Kruijswijk: “Waarom mag ik niet dromen van roze trui?”

Kruijswijk: “Waarom mag ik niet dromen van roze trui?”

foto: Sirotti

woensdag 18 mei 2016 om 11:54

Steven Kruijswijk staat halverwege de Giro d’Italia op een vierde plek in het algemeen klassement, binnen een minuut van leider Bob Jungels. “Je moet de kansen pakken als ze zich voordoen. En de kansen zo creëren, dat ze kunnen ontstaan”, spreekt hij Cruijffiaans tegen De Telegraaf.

Wat als?
Kruijswijk doelt er daarmee op dat hij mogelijkheden gaat aanpakken wanneer die zich voordoen. “Of ik nu vierde of twaalfde sta, ik ga kijken waar ik tijd kan winnen. Vorig jaar was ik in het echte hooggebergte de enige die met de mannen van het podium mee kon (Alberto Contador, Fabio Aru en Mikel Landa, red.). Dat is voor mezelf een eye-opener geweest. Waar was ik toen geëindigd wanneer ik in de eerste week niet elf minuten had verloren? Je moet de kansen pakken als ze zich voordoen. En de kansen zo creëren, dat ze kunnen ontstaan. Waarom zou ik niet over roze mogen dromen? Wanneer ik in die situatie kom, zou dit wel een dingetje kunnen zijn om daar mijn tactiek op af te stemmen. Al komt het er in alle gevallen waarschijnlijk op neer om zo hard mogelijk bergop naar de finish te rijden.”

Excuses aan Majka
In de finale van dinsdag ging het nog bijna mis voor De Kleerhanger. Kruijswijk gleed in de afdaling van de voorlaatste klim namelijk weg, maar wist recht te blijven door Rafał Majka als opvangkussen te gebruiken. “Dat was even schrikken”, vertelt hij in een persbericht van zijn ploeg. “Ik maakte een inschattingsfout waardoor ik niet meer goed kon insturen. Mijn achterwiel blokkeerde. Gelukkig reed daar Majka die mij opving. Ik heb me later nog verontschuldigd. Majka begreep ook wel dat ik het niet expres deed. Maar het was wel even spannend.” De rit van vandaag staat bij LottoNL-Jumbo in het teken van Enrico Battaglin. “Het is nog even opletten in de finale. Er ligt nog een klim op twintig kilometer van de streep. Daar moet ik vooraan zitten. Misschien dat Battaglin vandaag iets kan betekenen en voor de rit kan gaan”, aldus Kruijswijk.

Dit artikel delen:

24 Reacties

LyndaLid 18 mei 2016 om 11:57

Goed zo, rijden voor Battaglin vandaag! Dát zou echt een enorme opsteker zijn voor de ploeg (veel meer dan een verregende tijdrit, ook knap natuurlijk) en mega verdiend voor die gekke Italiaan in Nederlandse dienst!

Ze zouden best een Castelijns ofzo in het peloton mogen mee laten draaien, want Battaglin is echt een kanshebber en aan mannen zoals Castelijns en Van Emden heb je na die klim toch niks meer.

sean leonard 18 mei 2016 om 12:03

Zo sprak de Kleerhanger Cruijffiaans…

Vooralsnog heb ik het gevoel dat Kruijswijk evengoed 6e als 1e kan worden; men is zo aan elkaar gewaagd in de top van het klassement. Of heeft dat vooral te maken met het feit dat de echt zware klimmen nog moeten komen? Ik ben benieuwd.

Sephiroth 18 mei 2016 om 12:05

Van mij mag hij er van dromen, maar nog liever zie ik kruijswijk natuurlijk met de daadwerkelijke trui aan het einde van de giro ;-)

En vandaag inderdaad voor Battaglin rijden (en evt hofland als backup)

Daarnaast houden sommige renners zich in vermoed ik om te sparen voor de belangrijke momenten.

TaDo 18 mei 2016 om 12:06

Ik snap precies wat hij bedoeld, gisteren lagen die kansen er niet. Je kunt wel gaan aanvallen, maar met een gemiddelde percentage van iets boven de 5% ga je niet het verschil maken. Aanvallen vind ik prachtig, maar wel met beleid. Het bezit de capaciteit om het verschil te maken in het hoogtegebergte en hij heeft niet de explosiviteit van een Valverde of Chaves.

Rhohan 18 mei 2016 om 12:25

Hij staat in ieder geval goed vooraan en het lijkt mij relatief weinig energie gekost te hebben, dus dat is wel positief. Toch moeten we niet gelijk gaan denken aan het podium, want Pozzovivo, Majka, Zakarin en Uran gaan we toch niet ineens onderschatten? Valverde en Nibali hebben veruit de meeste ervaring en beste ploeg, dus ik ga er vanuit dat zij sowieso op dat podium staan en voor Kruijswijk is er nog niks zeker.

Wheely 18 mei 2016 om 12:38

Off: Wat is er met de site aan de hand? Ben ik de enige bij wie die de helft vd tijd niet laadt?

Arry1337 18 mei 2016 om 12:39

Voor niemand is er iets zeker, en ik denk dat er weinig echte volgers internationaal raar opkijken mocht hij op het podium eindigen.

