Kruijswijk strandt op vierde plek: “Gereden voor wat ik waard was”

zaterdag 15 september 2018 om 18:59
Kruijswijk strandt op vierde plek: “Gereden voor wat ik waard was”

foto: Sirotti

Steven Kruijswijk zakte in de voorlaatste etappe van de Vuelta een plaatsje in het klassement naar de vierde plek. Daardoor tuimelde de Nederlander van het podium af. Na afloop van de twintigste etappe vertelde Kruijswijk het volgende tegen de NOS: “Ik heb gereden voor wat ik waard was en dan blijken er toch drie mensen sterker te zijn. Dan zit er ook niet meer in.”

“Gisteren zit je iets voor ze en vandaag zitten zij er iets voor. Dat is het verhaal van de Vuelta, denk ik. Dan is het jammer dat ik er naast grijp. Vijfde in de Tour, vierde in de Vuelta? Leuk voor de statistieken. Ik had ze graag ingeruild voor een podiumplek”, eindigt Kruijswijk teleurgesteld.

Dit artikel delen:

47 Reacties

Javier 15 september 2018 om 19:03

Volgend jaar knallen in de giro steven. Heel goed gereden

tvm 15 september 2018 om 19:06

Zalige renner. Dank je Steven voor het kijkgenot wat je me hebt gegeven. Ook de uitgesproken ambities met daarbij voldoende realiteitszin spreken me erg aan!

Joachim Agostinho 15 september 2018 om 19:08

Prachtige bescheiden renner, gevochten tot het eind!

Akse 15 september 2018 om 19:09

Held! Voor mij de meest favoriete renner van de laatste 5 jaar. Een renner die nog altijd door velen wordt onderschat, heel attractief koerst in de grote rondes en eigenlijk een te kleine palmares bij elkaar heeft gefietst voor wat hij zou verdienen.
Iedereen in Nederland en daarbuiten heeft het altijd maar over Dumoulin, maar eerlijk gezegd zou ik Kruijswijk volgend jaar liever de Giro zien winnen dan Dumoulin de Tour.

Elvs 15 september 2018 om 20:26

Poe, een Nederlander die de tour wint is ook wel heel lekker ;)

Maar je hebt gelijk, ik zou het Steven echt ontzettend gunnen. Ik hoop in elk geval dat hij nog eens podium weet te rijden in een grote ronde.

Slurpie Blauw 15 september 2018 om 21:26

Oh, gaan we nu al de anti-Dumoulin uithangen omdat het underdog is; ik krijg braakneigingen van dit soort opmerkingen. Zeker als dit van Nederlanders afkomt. Feit is: Kruijswijk komt tekort om een grote ronde te winnen.

Net als Bauke en Poels. Face it: Tom is degene die een TDF kan winnen, en ik die het wielrennen al 35 jaar volgt… kan niet wachten.

Velominatus 15 september 2018 om 21:35

Nou Slurpie dat Kruijswijk te kort komt om een grote ronde te winnen is wel erg negatief na de Giro van 2 jaar geleden. Natuurlijk is Dumoulin intrinsiek een betere ronderenner. Maar Steven is denk ik bergop sterker en mits in absolute topvorm zeker in staat met de besten te concurreren. En als alles dan op z’n plekje valt kan hij zeker een keer op het hoogste treetje eindigen. En ja, natuurlijk hoop ik ook van harte dat Tom volgend jaar die Tour wint.

marehoek 16 september 2018 om 09:33

En dan sta je als eerste op het Vrijthof

rennerske 15 september 2018 om 19:18

Wellicht niet het grootste talent van alle toppers maar inmiddels wel bezig de grootste gunfactor bij elkaar te fietsen.

fietsvriend 15 september 2018 om 19:18

José Been wist te melden dat Kruijswijk zich de boeken in heeft gereden: eerste NL renner die in alle rondes een keer Top 5 heeft gereden. Leuk voor de statistieken want had min. 1x podium moeten zijn.
Raak nog steeds teleurgesteld als ik terugdenk aan de Giro.
Gelukkig was 2018 was zijn echte wederopstanding – heerlijk gereden dit jaar.
Ik zie hem volgend jaar het liefst Giro-Vuelta doen. Want als hij iets frisser hier was geweest, zomaar podium. Azijnzeikerig kanttekeningetje: volgend jaar geen klim WK dus waarschijnlijk iets sterkere bezetting qua AK mannen, en niet alleen op papier.

