is maar hoe je het bekijkt

achtpuntzes 15 augustus 2017 om 19:35

@ klootje:
wat denk je zelf? :p

ghostwriter 15 augustus 2017 om 19:49

@achtpuntzes
Ik kijk niet met plezier naar wedstrijden in landen als Israel en Qatar dus ik ontneem mijzelf geen kijkplezier.

@Wielrennertje
Dat is zo goed als onmogelijk.

@josi
Dat vind ik niet nodig.

@achtpuntzes
Ben je ooit in Palestina geweest? In de West Bank liggen ze helemaal niet achter op het Westen. Doordat zowel de Islam als Christendom officiele religies van Palestina zijn is er een enorme relgieuze vrijheid onder Palestijnen in de West Bank (jammer genoeg is die verdwenen in de Gaza Strip). Je zult af en toe een Moslima met een niqab zien maar niet vaker dan in London (waar ik woon) bijvoorbeeld.

Nibs 15 augustus 2017 om 19:54

Kan mij niet voorstellen dat de meeste rennners hier laaiend enthousiast over zijn want veel zotter kan het natuurlijk niet meer worden. Dan was hun afdalingscompetitie een beter zot idee. Daarenboven vraag ik mij toch af wat bahrain en uae hier van denken wetende dat ze moeten starten.

Polleke 15 augustus 2017 om 19:57

Alle WT ploegen hebben bv de Ronde van Turkije letterlijk de nek omgedraaid omwille van de politieke situatie…. nu zijn ze voorlopig heel stil mbt tot de Giro start in Israel…

achtpuntzes 15 augustus 2017 om 20:06

@ ghostwriter:
religieuze keuzevrijheid in Palestina? laat me niet lachen! moet je eens kijken hoe je familie reageert als je als Palestijn besluit om orthodoxe jood te worden.

achtpuntzes 15 augustus 2017 om 20:14

@ ghostwriter:
dus wel keuzevrijheid qua religie, maar niet de vrijheid om zelf te bepalen waar je woont. worden Israëliërs die Moslim worden ook de grens over geschopt? geen idee, ik kom daar nooit. tja, de inburgering is daar nooit echt van de grond gekomen dacht ik zo.

Il Cavaliere 15 augustus 2017 om 20:28

edit WF: dergelijke reacties mag je achterwege laten

JohanP 15 augustus 2017 om 20:38

Ik zal met veel plezier naar de Giro-start in Israel kijken. Als geschiedenis-freak lijkt het me heel boeiend om die oude Bijbelse plekken langs te zien schuiven.

Explorer 15 augustus 2017 om 20:39

@il cavaliere, wat een trieste onnozele reactie. Ieder heeft zijn mening. Of het nu gaat om wielrennen, geloof of bepaalde zaken in het leven. Laat iemand in zijn waarde of reageer met fatsoen en onderbouwing.

Ontopic: een grote ronde is gericht op geld en commercie is de grondlegger daarvan in het wielrennen. De bobo’s kunnen hun zakken vullen. Wat betref de geloofskwestie in een land tja, niet elk land heeft een vrijheids van meningsuiting als nederland en gelooft in meerdere culturen op 1 stuk grond om samen te leven. Hoe erg het ook is. Macht is kracht.

Covadonga 15 augustus 2017 om 20:53

Is wf op zoek naar zoveel mogelijk reacties? Dit politieke beladen onderwerp hebben we inmiddels toch wel gehad.

Headlines

Materiaalzone

Populair