Kuss en Kruijswijk niet bij de besten in Dauphiné: “Werk aan de winkel”

zondag 6 juni 2021 om 18:47
Kuss en Kruijswijk niet bij de besten in Dauphiné: “Werk aan de winkel”

foto: Cor Vos

Jumbo-Visma toonde zich in de laatste etappe van het Critérium du Dauphiné in het offensief. Het enige succes was de tweede plaats in de daguitslag van Jonas Vingegaard. Kopmannen Sepp Kuss en Steven Kruijswijk konden namelijk niet mee met de favorieten. “Er is nog werk aan de winkel, maar we zijn op de goede weg”, zegt ploegleider Grischa Niermann.

“Helaas had Sepp vandaag een off-day”, blikt Niermann terug op het vroege afhaken van de Amerikaanse kopman. “Op de Joux Plane voelde hij zich al snel slecht, waardoor hij het moest laten lopen. We hadden in eerste instantie het idee om Steven voor Sepp te laten openen, maar Sepp was niet goed genoeg. Steven zijn aanval was uiteindelijk gecontroleerd.”

“Deze week stond deels in het teken van opbouwen naar de Tour. Er is nog werk aan de winkel, maar we zijn op de goede weg”, aldus de ploegleider. Kruijswijk sloot de Dauphiné uiteindelijk af als vijftiende, op ruim drie minuten van eindwinnaar Richie Porte. Kuss zakte weg naar de 23ste plaats.

Vingegaard blijft Konrad voor in de strijd om de tweede plaats – foto: Cor Vos

‘Vingegaard op de goede weg’
De tweede plaats van Vingegaard, achter een in topvorm verkerende Mark Padun, was wel een hoogtepunt voor Jumbo-Visma. “Padun bleek uiteindelijk te sterk en dan moeten we uiteindelijk genoegen nemen met de tweede plek. Een mooi resultaat voor Jonas”, vindt Niermann.

“Jonas heeft weer laten zien dat hij op de goede weg is. We gingen zonder hoge verwachtingen met hem hier naartoe. Na een paar mindere dagen reed hij eergisteren een mooie tijdrit en wordt hij vandaag knap tweede”, vertelt hij over de prestaties van de Deense klimmer, die na een blessure hier zijn comeback maakte.

Dit artikel delen:

47 Reacties

Bayliner 6 juni 2021 om 19:18

Hier werkte kruijswijk maanden naar toe en hier een bevestiging krijgen van zijn vorm Nogmaals hele middelmatige renner.Lekker laten knechten in de tour er is maar een kopman en dat is roglic…die heeft alles wat Kruijswijk niet heeft

Handige Harry 6 juni 2021 om 19:37

Ja echt een prutser is het, sowieso onverantwoord dat hij zonder zijwieltjes mag rijden…

Panache 6 juni 2021 om 19:39

Kruijswijk behoort niet (meer) tot de absolute top van de AK-renners in de grote ronden. Echter hem middelmatig noemen zal een gebrek aan woordenschat zijn?

Jefta Van der Rande 6 juni 2021 om 19:52

Hij heeft alleen maar in alle grote ronden top 4 gereden en in de ronde van frankrijk top 3, een echte prutser inderdaad.

dit is mijn achterwiel 6 juni 2021 om 20:07

Hey harry. Ik neem aan dat je een cynische opmerking maakt

Blackcanyon 6 juni 2021 om 21:10

Dan kan hij nog altijd snel zijn ‘op zijn re’Tour

Edwin Jansen 7 juni 2021 om 11:27

Ja zo middelmatig dat hij nog nooit ook maar enigzins heeft laten zien de Giro te kunnen winnen, nog ook maar enigszins in de buurt is gekomen van een tour podium. Scarcasme bedoeld.

SchoonGeweten 6 juni 2021 om 19:19

Hmmmm, niet eens ‘tevreden’ of ‘content’ maar ‘op de goede weg’. Ik voorspel een mooie toekomst… waar die dan ook mag beginnen.

KennyKlimmen 6 juni 2021 om 19:22

Vind ik leuk.

Franco Ballerini 6 juni 2021 om 19:45

Kuss is een redelijke klimmer, meer niet. Ronderenner? Nee, zelfs een rondje zal hij nooit winnen.

dit is mijn achterwiel 6 juni 2021 om 20:08

Hij heeft vaak een off-day. En alsie top lijkt en aanvallend rijdt, valtie vaak stil. Mentaal dingetje?

