Kroonen zegeviert na waaierspektakel in Olympia’s Tour, Strand Hagenes verliest leiderstrui

donderdag 23 maart 2023 om 15:15
Kroonen zegeviert na waaierspektakel in Olympia’s Tour, Strand Hagenes verliest leiderstrui

foto: Cor Vos (archief)

Max Kroonen heeft VolkerWessels de zege bezorgd in de tweede etappe van Olympia’s Tour. De Nederlands wegkampioen bij de beloften reed in de finale – na een zware waaierkoers – weg met een klein groepje en toonde zich van dat gezelschap de snelste. Joren Bloem (Tour de Tietema-Unibet) werd tweede, Lars Boven (Jumbo-Visma Development) derde. Emil Vinjebo nam de leiding in het klassement over van Per Strand Hagenes.

Met Per Strand Hagenes, de winnaar van de openingstijdrit, in de gele leiderstrui, ging Olympia’s Tour donderdag verder een 162 kilometer lange etappe van en naar Assen. Onderweg lagen geen beklimmingen of andere hindernissen (de enige keienstrook was vanwege het slechte weer voorafgaande aan de etappe uit de route gehaald), maar vanwege de harde wind werd niettemin een zware koers voorspeld.

En zo geschiedde. De eerste twintig kilometer bleef het peloton nog bij elkaar, maar niet lang daarna brak het op verschillende plaatsen. Strand Hagenes en Vlad Van Mechelen, de nummers één en twee van het klassement, waren alert en zaten in de eerste van vier groepen. Het bleek evenwel niet de definitieve slag, want na een kleine zestig kilometer was het peloton weer aangegroeid tot zo’n tachtig man.

Strand Hagenes voor de start in zijn leiderstrui – foto: Cor Vos

Val Hagenes
Lang hield deze situatie niet stand. Er ontstonden al snel weer scheuren en ditmaal zat Strand Hagenes niet mee in de eerste groep, die bestond uit zo’n twintig renners. De 19-jarige Noor was gevallen en werd zodoende ver teruggeslagen. Ook de slag gemist: Van Mechelen. Tour de Tietema-Unibet, Metec-SOLORWATT p/b Mantel en VolkerWessels waren wel goed vertegenwoordigd vooraan. De bestgeklasseerde renner was evenwel van een buitenlandse ploeg: Emil Vinjebo van Leopard stond vijfde in het algemeen klassement aan het begin van de etappe.

Samenstelling eerste waaier (20)

Emil Vinjebo (Leopard), Lars Boven, Colby Simmons (Jumbo-Visma Development), Romet Pajur, Daniel Schrag (Lotto-Kern Haus), Nick van der Meer, Tijmen Eising, Max Kroonen, Coen Vermeltfoort (VolkerWessels), Rick Ottema, Mike Bronswijk (Allinq), Tibor del Grosso, Victor Broex, Lars Hohmann (Metec-SOLARWATT p/b Mantel), Martijn Budding, Tomáš Kopecký, Joren Bloem (Tour de Tietema-Unibet), Lorenz van de Wynkele (Lotto Dstny Development), Stijn Daemen (BEAT Cycling) en Kristian Egholm (Restaurant Suri-Carl Ras).

De wind was een belangrijke factor – foto: Cor Vos

Lars Boven moest op een gegeven moment passen vooraan, maar de renner van Jumbo-Visma Development zou nog een herkansing krijgen. Het kwam namelijk nog tot een samensmelting van de eerste twee groepen. Hagenes keerde daarmee niet terug aan het front: hij zat nu in het eerste achtervolgende groepje. Op dit moment was er nog zo’n twintig kilometer te rijden. Tijd om het nog eens te proberen, dachten Vinjebo en de teruggekeerde Tim Marsman (Metec-SOLARWATT p/b Mantel). Zij kregen later het gezelschap van nog eens zes renners.

Kopgroep van acht
Het ging om Jack Rootkin-Gray, Bram Dissels, Daemen, Kroonen, Bloem én Boven. De in totaal acht koplopers hielden hun voorsprong tot in Assen en zouden daar strijden om de zege. Een sprint moest de beslissing brengen. Daarin toonde Kroonen, de Nederlands kampioen bij de beloften van 2022, zich de snelste. Bloem werd tweede, Boven derde. Vinjebo neemt de leiding in het klassement over van Strand Hagenes.

Dit artikel delen:

19 Reacties

Dranmetdelippe 23 maart 2023 om 15:18

Sterke renner. Hierdoor wellicht wat extra aandacht van profteams.
TDT jammer, net geen eerste overwinning. Was ook leuk geweest.