Lapjestrui 15 september 2018 om 19:22

Hulde. Ontzettend van genoten. Drie weken lang. Daarvoor de Tour. Zes weken.
Man van de lange adem dus die podiumplek of overwinning komt nog wel.

goalgettert 15 september 2018 om 19:27

Ik hoop dat het, “normaal gesproken is de derde week Stevens sterkste” nu in de ijskast kan.. gewoon stabiele ronde rijder!

Hopelijk volgens jaar Giro Vuelta voor Steven.. Van de tour mannen heeft die het sterkst gepresteerd!

MDKIDW 15 september 2018 om 23:37

Onzin argumentatie

Er is nog een renner die klassement heeft gereden in zowel de tour als de vuelta en. dat is grand tour winnaar quintana. 3 weken tour Rijden heeft invloed op je presteren in de vuelta. Net zoals froompje en tom ook te kort kwamen in de tour..

Ik hoop dat kruissie volgend jaar vers de giro gaat doen met dit jaar in zijn achterzak.

Zadelpen 15 september 2018 om 19:41

Hij heeft fantastisch gereden. En ik vind meer dat Mas en Lopez die podiumplaatsen gewonnen hebben dan dat Kruiswijk zijn plek verloren heeft.

Alle drie heerlijk gereden, aanvallend, en zo komt het dan ten einde. Topsport! Thanks heren! Ik heb genoten.

Vlinder 15 september 2018 om 20:01

Dat heb je heel mooi gezegd; ‘geen plek verloren’ de anderen hebben gewonnen. Zo zie ik het ook! Weer enorm genoten van Kruijswijk. Die dit jaar de Giro 2016 echt van zich af heeft weten te zetten en lijkt zoveel vrijer te koersen. Heerlijk aanvallend. Podiumplek zou een prachtige bekroning zijn geweest. Dat is sneu voor hem, maar dat gaat er nog wel van komen!

hugenholz 15 september 2018 om 19:58

Volgend jaar richten op 1 ronde.

Dumoulin de Tour
Kruijswijk de Giro (of de Vuelta)

AndriesW 15 september 2018 om 19:59

Kruijswijk heeft zich deze zomer weer helemaal bewezen als klassementsrenner. Wat spijtig dat het net weer niet tot een podiumplaats heeft geleid.

Hij komt op een gelijk aantal top tien eindklasseringen in grote rondes als Breukink en Winnen, namelijk zes. Alleen Zoetemelk (14), Jansen (7) en Kuiper (7) staan nog boven hem in dat lijstje van Nederlanders.

Het record van aantal Nederlanders in de top tien van een grote ronde in een kalenderjaar gaat voor het tweede jaar op rij worden verbeterd, naar zes.

kooltje 15 september 2018 om 20:05

Erg negatief commentaar / berichtgeving op NOS en kranten. Ik vind het een topprestatie.

Sajarano 15 september 2018 om 20:31

Dat negatieve commentaar lees ik zo gauw niet, althans niet op NOS. Welke kranten dan?

Sunnyweb 15 september 2018 om 21:05

Bij de NOS deden ze wel een heel erg zielig interview. Puur scorebord journalistiek gezien is het een ondankbare plek 4. Maar vergeten wordt dat Kruijswijk nooit op hetzelfde nivo aan de Vuelta begonnen kan zijn als aan de tdf en nu ook moeilijker het nivo zou kunnen volhouden dan toen. Dat geldt voor vrijwel iedereen die de tdf als hoofddoel heeft gehad. Het is jammer dat het podium net te ver weg was maar realistisch gezien zijn de mannen voor hem frisser en is hij mooi de beste van de anderen zowel frisse als niet frisse renners. Alleen Froome en Dumoulin zijn uitzonderlijk. Ik hoop dat we Kruijswijk meer herinneren om wat hij liet zien in 2 achtereenvolgende rondes en vooral de manier waarop dan de positie waar hij is geëindigd.

Sajarano 15 september 2018 om 20:34

Erg jammer voor Steven. Podium was hem zo gegund. Het lijkt er op dat de gunfactor momenteel bij Kruijswijk hoger is dan bij Dumoulin. Interessant gegeven. Ik vraag me af hoe dat nu zit…

Mwielerfan 15 september 2018 om 20:50

1 Doordat kruijswijk nu fietst. 2 Doordat dumoulin verschillende keren zeer geïrriteerd en onvolwassen tegen mede renners was dit jaar.

venus 15 september 2018 om 20:47

Wat een held en wat een vechter. Mentaal erg sterk, 2 grote rondes achter elkaar. Van dag tot dag gereden en helaas waren er een paar sterker.

Volgend seizoen nieuwe ronde nieuwe kansen. Het zou me niks verbazen als we het beste nog niet hebben gezien van hem!

Ultras100 15 september 2018 om 20:50

De Gunfactor bij Kruijswijk is denk ik extra hoog door “De Sneeuwmuur”.
In die Giro was hij heer en meester, veel meer dan Tom dat was.
Geweldig van hem genoten dit jaar.

Hij bewijst mijns inziens dat voor het klassement gaan veel interessanter is dan als Rittenkaper te werk gaan als een Mollema en Gesink.
Nederlanders zijn gewoon geen rittenkapers….

Als je al als rittenkaper te werk wilt gaan, doe het dan als Rohan Dennis…
Het meest efficiënt (de tijdrit) eerst mbt training focus op de korte proloog, dan een dag of 10 rust en proberen de 2e tijdrit te winnen waar je maar met 2 of 3 andere mannen serieus de strijd aan hoeft te gaan…. een beetje het Sven Kramer idee….
Focus op de afstand die bijna niemand beoefend….

Zjoske 15 september 2018 om 22:00

Helemaal dit, die eerste 3 zinnen! Zo denk ik er ook over.
Heeft niks met anti-Dumoulin te maken of de underdog.

skylimit 15 september 2018 om 20:55

@venus….veel beter dan dit, kan kruijswijk niet. Dit is toch wel zo’n beetje zijn top lijkt mij. Hij heeft er alles uit geperst, maar helaas is het niet genoeg. Hij zal vermoedelijk ook nooit een koers winnen of nog podium in een grote ronde halen, omdat hij tekort komt in een aantal facetten. Hij heeft geen punch, geen sprint en geen poef-weg demarrage.

Wielrennertje 15 september 2018 om 21:47

Ik vind dat Skylimit er wel een realistische kijk op heeft. Weinig explosiviteit is best een manco, en helaas is dit bij Kruijswijk zo. Dan rijd je gewoon achter de feiten aan. Dat betekent niet dat Kruijswijk geen mooie renner is om te zien of dat het niet bewonderenswaardig is. Het betekent gewoon dat wat hij hier laat zien wel op de toppen van zijn kunnen is.
Als ik hem was zou ik gewoon lekker de Giro gaan rijden volgend jaar. De lange, lopende bergen lijken hem beter te liggen dan de stijle muren hier, waar hij best wat tijd verloor. Je hebt dan ook niet die explosiviteit nodig. Wie weet kan het met een portie geluk zomaar zijn dat podium er dan gewoon in zit in de Giro.

MDKIDW 15 september 2018 om 23:42

Is best wel een hoge top hoor.5e in de tour en dan 4e in de vuelta.. is echt niet slecht. Zijn motortje is vast weer een stukje groter geworden.

Random wielerliefhebber. 15 september 2018 om 21:02

lekker negatief skylimit. Kruijswijk is momenteel na Dumoulin de beste nederlandse klassementsrenner. Podium zie ik hem zeker halen, wie weet volgend jaar in de giro al?

Inderdaad geen winnaar maar wel een sterke renner en als alles een keer meezit geloof ik erin. Het laatste van Steven Kruijswijk hebben we nog niet gezien, 2018 zijn beste jaar tot nu toe.

xistnc 15 september 2018 om 21:26

Wat is het enorm genieten van grote rondes waarin Steven meedoet om de hoofdprijzen. Daar word en/of blijf je wielerfan van, wat verder gaat dan alleen het kijken van een samenvatting in het Sportjournaal en het opzoeken van een uitslag in de krant of op internet. Winnen of verliezen doet er dan eigenlijk niet toe.

Steven, bedankt! Hopelijk kan hij zelf na het wegmasseren van de zure teleurstelling over het missen van het podium ook genieten van deze geweldige prestatie.

assen 16 september 2018 om 08:14

+1

kielabokki 16 september 2018 om 08:35

Enige maar: dat is het zeker niet altijd geweest. Totaal andere renner dit dan vroeger.

skylimit 15 september 2018 om 21:28

@random ik denk gewoon realistisch. Zeker hij heeft sterk en op sommige momenten fantastisch gereden, maar hij komt gewoon (net) tekort. Er worden dan wel weer allerlei excusses aangedragen van hij heeft Tour gedaan, geen hoogtestage, geen ideale voorbereiding voor de Vuelta, het parkoers van de Vuelta is niet op zijn maat geschreven etc.etc. Hij is een degelijke top-5/top-10 ronderenner, maar net niet goed genoeg voor het hoogste c.q topdrie. Ik gun het hem van harte, maar zie het echt niet gebeuren. Zeker niet, omdat er andere renners bijkomen en de top sterker wordt.

penta 15 september 2018 om 21:38

alleen tom, lopez en froome hebben dit jaar 2x top 5 gereden, quintana, 2x top 10, verder niet veel

penta 15 september 2018 om 21:38

mooi ook het respect van kelderman in zijn interview voor stevie

Velominatus 15 september 2018 om 21:46

Mensen die denken dat Steven geen grote ronde kan winnen of zelfs geen podium kan rijden moeten even nadenken. Steven verliest vandaag nipt van 2 jongens die frisser waren dan hij, die geen Tour in de benen hadden. Steven blijft in deze Vuelta GT winnaars als Valverde, Quintana, Nibali, Aru en podiumklanten als Porte, Pinot en Uran voor. Steven verloor de Giro 2016 door een domme eigen fout, maar wel een die niets met zijn capaciteiten als ronderenner te maken hebben. Ik hoop zo dat het in de Giro van volgend jaar allemaal eens op zijn plekje valt voor hem. Ik geloof er wel in.

Wielrennertje 15 september 2018 om 21:53

Je pikt er ook wel de namen uit natuurlijk hè. Quintana en zeker Aru zijn zichzelf niet meer helemaal, Nibali is nog aan het revalideren van zijn val in de Tour, Porte was ziek vlak voor en begin van de Vuelta en Pinot moest afstappen in de Giro vanwege extreme uitputting en een longontsteking. Alleen voor Valverde en Uran valt wat te zeggen, wat een prima niveau is waar Kruijswijk wat klassementen betreft bovenuit stijgt.

Velominatus 15 september 2018 om 23:25

@Wielrennertje Deden er andere GT winnaars of erkende podiumklanten mee dan de namen die ik noemde? Van wie er niet is kun je ook niet winnen. Yates, Froome en Dunoulin lijken de enige renners die structureel een hoger niveau halen dan Steven. Froome en Dumoulin rijden volgend jaar de Tour. Dus kansen volop in de Giro en Vuelta.

MDKIDW 15 september 2018 om 23:46

Giro vuelta is wat anders dan tour vuelta.

Wielrennertje 16 september 2018 om 11:33

Dan kun je zeggen dat hij sowieso al erg veel geluk heeft gehad deze Vuelta met die mannen die tegenvielen..

Wheely 15 september 2018 om 21:54

Prachtig seizoen rijdt ie, volgend jaar lekker Giro-Vuelta doen inderdaad. Kan niet wachten!

Djoop 15 september 2018 om 23:27

Geweldig gereden natuurlijk. Met een pak klasse waar gasten als Quintana nog wat van kunnen leren. Uiteindelijk is het ook een prima resultaat gezien de tour die hij in de benen had zitten.

Dick H. 15 september 2018 om 23:58

Uiteindelijk blijkt toch dat de combinatie Giro-Vuelta de enig juiste is. Alle andere combinaties eisen toch te veel van een mens. Behalve van de supertalenten als Froome, maar hem hebben we na de Tour nooit meer gezien en hij verzaakt zelfs om deel te nemen aan een WK dat hem zeker zou liggen. Dat bewijst dat Froome een geprogrammeerde kampioen is, iemand die bij het publiek nooit tot de verbeelding zal spreken.

Headlines

Materiaalzone

Populair