AZH 6 juni 2021 om 20:27

Hij heeft al eens een rondje gewonnen.

dit is mijn achterwiel 6 juni 2021 om 20:58

@azh Aan de andere kan vd plas. Idd. En in de vuelta een etappe. Grote klasse. Maar soms rijdt hij zo ‘gek’ (bij gebrek aan vocabulaire). Ik kan dat niet goed snappen (niet dat ik zo bijzonder veel snap, maar ben benieuwd of iemand hier dat ook ziet en kan duiden)

Romāns Vainšteins 6 juni 2021 om 22:01

Ja ik.

Kuss is type Poels. Grillig maar bijzonder goed op de lastigste stukken omhoog. Als kopman kan je niet altijd op hem rekenen maar er zijn dagen tussen dat hij zijn iele gewicht in platina waard is gelijk zoals Martinez dat voor Bernal was. Als hij een off day heeft ook lekker laten uitbollen, stom doorhakken tegen beter weten in helpt niks. De rol van lijfwacht omhoog zal naar Vingegaard gaan die dit in het voorjaar subliem deed.Kruijswijk is weer net iets anders, die is zo taai dat hij minder dan de rest aftakelt en je hem er in week 3 nog ferm bij hebt zitten.

Ik vind het alle 3 om verschillende redenen zeer nuttige en selecteerbare knechten voor Roglic en/of van Aert en deze Dauphine zegt niet zoveel omdat ze niet ingezet zijn zoals in de tour beoogd is.

Jacco van Stierop 6 juni 2021 om 22:44

Kuss moet je niet in een keurslijf willen drukken. Geen kopman maken en ook geen luitenant-rol geven. Hij is in staat in elke grote ronde een mooie rit op zijn naam te schrijven, en ik acht hem ook niet kansloos in de zwaardere geaccidenteerde klassiekers.
Lekker laten freewheelen, die gast.

Massimo Bataille 6 juni 2021 om 22:46

Ik heb bij Kuss vooral het gevoel dat hij niet kan recuperen na een aanval (samen met sporadisch een slechte dag). Heb hem al zeer mooie dingen zien doen tempo makend voor roglic ( en dan is hij echt een van de beste klimmers ter wereld), maar als hij dan eens aanvalt, dan valt hij toch wel stil.
Kruijswijk is een pure ‘diesel’, maar zal idd nog ietsje beter moeten worden om van waarde te zijn voor Roglic. Hij klimt voorlopig net niet goed genoeg om echt te kunnen ‘werken’ voor Roglic. Voor Roglic mag je de kopgroep versmachten en dan kan hij nog die versnelling doen. Kruijswijk kan nu nog niet dat hoge tempo maken.

assen 7 juni 2021 om 09:40

Veel teams zouden heel blij zijn met Kuss in hun team. Of ie een grote ronde gaat winnen is een vraag van een andere orde (denk zelf van niet, maar wie weet).

Edwin Jansen 7 juni 2021 om 11:30

Hij was ooit in Utah outstanding. Maar naar ik begrijp uit de reacties hier heeft die ronde nul waarde. Vraag me af of mensen wel echt doorhebben hoe zwaar het koersen is in Utah.

FritsvanHoefelen 6 juni 2021 om 19:46

Stilaan tijd voor uitslagen, aldus Dylan

FDJ 6 juni 2021 om 20:06

Toch gaf het wel enigszins vertrouwen hoe hij Quintana voorbij reed. Nogmaals hij is er nog niet, maar dit soort uitslagen zijn in een Dauphine voor zijn doen niet slecht. Zelfs in 2019 was de Dauphine niet geweldig. Kruijswijk is juist een pure klassmentsrenner. En als klassmentsrenner schat ik hem hoger in gezien zijn hele loopbaan dan een Mollema bijvoorbeeld. Ik vind hem na Dumoulin echt de beste Nederlandse klassementsrenner van deze eeuw.

WernerFranke 6 juni 2021 om 20:34

Quintana voorbij rijden is niet echt een referentie in 2021.

Tony 6 juni 2021 om 20:47

Prestaties zijn ver onder de maat. Als in de tour Primoz snel alleen komt te zitten wordt de tour winnen een moeilijk verhaal. Kijk eens naar Movistar en Eneos hoe lang die bij elkaar blijven.

horsm 6 juni 2021 om 21:24

Het ligt er aan wat ‘de maat’ is – vergeleken met vorig jaar is het minder. Maar dat kan haast niet anders.

S. Morgenstern 6 juni 2021 om 22:06

Waarom zou je verwachten dat Roglic snel alleen komt te zitten? De twee bergritten hier steeds een knecht in de toptien toch? Daarnaast Kruijswijk die vijftiende wordt en Van Aert die er nog bij komt. Moet dus veel gebeuren wil Roglic snel alleen komen te zitten.

Turtlehead 6 juni 2021 om 22:42

Als Roglic dan weer lang onder de maten is en met hen aan de finish komt, is hij toch goed omringd ;)

evanderwel 6 juni 2021 om 20:53

Kruijswijk heeft wel vaker laten zien er ineens te kunnen staan in een grote ronde, maar tot nu toe is het echt niet overtuigend dit jaar. Kuss kan op sommige dagen met de allerbesten omhoog, maar loopt altijd wel tegen een slechte dag aan. Ik zou eerder inzetten op Vingegaard als klassementsrenner.

Rufusvb 7 juni 2021 om 03:23

Toen Kruijswijk in 2019 podium Tour haalde reed je het hele jaar ook niet top. Alleen in Catalonië en Romandië deed ie het redelijk. Kuss is gewoon een topknecht in de bergen, maar geen AK man. Vingegaard zie ik ook als toekomstig AK man, maar dan wel van de kleinere rondes. Ook een luxe knecht voor Roglic in de Tour dus.

Blackcanyon 6 juni 2021 om 21:15

Jumbo heeft nog tijd om de vorm aan te scherpen. Vorig jaar was Roglic 1 dag te vroeg over zijn topvorm heen. Kruijswijk gaat t vast beter doen dan de tour van vorig jaar. Wout gaat ook vlammen in de Tour, al was t maar omdat Mathieu meerijdt.

MichielH 6 juni 2021 om 22:34

Ja precies, die tour van Kruijswijk van vorig jaar…
En Wout is vast alleen maar met MvP bezig…

Turtlehead 6 juni 2021 om 22:43

Lol @Michel: inderdaad, we zullen het wat Kruijswijk betreft de allereerste dag al weten ;)

dumoman 6 juni 2021 om 21:41

Het wordt sowieso tijd dat TJV ergens een resultaat (1e) neerzet en dat geldt ook voor alle Nederlandse wielrenners, mogelijk dat MVP nog iets moois laat zien….

S. Morgenstern 6 juni 2021 om 22:07

Balen dat je Schelling dan weer net hebt gemist! Ben je er nog zo mee bezig. Zit je ook niet mee..

Derrick 6 juni 2021 om 23:17

Wanprestatie, en maar graag als kopmannen uitgespeeld willen worden. Na dit seizoen doorselecteren of een pak inleveren…

Marik 7 juni 2021 om 09:08

Laten we het hele seizoen van Kruijswijk maar eens afwachten. Daarna de balans opmaken, dat zou ik als TJV ploeg ook doen. Als hij daadwerkelijk goede prestaties levert dan weet je precies wanneer je wat aan hem hebt. Blijft hij tegenvallen, dan moet je ook durven concluderen dat hij geen toegevoegde waarde meer heeft voor de ploeg.

harryjohan71 7 juni 2021 om 09:23

@Marik wat is jou definitie van geen toegevoegde waarde meer hebben voor de ploeg?

Marik 7 juni 2021 om 09:38

Harry, zoals hij tot nu toe in 2021 in de rondte rijdt.

harryjohan71 7 juni 2021 om 09:45

Als hij elke dag net zo goed is als afgelopen zondag is hij een prima knecht voor Roglic.

Marik 7 juni 2021 om 10:39

Harry dat denk ik niet, ik vind Steven niet zo goed als knecht. Maar goed we gaan het zien, als hij een significante bijdrage kan leveren aan de Tourzege van Roglic dan is zijn toegevoegde waarde prima denk ik.

assen 7 juni 2021 om 09:43

Het is zeker zo dat TJV onder de maat presteert. Geen enkele TJV renner die nu rijdt presteert net zo goed (of beter) als vorig jaar, maar slechter. Van Roglic weten we het nog niet.