4
Het Vleesmonster Van De Visafslag 23 maart 2023 om 15:51

In de Ster van Zwolle was hij het ook steeds die mee zat met de aanvallende TDT rijders of ze terugpakte, inderdaad een sterke gast. Had Joren en TDT hun eerste winst wel gegund vandaag maar helaas.

Zo zonde dat we dit rondje nergens kunnen volgen.

0
Youri IJnsen 23 maart 2023 om 16:01

Iedere dag om 22.00 uur is er een ruime samenvatting op Eurosport te zien.

1
Dranmetdelippe 23 maart 2023 om 16:04

Eurosport maakt inderdaad een mooie samenvatting van deze koers, bedankt voor de tip Youri!

1
Bimbo Visma 23 maart 2023 om 15:18

Is Mielke de bijnaam van Emil Vinjebo?

0
Youri IJnsen 23 maart 2023 om 15:57

Nee, hij is getrouwd afgelopen jaar. Zijn vrouw heeft de achternaam Mielke. Daar zal het mee van doen hebben, maar pin me er niet op vast. Net als Lasse Norman Hansen, die nu officieel Lasse Norman Leth heet.

1
garconextraordinaire 23 maart 2023 om 15:26

Tietema weer DNF-je. Er stond teveel wind. Kleine voorspelling: die stopt er zeer binnenkort mee. Bron https://twitter.com/tourdetietema/status/1638903282729975809?t=dbJYvkOOeJdQwy6WnwzOoA&s=19

0
Bankzitter 23 maart 2023 om 15:36

Ze hebben een prima ploeg, maar dit begint wel een beetje een gênante vertoning te worden. Bas kan het beste gewoon in de auto gaan zitten, want als hij na anderhalf jaar nog niet mee kan op dit niveau, dan zit het er niet in.

Accepteren, plekje geven en andere rol nemen. Denk dat hij beste als boegbeeld bezig kan blijven, ipv als renner. Hugo en Bas samen een team opzetten voor de komende jaren. Lijkt mij geschikter.

0
Romāns Vainšteins 23 maart 2023 om 15:44

Het is ook geen schande als hij het niet redt natuurlijk.

Sowieso renner en beheerder tegelijk zijn lijkt me nou niet de beste combi, we heten niet allemaal Armstrong.

2
Het Vleesmonster Van De Visafslag 23 maart 2023 om 15:54

Eens met RV, Bas heeft sowieso veel tijd moeten besteden aan het opzetten van de ploeg waar anderen volledig op het fietsen gefocust konden zijn. Wil niet zeggen dat ik hem goed genoeg vind maar geef hem op zijn minst nog een half jaar de tijd.

3
Tim 23 maart 2023 om 16:04

Dit is denk ik wel een beetje overdreven, er zijn 24 andere die het ook niet tot de finish redden.
Plus heeft hij volgens mij tijdens het opzetten van de ploeg niet bijzonder veel op de fiets gezeten.
Laten we hem tenminste dit seizoen de tijd geven om op niveau te komen.
De vraag is natuurlijk wel of, als hij nu nog niet op niveau zit, hij niet beter kan wachten met koersen tot dit wel zo is.
Dan kan een van de jongens die wel gewoon het hele jaar op de fiets hebben gezeten zijn plek innemen.

3
De Bob en Niek 23 maart 2023 om 16:42

#flowerpower gaat nog een rit pakken

0
Dranghek Knuffelaar 23 maart 2023 om 16:58

De power zat goed bij de flower

0
mokum the best 23 maart 2023 om 23:18

Geen Enzo Lijnze in de 1ste waaier. Ik zie in de uitslag op 3.min51. Wat is er vandaag gebeurd weer pech? Of gewoon eraf op de kant? Gisteren kreeg hij nog speciaal aandacht omdat hij pech had. Maar er waren er nog 23 die pech hadden gisteren.

0
Dranghek Knuffelaar 24 maart 2023 om 09:19

Geleijn en boven ook weer helemaal nergens in de uitslag

0
Wheely 24 maart 2023 om 09:29

Hoezo? Boven 3e en 2e in AK.

0
Dranghek Knuffelaar 24 maart 2023 om 09:45

Ah zo ver had ik nog niet maar beneden gescrold

0
Cycling 24 maart 2023 om 10:01

@Dranghek knuffelaar Volgende keer is het beter om het verslag te lezen dan wel de samenvatting te bekijken. Er zijn bij JV Development meerdere renners gevallen en Boven is uit de kopgroep ‘geduwd’. Development JV heeft zo te lezen in het verslag uitstekend gereden. Het kijken naar de uitslag alleen zegt me niet zoveel.

0
mokum the best 24 maart 2023 om 10:26

Ja kleine Jantje Boven zat op de goeie plaats heeft goeie koers gereden. Voorlopig moet Jantje SR nog ff zelf de auto’s wassen.

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone