Kruijswijk niet bang voor clash met Roglič: “Duidelijk plan vanuit de ploeg”

Kruijswijk niet bang voor clash met Roglič: “Duidelijk plan vanuit de ploeg”

foto: Sirotti

donderdag 5 juli 2018 om 12:51

Steven Kruijswijk prijkt op de meeste favorietenlijstjes voor de aankomende Tour de France niet bovenaan. De klimmer van LottoNL-Jumbo trekt echter met ambitie naar Frankrijk. In een uitgebreid interview met het AD kijkt hij vooruit op zijn vierde La Grande Boucle en op de samenwerking met seizoensrevelatie Primož Roglič. “Het is niet de insteek van de ploeg om hem een klassement te laten te rijden. Ze hebben bij het team een heel duidelijk plan”, aldus Kruijswijk.

RIDE: Een must-have voor iedere wielerliefhebber
Met het Zomernummer van RIDE ben je optimaal voorbereid op de komende wielerzomer. Met dit magazine doe je iedere wielerliefhebber een plezier! Bestel nu jouw exemplaar

Waar Kruijswijk dit seizoen ereplaatsen verzamelde, won Roglič de Rondes van het Baskenland, Romandië én Slovenië. Toch stelt de 31-jarige Brabander dat de rolverdeling duidelijk is. “De ploegleiding had na zijn resultaten inderdaad van tactiek kunnen veranderen. Maar ik denk dat ze een heel duidelijk plan met hem hebben.”

“Dit jaar staat bij hem alles in het teken van rittenkoersen van een week, om volgend jaar voor een klassement in de Tour te gaan. Een dergelijke verdeling zorgt ook voor rust in de ploeg. Anders krijg je teveel belangen en wordt het moeilijk”, zo is Kruijswijk van mening.

De klimmer snijdt de Tour aan met dertig koersdagen op de teller. Een bewuste keuze, zo legt hij uit. “Ik moest telkens in mijn achterhoofd houden dat de tweede seizoenshelft belangrijk is. Deze benadering is nieuw voor mij, maar het verleden heeft aangetoond dat frisheid belangrijk is in de Tour. Mijn basisniveau was goed, en ik hoop dat ik door middel van een hoogtestage en intensieve trainingen mijn topniveau te pakken heb voor de Tour.”

Over Tourstart: “Eerste dagen zijn gewoon ruk”
Het devies voor Kruijswijk tijdens de eerste Tourdagen is simpel; overleven. Er naar uitkijken doet hij niet bepaald. “De eerste drie dagen zijn gewoon ruk. Er zullen valpartijen en massasprints komen. Iedereen zal op de eerste rij willen zitten. Het is daarom zaak om er op de sleutelmomenten te staan, om zodoende de ploeg niet op te branden.”

Een etappe waar iedereen naar uitkijkt, is de negende rit richting Roubaix. Op het programma staan dan vijftien kasseistroken. “Je moet constant gefocust zijn. Het zal de hele dag duwen en naar voren rijden worden. Ik zie het niet als een probleem, omdat ik goede ervaringen heb uit het verleden”, aldus Kruijswijk.

“Het gaat echter om het kiezen van positie. Je kunt nog zo hard de kasseien oprijden; als je in honderdste positie aan een strook begint, heeft het geen zin. Hier heb je je ploeg voor nodig, iedereen, de hele dag.”

Dit artikel delen:

39 Reacties

Pierre92 5 juli 2018 om 12:52

Kruijswijk lijkt zich eindelijk mentaal hersteld te hebben van zijn klap in de Giro.

nvh1991 5 juli 2018 om 12:53

Er worden nu weer een hoop poultjes omgegooid

ah-ja 5 juli 2018 om 12:57

Kruijswijk zou moeten knechten voor Roglic. Die heeft weel meer potentieel en een verschroeiende tijdrit.

jvh93 5 juli 2018 om 12:58

Ik vraag me toch af hoe hij ervoor zal staan met zo weinig koersdagen, Lijkt mij dat je daardoor koershardheid en slimheid in de koers mist, maar hij mag me verrassen

Sagan=hulk 5 juli 2018 om 13:00

Ongelooflijk dom van de ploegleiding. Je moet toch altijd met je beste man een klassement proberen rijden. Roglic is overduidelijk beter dan Kruijswijk. Je moet oogsten op het juiste moment, het kan altijd dat Roglic nooit meer hetzelfde niveau als dit seizoen laat zien.

ditisdavid 5 juli 2018 om 13:00

Roglic piekt echter niet naar de Tour toe, wat in principe nodig is om een klassement te rijden.

skylimit 5 juli 2018 om 13:01

Het Wiggins-Froome scenario bij TLJ, alleen op een iets lager niveau. Vermoed dat Roglic beter zal zijn dan Kruijswijk.

tetedelacourse 5 juli 2018 om 13:05

En zie boven hoe snel we vergeten. 2016: Kruijswijk sterkste man in de Giro. Dat heeft Roglic überhaupt nog niet laten zien. Die rolverdeling wordt vanzelf duidelijk deze Tour en voor beide valt wat te zeggen.

madeinstars 5 juli 2018 om 13:06

Ik denk dat het pas na de Alpen duidelijk gaat zijn wie de echte kopman is. Ik vermoed Roglic.

vlek 5 juli 2018 om 13:06

Kruijswijk maakt al het hele seizoen een goede indruk, ondanks dat alles in het teken stond van de Tour de France. Zaak de eerste week goed door te komen, dan moet hij mee kunnen doen voor mooie ereplaatsen in de bergritten en een hele dikke toptien.