INEOS, Bahrain, UAE, Movistar rijden beter dan vorig jaar, en nu als ploeg beter dan TJV.

Ik bereid me op een Tour met bijgestelde verwachtingen – en ben tevreden (een 7 a 8) met twee ritoverwinningen en een podiumplaats voor Roglic (3e).

S. Morgenstern 7 juni 2021 om 09:49

Gesink en Martin rijden op hetzelfde niveau als vorig jaar. Vingegaard is een heel stuk beter dan hij toen rond reed. Kuss was buiten zijn offday van gisteren (die hij vorig jaar ook in de Tour had overigens), gewoon weer één van de beste klimmers van het peloton. Kruijswijk is de enige waarvan je misschien kunt zeggen dat hij minder is dan een jaar geleden, hoewel hij ook toen (in dienst van Roglic) hier nog niet geweldig reed en rond dezelfde positie zat.

harryjohan71 7 juni 2021 om 09:51

@Assen Met UAE kan ik het op dit moment niet eens zijn. Bij JV reden de 2 kopmannen niet mee, wat direct al een vertekend beeld geeft. Vingegaard was gisteren dik in orde. Als Roglic aan de leiding had gestaan, was Kruijswijk niet gaan aanvallen, maar had de klim voor zijn rekening genomen samen met Vingegaard.

S. Morgenstern 7 juni 2021 om 10:13

UAE zie ik ook niet zo inderdaad. Beter dan vorig jaar zal het wel zijn, maar in deze koers heb ik niemand indruk zijn maken. McNulty had een verrassende sprint, maar zakte er in de bergritten gigantisch doorheen. Formolo heeft af en toe wat uitschieters gehad en is vooral een geweldige knecht voor klassieker parcoursen in slechte omstandigheden, maar als klimmer ook nog niet indrukwekkend dit seizoen. Majka ook redelijk teleurstellend tot nu toe. Hitscho ook nog zeker niet de renner die hij vorig jaar was.

Ik zie ze in de Tour wel met een uitstekende groep starten, maar om ze boven Jumbo in te schatten moet je vooral die laatste met een overdreven vergrootglas hebben gevolgd.

Pannenkoek 7 juni 2021 om 10:23

Zeg ik iets heel geks als ik denk dat TJV aan het trainen was deze Dauphine ipv echt koersen voor klasseringen? Ze zijn er allemaal minstens 1 dag doorheen gezakt maar hebben ook allemaal minstens 1 dag klasse laten zien.

Vorig jaar waren ze superdominant en nu is het wat normaler, als ze nu in de tour pure top zijn zou dat mooi zijn

Edwin Jansen 7 juni 2021 om 11:34

Ik denk dat je dat goed ziet. Het is nogal een verschil of je met of zonder Primoz koerst.

assen 7 juni 2021 om 12:54

Ik he met dezelfde gedachte gespeeld. Pogacar was vorig jaar niet goed in de Dauphine, maar in de Tour daarna wel. Misschien probeert TJV hetzelfde dit jaar

debarreman 7 juni 2021 om 14:20

Pannenkoek, ik denk dat je daar helemaal gelijk in hebt. Zonder kopman die meedoet voor de winst (klassement/Roglic, etappes/Roglic en van Aert) is een team minder gefocust. Scheelt m.i. zo 10% aan scherpte. Is bij ieder team zo.
Zag je bijvoorbeeld ook aan de eerste etappes waarin de JV-ers als individuen in het peloton reden. Pas in de laatste etappes was het meer een groep. De rijders hadden deze Dauphine meer individuele doelstellingen.
Komt bij dat er nu een week extra zit tussen Dauphine en TdF en dat ik alle vertrouwen heb in de kennis en kunde van de JV-trainers. Maar goed, prestaties in het verleden zijn geen garanties natuurlijk.

De Siepel 7 juni 2021 om 15:13

Kruijswijk moet even langs bij Padun. Zomaar uit het niets, twee bergritten achter elkaar winnen…waarbij op de Joux de Plane ( een van de zwaarste beklimmingen in de Alpen) met een nieuw klimmersrecord. Even navragen, welke pilletjes daarvoor geslikt moeten worden.

Net binnen

Populair

Materiaalzone