Kritische Madiot: “Pinot heeft seizoen FDJ gered”

dinsdag 10 november 2015 om 16:45
Kritische Madiot: “Pinot heeft seizoen FDJ gered”

Foto: Sirotti

Het afgelopen seizoen werd voor Marc Madiot niet wat hij ervan had verwacht. De teammanager van FDJ zag zijn renners in totaal zestien overwinningen boeken, het laagste aantal sinds 2001. “En dan zijn we nog voor een groot deel gered door Thibaut Pinot”, vertelt Madiot aan Cyclingpro.net.

Volgens de Fransman werd het vuurtje binnen zijn selectie niet op de juiste manier opgestookt. “We hielden ons niet aan onze basisprincipes”, zo luidt zijn conclusie. “Het leek wel alsof sommige renners niet meer hongerig waren, maar verzadigd.”

Voor Pinot maakt hij graag een uitzondering. Ondanks een teleurstellend klassement in de Tour de France (zestiende) toonde de kopman veerkracht met winst op Alpe d’Huez in het laatste weekend. “Het was zijn zwaarste Tour ooit, maar hij herstelde zich van de tegenslag en sloot op een geweldige manier af.” Madiot voorspelt dat Pinot in de toekomst in alle grote rondes die hij gaat rijden in de top vijf zal eindigen.

“Démare moet harder worden voor ploeggenoten”
Het gebrek aan overwinningen is voor een deel toe te schrijven aan Arnaud Démare, die in 2015 slechts twee zeges boekte, tegenover vijftien een jaar daarvoor. “Terwijl zijn testresultaten lieten zien dat hij juist sterker is geworden. Het ligt dus niet aan zijn fysieke gesteldheid en we zijn hem altijd blijven steunen.”

Madiot onderstreept dat Démare veel pech heeft gehad, maar ziet ook een oorzaak in het karakter van de 24-jarige sprinter. “Hij moet leren om harder te worden voor zijn ploeggenoten. Vanaf de start van volgend seizoen verwacht ik meer geestdrift in de ploeg en een nieuwe dynamiek.”

Dit artikel delen:

14 Reacties

heuvelcolombia 10 november 2015 om 17:22

Ik had ook niet verwacht dat ze het beter zouden doen. Geniez en Elissonde reden prima in Giro en Vuelta. De rest buiten Démare is knecht.

Hakkie2 10 november 2015 om 17:53

Tja, je op Pinot na beste renner heb je weg gejaagd. Terwijl iedereen, ook Madiot, wist dat Bouhanni een betere sprinter is dan Demare. En ook nog completer.

Manuel Beltran 10 november 2015 om 18:11

@hakkie
Dat ben ik niet helemaal met je eens. Met de kennis van nu is het makkelijk praten, maar een paar jaar terug waten ze best aan elkaar gewaagd. Zeker waar je zegt dat bouhanni completer is ben ik het met je oneens: naast potentie in de sprint heeft demare ook flink wat potentie op de kasseien. Dat maakt hem wat mij betreft meer allround. Let wel: ik heb het over potentie. Dat Bouhanni momenteel beter is staat buiten kijf.

Thijs E 10 november 2015 om 18:30

Bouhanni wordt door zijn mederenners zelfs gemeden i.v.m. een overschot aan geestdrift. Ook voor andere sporten dan wielrennen

DerEffe 10 november 2015 om 18:45

Vichot reed tot aan zijn blessure in 2014 ook erg sterk. Dit jaar helaas ook weinig van gezien.

wimpy 10 november 2015 om 18:55

Oh, volgend jaar breekt Sarreau misschien door… of Manzin

LucasR 10 november 2015 om 20:01

@Manuel:
Ik heb Bouhanni eens kort zien eindigen in een Vuelta-rit met een korte slotklim aan 20% die werd gewonnen door Navarro (als ik me niet vergis). Hoezo minder allround?

Sebas 10 november 2015 om 20:14

Misschien kan Offredo weer eens wat laten zien in het voorjaar, aan de zijde van Demare. Wellicht meer hoop dan realiteit. Heeft echt hele magere jaren achter de rug.

En toch ook met een schuin oog naar Reichenbach kijken. Die heeft zich gestaag ontwikkelt bij IAM en afgelopen jaar zijn neus meer dan eens aan het venster gedrukt.

Edit: @ Lucas, denk dat je deze bedoelde? http://www.procyclingstats.com/race/Vuelta_a_Espana_2014_Stage_13_Obregon_Cantabria

ProfrondeZevenbergen 10 november 2015 om 20:48

Bouhanni wordt natuurlijk gemist. Demare viel idd zwaar tegen en Pinot was ook niet echt top.

Lalsacien 10 november 2015 om 22:32

@ProfrondeZevenbergen Pinot was alleen in de Tour minder dan vorig jaar ondanks een ritoverwinning. Voor de rest heeft hij veel beter gepresteerd dan vorig jaar getuige zijn ritoverwinningen in Romandie en Suisse. Daarnaast heeft hij in dizelfde koersen om de knikkers gestreden inclusief het Criterium International. Ronde van Lombardije derde, Tirreno vierde en Baskenland 10e!

ProfrondeZevenbergen 10 november 2015 om 23:45

@lalsacien
Maar de Tour is dan ook de belangrijkste koers. Daar niet presteren is voor een Franse ploeg vast heel belangrijk. Met een Podiumplaats voor fdj zou het seizoen al/pas goed zijn. Over andere prestaties van Pinot hoor je Madiot ook helemaal niet, althans in het stuk hier op wf.

LucasR 11 november 2015 om 00:48

@Sebas:
Exact! Spectaculaire uitslag zo tussen de klimmers en Ardennen-specialisten!

Hakkie2 11 november 2015 om 07:47

@Manuel Beltran: een paar jaar terug wel, vorig jaar (toen Madiot heeft gekozen tussen Bouhanni, die best wilde blijven, en Demare) was al zeer duidelijk dat Bouhanni veel beter was. Dat er maar 1 van beiden kon blijven was logisch, dat wilden Demare en Bouhanni ook. Maar Madiot heeft gewoon de verkeerde gekozen.

123poetertjes 11 november 2015 om 10:54

Ik krijg toch de indruk dat het ook voor Demare beter was geweest als Bouhanni was gebleven. Die twee konden elkaar niet uitstaan, en dat bracht het beste in beiden naar boven om die interne strijd te winnen. Het lijkt erop dat de drijfveer van Demare nu weg is. Als ik zo lees is er nu een beetje een doetje overgebleven dat zijn ploegmaats niet durft af te vallen. Dan red je het niet, want als sprinter moet je een beetje een schoft zijn, of van het kaliber Greipel dat je overal boven staat.

Daarnaast heeft met name Elissonde een zwak jaar gereden, en wat er met het gewezen toptalent Jeannesson is gebeurd is eeuwig zonde.

Headlines

Materiaalzone

Populair