Scotty 18 mei 2016 om 12:46

Ik moet ook alles terugnemen wat ik een maand geleden heb gezegd: "Dat ik geen TLJ-man top 10 zie rijden in een grote ronde dit jaar". Hoewel hij al aan gaf na een heuvelrit in Yorkshire dat hij goed was (waar ik nogal mn twijfels over had en @vlek en tendam daar duidelijk meer kijk op hadden), had ik dit niet zien aankomen.

Kruijswijk lijkt echt ontzettend sterk, zo makkelijk meepeddelend heb ik hem nog niet eerder gezien. Toch, en zelfs al is hij de sterkste, hij moet ook vrij blijven van de nodige pech. Op een verkeerd moment lek rijden, kan echt funest zijn deze Giro, er staan gelijk 4/5 andere podiumkandidaten in je nek te hijgen. Zijn ploeg is helaas geen Astana of Movistar die in staat zijn om eventuele brokken/lekke banden nog recht te kunnen zetten.

Te vroeg het Roze kan trouwens ook een nadeel zijn, tot dusver loopt het mijn inziens op rolletjes. Laat Valverde maar sprokkelen voor de seconden en in de laatste week flink toeslaan op een lange col. Way to go!

Ab Normaal 18 mei 2016 om 12:48

@Wheely
Nee, heb ik ook.

Voorlopig kan het alle kanten uit. Iedereen gluurt naar elkaar en iedereen lijkt even sterk tot nu toe.
Deze week kun je de Giro alleen nog maar verliezen en niet winnen. Proberen niks te verliezen en elke seconde die je kunt pakken, gewoon pakken.

assen 18 mei 2016 om 12:52

Tuurlijk, droom lekker verder Kruissie. ;-)
Nog beter en mooier als je het voor ons Nederlandse wielerfans waarmaakt. Oh… Wat zou ik juichen!

Lars#1 18 mei 2016 om 12:53

@Wheely

Heb ik inderdaad ook last van. Weet niet of dit bij Wielerflits bekend is?

robotour 18 mei 2016 om 12:55

Dromen mag hij, maar een foutje zoals in de afdaling of een slechte dag liggen altijd op de loer. Het is iets met de beer en niet schieten. Gewoon van dag tot dag bekijken en testen of hij meer kan dan volgen in het hooggebergte.

LyndaLid 18 mei 2016 om 12:58

@ Wheely

Heb ik ook. De site wordt per week slechter. Meer reclame, en hij functioneert steeds minder. In een volgtopic is het bijna nutteloos om te posten, want je loopt door de traagheid steeds achter de feiten aan met alles dat je schrijft.

Overigens postte ik dit net ook al, maar die reactie verschijnt dus helemaal niet. What’s going on!

ThorHushovdd 18 mei 2016 om 13:03

Ik had ook al problemen met niet verschijnende berichten..

On: denk dat Kruijswijk best mag dromen van het roze, heb lange tijd niet zo veel hoop gehad op podium of zelfs het winnen van een grote ronde door een Nederlander!

TheBFG 18 mei 2016 om 13:06

Over de site, ik denk dat dit forum topic daar beter voor is:
http://www.wielerflits.nl/wielerforum/topic/verbeterpunten-wielerflits/page/18
(en lees ook het antwoord van 18 mei 2016 07:42 – er wordt nog steeds aan gewerkt)

Timocycling 18 mei 2016 om 13:06

Ik heb ook het zeer vervelende problem dat de site slechts de helft van de tijd laadt en dat reacties vaak lang duren voor ze geplaatst zijn.

Tutu888 18 mei 2016 om 13:09

@ThorHushovdd
De vorige grote ronde al vergeten?

Sephiroth 18 mei 2016 om 13:26

Ik niet Tutu888 maar toch heb ik meer hoop op Kruijswijk dan toen met Tom. Kruijswijk heeft het al meermaals laten zien en er is van hem bekend dat de derde week zijn sterkste is. Bij Tom was het gewoon afwachten en zien hoe het liep.

Bettinwel 18 mei 2016 om 14:21

Hij gaat lekker vooralsnog maar ik vrees dat zijn team te zwak is om hem bij te staan als de echte bergen in beeld komen: Zit veel te snel geisoleerd.

Tinus1984 18 mei 2016 om 15:36

Kan me nog wel een Cadel Evans herinneren die ook een keer podium reed in een grote ronde met een nog slechter team. Die man was een renner van aanhaken en volgen.

Zie toch liever dit Team rijden, altijd houden ze hem voorin. Zetten hem goed af. Benieuwd wat primoz volgende week kan laten zien in de hooggebergte. En hoe lang Enrico mee kan.

Voigt 18 mei 2016 om 15:47

Dromen mag Steven, alleen kan je wel behoorlijk schrikken bij het ontwaken natuurlijk.

Geit in mijn Kelderman 18 mei 2016 om 16:06

Hoe goed je kan dalen gaat net zo belangrijk zijn in deze giro als hoe goed je kan klimmen.

blanco 18 mei 2016 om 16:59

Hoop het voor em.. maar vorig jaar stond ie op 11 minuten en mocht hij zonder probleem vooruit gaan rijden.. sta je nu op 11 minuten mag je dat ook en kan je terugkeren in de top10.. sta je er nu tussen dan kan dat zeker niet..

Guushovd 26 mei 2016 om 13:17

Oud bericht, maar moet met de recente ontwikkelingen toch nog even reageren. Steven hoeft niet meer te dromen van de roze trui. Hij draagt hem gewoon!!!!!!

Headlines

Materiaalzone

Populair