Kwakkelende Chaves ziet af: “Haal al twee jaar mijn niveau niet”

Door , dinsdag 10 juli 2018 om 12:27
Kwakkelende Chaves ziet af: “Haal al twee jaar mijn niveau niet”

foto: Sirotti

Twee jaar geleden leek Esteban Chaves een absolute ster te worden. De Colombiaan maakte niet alleen indruk op de fiets, ook daarbuiten was de goedlachse klimmer een verademing. Sindsdien sukkelt Chavito echter met zijn vorm en blessures. “Ik haal al twee jaar mijn oude niveau niet meer. Het is niet gemakkelijk om positief te blijven”, zo stelt de Mitchelton-Scott-renner zich kwetsbaar op in een interview met Cyclist.

Aaneenschakeling van pech na wonderjaar 
In 2016 was Chaves een van de seizoensrevelaties. Zo eindigde hij zowel in de Giro d’Italia (2e) als de Vuelta a España (3e) op het eindpodium. Daarnaast won hij in het najaar de Ronde van Lombardije. Hij werd hiermee de eerste Colombiaanse winnaar van een monument. Sindsdien rijdt de pechduivel echter mee op de schouders van Chaves.

In 2017 viel een groot deel van het voorseizoen in het water door een slepende knieblessure. Hierdoor was hij niet op tijd in vorm voor de Tour de France; een anonieme 62e plaats in de eindstand was het gevolg. In de Vuelta a España leek hij vervolgens op weg naar een goede eindklassering, tot hij er in de laatste week doorheen zakte. Vervolgens viel hij in de Giro dell’Emilia uit met een schouderbreuk, waardoor hij zijn titel in Lombardije niet kon verdedigen.

Chaves: “Optimisme keert langzaam terug”
Dit seizoen leek Chaves er in de Giro eindelijk door te komen met een ritzege op de Etna, maar vond hij in het restant van de ronde zijn Waterloo. Een klap die hij nog altijd niet te boven is gekomen. “Ik heb alleen maar afgezien in het tweede deel van de Giro. Het is lastig om hiermee om te gaan. Ik haal al twee jaar mijn niveau niet, en we weten nog altijd niet hoe dit komt. We proberen de oorzaak te achterhalen.”

Chaves mag dan bekend staan om zijn positieve ingesteldheid, zelfs hij vindt het bij momenten lastig om optimistisch te blijven. “Ups en downs horen bij het leven, maar het is zeker niet gemakkelijk. Als je denkt aan sporters, dan denk je alleen maar aan de overwinningen. Hierdoor zie je vaak niet meer hoe zwaar het leven is achter deze successen.”

“Uiteraard mag je teleurgesteld zijn, je gefrustreerd voelen. Ook ik huil en klaag weleens, maar je moet vooruit kijken en blijven vechten. Ik heb ergere situaties meegemaakt. Ik voel me langzaam weer beter worden. Het optimisme keert terug. Alles zal weer normaal worden”, besluit de Colombiaan hoopvol.

Chaves zal zich in de Tour of Utah (6-12 augustus) voorbereiden op de Vuelta a España en het WK in Innsbruck, zijn twee resterende hoofddoelen voor dit seizoen.

Dit artikel delen:

13 Reacties

clarylucky 10 juli 2018 om 12:40

een grote favoriet voor het wk

inspector 10 juli 2018 om 12:41

Net als kruiswijk het ken nog komen

Djoop 10 juli 2018 om 12:54

Ik hoop dat het antwoord niet voor de hand ligt, want het is zo’n heerlijke vechter deze gast.

Rhohan 10 juli 2018 om 13:02
Quote:
een grote favoriet voor het wk

Niet dus… haalt zijn niveau gewoon niet. Dan ben je met zo’n sterk team als Colombia al snel gedegradeerd tot knecht.

Volksheld 10 juli 2018 om 13:03

ik ben fan

Spinergy 10 juli 2018 om 13:20

wint toch een Giro etappe, zo slecht is het dus ook nog niet…
waarschijnlijk zijn basis nog iets te smal na al het ongemak voor een klassement…

achtpuntzes 10 juli 2018 om 13:40
Quote:
Het is niet gemakkelijk om positief te blijven

Lol :p

Romāns Vainšteins 10 juli 2018 om 13:52

Ronde van Spanje natuurlijk een geweldig mooie kans om zich weer helemaal terug te bewijzen, dat gaat een mooie open ronde worden met al dat giro-en-tourgeweld dit jaar.

Jungle Man 10 juli 2018 om 14:13

Ik hoop van harte dat ie in de Vuelta weer ouderwets rijdt.

Olly 10 juli 2018 om 14:26

Komt allemaal goed. Chaves wordt in Vuelta tweede achter Wilco Kelderman. :-)

VerstandOpNul 10 juli 2018 om 14:49

Mooi dat ervoor blijft vechten..
Ik vond hem 2 jaar geleden iets te goedlachs en het kwam hem iets te makkelijk aanwaaien.. Hopelijk komt hij erbovenop..

reusjen 10 juli 2018 om 15:52

@Verstandopnul
Het kan ook zijn dat het lijkt of het makkelijk komt aanwaaien door zijn opgeruimde karakter. Heeft bij mij een hoge gunfactor deze jongen. Dat hij in de Giro won heeft hij natuurlijk wel aan Yates te danken.

Titaantje 10 juli 2018 om 17:44

Nouja, aan Yates te danken… je moet er nog wel zelf fietsen…

Headlines

Materiaalzone

Populair