NCK17 5 juli 2018 om 13:12

Kruijswijk wordt zwaar onderschat. In topvorm hoort hij wat mij betreft tot de 5 beste klimmers ter wereld in de derde week.

kielabokki 5 juli 2018 om 13:13

Komt wat angstig over van Kruijswijk, om even te benadrukken wat het plan van de ploeg met je concullega is.

Niklas 5 juli 2018 om 13:13

Kruijswijk wordt nog steeds onderschat. Hij was in de Giro van 2016 echt fabelachtig goed, bergop én in de tijdrit. Conditioneel is ’t ie volgens mij nu verder dan bij de start van die Giro. Prima zo, voor € 2 miljoen gaat ie lekker veel punten binnenhalen met Scorito! ;-)

Poeksel 5 juli 2018 om 13:17

Dat denk ik ook NCK17. Het is wel jammer dat twee van de drie bergetappes in de laatste week eindigen in een lange afdaling, bepaald niet zijn specialiteit.

skylimit 5 juli 2018 om 13:17

Of overschat….

Col du Bramont 5 juli 2018 om 13:25

Kruijswijk heeft bewezen de Giro te kunnen winnen en reed al meermaals top10 in Giro en Vuelta. Ik heb hoge verwachtingen van Roglic maar dat moeten we eerst nog maar eens zien.

Ze zijn niet achterlijk bij TLJ, Roglic gaat verwacht ik niet bewust tijd verliezen voor etappe winst, die haakt zijn karretje aan en in de tweede en derde week zien we dan wel weer verder.
Met de voorbereiding van Kruijswijk was niets mis. Met die van Roglic ook niet natuurlijk :)!

Bobby Solo 5 juli 2018 om 13:28

Bijzonder hoe snel Kruijswijk weer onderschat wordt. Heeft laten zien drie weken heel constant te kunnen presteren en mits verschoond van fysieke malheur een der besten bergop. Lijkt er op dat ie echt gepiekt heeft naar de Tour. Roglic is een fenomeen maar vooralsnog wel in rondes van een week. Denk sowieso dat Roglic niet opgerookt gaat worden. Die houden ze achter de hand.

Wielrennertje 5 juli 2018 om 13:33

Als hij zoveel schrik heeft van die vlakke etappes in het begin wordt hij niet onderschat..

jdijkhof 5 juli 2018 om 13:36

@Col du Bramont
Jij omschrijft het goed, Roglic zal echt wel geholpen worden mocht hij in een verkeerde waaier zitten maar hij rijdt gwn in de schaduw van Steven en dan zien ze in de 2e week wel of hij voor top 5 gaat of voor ritwinst + bolletjestrui.
Roglic lijkt me niet iemand die gaat vechten voor plekjes 8 tm 12 zoals Bauke dat wel vaak doet.
Als hij kans ziet om top 5 te rijden gaat hij daarvoor, anders is hij bijna een zekerheid je voor ritwinst.
Lijkt me zowel voor Steven als ook voor Primoz fijn dat ze niet alle druk hoeven te dragen
Word denk ik een mooie Tour voor TLJ

Kirsipuu 5 juli 2018 om 13:38

Ik denk dat beiden een mooi klassement kunnen rijden maar dat Kruijswijk Roglic in de laatste week net voorbij zal gaan (geheel afhankelijk van hoe ze de eerste week doorkomen natuurlijk). Wie van de twee ook vooraan staat, met Gesink, Tolhoek en Roglic of Kruijswijk is de ondersteuning meer dan prima. Dumoulin zou er jaloers op zijn.

tendam 5 juli 2018 om 13:40

@kielabokki
Hij wordt ernaar gevraagd…

on: het lijkt erop dat Roglic niet zomaar wil laten lopen in de 1e week. En dat lijkt me ook verstandig, met al die valpartijen zijn meerdere ijzers in het vuur nodig.

Chaba 5 juli 2018 om 13:51

Ik zie ook alleen maar voordelen. Kruijswijk de vooruitgeschoven man en we zien vanzelf wel hoe het uitpakt als blijkt dat Roglic er beter voorstaat. Hoeft elkaar niet te bijten. Het is niet dat TLJ de koers hoeft te dragen. Pas als één van de twee er doorheen zakt kan je gaan knechten wie dat ook mag zijn.

Emkoning 5 juli 2018 om 13:56

De derde week..vorig jaar werd roglic ‘slechts’ 14e in de tijdrit maar ik meen me te herinneren dat ie daar pech had. Met een ritzege op zak in de derde week lijkt hij me voldoende inhoud te hebben. Daarnaast weer een jaar extra ontwikkeling erbij..

Scott Sunderland 5 juli 2018 om 14:17

Kruijswijk is wat mij betreft geen podiumkandidaat. Ik zou de kansen van Roglic niet voor hem opofferen, mits Roglic al snel zelf uitgeschakeld is voor de top tien.

Kruijswijk heeft NIET bewezen dat hij een grote ronde kan winnen zoals sommigen hier beweren. Hij heeft immers nog nooit effectief op het eindpodium van een grote ronde gestaan. En nog nooit een etappe gewonnen in een grote ronde trouwens. Hij heeft wel heel goed gereden in de Giro in het verleden natuurlijk.

Brummel 5 juli 2018 om 14:20

@emkoning volgens mij was de batterij van zijn Di2 leeg

Headlines

Materiaalzone

Populair