Krists Neilands rondt solo succesvol af in GP de Wallonie

woensdag 18 september 2019 om 17:12
Krists Neilands rondt solo succesvol af in GP de Wallonie

foto: Cor Vos

Krists Neilands heeft de GP de Wallonie op zijn naam geschreven. Aan de voet van de slotklim naar de Citadel van Namen had de Let een kleine voorsprong op de eerste achtervolgers, maar hij wist alle sterke mannen af te houden.

In de GP de Wallonie stond Jasper Stuyven als titelverdediger aan de start. De Belg moest deze week vernemen dat hij niet bij de laatste drie namen was van de Belgische WK-selectie. In deze semiklassieker keerde hij terug in koers na het Canadese tweeluik. Het peloton reed van Blegny naar de lastige Citadel van Namen over bijna 210 kilometer. Onderweg ging het op en af met beklimmingen van de Côte d’Ermeton, de Côte de Lustin en de Tienne aux Pierres in de finale.

Vijf vroege vluchters
Onder zonnige omstandigheden werd vanmiddag het startsein gegeven voor de GP de Wallonie. Nico Denz, Alexander Evans en Tom Wirtgen zijn de eerste renners die erin slagen een gaatje te slaan en zij zagen even later Baptiste Planckaert en Julien Van den Brande aansluiten. Lange tijd schommelt hun voorsprong tussen de twee en drie minuten, maar halfkoers zorgt een plaspauze ervoor dat de vijf vluchters verder kunnen wegrijden.

Trek-Segafredo en Lotto Soudal nemen in de tweede koershelft het voortouw in het peloton en dat heeft gevolgen voor de kopgroep. Hun voorsprong loopt spoedig terug en in de laatste vijftien kilometer zijn met Denz en Planckaert de laatste vluchters ingerekend. Laurens Huys en Sylvain Moniquet zijn de volgende aanvallers en ook favorieten als Jasper De Buyst en Jasper Stuyven roeren zich. Huys en Moniquet zijn snel weer teruggepakt, maar het spel was op de wagen.

Krists Neilands, die namens Letland over anderhalve week aan het vertrek staat van het WK, vond het niet snel genoeg gaan en zette in de laatste tien kilometer aan. In zijn eentje reed hij een fraaie voorsprong bijeen, maar met de Citadel van Namen stond hem nog een stevige klim te wachten. Met een kleine marge begon hij aan de slotklim, terwijl achter hem de jacht volop losbarstte. De Let van Israel Cycling Academy weigerde echter te barsten.

Neilands houdt stand
In de achtergrond waagde Adam de Vos de overstap, maar de Canadese renner van Rally UHC bleef hangen. Alle inspanningen van de achtervolgers ten spijt, want Neilands hield stand. Voor Jasper Stuyven restte de tweede plaats, Jasper De Buyst werd derde.

Dit artikel delen:

11 Reacties

Grobbel 18 september 2019 om 17:17

Ha, mooie overwinning hoor van Neilandts! Al die wieltjesklevende poefpoefers misrekenen zich vandaag. :)

0
hartstikkebedankt 18 september 2019 om 17:18

Heel knap van Neilands om de favorietengroep voor te blijven met maar een kleine 20 seconden voorsprong aan de voet, mooie overwinning

0
RLM 18 september 2019 om 17:20

Renaat Schotte beweerde dat Neilands een vogel voor de kat was op zo’n 2 km van het einde. Leuk om te zien dat hij het toch volhoudt.

0
Tippiemiljaan 18 september 2019 om 17:26

Die is klaar voor het WK!

0
Peter Lippens 18 september 2019 om 17:38

knappe zege, de vogel voor de kat kan dus wel winnen …. :)

0
Jean Dumas 18 september 2019 om 17:42

In het recente verleden domineerden de sterke ploegen de finales met hun knechten. De laatste tijd zie je steeds vaker vluchters overleven, omdat de kopmannen daarachter alleen zitten en wachten. Dat is leuk voor de koers.

0
xistnc 18 september 2019 om 18:11

Lotto zat er met meer mannen, net als diverse andere ploegen. Het is me een raadsel waarom Vanendert niet vol doortrok voor De Buyst.

0
nickdt 18 september 2019 om 20:06

Omdat Vandendert nog steeds als een kopman denkt ipv een knecht.

0
Samlambeej 18 september 2019 om 20:52

Neilands is een renner van memorabele acties. Hij is hier een serieus groepje winnaars te slim af.

0
Polleke 18 september 2019 om 21:52

Trek had iedereen al veel te vroeg opgerookt en Stuyven alleen de loopgraven ingestuurd… Lotto beetje arrogant en slap aan het controleren…. verdiende winnaar, zal niet zijn laatste zege geweest zijn…

0
assen 19 september 2019 om 06:55

Schijnt schitterend te zijn geweest – jammer dat ik het niet heb gezien! Enfin, Toscane was ook mooi.

Die twee Jaspers zouden niet hebben misstaan in de WK selectie van Belgie. :-)
Belgie zal moeilijk te kloppen zijn op het WK. Ik ken het parcours niet goed, maar van een afstandje zou ik zeggen – op 80 km voor het einde de koers keihard maken, en dan op het laatst profiteren van je overtal (Italiaanse tactiek van vroeger, die overigens meestal jammerlijk faalde, ha ha ha)

0

Net binnen

Populair

Materiaalzone