Küng rekent af met pech op Zwitsers kampioenschap: “Beter nu dan op de Spelen”

donderdag 17 juni 2021 om 12:03
Küng rekent af met pech op Zwitsers kampioenschap: “Beter nu dan op de Spelen”

foto: Cor Vos

Stefan Küng is voor de vijfde achtereenvolgende keer Zwitsers kampioen tijdrijden geworden. In Le Chalet-à-Gobet was de renner van Groupama-FDJ, ondanks een lekke band en malheur met zijn radio en vermogensmeter, meer dan twee minuten sneller dan Marc Hirschi.

“Vandaag was het doel om de titel te verdedigen, maar het was tevens een goede test voor de Tour de France en de Olympische Spelen; het parcours was vergelijkbaar met dat van Tokio”, vertelde Küng naderhand via zijn ploeg. “Ik begon goed en vond een goed ritme, maar na tien kilometer had ik een lek voorwiel en moest ik van fiets wisselen. Helaas had ik vijf kilometer later ook nog problemen met mijn radio en mijn vermogensmeter. Ik was stekeblind.”

Zonder informatie moest de 27-jarige hardrijder, die dit seizoen al een rit en het eindklassement in de Ronde van Valencia won, op mijn gevoel verder rijden. “Gelukkig heb ik al zo vaak op de tijdritfiets gereden dat ik vrij goed wist wat ik moest doen. Op een gegeven moment kreeg ik mijn concurrenten in het vizier en na 25 kilometer haalde ik Marc Hirschi in, die twee minuten voor mij was gestart. Net voor het einde kwam ik bij Gino Mäder, die vier minuten eerder was begonnen.”

Toen wist Küng dat hij op de goede weg was en uiteindelijk zette hij na 39,6 heuvelige kilometers de klok stil op 48:28 minuten. “Al met al is het beter dat deze problemen zich nu voordoen dan in een wedstrijd als de Tour, de Spelen of het WK. Je leert hier steeds weer opnieuw van. Het gevoel was goed en nu ga ik wat rusten. De wegwedstrijd rijd ik niet om straks klaar te zijn voor de Tour en de Spelen.”


Hirschi: “Küng was op zo’n parcours moeilijk te verslaan”

Marc Hirschi was achter Küng de eerste verliezer op het Zwitsers kampioenschap tijdrijden. De renner van UAE Emirates zette de klok stil na 50:57 minuten. “Ik ben tevreden over mijn optreden. Ik kwam sterk uit de Ronde van Zwitserland, maar het was altijd zwaar om Küng op zo’n parcours te verslaan. Nu neem ik eerst wat rust en dan focus ik mij op de wegwedstrijd. Het is een relatief kort parcours met een paar punchy beklimmingen, dus dat zou mij goed moeten liggen.”
 

Dit artikel delen:

15 Reacties

Wheely 17 juni 2021 om 12:14

Jammer dat Bissegger niet meedeed.

Groetjesaandevoetjes 17 juni 2021 om 13:29

Wat is de reden dat die niet mee doet? Wel bizar dat de nummer 1 en de nummer 2 inhaalt die 2 minuten eerder gestart is. Kung is een serieus podium kandidaat voor OS, maar het geeft ook wel aan dat er geen concurrentie was.

Dikke vrouw 17 juni 2021 om 12:37

Wat zonder metertje én communicatie? hij moest gewoon trappen, gekker hoeft het niet te worden…

zacht 17 juni 2021 om 17:05

Inderdaad, wat een treurigheid tegenwoordig. Renners die het moeten luisteren naar hun lichaam ipv metertjes te lezen een ‘probleem’ noemen.

Wheely 17 juni 2021 om 12:39

Wel gewoon Mäder en Hirschi ingehaald, hoe goed ben je dan?

Michelangelo 17 juni 2021 om 13:00

Mäder… was dat niet die gast die Tom Dumoulin versloeg in een tijdrit 1 week geleden, en top 5 reed in de RvZwitserland?

Toch dus blijkbaar niet de toptijdrijder die hij leek op die dag…

bswinkelss 17 juni 2021 om 13:04

@michelangelo: zo’n klimtijdrit zegt weinig tot niks over tijdritkwaliteiten.

Michelangelo 17 juni 2021 om 13:14

@bswinkelss,
ben ik maar voor een deel met je eens. Natuurlijk was het een klimtijdrit, maar het eerste deel (op weg naar de klim en volgens mij ook het eerste stuk van de klim) was wel degelijk geschikt voor de klimmende tijdrijders.
Natuurlijk is het niet te vergelijken met een vlakke tijdrit, maar nu 4 minuten prijsgeven op 40 km is gewoon echt niet in lijn met zijn tijdrit van vorige week. En dan had Kung ook nog eens een lekke band…

Marik 17 juni 2021 om 13:19

Verschil in de prestaties van Mäder is inderdaad wel heel erg groot. Of hij had er gisteren geen zin in, of er is een andere oorzaak.

Westhoek Express 17 juni 2021 om 15:19

hmmm jaa die Mäder… denk toch wel… zou het? Iemand bewijs?
Iemand het ZK gezien? Reed ie misschien met een fatbike?
Wat dan te zeggen van die Böhli? Die zal al die goeie tijdritten ook wel…
Verdacht allemaal. Als je 't mij vraagt. Verdacht, ja, dat is het.

zacht 17 juni 2021 om 17:06

Ik gok dat de metertjes van Mäder het niet meer deden. Dat is een enorm probleem tegenwoordig.

LaurentJalabert 17 juni 2021 om 13:15

@michel ik denk niet dat Mader die tijdrit uberhaupt op een tijdritfiest heeft afgewerkt. Dus een je opmerking is niet echt relevant.

Michelangelo 17 juni 2021 om 13:25

Bedoel je de tijdrit van het kampioenschap? Want in de Ronde van Zwitserland zat hij volgens mij wel degelijk op zijn tijdritfiets.

Turtlehead 17 juni 2021 om 14:25

Hirschi gaat er wel staan in de Tour. Net op tijd klaar, net als vorig jaar…

peervaneynthoven 17 juni 2021 om 15:37

Eens met @Michelangelo. De “prestaties” van Maeder en de curve daarin, zijn op zijn minst vraagtekenwaardig. Zoals ook geldt voor Bahrein/Victorious als team. Maar het zal wel liggen aan de enorme hoeveelheden spinazie die ze deze winter hebben gegeten.

Headlines

Materiaalzone

Populair